Heinäkuun erotuomarit - Palloliitto palkitsee erotuomareita kuukausittain

Suomen Palloliitto palkitsee joka kuukausi eri sarjatasoilta eri puolilta Suomea noin kymmenen ”kuukauden erotuomaria”. Heinäkuun erotuomari Enosh Monga toivoo, että erotuomareita kiitettäisiin useammin otteluiden jälkeen.

Erotuomari Enosh Monga Helmariturnauksessa.Kuva: SPL / Jyri Sulander

8.8.2023 klo 15:14

Yksi heinäkuun palkittavista erotuomareista on lahtelainen 20-vuotias Enosh Monga, joka suoritti erotuomareiden peruskoulutuksen syksyllä 2021.

- Lopetin jalkapallon pelaamisen, mutta minulle oli tärkeää pysyä rakastamani lajin parissa. Tämän vuoksi hain mukaan erotuomareiden peruskoulutukseen, kertoo Monga.

Nuorella erotuomarilla on kova halu kehittyä, mikä näkyy myös otteluiden määrissä. Viime vuonna Mongalle kertyi erotuomarina yli 300 ottelua ja tälläkin kaudella mennään jo yli 130 ottelussa. Kuluvalla kaudella Monga on toiminut erotuomarina muun muassa Miesten Nelosessa sekä avustavana Naisten Ykkösessä, Miesten Kolmosessa ja P17 SM -sarjassa.

- Erotuomarointi oli aluksi minulla vain harrastus, mutta nyt olen mukana erotuomariakatemiassa, mikä motivoi minua pyrkimään mahdollisimman korkealle.

Kentän ulkopuolella Monga on myös aktiivinen Lahden erotuomariyhteisössä, missä hän ylläpitää keskustelua ajankohtaisista aiheista.

- Toivon, että erotuomareita kannustettaisiin enemmän. Valmentajat, pelaajat ja vanhemmat käykää välillä kiittämässä erotuomaria ottelun jälkeen, Monga muistuttaa.

Heinäkuun erotuomarit

Enosh Monga, Lahti
Enosh on osoittanut viimeisen vuoden aikana merkittävää kehitystä erotuomarina. Hän on määrätietoisesti kehittänyt hyvällä asenteellaan itseään sekä aktiivisesti ylläpitänyt keskustelua erotuomariyhteisöissään ajankohtaisista aiheista.

Janne Behm, Helsinki
Janne on hyväntuulinen ja iloinen persoona, joka kentälle tullessaan on vastaanottavainen ja valmis kaikkeen. Hän käy mielellään dialogia joukkueiden kanssa, mitä myös arvostetaan joukkueiden keskuudessa merkittävästi. Erityisesti naisten ja tyttöjen pelejä tuomitseva Janne on aina varma valinta peliin!

Zana Zahir, Raasepori
Zana on alueen luottopakkeja. Hänet voi pyytää auttamaan pelissä kuin pelissä. Zana tulee aina hyvällä asenteella paikalle ja vetää pelin laadukkaasti. Hän on myös kehittynyt merkittävästi erotuomarina sekä etsii jatkuvasti uusia haasteita kentältä.

Kimmo Tuominen, Raisio
Kimmo on ollut pitkään mukana erotuomarina. Hän hoitaa vuosittain yli 100 tehtävää junioriotteluissa sekä alasarjoissa. Kimmo saa poikkeuksetta joukkueilta positiivista palautetta toiminnastaan ja asenteestaan. Kimmon joustavuus auttaa todella paljon, sillä välillä meidän tarvitsee tehdä muutoksia erotuomariasetteluihin lyhyelläkin aikataululla. Kimmo on aina valmis auttamaan ja hoitaa tehtävät hyvällä motivaatiolla sarjatasosta riippumatta.

Esko Kaleva, Janakkala
Esko on toiminut jalkapalloerotuomarina yli 40 vuotta. Hän on erittäin pidetty erotuomaripersoona niin erotuomarikollegoiden kuin joukkueiden toimesta. Hän on joustava pelien suhteen ja hoitaa tunnollisesti kotiseudullaan vuosittain varsin ison määrän otteluita. Kaiken muun ohessa Esko on vuosien varrella kouluttanut pelinohjaajia ja tukenut uusia erotuomareita. Vuonna 2021 Esko kouluttautui myös futsalerotuomariksi ja hän toimiikin jalkapallon lisäksi aktiivisesti futsalin parissa.

Mustafa Kaya, Seinäjoki
Mustafa kävi erotuomareiden peruskoulutuksen Seinäjoella 2022 ja vakuutti suomen kielen osaamisellaan. Mustafa on itseasiassa tuomaroinut myös kotimaassaan Turkissa useita vuosia. Erinomaisia palautteita joukkueilta saava Mustafa jätti ison aukon Seinäjoelle muuttaessaan Vantaalle heinäkuussa. Mustafa on ollut Etelä-Pohjanmaalla erittäin pidetty erotuomari niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Hän on rauhallinen, jämäkkä, päämäärätietoinen ja ottaa rikkeet hyvin pois. Kiitos Etelä-Pohjanmaalla suorittamastasi työstä Mustafa ja tsemppiä jatkoon uudella alueella!

Sami Riaz, Lappeenranta
Sami on positiivinen, rauhallinen ja aina valmis auttamaan muita esimerkiksi nopeassa erotuomarin tarpeessa. Sami on kehittynyt erotuomarina hyvän asenteensa ansiosta. Hän on aina valmis ottamaan vastaan palautetta peleistään niin kollegoiltaan kuin joukkueilta sekä pyrkii seuraavissa peleissään hyödyntämään tätä saamaansa palautetta erotuomarina. Joukkueilta tullut palautekin on hyvää, kun asenne joukkueita kohtaan on positiivinen.

Niko Ylönen, Mikkeli
Niko on hyvin aktiivinen omalla alueellaan ja omaa loistavan asenteen tuomarointiin. Hän tekee pyyteetöntä työtä ja osallistuu monipuolisesti eri sarjatasojen otteluihin. Niko on pidetty henkilö niin joukkueiden kuin erotuomariyhteisönkin keskuudessa. Hän käy katsomassa toisten pelejä ja auttaa toisia kehittymään samalla kun haluaa itse kehittyä. Niko omaa positiivisen ja iloisen asenteen ja luo sillä hyvää tunnelmaa erotuomaritiimiin.

Petri Veikkolainen, Rovaniemi
Petri on toiminut jo vuosikymmenten ajan erotuomarina, kouluttajana ja tarkkailijana sekä alueen että valtakunnallisissa sarjoissa. Asenne ja kiinnostus erotuomaritoimintaa kohtaan ei ole laantunut, vaan aktiivinen toiminta jatkuu edelleen erotuomarina alueen sarjoissa. Petri on myös tarkkaillut ja tukenut Rovaniemen uusia sekä kokeneempia erotuomareita. Erotuomarikerhotoiminta on myös tuttua, sillä Petri on Rovaniemen erotuomarikerhon pitkäaikainen puheenjohtaja ja johtokunnan jäsen. Petrin kokemus ja hyvä fyysinen kunto antaa sekä jalkapalloon että futsaliin mahdollisuuden jatkaa lajien erotuomaritoiminnassa toivottavasti vielä pitkän aikaa eteenpäin.

Janne Rautasalo, Raahe
Janne on ollut pitkään Raahen erotuomaritoiminnan tukipilarina. Hän on tukenut ja ohjannut uusia erotuomareita sekä tarkkaillut tuomareita eri tasoilla. Hän on myös auttanut paikallista seuraa Leikkimaailman turnauksissa erotuomarina sekä hoitanut peleihin tuomareita ja pelinohjaajia. Ennen Raahea Janne toimi aktiivisesti Idän alueella. Vaikka loukkaantumiset ovat haitanneet, niin edelleen sekä jalkapallo että futsal ovat mukana Jannen erotuomaritoiminnassa. Myös Oulun ja Pohjanmaan alueilla Janne on käynyt auttamassa tarpeen vaatiessa. Jannen tuki alueen erotuomaritoiminnalle on tärkeää ja toivottavasti jatkuu vielä pitkään.

Chris D´ Cruz, Maarianhamina
Chris on aktiivinen erotuomari Ahvenanmaalla. Hän auttaa myös uusien erotuomareiden ja pelinohjaajien kouluttamisessa. Chris on aina valmis menemään otteluun, kun on tarvetta. Hän tekee työnsä kentällä ammattimaisesti ja pyrkii koko ajan kehittämään itseään erotuomarina. Chris nauttii erotuomarina olemisesta ja se näkyy kentällä.

Kuukauden erotuomarit ovat Palloliiton erotuomaritoiminnon valitsemia. Erotuomarikerhot voivat ehdottaa heidän mielestään eri tavoin ansioituneita erotuomareita. Palkittavat erotuomarit voivat olla uransa alkutaipaleella tai jo kokeneita erotuomareita. Palloliiton juttusarja avaa joka kuukausi yhden palkittavan erotuomarin polkua.

Lisää aiheesta

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit