Helmarit kaatoi Romanian ja voitti Cyprus Cupin

Naisten A-maajoukkue kohtasi Romanian keskiviikkona Cyprus Cupin päätösottelussaan Larnakassa AEK Arenalla. Helmarit otti turnauksen kolmannen voittonsa lukemin 4-0.

Helmarit kulki Cyprus Cupissa voitosta voittoon.Kuva: Ⓒ SPL /Jyri Sulander

22.2.2023 klo 14:50

Ottelun panoksena oli Cyprus Cupin mestaruus. Ennen turnauksen päätösottelua Helmareilla on kasassa kuusi pistettä ja Romanialla kolme. Tasapisteissä olevien joukkueiden järjestyksen määritti keskinäinen ottelu, joten voitto tai tasapeli riitti Suomelle sen historian ensimmäisen Cyprus Cupin mestaruuteen.

Suomen avauskokoonpanossa nähtiin taas reilusti muutoksia. Aiemmista turnauksen otteluista sivussa olleet kapteeni Tinja-Riikka Korpela, Adelina Engman ja Heidi Kollanen palasivat kokoonpanoon ja suoraan avaukseen.

Helmareiden avauskokoonpano Romaniaa vastaan.

Suomi otti pelin haltuunsa heti alkuvihellyksestä lähtien. Helmareiden vastaprässi toimi 4. minuutilla ja Emmi Alanen pääsi syöttämään maalin edustalle pallonriiston jälkeen. Katariina Kosola ei kuitenkaan aivan saanut osumaa palloon ja Camelia Ceasarin maali säilyi vielä koskemattomana.

Helmareiden avausmaali syntyi jo 9. minuutilla. Romanian puolustuksen katko epäonnistui ja Jutta Rantala pääsi laukomaan terävästi. Rantalan laukaus painui verkkoon Ceasarin torjunnan kautta ja Suomi otti taas aikaisen johdon.

Pallonhallinta oli vahvasti Suomella ja Romanian pidemmät hyökkäykset olivat harvassa. Laadukkaita maalipaikkoja ei kuitenkaan nähty yhtä paljon kuin aiemmissa turnauksen otteluissa Romanian puolustaessa keskustan hyvin.

Engman hankki Suomelle vapaapotkun rangaistusalueen oikealta rajalta 20. minuutilla. Rantalan keskitys tavoitti vapaana olleen Eveliina Summasen, mutta Tottenham-peluri ei päässyt laukomaan.

Ceasar venyi hyvään torjuntaan, kun Rantalalla oli huippupaikka toiseen maaliin Ria Ölingin läpisyötöstä. Kosolan läheltä lähtenyt laukaus blokattiin 32. minuutilla. Seuraavaksi Kosola pelasi Rantalan tekopaikkaan, mutta hyökkääjän laukaus painui ohi.

Kosolan laukaus pitkän ja näyttävän kuljetuksen päätteeksi otti kimmokkeen ja meni niukasti ohi 38. minuutilla.

Suomi tuplasi johtonsa vielä ennen taukoa. Joanna Tynnilän kaukaa lähtenyt upea keskitys löysi Kollasen, joka puski pallon tyylikkäästi verkkoon. Tauolle lähdettiin Suomen kahden maalin johdossa.

Flunssasta toipunut Heidi Kollanen onnistui maalinteossa.Kuva: Ⓒ SPL /Jyri Sulander

Suomi teki tauolla yhden vaihdon, kun Nora Heroum korvasi Tiia Peltosen. Summanen pääsi hakemaan turnauksen jo kolmatta vapaapotkumaaliaan toisen jakson alussa, mutta muuri onnistui pysäyttämään vedon.

Pelinkuva ei muuttunut toisen jakson alussa ja paine Romanian maalilla kasvoi. Ensin Kosolan matala keskitys oli tavoittaa Kollasen maalilta. Heti perään Öling pääsi laukomaan boksissa, mutta veto ei osunut maalipuiden väliin.

Päävalmentaja Marko Saloranta teki tunnin kohdalla tuplavaihdon, kun Elli Pikkujämsä ja loukkaantumisestaan odotettua nopeammin toipunut Emma Koivisto tulivat kentälle.

Romania pääsi jakson edetessä paremmin peliin mukaan ja Suomen viimeisissä ratkaisuissa oli parannettavaa. Romania pääsi 69. minuutilla vaaralliseen vastahyökkäykseen, mutta Kosola onnistui katkaisemaan hyökkäyksen viime hetkellä.

Toisessa päässä Ceasar onnistui torjumaan ensin Rantalan ja sitten Kosolan yritykset. 74. minuutilla kentälle tullut Emma Peuhkurinen pääsi pelaamaan ensimmäiset minuuttinsa turnauksessa.

Helmareiden kolmas maali nähtiin 76. minuutilla. Koivisto murtautui boksiin ja pelasi takaviistoon Heroumille, joka viimeisteli tarkasti maalin oikeaan alakulmaan.

Suomi teki vielä kaksi vaihtoa ja Olga Ahtinen sekä Sanni Franssi tulivat kentälle. Franssi laukoi pallon upeasti puolivolleysta maalin yläkulmaan heti kentälle päästyään ja Suomen johto kasvoi neljään.

Lisämaaleja ei enää nähty ja Suomi voitti turnauksen päätösottelunsa lukemin 4-0. Romania-voiton myötä Helmarit nappasi historiansa ensimmäisen Cyprus Cupin mestaruutensa puhtaalla pelillä ja maalierolla 16-1.

Suomi - Romania 4-0 (2-0)
9' Jutta Rantala 1-0
43' Heidi Kollanen 2-0
76' Nora Heroum 3-0
84' Sanni Franssi 4-0