Takaisin
21.12.2020 klo 18.00

Muistot jakoon – Emilia Iskanius

Jaa:

Alle 20-vuotiaiden MM-kisat tarjosivat ikimuistoisia hetkiä sekä tappion katkeraa kalkkia.

Suomalaisen naisjalkapalloilun kohdalla vuonna 1994 syntyneistä voidaan puhua todellisena huippuikäluokkana. Muun muassa Emma Koivisto, Nora Heroum sekä Juliette Kemppi kuuluvat tänä päivänä Helmarien runkopelaajiin, mutta ”ysineloset” niittivät menestystä jo viime vuosikymmenen alussa.

Kesällä 2013 pitkälti 1994 syntyneistä pelaajista koostunut joukkue eteni alle 19-vuotiaiden EM-turnauksessa aina välieriin asti, ja hankki samalla paikan seuraavana kesänä pelattaviin MM-kisoihin. Suomen taakse alkulohkossa jäivät Ruotsi sekä Norja, ja tie nousi pystyyn vasta Englantia vastaan pelatussa välierässä. 

– Jälkimmäistä lukuun ottamatta matsit olivat tosi tasaisia. Näistä Saksa-ottelu (1–1) jäi parhaiten mieleeni, sillä he voittivat sitten seuraavana vuonna MM-kultaa, Emilia Iskanius, 26, toteaa.

– Meillä oli ihan mielettömän hyvä porukka. Olimme pelanneet pitkään lähes samalla jengillä, ja henkilökemiamme menivät hyvin yhteen kaikkien kanssa. Joukkueessa oli paitsi hyviä pelaajia myös tosi hyviä tyyppejä.

Iskanius oli itse edustanut tyttömaajoukkueita alle 16-vuotiaista alkaen. Pallokissoista Åland Unitediin kaudeksi 2014 siirtynyt keskikenttäpelaaja kantoi EM-turnauksessa kapteeninnauhaa, ja sama vastuu uskottiin hänelle myös Kanadassa järjestetyissä MM-kisoissa.

Suomen kisaurakka alkoi niukalla tappiolla Pohjois-Korealle, joka myöhemmin pudotti Yhdysvallat välieristä. Avauspelissä oli yli 14 000 katsojaa, mutta toisessa alkulohkon ottelussaan suomalaiset pääsivät vielä suuremman yleisömassan eteen – emäntämaa Kanadan kohtaaminen veti lehtereille 16 503 silmäparia.

Kotiyleisö sai valitettavasti haluamansa, kun Kanada kiri toisella jaksolla tappioasemasta voittoon. Kempin kaksi maalia eivät riittäneet Suomelle Kanadan iskiessä kolme, mutta katkerasta tappiosta huolimatta kokemus oli ikimuistoinen.

– En ollut aiemmin pelannut niin suuren yleisön edessä. En ollut tottunut siihen, ettei puolustuslinjaa ohjatessa kuule kunnolla omaa ääntäni, saati sitä, mitä pakit yrittivät huutaa minulle, Iskanius muistelee.

– En myöskään ollut aiemmin pelannut paljoa topparina. Uusi pelipaikka tuli todella yllättäen, mutta menihän se turnaus puolustuksessakin. Oli kiva päästä pelaamaan ja saada vastuuta.

Kemppi avasi maalihanat myös Suomen viimeisessä alkulohko-ottelussa, mutta Ghana nousi Kanadan tavoin rinnalle ja ohi. Suomi jäi lohkon hännille kärsittyään kaikissa otteluissa yhden maalin tappion.

– Kokemus oli ihan mieletön, mutta harmittaa, ettemme saaneet potentiaalimme irti tulosten muodossa. Kaikki ottelut olivat tasaväkisiä, muttemme saaneet revittyä pisteitä.

Iskaniuksen ura jatkui Ahvenanmaalla vietetyn vuoden jälkeen FC Hongassa. Hän ei ole itse pelannut tosissaan kauden 2018 jälkeen, mutta on yhä tekemisissä jalkapallon kanssa ja seuraa vanhojen pelitoveriensa edesottamuksia seura- ja maajoukkueessa.

– Tsemppailen tyttöjä edelleen kovasti. Moni MM-kisajoukkueemme pelaaja on nykyään Helmareissa, ja toivon, että he johdattavat Suomen kisoihin.

Suomen ottelut MM-kisoissa / Suomen maalintekijät
Suomi – Pohjois-Korea 1–2 (1–2) / 1–2 Sini Laaksonen 28’
Kanada – Suomi 3–2 (0–2) / 0–1 Juliette Kemppi 3’, 0–2 Kemppi 21’
Ghana – Suomi 2–1 (0–0) / 0–1 Kemppi 50’     

Suomen joukkue EM-kisoissa
1 Vera Varis, FC Honka
2 Tia Hälinen, FC Honka
3 Emma Koivisto, FC Honka
4 Tiia Peltonen, PK-35 Vantaa
5 Katarina Naumanen, Pallokissat
6 Sini Laaksonen, TPS
7 Iina Salmi, HJK
8 Emilia Iskanius, Åland United
9 Juliette Kemppi, Åland United
10 Nora Heroum, Åland United
11 Adelina Engman, Åland United
12 Krista Moisio, Nice Futis
13 Jenny Danielsson, FC Honka
14 Paula Auvinen, Pallokissat
15 Natalia Kuikka, Merilappi United
16 Ria Öling, TPS
17 Sanni Franssi, PK-35 Vantaa
18 Julia Tunturi, TPS
19 Tia-Maria Jaakonsaari, PK-35 Vantaa
20 Erika Winter, Pallokissat

Päävalmentaja: Marianne Miettinen

Kaikki juttusarjan julkaistut osat:

Aki Riihilahti
Maija Saari
Harri Holli
Joonas Kolkka
Toni Kallio
Otto Fredrikson
Miika Koppinen
Nicholas Otaru
Ville Nylund
Mika Kottila
Essi Sainio
Tuuli Enkkilä
Paulus Arajuuri
Rami Rantanen
Tinja-Riikka Korpela
Teemu Tainio
Tero Taipale
Pasi Laaksonen 
Niki Mäenpää
Simo Valakari