Espanja Suomea vahvempi EM-karsintojen ratkaisupelissä

Naisten futsalmaajoukkue haastoi hallitsevan Euroopan mestarin EM-karsintaturnauksen päätösottelussa lauantaina Vantaalla. Espanja oli lopulta vahvempi lukemin 2-7 ja marssi suvereeniin turnausvoittoon.

Sandra Lind

Suomi oli lauantaina ison haasteen edessä, kun se kohtasi hallitsevan Euroopan mestarin.Kuva: Ⓒ SPL /Riku Laukkanen

22.10.2022 klo 18:38

Ruotsi jäi yllättäen Belgian kanssa 3-3-tasapeliin lauantain ensimmäisessä ottelussa, joten asetelmat Suomen ja Espanjan kohtaamiseen olivat herkulliset – Suomi etenisi voitolla EM-lopputurnaukseen. Edessä oli silti jättimäinen haaste.

Suomi lähti otteluun viisikolla Tiia Ropanen, Elina Setälä, Netta Hannula, Sini Lauermaa ja Senni Viren.

Ottelun alku oli Suomelle huonoin mahdollinen. Vanessa Sotelo sai jalan vapaaksi keskellä ja vei Espanjan johtoon vain 26 sekunnin pelin jälkeen. Kotijoukkue ei kuitenkaan lamautunut aikaisesta takaiskusta. Sandra Lind pääsi paluupalloon maalin edessä, mutta hänen laukauksensa painui sivuverkkoon.

Suomi sai lisää kylmää vettä niskaansa vain kahden ja puolen minuutin kohdalla – asialla oli jälleen Sotelo. Hetki tästä ja hallitseva Euroopan mestari triplasi johtonsa Ale de Pazin maalilla. Karmea alku sai jatkoa, kun pallo kimposi Lauermaan kautta Suomen maaliin jo neljännen kerran.

Energia Areenan yleisö sai ensimmäisen syyn juhlia, kun Lind iski kavennusmaalin Silvian taakse tolpan kautta. Lind oli Espanjalle vaikea pideltävä – Suomen seuraavassa tilanteessa GFT-peluri puski niukasti ohi Espanjan maalista.

Kotijoukkue pääsi peliin hiljalleen paremmin sisään, ja rohkea prässi loi Suomelle muutamia puolittaisia tekopaikkoja. Anni-Elina Luotosen kova laukaus ei osunut tolppien väliin pallonriiston jälkeen. Loistopeliä pelannut Lind huudatti jälleen kotiyleisöä, kun hän laukoi pallon verkkoon hyvän vapaapotkukuvion jatkotilanteesta.

Setälällä oli loistopaikka tuoda Suomi jo maalin päähän, mutta kapteeni ei aivan päässyt Luotosen syöttöön takatolpalla. Toisessa päässä tehokas Espanja rankaisi jälleen. Takatolpalle vapaaksi jäänyt Dany palautti vieraiden johdon kolmeen. Lind oli lähellä hattutemppua noin kolme minuuttia ennen taukoa, mutta maalitykin ohjaus suuntautui ohi.

Tapahtumarikkaalla avausjaksolla ei enää nähty lisäosumia. Tauolle lähdettiin Espanjan johtaessa lukemin 2-5.

Matilda Herranen ja Ale de Paz kamppailivat pallosta.

Matilda Herranen ja Ale de Paz kamppailivat pallosta.Kuva: Ⓒ SPL /Riku Laukkanen

Toinen puoliaika

Toinen puoliaika alkoi kuten ensimmäinenkin. Sotelo pääsi laidalla vapaaksi ja sijoitti vieraiden kuudennen maalin, kun puoliaikaa oli pelattu vain 9 sekuntia.

Espanjan paine jatkui, mutta Suomen maalia vartioinut Ropanen otti useita hyviä torjuntoja. Peli eteni tasaisissa merkeissä, ja Suomi pääsi välillä rakentamaan pidempiä pallonhallintajaksoja. Lindin laukaus blokattiin maalin edessä noin 27 minuutin kohdalla.

Setälän tarkka nosto oli löytää Luotosen maalin edessä, mutta Luotonen ei valitettavasti aivan ylettänyt palloon. Seuraava tekopaikka oli Lauermaalla, jonka veto noin viidestä metristä meni ohi Silvian maalin.

Mayte viimeisteli viileästi Espanjan seitsemännen maalin ajassa 31:28, jonka jälkeen Suomi otti käyttöön lentävän maalivahdin. Kotijoukkue pääsi pyörittämään peliä, mutta Silvia hoiti kaukaa lähteneet laukaukset, mukaan lukien Setälän kärkkärin, joka oli yllättää espanjalaisvahdin.

Luotoselle aukesi maalipaikka kärsivällisesti rakennetun sommitelman jälkeen. Silvia oli kuitenkin jälleen pallon edessä. Luotonen ja Herranen pääsivät vielä laukomaan ottelun viime hetkillä, mutta lisämaaleja ei enää nähty.

Tappion myötä Suomi jäi EM-karsintaturnauksen kolmanneksi. Turnauksen voittaja Espanja etenee maaliskuussa 2023 pelattavaan EM-lopputurnaukseen.

EM-karsintaturnaus
Suomi - Espanja 2-7 (2-5)
0:26 Vanessa Sotelo 0-1
2:35 Vanessa Sotelo 0-2
2:48 Ale de Paz 0-3
3:12 Oma maali 0-4
5:50 Sandra Lind 1-4
12:34 Sandra Lind 2-4
13:51 Dany 2-5
20:09 Vanessa Sotelo 2-6
31: 28 Mayte 2-7

Suomi:
1 Lilli Sandström
12 Tiia Ropanen
2 Anna-Kaisa Hannuksela
3 Sandra Lind
4 Anni-Elina Luotonen
5 Jasmin Ylikraka
6 Elina Setälä (C)
7 Tiia Juntikka
11 Netta Hannula
13 Emilia Jokisalo
14 Sini Lauermaa
16 Senni Viren
17 Matilda Herranen
19 Maria Mäntylä

Lisää aiheesta

Seuraa meitä

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit