Diogo Tomas nauttii tällä hetkellä elämästä ja jalkapallosta

Diogo Tomas siirtyi talvella Norjan pääsarjaan Odds BK:n riveihin. Tomas on täysin siemauksin nauttinut sekä pelaamisesta että elämästä Norjassa.

Diogo Tomas on nauttinut sekä kentällä että sen ulkopuolella.Kuva: Ⓒ SPL /Juha Tamminen

28.7.2023 klo 18:41

Tomas otti nopeasti paikkansa Odds BK:n takalinjoilla ja on noussut joukkueen luottopelaajaksi. Odd on tällä hetkellä Norjan liigassa seitsemäntenä, mutta on parantanut otteitaan kauden edetessä.

- Menemme askel kerrallaan oikeaan suuntaan. Peli on kehittynyt ja olemme valmiimpia sekä henkisesti että fyysisesti voittamaan ja ottamaan pisteitä tasaisista peleistä. Kokonaisuudessaan nautin tällä hetkellä jalkapallosta ja elämästä enemmän kuin koskaan aiemmin.

Tomas lukeutui usean kauden ajan Veikkausliigan topparieliittiin, joten siirto ulkomaille oli kehityksen kannalta luonnollinen askel eteenpäin. Norjassa hän on saanut sopeutua ja oppia uudenlaisesta pelikulttuurista.

- Veikkausliigassa on paljon taktisesti osaavia valmentajia ja joukkueet pelaavat fiksua jalkapalloa. Välillä se taktisuus kuitenkin tappaa pelin temmon ja pelataan liian varovaisesti. Norjassa peli on suoraviivaisempaa ja peleissä tulee enemmän tilanteita. Peleissä on enemmän kovavauhtisia juoksuja ja keskimäärin pelaajat ovat ehkä hieman kyvykkäämpiä esimerkiksi haltuunottojen ja ensimmäisten kosketuksen suhteen. Veikkausliiga on kuitenkin myös hyvä sarja ja esimerkiksi Veikkausliigan top 3 -joukkueet ovat hyviä joukkueita ja pelaavat hyvää jalkapalloa, Tomas vertailee.

Tomasille siirto on tuonut paljon niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Ilveksen kasvatti on ottanut avosylin vastaan uudet kuviot.

- En katsonut sopeutumista vaikeuksina, vaan on hyvä tehdä asioita myös oman mukavuusalueensa ulkopuolella. Se kehittää ihmisenä. En näe asioita vaikeuksina, vaan elämän luomina hetkinä.

Ulkomaalaisvahvistusta kohtaan odotukset ovat usein kotimaisia pelaajia korkeammalla, sillä heitä pidetään lähtökohtaisin vahvistuksina joukkueilleen. Kannattajien ja median huomio on tiiviimmin vahvistuksissa ja se saattaa aiheuttaa myös ylimääräistä painetta. Tomas ei kuitenkaan ole ottanut asemastaan ylimääräistä taakkaa harteilleen.

- Kyllä koen, että olen kokenut enemmän painetta, mutta se on hyvällä tavalla stressaavaa. Siinä täytyy suorittaa ja toimittaa. Fakta on, että kilpailu ja peli on kovaa. Kun saa paikan, niin on onnistuttava, sillä et tiedä milloin seuraava mahdollisuus tulee. Eikö se niin ole, että paine luo myös timantteja, Tomas pohdiskelee.

Kannattajien suosikki

Tomas on kaikissa pelaamissaan seuroissa noussut kannattajien suosikiksi eikä siirto Norjaan ole tehnyt tässä poikkeusta. Kentän ulkopuolella Tomas on rauhallinen filosofi, mutta kentällä hänestä kuoriutuu periksi antamaton soturi, joka jättää aina kentälle kaikkensa.

- En täysin osaa sanoa mistä suosio johtuu. Olen pienestä pitäen elänyt voimakkaasti tunteella kentällä ja unohdan aina henkiinjäämisvietin. Koen samalla vahvaa yhteyttä ihmisiin, jotka elävät jalkapalloa voimakkaasti. Kannattajien tapaaminen on itselleni aina merkittävä hetki ja voimaannuttava tunne, jonka takia pusketaan eteenpäin. Urheilu on antanut minulle paljon, mutta en tee tätä vain itselleni, vaan mukana elää myös paljon muita joille tämä antaa paljon ja se yhdistää meitä.

Diogo Tomas on kannattajien suosiossa.Kuva: Ⓒ SPL /Juha Tamminen

Tomasin suosio fanien keskuudessa ei ainakaan laantunut, kun hiljattain Norjan televisio teki hänestä pätkän, jossa hän majoittui asuntovaunussa.

- Se on vähän olosuhteiden pakosta. Oli tiedossa, että asuntoni omistaja haluaa asua siinä jonkin aikaa kesällä, sillä se on hänelle tärkeä paikka. Mietittiin siinä sitten eri vaihtoehtoja ja asuntovaunu nousi esille. Se tuntui heti oikealta ja sellaiselta unelmalta, jonka on joutunut uhraamaan jalkapallouran vuoksi. Sen takia en ole pystynyt olemaan ehkä sillä tavalla tien päällä kuin olisin halunnut, mutta nyt saan tätä kautta sellaisen urbaanin elämänkokemuksen.

Varustelutaso asuntovaunussa ei välttämättä vastaa oman asunnon tarjoamia mukavuuksia, mutta Tomas on ollut oloonsa enemmän kuin tyytyväinen.

- Tärkein asia oli hyvä sänky. En halua uhrata mitään jalkapallon takia ja sänky oli minulle tärkein asia, että saan hyvin levättyä kun on tarve.

Koko vuotta Tomas ei kuitenkaan asuntovaunussa vietä, sillä kyseessä on vain tilapäisratkaisu. Hän pyrkiikin ottamaan kaiken irti siitä ajasta, joka hänellä on.

- Olen voimakkaasti nauttinut tästä ja olen aina pyrkinyt elämään hetkessä, ja sen mukaan mitä elämä tuo tullessaan sekä luoda perspektiiviä. Norja on uskomattoman kaunis maa - paljon kauniimpi kuin ennakkoon edes kuvittelin. Kulttuuri on täällä hienoa ja olen nauttinut jalkapallosta. Olen nauttinut simppeleistä asioista kuten kauniista luonnosta ja kirjojen lukemisesta.

Huuhkajat rakentamassa jotain suurta

Tomas on noussut myös Huuhkajien vakionimiin ja kirjautti ensimmäisen pelinsä karsintajoukkueessa kesäkuussa San Marinoa vastaan. Huuhkajat täytti Olympiastadionin kahdesti ja jalkapallohuuma valtasi Suomen.

- Niistä peleistä jäi varmasti voimaantunut olo koko joukkueelle ja kaikille jotka seurasivat pelejä. Olemme luomassa jotain todella siistiä ja yleisöstä saimme paljon energiaa. Maajoukkueen kannattajat olivat tietenkin fantastisia ja uskon, että pelaajat palasivat seurajoukkueisiinsa paljon hymyä huulillaan.

Huuhkajien seuraavat EM-karsintaottelut odottavat jo syyskuussa, kun vastassa on Kazakstan vieraskentällä ja Tanska jo loppuunvaratulla Olympiastadionilla. Huuhkajat pääsee lähtemään otteluihin hienoista lähtöasetelmista, sillä se johtaa lohkoa neljän pelatun ottelun jälkeen yhdessä Kazakstanin kanssa. Tomas pitää kuitenkin jalat tiukasti maassa.

- Minulla on aina sellainen filosofia, etten katso hirveästi eteenpäin, vaan pyrin elämään hetkessä ja pyrin siihen, että on hyvä olo ja olemaan niin valmis kuin mahdollista, kun maajoukkuepelit taas jatkuvat. Nyt keskityn seurajoukkueeseen ja haluan tehdä juttuja, jotka vievät peliäni oikeaan suuntaan, jotta sitten maajoukkueessa pystyisin käyttämään niitä.

Lisää aiheesta

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit