Muistot jakoon – Ville Nylund

Julkaistu

  • Maajoukkueet

Nylund ja Suomi olivat lähellä jättiyllätystä, kun supertähtiä vilissyt Saksa vieraili Helsingissä. 

Ville Nylund istuu keskiympyrässä ”mukamas venyttelemässä” ja katselee, kun Helsingin Olympiastadion täyttyy ja liput liehuvat lämpimänä kesäiltana. Omat joukkuetoverit valmistautuvat tulevaan trilleriin kentän toisella puolella – toisella puolella lämmittelevät muun muassa Oliver Kahn, Michael Ballack ja Miroslav Klose.  
 
– Pohdin, että aika pitkälle on futisuralla päästy. En ollut innokkaimpia lämmittelijöitä, ja yhteisten alkuverryttelyiden jälkeen päätin nauttia hetkestä, Nylund, 48, toteaa katsellessaan 19 vuotta vanhaa Youtube-pätkää. 
 
”Nulli” oli ollut aiemminkin A-maajoukkueen mukana ja pelannut HJK:ssa Mestarien liigaa, mutta Suomi-paidassa Saksa-ottelu oli hänelle uran toistaiseksi kovin haaste. 
 
Avauskokoonpanopaikka selvisi hänelle vasta ottelupäivän aamulla, kun vasemmaksi pakiksi kaavailtu Janne Saarinen ei ollutkaan täydessä pelikunnossa. Samana aamuna hänelle kerrottiin, että samalla laidalla tullee kirmailemaan Schalke 04:n Gerald Asamoah. Ei Nylund ollut miehestä kuullut, mutta valmennus varoitteli vahvasta ja nopeasta jässikästä.  
 
Saksan maajoukkue vilisi nimekkäämpiäkin tähtiä, mutta Nylund ei jännittänyt ottelun alla. Ympärillä oli tuttuja pelikavereita, joista osan Nylund tunsi jo pitkältä ajalta. Antti Niemi ja Mika Nurmela olivat tulleet hänelle tutuiksi jo OLS:n E-junioriajoilta. 
 
– Meillä oli loistavia pelaajia ja hyvä tekemisen meininki. Teimme töitä yhdessä joukkueena – vielä tuohon aikaan hyökkääjät eivät välttämättä osallistuneet hirveästi puolustamiseen, mutta meillä oli todella kollektiivinen pelitapa. Tiesimme, että se on ainoa keinomme menestyä, Nylund muistelee. 
 
Samin (Hyypiä), Tihin (Hannu Tihinen) ja Peetun (Petri Pasanen) kanssa oli helppoa pelata samassa linjassa. Kemiamme toimivat hyvin, ja ajatukset pelaamisesta osuivat mielestäni hyvin yhteen.  
 
Ensimmäinen jakso oli Suomelta ilmiömäinen. Chelsean huippulupaava Mikael Forssell avasi maalihanat 29. minuutilla ja tuplasi johdon muutama minuutti ennen taukoa Nurmelan loistavasta esityöstä. 
 
Forssellilla oli erinomainen paikka täydentää hattutemppunsa, mutta Suomi ei saanut aikaan kolmatta osumaansa. Saksa sen sijaan rankaisi isäntiä armotta – 68. minuutilla Ballack upotti rangaistuspotkun varmasti ja hetkeä myöhemmin Carsten Jancker tykitti tasoitusmaalin kaukolaukauksellaan. 
 
Nylund huomauttaa, että Niemelle ei tehty koko uran aikana montaa maalia noilta etäisyyksiltä. Se kertoo, millainen hevosenpotku järkälemäiseltä hyökkääjältä lähti. Myös Nylund sai tuta 193-senttisen ja yli 90-kiloisen Janckerin kovuuden. 
 
– Olin toisella jaksolla eräässä pitkään jatkuneessa myllytyksessä aika puhki, kun Jancker tuli taas prässäämään. Valmistauduin suorittamaan Saastamoisen Jarmolta oppimani ”kuolevan joutsenen” – juuri ennen kuin kontakti tulisi, kääntäisin selkäni prässääjän eteen, kaatuisin kuin märkä rätti, ja tuomarilla ei olisi muuta mahdollisuutta kuin viheltää vapari. Tömähdin kuitenkin ihan kunnolla maahan, ja siinä se karpaasi sitten sadatteli ”scheissea”. 
 
Lisämaaleja ei nähty ja ottelu päättyi 2–2-tasatulokseen. Saksa eteni karsinnoista MM-kisoihin ja siellä aina loppuotteluun saakka. 
 
– Olihan se älyttömän hieno ja ikimuistoinen kokemus. SMJK:ta ei ollut vielä perustettu, mutta tunnelma oli erinomainen. Näin jälkikäteen ajateltuna tämä ja vuoden 2003 Wales-EM-karsintaottelu, jossa pelasin täydellä Olympiastadionilla Ryan Giggsiä vastaan, olivat urani top 3 -kohokohtia HJK:n Mestarien liigan pelien lisäksi.  
 
Saman vuoden lokakuussa Suomi pelasi maalittoman tasapelin vierasottelussa Gelsenkirchenissä. Seuraavan kerran maat kohtasivat karsiessaan kesän 2010 MM-kilpailuihin – syyskuussa 2008 Helsingissä päädyttiin 3–3-tasapeliin ja lokakuussa 2009 Hampurissa pisteet tasattiin maalein 1–1. Suomen voitto on ollut erittäin lähellä kolmesti. 
 
– Vaikea sanoa, miten olemme olleet Saksalle niin vaikea vastus. Ehkä kurinalainen pelitapamme oli heille myrkkyä. Siinä on varmasti jotain perää, etteivät saksalaiset tykänneet pelata meitä vastaan. 
 
”Via Dolarosa on lopullisesti ohi!” 
 
Nylund pelasi kaikkiaan 21 A-maaottelussa ja oli ainakin yhtä monta kertaa vaihtopenkillä, kun Suomi pelasi. Maajoukkuepelit päättyivät lopulta vuonna 2004. 
 
– Pystyin pelaamaan kummallakin laidalla sekä tarvittaessa topparina. Ehkä tämän takia olin usein maajoukkueen mukana, kun joka paikalle ei voinut vaihtopelaajia ottaa. Hienoja juttuja – toki harmittaa, ettemme koskaan saavuttaneet maajoukkueen kanssa suurinta tavoitettamme eli arvokisapaikkaa. 
 
Urallaan vaikeista polvivammoista kärsinyt puolustaja ripusti nappulakengät naulaan kauden 2006 päätteeksi, jolloin hän juhli vielä neljättä Suomen Cupin mestaruuttaan. Veikkausliigan mestaruuspystiä hän pääsi nostamaan kolmesti pelattuaan 285 liigaottelua. Aktiiviuransa jälkeen hän on pysynyt tiiviisti jalkapallon parissa, ja toimii nykyään Palloliiton tapahtumapäällikkönä.  
 
Kun A-maajoukkueen arvokisapaikka varmistui vihdoin ja viimein viime marraskuussa, Nylund näki tapahtumat läheltä. 
 
– Oli suurenmoista kokea se futishuuma, jonka Riven (Markku Kanerva) pelaajat loivat karsintojen edetessä. Ja kun työnkuvaani vielä kuuluu muun muassa kannattaja-asiat ja kommunikointi SMJK:n kanssa, niin fiilis oli vielä hienompi. Se ilon määrä, mitä 15. marraskuuta 2019 Töölössä oli, on jotain unohtumatonta – mikään ei vie niitä tunteita futisihmisiltä pois. Via Dolorosa on lopullisesti ohi! 
 
Suomi – Saksa 2–2 
Helsinki, 2.6.2001 

Yleisöä: 35 774 
Suomen maalit: 
1–0 Mikael Forssell 29’ 
2–0 Forssell 43’ 
Suomen päävalmentaja: Antti Muurinen 
 
Suomen avauskokoonpano: 
1 Antti Niemi, Hearts 
2 Petri Pasanen, AFC Ajax 
3 Ville Nylund, HJK 
4 Sami Hyypiä, Liverpool FC 
5 Hannu Tihinen, Viking Stavanger 
6 Aki Riihilahti, Crystal Palace 
7 Mika Nurmela, Heerenveen 
8 Rami Rantanen, Atlantis FC 
9 Mikael Forssell, Chelsea FC 
10 Jari Litmanen, Liverpool FC 
11 Joonas Kolkka, PSV 
 
Suomen vaihtopelaajat (vaihdosta kentälle):  
12 Peter Enckelman, Aston Villa 
13 Janne Saarinen, Rosenborg 
14 Toni Kuivasto, Viking Stavanger 
15 Tommi Grönlund, Trelleborgs FF (80’) 
16 Jonatan Johansson, Charlton Athletic (73’) 
17 Shefki Kuqi, Stockport County FC (85’) 
18 Mika Kottila, Trelleborgs FF 

Kaikki juttusarjan julkaistut osat:

Aki Riihilahti
Maija Saari
Harri Holli
Joonas Kolkka
Toni Kallio
Otto Fredrikson
Miika Koppinen
Nicholas Otaru
Mika Kottila
Essi Sainio
Tuuli Enkkilä
Paulus Arajuuri
Rami Rantanen
Tinja-Riikka Korpela
Teemu Tainio
Tero Taipale
Emilia Iskanius
Pasi Laaksonen 
Niki Mäenpää
Simo Valakari