Ensimmäinen T15 futsalin kehittymisen seurantatapahtuma pidetty Eerikkilässä

Tyttöjen ensimmäinen T15-ikäluokan (vuonna 2009 syntyneet ja nuoremmat) futsalin kehittymisen seurantatapahtuma pidettiin Eerikkilässä 7.–9.1. Kuuden joukkueen turnauksen finaalissa HooGee/GrIFK YJ voitti PaRi Unitedin lukemin 3–1.

Tapahtumaan osallistui yli 70 pelaajaa.Kuva: Kirsi Nummela

10.1.2024 klo 12:06

Finaaliin selvinneiden joukkueiden lisäksi turnaukseen osallistuivat SPL FS United Sininen, FC Kirkkonummi, RaiFu sekä SPL FS United Valkoinen. Kolmipäiväisen tapahtuman ohjelmaan sisältyi otteluiden ohella pelaajien ominaisuustestejä sekä kyselyitä. Futsalin kehittymisen seurantatapahtumaan pohjaa on haettu muun muassa jalkapallon puolelta – Huuhkaja- ja Helmaripolku lienee monelle tuttu käsite. T15-poikien osalta vastaava tapahtuma järjestetään ensi viikon vaihteessa 14.–16.1. Juttu poikien tapahtumasta löytyy täältä.

Eerikkilässä futsalin lajipäällikkönä toimiva Jussi Tuominen on innoissaan tapahtumien toteutumisesta.

– Aiemmin tämän idean oli nostanut pinnalle useampikin henkilö futsalin parista. Hidasteita on ollut paljon, viimeisimpänä varsinkin sisälajeja koetellut pandemia. Nyt vihdoin päästään ajatuksen tasolta käytäntöön ja saadaan luotua yksi steppi lisää futsalistan pelaajapolulle sekä annettua seuroille lisää työkaluja futsaltoimintansa kehittämiseen, Tuominen pohjustaa tapahtumia.

– Nyt järjestettävät tapahtumat pilotoivat uutta konseptia futsalin puolelle hyväksikäyttäen vuosien työtä sekä jalkapallon että salibandyn puolella. Tavoitteellisen pelaamisen ja vahvistuvien pelaajapolkujen merkitystä on korostettu futsalin strategiassakin. Oman osaamisen haastaminen ikäluokan muita joukkueita vastaan tekee alkua tulevaisuudelle lajin parissa, toteaa lajin kehityspäällikkö Kirsi Nummela Palloliitosta.

Finaalin ratkettua riemu oli luonnollisesti pitelemätöntä.Kuva: Kirsi Nummela

Tyttöjen tapahtuman kuudesta joukkueesta kolme oli yhdistelmäjoukkueita useammasta seurasta. United-joukkueilla mahdollistetaan myös pienempien seurojen sekä yksittäisten futsalista vahvasti innostuneiden junioreiden mukanaolo. Pilottitapahtumien järjestäminen sekä heti tytöille että pojille vahvistaa viimeisen vuoden aikana tyttöjen puolelle vauhdilla kehittyneitä mahdollisuuksia – tällä kaudella alkoivat myös U19-tyttöjen futsalmaajoukkuetoiminta sekä T19 Futsal-Liiga.

Nuoret pelaajat saivat turnauksessa paljon kovia otteluita.Kuva: Kirsi Nummela

Tapahtuma on seuroillekin iso juttu

Vahvan kasvatti- ja pääkaupunkiseudun seuroja yhdistävän seuran ToTen valmentaja Pasi Tuomiranta on innoissaan tyttöjen pilottitapahtumasta. Hän näkee tapahtuman merkityksen koko lajille todella suurena.

– Onhan tämä varmaan 2010-luvun jälkeen isoimpia juttuja, mitä futsalissa on tapahtunut Suomessa. Tällaista kun ei ennen ole ollut, mutta tästä se lähtee, Tuomiranta hekumoi ja jatkaa: – Toivon, ettei tämä jää vain tähän pilottitapahtumaan, vaan että pystyttäisiin tarjoamaan tämä mahdollisuus jatkossakin. Suomi on täynnä taitavia pelaajia, kunhan ne vaan löytävät tämän lajin pariin.

Tuomiranta toteaa, että jalkapallon pariin jo päätyneiden, mutta myös futsalista mahdollisesti kiinnostuneiden pelaajien löytäminen ja saaminen onnistuneesti futsaltoimintaan ei käy välttämättä käden käänteessä.

– Kyllä se vaatii paljon työtä ja taitoa, kuinka tuo paletti saadaan toimimaan. Meilläkin on kahdeksasta eri seurasta pelaajia, ja siinä joutuu taiteilemaan niiden pelaajien muiden aikataulujen kanssa.

Pasi Tuomiranta on toiminut pitkään valmennustehtävissä eri seuroissa.Kuva: Kirsi Nummela

Tuomirannan mielestä maajoukkuepolku on hyvä aloittaa 15-vuotiaana.

– Tuossa ikävaiheessa iso osa jättäytyy pois jalkapallosta. Tässä pitäisi saada sitten se, että miksi teidän kannattaa tulla futsaliin ja ennen kaikkea pystyä tarjoamaan se mahdollisuus. ToTessa yritämme rummuttaa jatkuvasti kaikissa kanavissa, että tänne vain, jotta pelaajat tajuavat tämänkin olevan vaihtoehto. Olemme onnistuneet myös siinä, että meille tulee useista eri jalkapalloseuroista pelaajia. On tärkeää, että pystytään laajasti saamaan mukaan pelaajia joka puolelta, Tuomiranta kokee.

ToTe tuottaa tällä hetkellä varsin paljon pelaajia aikuisen pääsarjoihin asti, vaikkei seuralla omaa joukkuetta näissä sarjoissa olekaan. Miten Tuomiranta näkee seuransa tulevaisuuden?

– Voisin uskoa, että varsinkin tyttöpuolella meillä voi olla tulevaisuutta ihan pääsarjatasollakin asti. Tällä hetkellä meillä on joukkueita aina vuonna 2013 syntyneistä T19 Futsal-Liigaan asti, joten olemme onnistuneet kasvattamaan pelaajamäärää varsin hyvin ylöspäin. Uskon, että tuosta muotoutuu lopulta ihan aikuistenkin joukkue, eikä vain yksittäisiä pelaajia muille seuroille, Tuomiranta kertoo.

– Kaikesta huolimatta tärkeintä on kuitenkin se, että nuoret pysyisivät lajin parissa. Ja valmentajana olet tehnyt hyvän työn jo silloinkin, jos vanhat valmennettavasi moikkaavat sinulle vielä vanhemmallakin iällä.

Keski-Suomesta tulevista pelaajista koostunut PaRi United on onnistunut juuri maalinteossa.Kuva: Kirsi Nummela

Helsinkiläinen pitää erittäin tärkeänä kehittymisen seurantatapahtumien jatkuvuutta tyttöjen motivaation ja tavoitteellisen pelaamisen kannalta. Lajin tunnettavuus ja sen tarjoamat mahdollisuudet kasvavat.

– Mitä enemmän tällaisia tapahtumia on, sitä enemmän näkyvät myös ne mahdollisuudet, joita futsal voi seuroille tuoda. On helpompi tuoda lajia esille ja tutustuttaa sitä vielä ihmisille, joille se ei vielä ole niin tuttu. Mitä enemmän puhutaan ja kokeillaan, sitä enemmän kaikki hyötyvät, Tuomiranta päättää.

Myös maajoukkuevalmennuksessa tapahtuma otettiin vastaan ilolla

Myös naisten sekä U19-tyttöjen maajoukkueiden päävalmentaja Jaakko Laitinen kävi seuraamassa tapahtumaa sekä puhumassa valmentajille maajoukkueesta ja kuinka hän näkee tyttöpelaajien polun tällä hetkellä.

– Lajin ja etenkin tyttöjen puolella otan ilolla vastaan tällaisen tapahtuman, joka tukee nuorimpien pelaajien kehitystä. Yksittäisille pelaajille tämä voi hyvinkin olla merkittävä ensimmäinen isompi futsaltapahtuma, joka toivottavasti ruokkii osaltaan kiinnostusta osallistua Palloliiton järjestämään alueelliseen pelaajakehitystoimintaan myöhemmin, Laitinen kertoo.

Jaakko Laitinen (oik.) sekä Jussi Tuominen seuraamassa otteluita.Kuva: Kirsi Nummela

Lisää aiheesta

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit