“Futsal on show” – Futsalmaajoukkueen matka Sergio Gargellin johdolla kohti MM-kisoja alkaa

Miesten futsalmaajoukkue aloittaa MM-karsintaurakkansa 11. lokakuuta. Keväällä futsalmaajoukkueen päävalmentajana aloittanut Sergio Gargelli avaa joukkueen valmistautumista kohti MM-kisoja.

Sergio Gargelli antamassa pelaajilleen ohjeita Energia Areenalla.

Sergio Gargelli antamassa pelaajilleen ohjeita Energia Areenalla.Kuva: Essi Salonen

6.10.2022 klo 11:00

Sergio Gargelli aloitti miesten futsalmaajoukkueen päävalmentajana toukokuussa. Silloin italialaisluotsi asetti Suomelle tavoitteeksi MM-kisoissa pelaamisen. Nyt tuo matka kisoihin on todella alkamassa, kun Suomi kohtaa 11. lokakuuta Vantaan Energia Areenalla ensimmäisessä MM-karsintaottelussaan Romanian. Futsalmaajoukkue kokoontui valmistavalle leirille jo sunnuntaina 2. lokakuuta. Lähestyvä karsintaottelu on pitänyt päävalmentajan kiireisenä. Gargelli myös tuntee kovan tavoitteensa asettamat paineet. 

– Olen tällä hetkellä aika kiireinen, sillä töitä on paljon – niin mentaalisella, teknisellä kuin taktisellakin puolella. Ollakseni rehellinen, tunnen myös hieman paineita. Uskon kuitenkin, että paineet ovat etuoikeus. Paineet tarkoittavat sitä, että teen jotain tärkeää. Muuten istuisin varmaan kotona sohvalla ja katsoisin jotain. On siis etuoikeus olla täällä, edustaa upeaa maata ja tuntea nämä paineet, Gargelli kuvailee tunnelmiaan.  

Uutena maajoukkuevalmentajana Gargelli ei lähtenyt polttamaan siltoja. Italialainen arvostaa suuresti Mićo Martićin työtä ja haluaa vaalia tämän perintöä. Erityisesti Gargelli haluaa säilyttää asenteen ja ilmapiirin, jonka kroatialainen ennen hänen aikakauttaan loi.  

– En halua sulkea sitä sivua, minkä Mićo on ennen minua avannut. Hän ymmärsi hyvin, millaisia suomalaiset pelaajat ovat. Haluan pitää sen saman aggressiivisuuden, puolustuksen intensiteetin ja taisteluasenteen kaikissa tilanteissa, Gargelli sanoo.  

 

Lisää rohkeutta ja luovuutta hyökkäyspeliin 

Gargelli arvostaa pelaajissa eritysesti peliälyä. Futsalpelaajana tilanteet kentällä tulevat nopeasti ja ovat ohi vähintään yhtä nopeasti – siksi päätöksentekotaidot korostuvat. Pelaajavalintoja maajoukkuetapahtumiin tehdessään Gargelli on pyrkinyt painottamaan tätä taitoa.  

– Minulle on tärkeää pelaajien kyky ymmärtää peliä. Futsalpelaajan täytyy olla vielä fiksumpi kuin jalkapalloilijan. Joskus futsalissa taitavatkaan pelaajat eivät nouse huipputasolle, sillä heillä ei ole tarpeeksi ymmärrystä pelistä, Gargelli kertoo. 

Italialaisluotsin mukaan suomalaispelaajat ovat tässä hyvällä tasolla. Pelaajat suhtautuvat lajiin todella suurella intohimolla, ja ovat kiinnostuneita lajin taktisesta puolesta. Gargelli haluaa, että tämä intohimo välittyy myös kentälle. Suomi on maailmalla tunnettu uhrautuvasta ja tiukasta puolustus- ja prässipelaamisestaan. Tämän Gargelli haluaa säilyttää, mutta hyökkäyspeliin hän haluaa tuoda lisää rohkeutta ja luovuutta. 

– Tavoitteena on kehittää pelaajien pelirohkeutta. Haluaisin, että he uskaltaisivat ottaa hieman enemmän riskejä hyökkäyssuuntaan. Riskinotto ei tietenkään saa tarkoittaa sitä, että olemme tyhmiä, mutta meidän pitää olla rohkeita, italialainen painottaa. 

Gargelli toivoo näkevänsä vielä enemmän murtavia pystysyöttöjä ja pivotin käyttöä. Haluaa pelaajien tuntevan olonsa kotoisaksi pallon kanssa. Kokeilla saa, eikä virheitä kannata pelätä. 

– Uskon, että on parempi kokeilla kuin katua. Tämä on visioni elämässä, ja sen haluan siirtää myös pelaajille. 

Gargelli ohjeistaa pelaajia ottelussa.

Gargelli elää otteluissa mukana sydämellään.Kuva: Essi Salonen

Romania luottaa vahvaan pivot-pelaamiseen 

Gargellin opit ovat ensimmäistä kertaa todella koetuksella ensi viikolla, kun Suomi kohtaa MM-karsintaottelussa Romanian. Maailman tilaston 28 majaileva Romania on ainakin paperilla Suomen päävastustaja karsintojen Main Roundilla. Suomen valmennustiimi Gargellin johdolla on tehnyt kovasti töitä sen eteen, että romanialaisten metkut olisivat hyvin Suomen tiedossa. 

– Romania on joukkue, joka tuntee omat vahvuutensa erinomaisesti. Heillä on kaksi erittäin fyysisesti vahvaa pivot-pelaajaa, joille he pyrkivät pelaamaan pystysyöttöjä, Gargelli avaa.  

Päävalmentaja uskoo, että Suomi pystyy onnistuessaan prässipelissä rajoittamaan Romanian pelaamista todella hyvin. Lisäksi Gargelli arvioi, että Romanian tapa puolustaa miesvartioinnilla saattaa kääntyä Suomen eduksi.  

– Heillä on heikkouksia. Hyökkäyssuuntaan vahvat pivotit ovat hitaita puolustussuuntaan. Koska he puolustavat 1v1, siinä on meille hyvä iskun paikka. Jos pystymme luomaan pallolliselle painetta, kuten pelaajamme ovat osoittaneet pystyvänsä, uskon meidän voivan rajoittaa heidän pelaamistaan todella paljon. 

Gargelli on muutenkin luottavainen siihen, että joukkue on valmis aloittamaan karsintaurakkansa.

– Uskon, että olemme valmiita. Minulle avaintekijä on aina tuoda taistelu meidän vahvuusalueellemme. kentälle menee kaksi erilaista joukkuetta, jotka molemmat yrittävät päästä pelaamaan omilla vahvuuksillaan ja piilottaa omat heikkoutensa. Joskus vahvakin joukkue häviää heikompaa joukkuetta vastaan, koska häviää ottelun hallinnan. Avain pelin hallintaan on tehdä oikeita päätöksiä nopeasti. 

 

Pelaajien aika olla tarinan päähenkilöitä 

Ottelu Romaniaa vastaan on äärimmäisen tärkeä jo siksi, että se avaa virallisesti Suomen matkan kohti MM-kisoja. On tärkeää, että joukkue saa hyvän startin karsintoihin. Ottelu on myös ensimmäinen Gargellin aikana Suomessa pelattava maaottelu, joten päävalmentaja pääsee ensimmäistä kertaa tuntemaan suomalaisyleisön katseet paikan päällä. 

– Tunnen ylpeyttä päästessämme pelaamaan Suomessa. Maajoukkueen päävalmentajana olen saanut tilaisuuden edustaa tätä maata, jota ihaillaan maailmalla. Olen ylpeä siitä, että minut on valittu tähän tehtävään. Samalla tunnen kuitenkin painetta, mutta pidän siitä. Annan itsestäni parasta paineen alla.  

Italialainen myöntää, ettei ole aikaisemmin päässyt työskentelemään yhtä suuren ja motivoituneen taustatiimin kanssa. Samoin pelaajien joukkuehenki ja tapa toimia yhdessä on tehnyt Gargelliin vaikutuksen. Näiden tekijöiden vuoksi Gargelli on hyvin luottavainen joukkueen tulevaisuuteen.  

– Olen melko itsevarman, sillä näen sekä pelaajiemme että taustojemme työskentelevän ahkerasti. Teen niin myös itse, joskus jopa unohdan nukkua. Pidän tästä ilmapiiristä täällä. Nyt haluan pelaajien tuntevan, että he ovat shown päähenkilöitä.  

Jokainen show tarvitsee myös yleisön. Gargelli vetoaakin suomalaiseen futsalkansaan, että saataisiin Energia Areenan lehtereille mahdollisimman iso tukijoukko. 

– Tulkaa kannustamaan meitä. Futsal on show, ja jokainen taiteilija haluaa näyttää mitä on tehnyt. Haluamme tuntea fanien tuen. Ottelussa tulee olemaan hyviä hetkiä ja heikompia hetkiä, mutta toivomme, että suomalaisyleisö elää nämä hetket kanssamme kuudentena pelaajana. Se antaa meille rohkeutta ja itsevarmuutta matkallemme kohti MM-kisoja, Gargelli päättää.  

 

MM-karsintaottelu Suomi – Romania pelataan Vantaan Energia Areenalla 11. lokakuuta klo 18:10 alkaen. Liput otteluun myy lippu.fi. Ottelua voi seurata myös Ylen kanavien välityksellä.

Lisää aiheesta

Seuraa meitä

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit