Arttu Kyynäräinen on kauden 2023–24 futsalerotuomari

Vuoden 2024 Futsal- ja Respect-gaala järjestettiin Vantaalla perjantaina 24. toukokuuta. Kauden 2023–2024 parhaaksi futsalerotuomariksi valittiin neljättä kertaa Arttu Kyynäräinen.

Arttu Kyynäräinen palkittiin jälleen vuoden erotuomarinaKuva: Kirsi Nummela

1.6.2024 klo 10:32

Vuoden 2024 Futsal- ja Respect-gaala järjestettiin Vantaalla perjantaina 24. toukokuuta. Gaalassa palkittiin päättyneen futsalkauden 2023–2024 menestyjiä sekä jalkapallon ja futsalin parissa ansioituneita henkilöitä.  Kauden 2023–2024 parhaaksi futsalerotuomariksi valittiin neljättä kertaa Arttu Kyynäräinen.

Pelaajien ja seuratoimijoiden valinta osui Kyynäräiseen toista kertaa perättäin. Viimeksi hänet palkittiin marraskuussa 2023 Captain’s Ball -gaalassa.

Lue lisää:

Captain’s Ball -gaala: kauden 2022-23 futsalerotuomari on Arttu Kyynäräinen (1.12.2023)

Respect- ja Futsalgaalassa palkitut erotuomarit Arttu Kyynäräinen ja Jori KurikkoKuva: Kalevi Hämäläinen

Kahdentoista liigakauden ja 226 liigaottelun mies

Korkeimmalla tasolla 12 kilpakautta oikeutta jakanut Arttu Kyynäräinen on viheltänyt 226 miesten futsal-liigaottelussa. 200 ottelun rajapyykki tuli täyteen lokakuussa 2023 Akaa Futsalin ja Mad Maxin välisessä ottelussa. Kyynäräisen futsalkevät huipentui kolmeen välieräotteluun sekä FC Kemin ja Akaa Futsalin väliseen jännittävään finaalisarjaan, jossa Arttu oli tuomarikolmikossa jokaisessa viidessä ottelussa.

Lue lisää:

Arttu Kyynäräiselle 200 Miesten Futsal-Liigan ottelua täyteen (28.10.2023)

Kyynäräinen otti itse vastaan palkinnon tyynen tyytyväisenä.

– Olen ilmeisesti hyväksytty persoona, kun valinta osui jälleen kohdalle. Erotuomaritehtävissä ollessani en ole ajatellut olevani suosikki kenellekään. Paljon vastuuta tuli keväällä ratkaisumatseissa, jolloin piti pystyä tekemään vaikeitakin päätöksiä. Ainahan on helpompi olla pelaajien ja seuraväen kaveri silloin kun menee hyvin, Kyynäräinen pohtii.

Arttu Kyynäräinen valittiin vuoden erotuomariksi kaudelta 2021-2022Kuva: Ville Koskiniemi

Pisin ja tasaisin finaalisarja seitsemään vuoteen

Miesten Futsal-Liigan finaalisarja oli viiden ottelun mittainen ensimmäistä kertaa seitsemään vuoteen. Viimeksi kaudella 2016–17 Sievi FS:n ja KaDyn sarja eteni viidenteen otteluun. Toki kaudella 2020–21 mestari ratkaistiin myös viimeisessä ottelussa, mutta KaDyn ja FC Kemin finaalisarja oli tuolloin koronaviruspandemian vuoksi lyhennetty paras kolmesta -järjestelmään.

– Meillä oli kevään huipennukseksi pitkästä aikaa viisi miesten finaalia, ja sain olla kaikissa mukana. Erotuomareitahan arvioidaan ja asetellaan playoffeissa otteluviikonloppujen väleissä. Nyt oli kovatasoiset viisi finaalia, joista kolmessa viimeisessä meillä oli sama kolmikko (Kyynäräinen–NaishoulerKomppa).

– Kyllä se ehdoton kevään kohokohta oli: pitkästä aikaa oli katsomoissa lähemmäs tuhatta katsojaa ja tunnelma sitä myöten parempi kuin hiljaisempina koronavuosina. Positiivinen kierre ruokkii itseään, ja yleisökin nautti taatusti siitä, että oli tiukat pelit, Kyynäräinen pohtii.

Arttu Kyynäräinen tuomarikollega Jesse Aallon kanssa keväällä 2024Kuva: Kirsi Nummela

Kansainvälisiä tehtäviä asetellaan FIFA-tuomareille syksyllä

Viimeksi Kyynäräistä jututtaessamme aiheena olivat myös kansainväliset pelit. Marraskuun Captain’s Ballin jälkeen UEFA:n huippuotteluita ei Kyynäräiselle ole ollut, eikä miesten puolella paljoa ylipäätään, kun ohjelmassa on ollut  ainoastaan EM-karsinnan Preliminary  Round, MM-karsinnan Elite Roundin jatkokarsinta sekä Mestarien Liigan finaalit. 

Vasta kesän jälkeen syksyllä 2024 tulee UEFA:n futsalin Mestarien Liigan Preliminary Round ja maajoukkuepuolella EM-karsintojen Main Round, jonka lohkot arvottiin tällä viikolla. UEFA tekee uudet valinnat FIFA-tuomareiksi kerran vuodessa, ja Kyynäräisen voisi olettaa olevan valinnoissa vahvoilla.

– Tavoitteeni ovat jo pitkään olleet kansainvälisillä kentillä: nälkää riittää ja eurokentillä riittää lisää saavutettavaa. Toki en väheksy lainkaan kotimaan liigaa: sitä pitää viheltää koko ajan samaan aikaan rutiinin ja kokemuksen kartuttamiseksi, ja erityisesti kovimmat ottelut kuten playoffit ovat kovia haasteita meille. Mitä parempitasoinen liiga on kotimaassa, sitä paremmin erotuomaria valmistetaan pärjäämään myös kansainvälisillä kentillä, Kyynäräinen kertoo.

– Suomella on aiemmin ollut myös erotuomarivaihtoa Norjan ja Ruotsin kanssa. Tällaista kansainvälistä toimintaa voisi olla enemmänkin; erotuomarit toivoisivat lisää erilaisia kansainvälisiä tehtäviä, Kyynäräinen sanoo.

Kyynäräinen kansainvälisissä erotuomaritehtävissä viheltäen futsalin Mestarien liigaa ItävallassaKuva: UEFA

Lue lisää:

Captain’s Ball -gaala: kauden 2022-23 futsalerotuomari on Arttu Kyynäräinen (1.12.2023)

Arttu Kyynäräiselle 200 Miesten Futsal-Liigan ottelua täyteen (28.10.2023)

Arttu Kyynäräinen Vuoden erotuomaripallon kanssaKuva: Kalevi Hämäläinen

Lisää aiheesta

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit