Maajoukkueet

Helmarit-ensikertalainen Anni Miettunen ei ota ylimääräisiä paineita: ”Tämä on jalkapalloa, niin kuin kaikkialla muuallakin”

Umeå IK:n Anni Miettunen on ensimmäistä kertaa Helmareiden mukana. Oulusta maailmalle ponnistanut laitapuolustaja ei ota ylimääräisiä paineita ensimmäisestä A-maajoukkuekutsusta tai tulevista MM-karsinnat huipentavista otteluista.

Anni Miettunen Helmareiden harjoituksissa Irlannissa.

Anni Miettunen Helmareiden harjoituksissa Irlannissa.Kuva: Ⓒ SPL /Jyri Sulander

31.8.2022 klo. 14:03

Viime viikon lauantai eteni Anni Miettusen osalta iloisissa merkeissä. Ensimmäistä kauttaan ulkomailla pelaavan puolustajan vanhemmat olivat vierailulla vajaan 80 000 asukkaan Uumajassa Ruotsin itärannikolla. Arkiseen tapaan sujunut päivä sai kuitenkin käänteen, jonka vuoksi Miettunen istuu nyt dublinilaisessa hotellissa Suomen A-maajoukkueen verkka-asu yllään.

- Vanhempani olivat käymässä Uumajassa ja olimme tekemässä perinteistä ruokakauppakierrosta äidin kanssa, eli hakemassa vähän enemmän ruokaa kerralla. Mutta sitten Marko Saloranta soitti, että ”Tule leirille”. Ruokaa ostettiin sitten vähän vähemmän ja alettiin pakkaamaan. Ihan mukava yllätys, Miettunen kertaa ensimmäisen A-maajoukkuekutsun vastaanottamista.

Miettunen ja Helmareiden joukkue ehtii harjoitella kolmesti ennen torstaina koittavaa Irlanti-ottelua. Heti ensimmäisten päivien aikana vaivattomasti Helmareiden porukkaan sulautunut 24-vuotias puolustaja ei ottanut ylimääräisiä paineita maajoukkueeseen sopeutumisesta.

- Tämä on jalkapalloa, niin kuin kaikkialla muuallakin – ei tarvitse kuin pelata. Ja totta kai on helpompaa pelata, kun ympärillä on hyviä pelaajia. On mukavaa olla täällä, Miettunen sanoo hymyillen.

Anni Miettunen Helmareiden harjoituksissa.

Anni Miettunen on ensimmäistä kertaa A-maajoukkueen matkassa.Kuva: Ⓒ SPL /Jyri Sulander

Edessä huipputärkeä ottelu

Helmareiden osalta MM-karsinta huipentuu kahteen äärimmäiseen kovaan otteluun Irlantia ja Ruotsia vastaan. Ensimmäisenä vastaan asettuu Dublinissa Irlanti. Ottelu pelataan Etelä-Dublinissa sijaitsevalla, 8000 katsojaa vetävällä Tallaght Stadiumilla, joka myytiin loppuun vain puolessa tunnissa.

- Näistä tulee kovat pelit ja meillä on paljon pelattavaa. On tärkeää, että saamme näistä otteluista hyvät tulokset, Miettunen sanoo.

MM-karsintalohkon toisella sijalla, pisteen Suomen edellä, majaileva Irlanti kaatoi Helmarit viime vuoden lokakuussa Helsingin Olympiastadionilla maalein 1–2. Tulevaa vastustajaa on perattu päävalmentaja Salorannan johdolla tarkkaan, ja lokakuisesta tappiosta haetaan revanssihenkeä torstain otteluun.

- Olemme käyneet Irlantia läpi ja keskiviikkona on vielä yhdet treenit. Alamme olemaan valmiina kaatamaan ne. Koko joukkueen pitää lähteä otteluun hyvällä valmistautumisella ja uskon, että sen jälkeen meillä ei ole mitään ongelmaa, Miettunen toteaa.

Torstain ottelussa panokset ovat huipussaan. Voittamalla sekä Irlannin että Ruotsin Helmarit ottaisi varmuudella paikan lokakuussa käynnistyvään MM-jatkokarsintaan. Myös vähintään kahden maalin voitto Irlannista ja tasapelipiste Ruotsista veisi Helmarit varmasti jatkokarsintaan.

Taistelu sarjapaikasta

Kuluvan kauden alla Miettunen otti urallaan uuden askeleen, kun hän siirtyi Damallsvenskaniin Umeå IK:n riveihin. Uumajassa Miettusen tiet kohtasivat jälleen häntä jo Åland Unitedissa valmentaneen Samuel Fagerholmin kanssa. Suomalaisista seuraa edustavat myös Emma Santamäki, Katariina Kosola, Henna Honkanen ja Vilma Koivisto.

Kuluvaksi kaudeksi Ruotsin pääsarjaan noussut Umeå on 18 pelatun ottelun jälkeen sarjassa karsijan paikalla, sijalla 12. Viimeisellä suoralla säilyjän paikalla, 2 pistettä Umeån edellä, majailee Helmareiden hyökkääjä Juliette Kempin edustama Kalmar.

- Totta kai kausi on ollut vähän vaikea, kun on tullut niitä tappioita. Mutta toisaalta kausi on ollut aika odotusten mukainen, koska olemme nousijajoukkue ja tiedämme, että liiga on kova, Miettunen sanoo.

- Meillä on kuitenkin edelleen kaikki omissa käsissämme ja paljon pelattavaa syksyllä. Luotan siihen, että me klaaraamme tuon, Miettunen jatkaa.

Anni Miettunen Åland Unitedin paidassa.

Anni Miettunen Åland Unitedin paidassa.Kuva: Ⓒ Juha Tamminen

Määrätietoisin askelin eteenpäin

24-vuotias Miettunen ehti ennen siirtoaan Ruotsiin edustaa kotikaupunkinsa ONS:ia, espoolaista FC Honkaa sekä Ahvenanmaan ylpeyttä Åland Unitedia. Ålandin paidassa Suomen mestaruutta ja kahta Suomen Cupin voittoa juhlinut Miettunen valittiin kauden 2020 päätteeksi Kansallisen liigan vuoden pelaajaksi.

- Koen, että lähdin juuri oikeaan aikaan Ruotsiin ja että olen ottanut hyviä askeleita urallani. Olen ottanut oikeankokoisia askeleita ja oli todella tärkeää minulle, että lähdin nyt ulkomaille. Ruotsissa pelaan koko ajan ja joka viikko tulee kovia pelejä. Olen kyllä kehittynyt pelaajana, Miettunen analysoi.

Suomi jatkaa MM-karsintaa Irlannin vieraana torstaina (1.9.) Dublinissa. Suomen aikaa klo 21.00 alkavaa ottelua voit seurata suorana lähetyksenä Ylen välityksellä. MM-karsinnat huipentuvat ensi viikon tiistaina (6.9.) Tampereella, kun Helmarit emännöi Ruotsia Ratinan stadionilla. Liput Ruotsi-otteluun voit hankkia täältä >>

Helmarit

Seuraa meitä

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit