Avustava erotuomari Mikko Alakareelle 400:s Veikkausliiga-ottelu

Mikko Alakare toimii avustavana erotuomarina lauantaina 16.9. pelattavassa HJK:n ja FC Interin välisessä Veikkausliiga-ottelussa. Kyseessä on Alakareen neljässadas ottelu miesten liigatasolla.

Mikko Alakare.Kuva: Mira Lönnqvist

15.9.2023 klo 09:32

Pietarsaaresta alun perin kotoisin oleva 47-vuotias asianajaja Mikko Alakare ryhtyi erotuomariksi vuonna 1992. Hän toimi ensimmäistä kertaa avustavana erotuomarina Veikkausliigassa jo syksyllä 1997. Nyt 26 vuotta myöhemmin Alakareesta tulee historian ensimmäinen erotuomari, joka saavuttaa 400:n ottelun merkkipaalun Veikkausliigassa.

- Ensimmäinen Veikkausliiga-otteluni on jäänyt hyvin mieleeni. HJK voitti debyyttiottelussani mestaruuden viisi kierrosta ennen kauden loppua. Ottelun jälkeen joukkueella oli suuret juhlinnat kentällä ja ihmettelin, onko Veikkausliigassa aina tällaista, Alakare muistelee.

Alakareesta tuli Suomen kokenein erotuomari Veikkausliigassa vuonna 2017, kun otteluita avustavana oli takana 302.

- Olen kiitollinen ja tietysti myös ylpeä, että olen toiminut Suomen huipulla näin poikkeuksellisen pitkän ajan. Olin aloittaessani Veikkausliigan nuorimpia erotuomareita ja nykyään olen vanhimmasta päästä. On hienoa työskennellä erittäin intohimoisessa ja eteenpäin pyrkivässä erotuomariyhteisössä, Alakare sanoo.

Alakare on ollut vuodesta 2007 lähtien FIFA:n nimeämä kansainvälinen avustava erotuomari. Vuonna 2018 Alakare toimi avustavana erotuomarina Kreikan liigan huippuottelussa PAOK FC–AEK. Myöhemmin samana vuonna vuorossa oli Mestarien liigan ottelu Atletico Madrid–Monaco. Molemmissa suurissa kansainvälisissä otteluissa Alakare toimi Mattias Gestraniuksen johtamassa tuomaritiimissä:

- Mikko on osannut rauhoitella ja olla järkevä aina. Hän on aktiivinen erotuomariyhteisössä myös kentän ulkopuolella ja ollut äärimmäisen tärkeä tuki meidän nuorille erotuomareille. Mikolla on suurin erotuomarisydän mitä tunnen, Gestranius kuvailee.

Jalkapallon lisäksi Alakare on toiminut pitkään erotuomarina myös miesten salibandyliigassa. Maaliskuussa hänellä tuli täyteen kunnioitettavat 500 ottelua F-liigassa. Alakare onkin Suomen kokenein erotuomari pääsarjatasolla niin jalkapallossa kuin salibandyssa.

- Monet epäilivät, pystyykö kahdessa lajissa toimia samaan aikaan menestyksekkäästi huipulla. Olen halunnut toiminnallani näyttää esimerkkiä, että useamman uran yhdistäminen on mahdollista ja paljon asioita pystyy tekemään, jos haluaa aidosti ja järjestää asioita. Paljon tämä on vaatinut töitä ja olen joutunut myös luopumaan monesta asiasta. Olen tosi kiitollinen läheisilleni ja myös työyhteisölleni jalkapallon ulkopuolella, että he ovat omalta osaltaan mahdollistaneet unelmieni tavoittelemisen urheilun piirissä. Erotuomarointi on kuitenkin intohimoni ja identiteettini on rakentunut voimakkaasti sen ympärille, kertoo Alakare. 

Alakare korostaa, kuinka erotuomaroinnista opittavia taitoja pystyy hyödyntämään paljon myös kentän ulkopuolella:

- Erotuomaroinnissa ihminen kehittyy kokonaisvaltaisesti. Se opettaa muun muassa paineensietoa ja ratkaisujen tekemistä. Ratkaisuja analysoidaan jälkikäteen erittäin yksityiskohtaisesti ja hyvän palautteenantojärjestelmän ansiosta pystymme kehittymään aina paremmaksi.

Veikkausliiga-ottelu HJK–FC Inter pelataan lauantaina 16.9. klo 17.00 Bolt Arenalla.

Lisää aiheesta

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit