Belgian kentille siirtyvä Casper Terho: ”Lähden heti taistelemaan avauksen paikasta”

Pikkuhuuhkajien laiturin uusi seura on Royale Union Saint-Gilloise. Viime kauden sarjakakkonen majailee tällä hetkellä Belgian pääsarjan kolmannella sijalla.

Terho on edustanut kotimaan kentillä HJK:n lisäksi MPS:aa, Puotinkylän Valttia, PK-35:tä ja FC Kontua.

Terho on edustanut kotimaan kentillä HJK:n lisäksi MPS:aa, Puotinkylän Valttia, PK-35:tä ja FC Kontua.Kuva: Ⓒ Kalevi Hämäläinen /SPL

12.11.2022 klo 00:19

19-vuotias Casper Terho pääsi juhlimaan lokakuussa jo uransa kolmatta Veikkausliigan mestaruutta. Pari viime kautta kului pääasiassa reservijoukkueen mukana, mutta tänä vuonna Terho oli aiempaa suuremmassa roolissa – nuorukainen uurasti 26 liigaottelussa, joissa hän viimeisteli neljä maalia.

Klubin kenttäpelaajista vain Jukka Raitala sekä Miro Tenho tahkosivat Veikkausliigassa isommat minuutit kuin Terho, jonka vastuu kasvoi viime kaudesta yli tuhannella minuutilla. Terho kokee kehittyneensä vuodessa pelin jokaisella osa-alueella, ja hän sopeutui nopeasti uuteen roolinsa.

– Pelitapamme vaihtui viime vuodesta, ja se vaikutti myös omaan pelipaikkaani. Pelasimme koko kauden wingbackeillä, kun olin aiemmin ollut laituri. Kehityin mielestäni paljon sekä hyökkäys- että puolustussuuntaan, ja koen olevani entistä monipuolisempi pelaaja, Terho pohtii.

Terholle kertyi pelejä myös Mestarien Liigan ja Eurooppaliigan karsinnoissa sekä Eurooppaliigan lohkovaiheessa. Esimerkiksi ottelu Real Betistä vastaan täydellä Bolt Arenalla oli Terholle ikimuistoinen juttu.

– Europelit olivat hienoja kokemuksia, ja olen varma, että ne varmasti auttoivat minua eteenpäin. Vaikka en päässyt osassa matseista kentälle, oli opettavaista katsoa huippuluokan pelaajia läheltä.

Nuorelle pelaajalle ei ollut pahitteeksi myöskään se, että omasta pukukopista löytyi meritoituneita pelaajia. Esimerkiksi paluumuuttajat Raitala, Joona Toivio, Paulus Arajuuri sekä Perparim Hetemaj tekivät merkittävät urat ulkomailla – Terhon mukaan Klubin kokeneet pelaajat antoivat arvokkaita vinkkejä arkeen sekä tulevaisuuden varalle.

– Olen jutellut vanhempien pelaajien kanssa paljon siitä, mikä ulkomailla odottaa. Päällimmäisenä asiana mieleeni painui se, että minun tulee luottaa omaan juttuuni. Minut on hankittu Unioniin omien vahvuuksieni takia, ja haluan kehittää niitä entisestään. Siellä odottaa kova maailma, mutta olen valmis tekemään duunia ja imemään kaiken mahdollisen opin – lähden heti taistelemaan avauksen paikasta.

Union pelaa vahvaa kautta


Terho muuttaa Belgiaan vajaan parin viikon kuluttua. Terhon uusi seura Union ei herätä jokaisen jalkapallon ystävän kelloja, mutta viime kaudella seura sai puolelleen monia futisromantikkoja – sarjanousija oli pitkään kiinni Belgian mestaruudessa ja jäi lopulta vain neljän pisteen päähän kullasta.

Union voitti vuosina 1900–1935 peräti 11 mestaruutta, mutta seuran edellisestä kaudesta pääsarjassa oli kulunut lähes viisi vuosikymmentä. Viimeisin menestyskausi ei ollut tähdenlento, sillä vahva meno on jatkunut tänä vuonna. Union on tällä hetkellä sarjakolmosena, ja keväällä sitä odottaa Eurooppaliigan jatkopelit.

– Muutama seura oli ottanut minuun yhteyttä, mutta Union vaikutti heti alkuun parhaalta vaihtoehdolta. He osoittivat selvästi sen, että minut halutaan seuraan – lopulta minulle oli itsellenikin aika helppo päättää, että haluan juuri Unioniin, Terho kertaa.

– HJK, agenttini sekä perheeni tekivät paljon töitä eteeni, mistä olen kiitollinen. Pystyin keskittymään täysillä omaan arkeeni, eikä minun tarvinnut tehdä muuta kuin kertoa oma näkemykseni, jota HJK kunnioitti. Siirtoprosessi sujui alusta alkaen tosi hyvin, ja saimme sen päätökseen kunnialla.

Suomalainen aloittaa joukkueharjoittelun Unionin kanssa heti marraskuun lopulla. Terho on pelikelpoinen vasta 1. tammikuuta, mutta sarjassa pelataan loppuvuoden aikana vain kaksi kierrosta. Union pelaa huomenna sunnuntaina viimeisen ottelunsa ennen MM-lopputurnauksesta johtuvaa taukoa.

– Lähdemme maajoukkuetauolla Espanjaan leirille. Leiri tulee kannaltani hyvään paikkaan, kun pääsen tutustumaan joukkueeseen kunnolla. Lomailemme tällä hetkellä Klubin kanssa, mutta pidän treenituntumaa yllä, jotta saavun Belgiaan parhaassa kunnossa.

Uusia tuulia Pikkuhuuhkajissa


Terho on antanut viime vuosina hyviä näyttöjä paitsi HJK:ssa myös Suomi-paidassa. Syksyllä 2021 Terho viimeisteli kaksi tärkeää osumaa, kun U19-pojat selvitti tiensä EM-jatkokarsintoihin – Minihuuhkajat sai jatkokarsinnoissa lähes kovimman mahdollisen lohkon, kun vastaan asettuivat Belgia, Italia ja Saksa.

Vantaalla ja Helsingissä pelattu karsintaturnaus ei tuonut Suomelle kisapaikkaa, mutta Peter Lundbergin luotsaama joukkue otti päätösottelussaan komean voiton Saksasta. Terho viimeisteli Saksa-ottelun ainokaisen upealla laukauksellaan – suoritus huomattiin varmasti monessa eurooppalaisessa seurassa.

Terho ja muutama muu 2003 syntynyt pelaaja sai mahdollisuutensa myös Pikkuhuuhkajien EM-karsinnoissa. EM-jatkokarsintapaikka jäi lopulta vain yhden voiton päähän, mikä kasvatti pelaajien nälkää – monet heistä voivat edustaa Pikkuhuuhkajia myös tulevissa EM-karsinnoissa. Tällöin peräsimessä on uusi päävalmentaja Mika Lehkosuo.

– Olimme todella lähellä, ja monet pelaajat saivat tärkeää kokemusta karsinnoista. Minun ikäluokastani ja vuotta nuoremmistakin tulee loistavia pelaajia, jotka kamppailevat paikoista 2002 syntyneiden kanssa. Saamme varmasti kasaan hyvän nipun, Terho toteaa.

Juha Malinen päävalmentajana hyvää työtä, mutta futikseen kuuluu se, että valmentajat vaihtuvat. Lehkosuo on hyvä koutsi, ja odotan innolla työskentelyä hänen kanssaan. Meillä on tosi hyviä pelaajia, ja kisapaikkaa voi mielestäni pitää täysin realistisena tavoitteena.

Lisää aiheesta

Seuraa meitä

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit