Maajoukkueet

Anna Auvinen päättää maajoukkueuransa

Viime kaudella italialaisessa Sampdoriassa pelanneen puolustajan maajoukkuetaival päättyi kesän EM-turnaukseen.

Anna Auvinen kiittää kannattajia Saksaa vastaan pelatun EM-kisaottelun päätteeksi.

Anna Auvinen kiittää kannattajia Saksaa vastaan pelatun EM-kisaottelun päätteeksi.Kuva: Ⓒ SPL / Juha Tamminen /Juha Tamminen

22.8.2022 klo. 11:53

Helmareiden puolustaja Anna Auvinen on päättänyt lopettaa A-maajoukkueuransa. Auvinen pitää taukoa myös jalkapallon pelaamisesta seuratasolla ainakin loppuvuoden 2022.  

Pieksämäeltä lähtöisin oleva Auvinen, 35, pelasi Helmareissa vuodet 2017-2022. Vähän yli viiden maajoukkuevuoden aikana Auviselle kertyi 20 A-maaottelua, joista viimeisen hän pelasi EM-kisoissa Saksaa vastaan. 

- Minulle oli henkilökohtaisesti upea kokemus, että sain lopettaa maajoukkueurani kentällä ja vieläpä Saksaa vastaan. He olivat yksi turnauksen kovimmista joukkueista. Pelin jälkeen oli vaikea pitää tunteita kasassa, sillä tiesin, että se oli todennäköisesti viimeinen pelini tuolla tasolla, Auvinen tunnelmoi.

Auviselle maajoukkueen osana oleminen on ollut kunniatehtävä. 

- Olen saanut kokea Helmareiden kanssa paljon. Viime vuosien päätähtäin ja unelma oli pelata EM-kisoissa. Nyt tuntuu, että on aika pitää vähän taukoa pelaamisesta ja keskittyä myös muihin asioihin elämässä. Esimerkiksi opinnot liikuntapsykologian alalla kiinnostavat kovasti, ja sitä olenkin jo jonkin verran opiskellut pelaamisen ohessa. Jalkapallo tulee varmasti olemaan jatkossakin suuri osa elämääni, Auvinen kertoo. 

“Myöhemmälläkin iällä voi olla mahdollista toteuttaa unelmiaan”

Ennen Helmareihin nousemista Auvinen ehti tehdä pitkän uran kotimaan pääsarjassa, jossa hän debytoi kuopiolaisen KMF:n riveissä jo vuonna 2003. Alun perin hyökkääjänä pelanneen Auvisen maalijyvä löytyi nopeasti, mikä siivitti hänet muun muassa Naisten Liigan (nyk. Kansallisen Liigan) maalikuningattareksi 2010. 

FC Honkaan Auvinen siirtyi vuonna 2012. Espoossa pelipaikka vaihtui hyökkääjästä toppariksi, käsivarteen tuli kapteenin nauha, ja viimein vuonna 2017, palkintokaappiin ilmestyi ensimmäinen suomenmestaruusmitali - 14 vuoden pääsarjauran jälkeen.

Saman vuoden huhtikuussa vuosien työnteko oli saanut myös toisenlaisen kruunun, kun Auvinen kutsuttiin pikakomennuksella maajoukkueeseen. Silloin juuri 30 vuotta täyttäneelle Auviselle kutsu tuli yllätyksenä. 

- Natalia Kuikka oli loukkaantunut, ja minä pääsin suoraan avaukseen Puolaa vastaan. Sain ilmeisesti käytettyä näytönpaikkani onnistuneesti, sillä siitä lähtien olen saanut kunnian olla osa Helmareita, Auvinen sanoo. 

- Toivottavasti olen voinut olla esimerkki jollekin siitä, miten myöhemmälläkin iällä voi olla vielä mahdollista toteuttaa unelmiaan.

Ensimmäisten maajoukkuepelien jälkeen Auviselle heräsi ajatus siitä, että ulkomailla pelaaminen saattaisi olla vieläkin mahdollista. Myöhemmin Auvisen peliesitykset Helmareissa avasivat tähän mahdollisuuden myös käytännössä. Auvisen uran ensimmäistä ulkomaansopimusta tarjosi milanolainen suurseura Inter, jonka skoutti oli ollut paikalla Auvisen maaotteluissa ja jonne hän siirtyi ammattilaiseksi kesällä 2019 HJK:sta. Kahden Inter-kauden jälkeen Auvisen Serie A -ura jatkui vielä kauden verran Sampdoriassa, Genovassa. 

- Omat näytönpaikkansa kannattaa aina käyttää hyväksi, sillä koskaan ei tiedä, kuka otteluita sattuu seuraamaan. Toki joskus pitää olla vähän tuuriakin matkassa, mutta on tärkeää keskittyä niihin asioihin, joihin itse pystyy vaikuttamaan, Auvinen näkee.

Auvisen pitkän uran aikana naisten pelaama jalkapallo on kehittynyt huimasti paitsi kentällä, myös kentän ulkopuolella. Auvisen omalta maajoukkueuralta mieleen luonnollisesti jäivät päällimmäisenä menneen kesän EM-kisat, joiden aikana suomalaisten Helmarit-kiinnostus ja mediahuomio olivat huipussaan. 

- EM-kisaurakka oli pitkä ja sisälsi tunteita laidasta laitaan, mutta kokemuksena se oli täysin ainutlaatuinen. Myös EM-karsinnat olivat kokonaisuudessaan upeaa aikaa. On vaikea sanoin kuvailla fiiliksiä, mitä nämä pelit ovat aiheuttaneet niin kentällä, vaihtopenkillä kuin varmasti ihan kotikatsomoissakin asti, Auvinen lisää. 

- Suuri kiitos teille kannattajille siitä, miten hienosti olette olleet mukana meidän matkassamme kaikkina aikoina. On ollut upea nähdä, kuinka yhä useampi teistä on löytänyt tiensä paikan päälle tai ruutujen ääreen. Kannustetaan yhdessä Helmarit jatkossakin menestykseen! 

Kaikista eniten Auvinen kuitenkin jää kaipaamaan yhteisiä hetkiä ja kohtaamisia kaikkien Helmareiden joukkueen ihmisten kanssa. 

- Helmareissa kaikki tekivät ammattimaisesti töitä yhteisen tavoitteen eteen, mutta tästä joukkueesta löytyy myös sopiva määrä huumoria tarpeen tullen, Auvinen kehuu. 

- Iso kiitos siis koko joukkueelle kuluneista vuosista, ja menestystä jatkoon! 

Aiemmin maajoukkueuransa päättymisestä ilmoitti jo Essi Sainio. Helmarit pelaa seuraavan ottelun MM-karsinnoissa 1.9. vieraissa Irlantia vastaan. Joukkue otteluun nimetään tiistaina 23.8. klo 13.

Helmarit

Seuraa meitä

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit