Antti Niemi: "Mihin olisinkaan pystynyt ilman nuuskaa?"
Syöpäjärjestöt ja Palloliitto haluavat vähentää nuorten nikotiinituotteiden käyttöä. Antti Niemi pohtii tuoreessa Valmentajalehdessä omaa kokemustaan nikotiinituotteiden käytöstä.
Antti Niemi.
Juuri Huuhkajien maalivahtivalmennuksesta pois jäänyt Antti Niemi aloitti jalkapallon pelaamisen 5-6-vuotiaana Oulun Palloseurassa. Vaikka jääkiekko on iso laji Oulussa, Anttia kiinnosti aina jalkapallo, erityisesti maalivahtina pelaaminen. Hän pelasi nuorena miesten pelejä ja siirtyi Rauman kautta Helsinkiin vuonna 1990. HJK:ssa hän pelasi viitisen vuotta ennen siirtymistään ulkomaille. Ura jatkui Tanskassa, Skotlannissa ja Englannissa.
Antti pelasi ensimmäisen maaottelunsa vuonna 1992 ja nousi Suomen maajoukkueen ykkösmaalivahdiksi 1990-luvun puolivälissä, pelaten maajoukkueessa kymmenisen vuotta. Viimeiset 13 vuotta hän on toiminut maajoukkueen valmennuksessa.
Vaikka Antti on menestynyt jalkapallon parissa hyvin, valmentajalehdessä (2/2025) Antti pohtii, olisiko hänen uransa ollut erilainen, jos hän ei olisi koskaan aloittanut nuuskan käyttöä. "Olisinko ollut sadasosan nopeampi? Olisinko saanut enemmän irti treeneistä? Olisinko mä nukkunut yöni vähän paremmin?" Kilpailu jalkapallon parissa on kovaa ja nämä kysymykset ovat tärkeitä jokaiselle urheilijalle, joka tavoittelee pääsyä huipulle.
Lopettaminen on mahdollista, vaikka olisi käyttänyt nikotiinituotteita pitkäänkin
Nikotiinituotteiden käyttö on melko yleistä jalkapalloilijoiden parissa. Englannin Valioliigasta tehdyn tutkimuksen mukaan yksi viidestä jalkapalloammattilaisesta käyttää nuuskaa tai nikotiinipusseja. Yhtenä tärkeimpänä käytön syynä kerrottiin olevan sosiaalinen paine. Joukkuekaverit käyttävät, joten itsekin käyttää.
Antti tunnistaa ilmiön ja korostaa, kuinka suuri vaikutus joukkuekavereilla ja esikuvilla on varsinkin nuorten käyttäytymiseen. Kun nuori pelaaja näkee vanhemman, arvostetun pelaajan käyttävän nuuskaa, kynnys kokeilla itsekin madaltuu. "Jos tuo pelaaja käyttää ja pärjää noin hyvin, ei se voi olla haitallista. Esimerkin voima on valtava ja siksi on tärkeää, että esikuvat, valmentajat ja vanhemmat näyttävät hyvää esimerkkiä", Antti pohtii.
Antti itse aloitti nuuskan käytön 18-vuotiaana. Joukkuekaverit olivat aloittaneet käytön jo paljon aiemmin, mutta Antista nuuska tuntui pitkään oudolta ja tarpeettomalta. Ajan myötä siitä kuitenkin tuli tapa ja rutiini, joka liittyi rentoutumiseen ja tiettyihin hetkiin, kuten kahvin juomiseen. Nyt 34 vuoden käytön jälkeen, hän on nyt lopettanut käytön.
Antti muistuttaa, että lopettaminen on mahdollista, vaikka olisi käyttänyt nikotiinituotteita pitkäänkin. "Jos minä pystyn lopettamaan 34 vuoden käytön jälkeen, niin pystyy moni muukin", hän rohkaisee. Antti kertoo, että muutamat ensimmäiset päivät ovat vaikeimpia: "Ne ensimmäiset 3-4 päivää ovat aivan helvettiä. Joka asia ärsyttää ja uni ei tule."
Lopettaminen tuo kuitenkin mukanaan monia terveyshyötyjä, kuten paremman unen, nopeamman palautumisen ja paremman yleisterveyden.
Avoin keskustelu nikotiinituotteista ja niiden haitoista vähentää riskiä kokeilla ja käyttää tuotteita
Monilla aikuisilla on harhakuva siitä, että tuotteista puhuminen lisää nuorten kiinnostusta kokeilla nikotiinituotteita. Kaikki, mikä kielletään, kiinnostaa. Tutkimusten mukaan puheeksi otto kuitenkin vähentää eikä lisää riskiä tuotteiden käytön aloittamiseen. Siksi on tärkeää, että valmentajat ottavat nikotiinituotteet puheeksi urheilijoiden kanssa.
Toimivia tapoja aloittaa keskustelu nuorten kanssa on kysyä mitä tuotteista ajatellaan tai tiedetään. Paasaminen tai pelottelu eivät ole tutkitusti vaikuttavin keino ennaltaehkäistä käyttöä. Avoin keskustelu voi auttaa nuoria pohtimaan tuotteiden käyttöä kriittisesti ja tiedostamaan nikotiinittomuuden hyödyt. Parhaimmillaan hyvä keskustelu voi tukea nuorta urheilijaa tekemään terveellisiä valintoja ja edistää näin urheilullista elämäntapaa.
Näytetään hyvää esimerkkiä
Kaikki tupakka- ja nikotiinituotteet ovat haitallisia urheilijan terveydelle ja suorituskyvylle. Valmentajien ja esikuvien asenteet ja esimerkki muovaavat nuorten terveyskäyttäytymistä, ja on tärkeää, ettei nikotiinituotteita käytetä lasten ja nuorten nähden. "Jos käyttää, niin ainakin kannattaisi piilottaa se ihan pirun hyvin, että ei ole avoin siitä", Antti sanoo.
Näytetään hyvää esimerkkiä lapsille ja nuorille!
Palloliitto haluaa edistää nikotiinittomuutta ja tekee siksi yhteistyötä Syöpäjärjestöjen Nikotiiniton urheilu -toiminnan kanssa. Maksutonta tukea ja työkalua oman seuran nikotiinittomuuden edistämiseen sekä tietoa nikotiinin vaikutuksista urheilijan terveyteen ja suorituskykyyn tarjoaa www.nikotiinitonurheilu.fi.