Helmareille voitokas alku Cyprus Cupissa

Naisten A-maajoukkue kohtasi Kroatian torstaina Cyprus Cupin avausottelussa. Suomi sai turnaukselle voitokkaan alun lukemin 1-4.

Helmarit juhli Eveliina Summasen upeaa vapaapotkuosumaa.Kuva: Ⓒ SPL /Jyri Sulander

16.2.2023 klo 18:53

Suomen avauskokoonpanossa nähtiin yksi A-maajoukkuedebytantti, kun Joanna Tynnilä avasi keskuspuolustuksessa. Suomen kokoonpanon ulkopuolelle jäivät loukkaantumisista kuntoutuvat Emma Koivisto ja Emma Peuhkurinen sekä Heidi Kollanen ja Adelina Engman, joilla on ollut flunssaoireita.

Helmareiden avauskokoonpano Kroatia-otteluun.

Helmarit sai otteluun loistoalun. Jutta Rantala hankki Suomelle vapaapotkun hyvältä paikalta jo 2. minuutilla. Eveliina Summanen laukoi pallon vapaapotkusta upeasti maalin vasempaan yläkulmaan ja Helmarit siirtyi aikaiseen johtoon.

Ottelu näytti olevan täysin Helmareiden hallussa, mutta Kroatia tasoitti heti ensimmäisestä paikastaan. Vasemmalta lähtenyt vapaapotku löysi Suomen boksista vapaana olleen Kristina Nevrklan, jonka pusku ohitti Suomen maalia vartioineen Anna Tammisen.

GSZ Stadiumin pelialusta ei ollut huippukunnossa, mutta Suomi onnistui silti liikuttelemaan palloa nopeasti epätasaisella nurmella. Olga Ahtinen pelasi Ria Ölingin tekopaikkaan kymmenen minuutin pelin jälkeen, mutta Doris Bačić onnistui torjunnassaan.

Maalitehtailu jatkui 15. minuutilla, kun Suomen kapteeni Linda Sällström riisti pallon Bačićilta maalin edessä ja vei Helmarit taas johtoon. Sällströmillä oli mahdollisuus jo toiseen maalin kymmenen minuuttia ensimmäisen jälkeen, mutta maalitykin veto leijaili reilusti Kroatian maalin yli.

Paine pysyi vahvasti Kroatian päädyssä, kun Helmarit yritti murtaa vastustajan puolustusmuotoa nopeilla syöttökombinaatioilla. Suomi loi useita lupaavia maalipaikkoja, mutta viimeistely-yritykset eivät vaivanneet Bačićia.

Kroatian maalivahti pääsi vielä Elli Pikkujämsän kovan laukauksen eteen ensimmäisen jakson lopulla. Tauolle lähdettiin Suomen johtaessa lukemin 1–2.

Linda Sällström onnistui maalinteossa.Kuva: Ⓒ SPL /Jyri Sulander

Myös toinen jakso käynnistyi Suomen hallinnalla. Vastustaja oli kuitenkin lähempänä maalintekoa, kun kroatialaispelaajan keskitys leijaili Tammisen maalin ylärimaan. Hetki tästä ja tilanne toistui lähes identtisesti, mutta pallo ei päätynyt Suomen onneksi taaskaan verkon perukoille.

Suomen toisen jakson ensimmäinen maalipaikka syntyi vapaapotkusta. Eva Nyström pääsi puskemaan takatolpalta Ahtisen keskityksen maalin edustalle, mutta Kroatia selvitti tilanteen.

Helmarit sai useita vapaapotkuja, jotka tuottivat tulosta lopulta 62. minuutilla. Ahtisen keskitys painui pelaajaruuhkan läpi Bačićin taakse ja Suomi kasvatti johtoaan.

Kroatian puolustuksesta löytyi yhä enemmän tilaa, ja Helmareiden neljäs osuma syntyi 69. minuutilla. Öling ja Rantala pelasivat hienon seinäpelin rangaistusalueen rajalla ja Rantala karkasi maalintekoon.

Suomi teki toisella jaksolla useita vaihtoja, kun Emmi Alanen, Vilma Koivisto, Kaisa Collin, Sanni Franssi ja Emmi Siren tulivat kentälle. Franssi haastoi terävästi neljä minuuttia ennen täyttä aikaa, mutta veto blokattiin ja Summasen pusku seuranneesta kulmapotkusta ei osunut maalipuiden väliin.

Nyström joutui jättämään kentän vielä ottelun lopussa saatuaan iskun päähänsä. Nyströmin korvasi A-maajoukkuedebyyttinsä tehnyt Nanne Ruuskanen. Kroatia pääsi vielä lisäajalla yrittämään maalintekoa kulmapotkusta, mutta Tamminen venyi hienoon torjuntaan.

Lisäosumia ei enää nähty, joten Suomi avasi turnauksen 1–4-voitolla. Helmareiden Cyprus Cupin pelit jatkuvat sunnuntaina, kun Suomi kohtaa Unkarin. Yle Areena näyttää Suomen ottelut turnauksessa.

Kroatia – Suomi 1-4 (1-2)
3' Eveliina Summanen 0-1
8' Kristina Nevrkla 1-1
15' Linda Sällström 1-2
62' Olga Ahtinen 1-3
69' Jutta Rantala 1-4