FC Lahti isännöi Suomen Cupin välierässä hallitsevaa Cup-voittajaa

Keskiviikkona 31.8. pelataan Suomen Cupin molemmat välieräkamppailut. Klo 18.30 potkaistaan käyntiin FC Lahden ja hallitsevan Suomen Cup -mestarin KuPS:n välinen ottelu Lahden stadionin nurmella. Molemmat joukkueet ovat viime aikoina törmänneet haasteisiin Veikkausliigassa.

FC Lahti ja KuPS kohtaavat Suomen Cupin välierissä.

29.8.2022 klo 14:46

FC Lahtea kiusaa heikko kotivire, mutta cupissa ruuti on ollut kuivaa

Harvoin jalkapallossa voidaan kyseenalaistaa kotikentän mukanaan tuomaa etua, varsinkaan cup-kilpailussa. Tällä kaudella FC Lahden kohdalla on kuitenkin puhuttu jopa “kotikirouksesta”. Veikkausliigassa lahtelaisyleisö on nimittäin saanut juhlia kotivoittoa vain kertaalleen kymmenestä kotiottelusta. Yhden voiton lisäksi FC Lahti on pelannut kotonaan kolme tasapeliä ja hävinnyt peräti kuudesti. Maalinteon kanssa on ollut huomattavia vaikeuksia, sillä kymmenessä kotiottelussa FC Lahti on onnistunut maalinteossa vain viisi kertaa.

Vaikka liigassa kotona onkin ollut vaikeaa, ovat FC Lahden otteet Suomen Cupissa kuitenkin tuoneet pelkkiä voittoja – luonnollisesti, kun välierissä ollaan. Joukkue aloitti cup-taipaleensa suoraan kolmannelta kierrokselta ja polkaisi matkansa käyntiin vakuuttavalla 0–6 vierasvoitolla kolmosdivisioonaa pelaavasta Kuopion Elosta. Neljännellä kierroksella nähtiin Lahden paikallinen, kun FC Lahti pelasi Lahden Reipasta (Miesten Kakkonen) vastaan. Tuolloin FC Lahti voitti jälleen varmasti lukemin 0–5. Myös viidennellä kierroksella lahtelainen Veikkausliigajoukkue oli vieraan asemassa, kun se matkasi Haminaan Haminan Pallo-Kissojen vieraaksi. Jälleen kotiinviemisiksi tarttui jatkopaikka näyttävin 2–6 lukemin. Seuraavilla kierroksilla FC Lahti sai vihdoin isännän roolin ja voitti ensin neljännesvälierissä Miesten Kakkosessa pelaavan Atlantis FC:n lukemin 4–2 ja puolivälierissä Miesten Ykkösen JäPS:n 2–1. 

Lahtelaisten maalintekovastuu on jakautunut Suomen Cupissa laajalle, kun viidessä ottelussa vastustajien maaliverkkoja on heilutellut peräti kymmenen eri pelaajaa. Ahkerimmin maalinteossa ovat kunnostautuneet Chinedu Geoffrey (7 maalia) ja Macoumba Kandji (6 maalia). Nähtäväksi jääkin, saako FC Lahti Suomen Cupin välieräotteluun mukaansa liigasta tuttujen märkien ruutitynnyrien sijasta sen maalintekovireen, joka on tuonut kauden viidestä Suomen Cupin ottelusta huimat 23 maalia. 

Kuopiolaiset kahden voiton päässä tempusta, jossa on onnistuttu viimeksi 1970-luvulla

Veikkausliigassa poikkeuksellisen tasaisessa mestaruustaistossa jälleen mukana oleva KuPS kannattelee harteillaan ennakkosuosikin viittaa, kun se saapuu Lahden stadionin nurmelle. Vaikka kuopiolaisten tavoitteena varmasti on viime vuonna loppumetreillä haaveeksi jäänyt tuplamestaruus, on joukkue loppukesän otteluissaan kohdannut myös haasteita.

Kuopiolaiset pääsivät viime vuoden menestyksensä johdosta aloittamaan Suomen Cup -taipaleensa suoraan viidenneltä kierrokselta toukokuussa. Ensimmäinen cup-ottelu hoitui rutiininomaisesti, KuPS:n kaataessa kotikentällään Miesten Ykkösen EIF:n selvin lukemin 5–1. Neljännesvälieräottelussa arpa lähetti KuPS:n Mikkeliin toisen Ykkösen joukkueen MP:n vieraaksi. Mikkelissä voitto oli kovemman työn takana, ja jatkopaikka irtosi lukemilla 0–1. Puolivälierissä taistelu jatkopaikasta tiukkeni entisestään, kun vastaan arvottiin Valkeakosken Haka. Hakaa vastaan KuPS:n piti ansaita jatkopaikka vasta rangaistuspotkukilpailun kautta. Kolmen pelatun Suomen Cupin ottelun jälkeen joukkueen tehokkaimpia pelaajia ovat kolmen cup-maalin Gabriel Bispo ja kahden maalin Tim Väyrynen.

KuPS on viime vuosien menestyneimpiä joukkueita kotimaan kentillä. Vuoden 2019 Veikkausliigan mestaruutta ovat seuranneet kolmas ja toinen sija Veikkausliigassa sekä viime vuoden Suomen Cup -mestaruus. Kesäkuussa seura saavutti ennätyksellisen 31:n tappiottoman Veikkausliiga-ottelun putken. Tällä kaudella KuPS on mukana tasaisessa Veikkausliigan mestaruustaistossa ja nyt se tavoittelee paikkaa Suomen Cupin finaalissa. Suomen Cupissa kuopiolaiset yrittävät voittaa mestaruuden toisena vuonna peräkkäin. Se olisi temppu, jossa on onnistuttu viimeksi 1970-luvulla. Tuolloin Lahden Reipas voitti kilpailun peräti viisi kertaa peräjälkeen.

Vaikka KuPS:n meno onkin ollut vakuuttavaa jo pitkään, on joukkue viime viikkoina kohdannut haasteita. Kaikki kilpailut mukaan lukien edellisistä seitsemästä ottelusta kuopiolaiset ovat voittaneet kaksi, pelanneet yhden tasan ja hävinneet neljä – olkoonkin, että kaksi noista tappioista tuli sveitsiläistä eurokenttien vakiokasvoa Young Boysia vastaan Konferenssiliigan karsinnoissa. Cup-välierän alla KuPS kävi hakemassa tärkeän vierasvoiton Turusta FC Interistä Henri Toivomäen 90+5 peliminuutilla syntyneellä voittomaalilla.

KuPS ennakkosuosikki

Vaikka kuopiolaisten kone ei olekaan lentänyt aivan yhtä korkealla viime viikkoina kuin etenkin koko edeltävänä vuonna, lähtee se välierään FC Lahtea vastaan ennakkosuosikin asemassa. KuPS on sarjassa mukana mestaruustaistossa, kun taas FC Lahti on tällä hetkellä putoamiskamppailussa. Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella Veikkausliigassa kahdesti, ja KuPS on voittanut molemmat ottelut maalierolla 5–0. Joukkueiden keskinäisissä otteluissa edellisistä kymmenestä KuPS on voittanut kahdeksan ja kaksi on päättynyt tasan. Viimeksi FC Lahti on voittanut kuopiolaiset kesäkuussa 2018.

Suomen Cupissa mukana vielä olevista joukkueista KuPS on cupin historian menestynein seura kolmella mestaruudellaan vuosilta 1968, 1989 ja 2021. FC Lahden cup-historian kovin saavutus on toinen sija vuodelta 2002.

FC Lahden ja KuPS:n välinen ottelu potkaistaan siis käyntiin keskiviikkona 31.8. klo 18.30. Ottelu on katsottavissa suorana Ruutu+ Urheilu -palvelussa.

Lisää aiheesta

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit