Muistot jakoon – Rami Rantanen

Julkaistu

  • Maajoukkueet

Rantanen viimeisteli uransa ainoan A-maajoukkuemaalin Viro-tasapelissä.

Atlantis FC:n 32-vuotias keskikenttämies Rami Rantanen oli yksi harvoista Veikkausliiga-pelaajista, kun Suomi kohtasi Viron harjoitusottelussa 9. toukokuuta 2001. Päävalmentaja Antti Muurinen valitsi Kuressaareen matkanneeseen ryhmään muun muassa Antti Niemen, Hannu Tihisen, Aki Riihilahden, Mikael Forssellin ja Jonatan Johanssonin.

Vaikka Rantanen pelasi kotimaan kentillä, riitti hänellä meriittejä. ”Räde” oli voittanut neljä Suomen mestaruutta sekä kaksi Suomen Cupia ja edustanut ruotsalaista Trelleborgs FF:ää kolmen kauden ajan.

– Sekä oma että joukkueemme alkukausi oli mennyt hyvin, mutta Muurisen kutsu oli todella positiivinen yllätys. Olin kuitenkin ollut jonkun vuoden poissa maajoukkuekuvioista. Tästä huolimatta tuttujen jätkien pariin oli helppoa ja kivaa palata, Rantanen, 51, toteaa.

Suomi oli aloittanut MM-karsinnat muutamaa viikkoa aiemmin kärsimällä niukan 2–1-vierastappion Englannille. Viro-ottelu ja -leiritys toimivat kenraaliharjoituksena seuraavalle suurelle haasteelle, sillä Saksa saapuisi Helsingin Olympiastadionille kesäkuun alussa.

Kuressaare linnastaadion on pieni urheilukenttä, jonka takana komeilee upea linna. Itse ottelussa ei aivan valtavasti hienouksia nähty, ja avausjakso pelattiin maaleitta. Suomi siirtyi johtoon 59. minuutilla, kun Rantasen laukaus ohitti virolaislegenda Mart Poomin.

– Miklu (Forssell) pudotti minulle pallon päällään, vedin oikealla, ja pallo otti kimmokkeen vastustajasta lipuen tolpan kautta sisään. Väärällä jalalla ja vähän tuurilla, mutta kaikki lasketaan.

Kristen Viikmäe teki tasoitusmaalin 77. minuutilla, ja osuma jäi ottelun viimeiseksi. Rantasen mukaan Suomi oli kuskin paikalla, mutta tasapeli ei ollut huutava vääryys. Vaikka tulos ei tyydyttänyt, tärkeintä oli saada yhteistä pelituntumaa tulevaa haastetta varten.

Jalkapalloura jatkuu valmennuspuolella

Rantanen oli avauskokoonpanossa kesäkuun Saksa-ottelussa, joka päättyi dramaattisten vaiheiden jälkeen 2–2-tasapeliin. A-maajoukkueura tuli päätökseensä pari kuukautta myöhemmin komeassa 4–1-voitossa Belgiaa vastaan.

Atlantis FC voitti samana vuonna Suomen Cupin ja piti sarjapaikkansa, mutta ajautui seuraavana keväänä konkurssiin. Rantasen liigaura jatkui kolmen kauden ajan AC Allianssissa ja päättyi syksyllä 2004 – kaikkiaan mies pelasi komeat 322 pääsarjatason ottelua.

Pelaajauransa jälkeen Rantanen siirtyi välittömästi valmennuksen pariin. PK-35:n seuralegenda aloitti valmentamisen luonnollisesti punamustissa B-poikien kakkosvalmentajana. Askel kerrallaan hän on edennyt Kansallista Liigaa pelaavan naisten edustusjoukkueen päävalmentajaksi.

– Kävin UEFA B -kurssin viimeisillä Allianssi-kaudellani. Se antoi minulle paljon uutta näkökulmaa, ja tajusin, että koutsaaminen on erilaista kuin pelaaminen. Silloin minulla ei ollut selkeitä tavoitteita valmentamisen osalta, mutta tämä on sittemmin tempaissut minut mukaani, Rantanen kertoo.

– Uskon, että omasta pelaajaurastani on ollut paljon hyötyä koutsaamiseen, ja että voin auttaa pelaajia kokemuksellani. Olen tällä hetkellä UEFA A -kurssilla ja huomannut siellä, että minulla on kuitenkin hirveästi opittavaa valmentajana.

Rantanen palasi viheriöille ja maajoukkuepaitaan kesällä 2018, kun Suomen ja Viron maajoukkuelegendat kohtasivat Respect-maaottelussa Tallinnassa. 17 vuoden takaisesta Viro-ottelun kokoonpanosta mukana olivat Rantasen lisäksi Ville Nylund, Marko Tuomela, Aki Riihilahti, Janne Saarinen, Jussi Nuorela, Petri Helin ja Tommi Kautonen. Heidän lisäkseen Rantanen tapasi monia muita ex-maajoukkuetovereitaan.

– Ympyrä sulkeutui, mutta toivon, ettei lopullisesti. Se oli vanha kunnon pelimatka ja tosi siisti tapahtuma, jollainen voisi olla minun puolestani joka vuonna. Vanhojen partojen näkeminen ja heidän kanssaan pelaaminen oli todella hauskaa.

Viro – Suomi 1–1
Kuressaare, 9.5.2001
Yleisöä: 1 800
Suomen maali:
0–1 Rami Rantanen 58’
Suomen päävalmentaja: Antti Muurinen

Suomen avauskokoonpano:
1 Antti Niemi, Hearts
2 Ville Nylund, HJK
3 Janne Saarinen, Rosenborg
4 Marko Tuomela, GIF Sundsvall
5 Hannu Tihinen, Viking Stavanger
6 Aki Riihilahti, Crystal Palace
7 Rami Rantanen, Atlantis FC
8 Sami Mahlio, Odd Grenland
9 Shefki Kuqi, Stockport County
10 Mikael Forssell, Chelsea FC
11 Jonatan Johansson, Charlton Athletic

Suomen vaihtopelaajat (vaihdosta kentälle):
12 Peter Enckelman, Aston Villa
13 Jussi Nuorela, MyPa
14 Tommi Kautonen, VPS
15 Lasse Karjalainen, FC Haka
16 Vesa Vasara, FC Jokerit
17 Petri Helin, Luton
18 Jari Niemi, Tampere United

Kaikki juttusarjan julkaistut osat:

Aki Riihilahti
Maija Saari
Harri Holli
Joonas Kolkka
Toni Kallio
Otto Fredrikson
Miika Koppinen
Nicholas Otaru
Ville Nylund
Mika Kottila
Essi Sainio
Tuuli Enkkilä
Paulus Arajuuri
Tinja-Riikka Korpela
Teemu Tainio
Tero Taipale
Emilia Iskanius
Pasi Laaksonen 
Niki Mäenpää
Simo Valakari