Åland United voitti kolmannen peräkkäisen Suomen Cupin mestaruutensa

Åland United kaatoi finaalissa HJK:n lukemin 2–0. Mestaruus oli ahvenanmaalaisille jo kolmas peräkkäinen.

Åland United juhlii Riikka Liljan maalia.Kuva: Ⓒ Juha Tamminen /Juha Tamminen

2.10.2022 klo 15:04

Suomen Cupin mestaruuspokaali matkaa jälleen Ahvenanmaalle. Åland United käytti vahvuuksiaan ja oli terävä vastahyökkäyksissä sekä erikoistilanteissa. HJK:n hyökkäyspelaaminen jäi vaisuksi, eikä aseita ahvenanmaalaisten kaatamiseen juuri löytynyt. Pallonhallinnassa HJK oli edellä, mutta ÅU oli selvästi hyökkäyssuuntaan tehokkaampi. ÅU:n ratkaisijoiksi nousivat Anna Westerlund sekä Riikka Lilja.

Westerlund jälleen tehokas erikoistilanteissa

Toisella peliminuutilla HJK onnistui luomaan painetta, kun Riia Karjalainen katkoi Anna Westerlundin avauksen. Lopulta kuitenkin lupaava hyökkäys kilpistyi Åland Unitedin puolustukseen. Ensimmäinen kunnollinen laukaus sen sijaan nähtiin seitsemännellä peliminuutilla, kun Tuuli Enkkilä pääsi kaukolaukauksellaan tavoittelemaan ahvenanmaalaisten maalia. Pelin kuva oli alusta asti suhteellisen selvä – HJK piti palloa enemmän, mutta ÅU iski terävästi vastaan.

Yhdeksännellä peliminuutilla Åland United olikin päästä vaaralliseen vastahyökkäykseen, kun Sanni Ojanen pelasi pitkän pallon HJK:n puolustuslinjan läpi. Palloon ehti ennen HJK:n maalivahtia Annika Laihasta tuulennopea hyökkääjä Kit Loferski. Hyökkääjä onnistui puolittain ohittamaan Laihasen, mutta samalla hän hieman loukkasi itseään. Loferskin kinkatessa palloon Laihanen ehti vielä tilanteeseen mukaan. Tilanteesta seurasi kuitenkin kulmapotku. Laihanen onnistu nyrkkeilemään pallon pois boksista, mutta irtopallo tippui nuoren Olivia Uleniuksen jalkoihin. Hyökkääjälupaus osoitti taituruuttaan ja peippaili pallon kanssa jalkansa vapaaksi. Ulenius pelasi pallon maalin eteen, jossa parhaiten hereillä oli ÅU-legenda Anna Westerlund, joka ohjasi pallon varmasti maaliin.

Mielenkiintoisen startin saanut ottelu jatkui vauhdikkaana. ÅU:n avausmaalin jälkeen nähtiin heti perään Essi Sainion tasoitusyritys ja Kit Loferskin laukaus toisessa päässä. Pallonhallinta oli vahvemmin HJK:lla, mutta saarelaiset puolustivat tiukasti ja iskivät vastaan terävästi. Aivan jakson loppupuolella ÅU:n Margarina Sousa sai varoituksen pysäytettyään HJK:n hyökkäyksen repimällä Oona Seveniusta paidasta. HJK:n vapaapotku jäi kuitenkin vaisuksi. Ylipäätään helsinkiläisillä oli vaikeuksia murtaa ahvenanmaalaisten tiukkaa puolustusta. Näin ollen tauolle lähdettiin Åland Unitedin 1–0-johdossa.

HJK:sta ei löytynyt ratkaisijoita

Toinen puoliaika tuntui alkavan ensimmäisen kaltaisesti. Reilun viiden minuutin kohdalla ÅU:n uusi-seelantilaispelaaja Jacqui Hand antoi viitteitä omasta pelisilmästään vasemmalla laidalla. Handin puolenvaihto löysi aivan vapaaksi toiselle puolelle jääneen Riikka Liljan. Jyväskyläläislähtöinen hyökkääjä sai melko rauhassa asetella laukaustaan, ja viimeistely tipahtikin komeasti kohti HJK-maalin taka-alanurkkaa. Näin saarelaiset karkasivat jo kahden maalin johtoon.

HJK pyrki etenemään laitojen kautta, mutta keinoja päästä kunnollisille maalintekopaikoille ei tahtonut löytyä. Helsinkiläiset eivät myöskään erikoistilanteissa päässeet saarelaisten tasolle. Kun ottelukellossa oli reilu tunti, HJK pääsi murtautumaa nopealla hyökkäyksellä. Tämä antoi viitteitä siitä, että ÅU:n puolustus olisi horjutettavissa. Hetkeä myöhemmin toisessa päässä Ulenius ja Loferski olivat jälleen järjestelemässä uutta tilannetta – tällä kertaa HJK:n puolustus kuitenkin selvisi tilanteesta. Ahvenenmaalaiset kuitenkin jälleen osoittivat terävyyttään hyökkäyspäässä.

HJK pystyi rakentamaan puolittaisia maalintekotilanteita, mutta viimeistely-yritykset jäivät pääosin pehmeiksi. Åland Unitedin maalivahtia Elaine Burdettia HJK ei kunnolla päässyt edes testaamaan ensimmäisen 80 peliminuutin aikana. Helsinkiläiset tekivät hieman muutoksia kokoonpanoonsa ja päävalmentaja Jonne Kunnas nosti kapteeni Essi Sainion keskikentältä hyökkäyksen tueksi. Viimeisen 10 minuutin aikana HJK sai aikaan hieman säpinää, mutta ratkaisijaa ei löytynyt. Paras tilanne nähtiin kolmisen minuuttia ennen loppuvihellystä, kun Oona Sevenius teki vahvan nousun ja pelasi Jasmin Mansarayn loistavalle vetotontille. Mansaray kuitenkin haki vielä syöttöä, johon Åland United pääsi liian helposti väliin. Lisäajan lisäajalla Sevenius pääsi vielä laukomaan ylärimaan. Tämä ei kuitenkaan HJK:ta pelastanut, vaan heti tämän tilanteen jälkeen pilli pysäytti pelin ja Åland Unitedin juhlat pääsivät alkamaan.

– Pelasimme niin hyvin, olen todella onnellinen, Åland Unitedin kapteeni Sarah Troccoli sanoo.

Kolmas mestaruus putkeen Ahvenanmaalle

Tämän vuoden finaali oli Åland Unitedille neljäs perättäinen. Vuonna 2019 HJK oli vielä ÅU:a parempi lukemin 1–0, mutta vuosina 2020 ja 2021 ahvenanmaalaiset juhlivat cup-mestaruutta. Tämän vuoden mestaruus tarkoittikin täyteen tullutta hattutemppua mestaruuksissa mitattuna. Vuonna 2008 perustetulle seuralle mestaruus oli sen historian kolmas.

Åland Unitedia vuodesta 2021 alkaen edustaneelle kapteeni Sarah Troccolille cup-mestaruus oli toinen. Voitetun finaalin jälkeen hän oli luonnollisesti onnellinen.

– Pelaamme heitä [HJK] vastaan aina tiukan ottelun ja siksi voittaminen tuntuu erityisen hyvältä.

Kun Troccolilta kysyttiin, kuinka joukkue aikoo juhlia cup-mestaruutta, vastaus oli melko ilmeinen:

– Meillä on edessä hauska laivamatka takaisin saarelle [Ahvenanmaalle]. Toivottavasti saamme jotain hyvää ruokaa, mestarikapteeni naureskeli.