Helmareiden tie kohti vuoden 2025 EM-kisoja käynnistyy UEFA Nations Leaguessa – Tutustu uuteen kilpailuun

Menestys tänä syksynä käynnistyvässä UEFA Nations Leaguessa voi taata Suomelle erinomaiset lähtöasetelmat EM-karsintoihin.

UEFA Nations League ja EM-karsinnat linkittyvät vahvasti toisiinsa.

28.4.2023 klo 12:30

Naisten maajoukkuejalkapallo uudistuu tänä vuonna, kun UEFA Nations League pelataan ensimmäistä kertaa. Nations League on jalkapalloyleisölle jo tuttu miesten maajoukkuejalkapallosta, mutta naisten uudessa kilpailujärjestelmässä Nations League ja EM-karsinnat linkittyvät toisiinsa vielä vahvemmin.

Sekä Nations League että EM-karsinnat pelataan sarjamuotoisina kolmen eri tason kilpailuina, joissa joukkueet pelaavat neljän joukkueen lohkoissa kaksinkertaisen sarjan. Joukkueet voivat pudota ja nousta eri vaiheiden välillä. Samaa kilpailujärjestelmää tullaan käyttämään myös tulevien MM-karsintojen yhteydessä.

Helmarit aloittaa Nations Leaguen B-liigassa eli toiselta tasolta. Nousu A-liigaan antaisi Suomelle erinomaiset lähtöasetelmat vuoden 2024 EM-karsintoihin ja takaisi paikan EM-jatkokarsinnoissa. EM-lopputurnaus pelataan Sveitsissä kesällä 2025.

Suomi arvottiin B-liigan lohkoon 2, jossa Helmarit kohtaa Romanian, Slovakian ja Kroatian.

UEFA Nations League

UEFA Nations Leaguessa joukkueet on jaettu kolmeen liigaan UEFA:n rankingin perusteella. A- ja B-liigassa pelaa 16 joukkuetta neljässä neljän joukkueen lohkossa ja C-liigassa pelaa 19 joukkuetta neljässä neljän joukkueen lohkossa ja yhdessä kolmen joukkueen lohkossa.

Kaikki joukkueet pelaavat yhden kotiottelun ja yhden vierasottelun muita lohkonsa joukkueita vastaan. Nations League määrittää, mistä liigasta joukkueet lähtevät EM-karsintoihin. Joukkueet voivat säilyä, nousta tai pudota A-, B- ja C-liigojen välillä. Nations Leaguen neljä parasta joukkuetta kohtaavat Nations Leaguen finaaleissa.

Automaattinen nousu ja putoaminen Nations Leaguessa

  • A-liigan lohkovoittajat ja -kakkoset säilyvät A-liigassa

  • B- ja C-liigan lohkovoittajat nousevat ylempään liigaan

  • Kaikki lohkoneloset A- ja B-liigoissa putoavat alempaan liigaan. Myös huonoiten sijoitettu B-liigan lohkokolmonen putoaa C-liigaan

  • C-liigan kaksi huonoiten sijoitettua lohkokakkosta ja kaikki lohkokolmoset ja -neloset pysyvät C-liigassa

Nousukarsintaottelut Nations Leaguessa

Kaikki loput joukkueet osallistuvat liigojen välisiin nousukarsintoihin. Nousukarsinnoissa joukkueet pelaavat yhdessä otteluparissa koti- ja vierasottelun toisiaan vastaan.

A-liigan lohkokolmoset pelaavat B-liigan lohkokakkosia vastaan. Voittajat jatkavat A-liigassa ja häviäjät B-liigassa

B-liigan kolme parhaiten sijoitettua lohkokolmosta pelaa C-liigan kolmea parhaiten sijoitettua lohkokakkosta vastaan. Voittajat jatkavat B-liigassa ja häviäjät C-liigassa.

Nations Leaguen B-liigan sijoitusten merkitys. Suomi aloittaa kilpailun syksyllä B-liigassa.

EM-karsinnat

EM-karsinnat käynnistyvät keväällä 2024 UEFA Nations Leaguen päättymisen jälkeen. EM-karsinnat pelataan samalla kilpailujärjestelmällä kuin Nations League. Joukkueet on jaettu kolmeen liigaan Nations Leaguen perusteella. A- ja B-liigassa pelaa 16 joukkuetta neljässä neljän joukkueen lohkossa ja C-liigassa pelaa 19 joukkuetta neljässä neljän joukkueen lohkossa ja yhdessä kolmen joukkueen lohkossa.

Suora paikka vuoden 2025 EM-lopputurnaukseen

Kahdeksan parasta A-liigan joukkuetta saa suoraan paikan EM-lopputurnaukseen. Lopputurnauksen järjestäjämaa Sveitsi saa kisapaikan automaattisesti.

Jatkokarsinnat vuoden 2025 EM-lopputurnaukseen

Loput kisapaikat ratkaistaan jatkokarsinnoissa. Jatkokarsinnoissa pelataan kaksi kierrosta, joissa otteluparin joukkueet kohtaavat toisensa koti- ja vierasotteluissa.

Jatkokarsintojen ensimmäisellä kierroksella A-liigan lohkokolmoset ja lohkoneloset pelaavat C-liigan lohkovoittajia ja kolmea parhaiten sijoitettua lohkokakkosta vastaan. Kahdeksan otteluparien voittajaa etenee jatkokarsintojen seuraavalle kierrokselle.

B-liigan lohkovoittajat ja kaksi parasta lohkokakkosta pelaavat kuudessa otteluparissa B-liigan lohkokolmosia ja kahta huonoiten sijoitettua lohkokakkosta vastaan. Kuusi otteluparien voittajaa etenee jatkokarsintojen seuraavalle kierrokselle.

Toisella kierroksella joukkueet arvotaan seitsemään ottelupariin, joiden voittajat saavat paikan vuoden 2025 EM-lopputurnaukseen.

Automaattinen nousu ja putoaminen EM-karsintojen jälkeen

  • A-liigan lohkovoittajat, -kakkoset ja -kolmoset säilyvät A-liigassa

  • B-liigan lohkokakkoset ja kolme parhaiten sijoitettua lohkokolmosta säilyvät B-liigassa

  • C-liigan lohkokakkoset, -kolmoset ja -neloset säilyvät C-liigassa

  • B- ja C-liigojen lohkovoittajat nousevat ylempään liigaan

  • Kaikki A- ja B-liigojen lohkoneloset ja B-liigan huonoiten sijoitettu lohkokolmonen putoavat alempaan liigaan

  • EM-karsintojen jälkeen ei pelata liigojen välisiä nousukarsintoja

EM-karsintojen sijoitusten merkitys.

Kilpailun aikataulu

Uusi kilpailu pelataan seuraavasti:

UEFA Nations League
Syksy 2023 - kevät 2024

EM-karsinnat
Kevät 2024 - syksy 2024

How will the new UEFA women's national team competition system work? (Uefa.com)

Lisää aiheesta

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit