Emma Koiviston kausi sai loistavan startin – viisi Helmaria maalinteossa Ruotsissa

Englannissa ja Espanjassa saatiin sarjat käynnistettyä viikonloppuna ja Emma Koivisto pääsi juhlimaan maukasta voittoa. Ruotsissa Juliette Kemppi, Ria Öling, Heidi Kollanen, Jutta Rantala ja Olga Ahtinen onnistuivat maalinteossa.

Emma Koivisto juhli kauden avauksessa hienoa voittoa.Kuva: Ⓒ SPL / Juha Tamminen /Juha Tamminen

20.9.2022 klo 17:24

Koivisto siirtyi kesällä sarjanousija Liverpoolin riveihin ja joukkueen kausi sai parhaan mahdollisen startin, kun se voitti hallitsevan mestarin Chelsean 2-1 (0-1). Kaikki ottelun maalit syntyivät rangaistuspotkuista. Koivisto otettiin vaihtoon parikymmentä minuuttia ennen loppua. Ottelua oli seuraamassa Liverpoolin ennätysyleisö 3006 katsojaa.

Eveliina Summasen ja Tinja-Riikka Korpelan Tottenham aloitti kautensa niin ikään makoisalla voitolla sen kaadettua Leicesterin vieraskentällä 2-1 (2-0). Summanen otettiin 82. minuutilla vaihtoon ja Korpela oli vaihdossa.

Skotlannin Valioliigassa Jenny Danielsson syötti yhden Rangersin maaleista 6-0 (2-0) Patrick Thistlestä. Danielsson sai kutsun kentän sivuun tunnin kohdalla.

Espanjassa sarja-avaus siirtyi viikolla, kun erotuomarit olivat lakossa, mutta sopu syntyi viikolla ja viikonloppuna päästiin vihdoin tositoimiin.

Sanni Franssin Real Sociedad jatkoi siitä mihin viime kaudella jäi voitettuaan sarja-avauksessaan Villarrealin 2-0 (1-0). Franssi juoksi vaihtoon 70. minuutilla.

Iina Salmen Valencia taipui Real Madridille vieraskentällä 0-2 (0-1). Salmi tuli ennen tunnin täyttymistä kentälle.

USA:n NWSL:ssä runkosarja lähenee päätöstään ja Portland Thorns koki kirvelevän 1-1 (0-0)-tasapelin Kansas City Currentin vieraana. Kansas Cityn tasoitusmaali tuli neljännellä lisäaikaminuutilla. Natalia Kuikka pelasi koko pelin. Tasapelin myötä Thorns putosi kärkipaikalta neljänneksi. NWSL on äärimmäisen tasainen, kun kärkikuusikko on neljän pisteen sisällä, kun joukkueilla on 2-3 ottelua vielä pelaamatta.

Italian Serie A:ssa Nora Heroum pelasi jälleen täyden pelin, mutta Parma hävisi Fiorentinan vieraana 1-2 (0-1).

Damallsvenskanissa suomalaismaalijuhlat

Ruotsin Damallsvenskanissa Juliette Kemppi säikäytti sarjajohtaja FC Rosengårdia viemällä Kalmarin 2-1-johtoon, mutta Ria Öling kuittasi nopeasti tasoituksen ja Rosengård karkasi lopulta 6-2 (2-2)-voittoon. Öling pelasi koko pelin ja Kemppi tuli vaihtoon 82. minuutilla.

Maalin makuun pääsi myös Örebron Heidi Kollanen, joka iski rankkarista osuman Örebron jatkaessa AIK:n tappioputkea 5-1 (1-0)-voitolla. 67. minuutilla kentälle tullut Amanda Rantanen syötti Örebron viidennen maalin. Kollaselle kertyi 85 minuuttia. AIK:lta Kaisa Collin pelasi tunnin Milla-Maj Majasaaren ollessa penkillä.

Emmi Alasen Kristianstad katkaisi Hammarbyn voittoputken nappaamalla 3-1 (1-0)-voiton. Alanen tuli hieman ennen taukoa vaihtoon Anna Tamminen oli sairaana, joten hän ei vartioinut Hammarbyn maalia. Adelina Engman ja Eva Nyström olivat sen sijaan avauskokoonpanossa ja Engman pelasi reilun tunnin Nyströmin urakoidessa koko ottelu.

Jutta Rantala vei Vittsjön johtoon kauden yhdeksännellä maalillaan, mutta Linköping nousi 2-1 (0-1)-voittoon. Olga Ahtinen teki Linköpingin voittomaalin kuusi minuuttia ennen täyttä aikaa. Rantala ja Ahtinen pelasivat koko pelin ja Linda Sällström tuli vaihtoon 82. minuutilla. Linköping jatkaa sarjassa toisena ja Vittsjö on seitsemäntenä.

Umeå IK koki kotonaan niukan 0-1 (0-1)-tappion Piteålle. Emma Santamäki, Anni Miettunen, Vilma Koivisto, Katariina Kosola ja Henna Honkanen olivat Umeån avauskokoonpanossa. Honkanen vaihdettiin kentältä tunnin kohdalla ja Kosola vartti ennen loppua.