Takaisin
28.9.2019 klo 11.48

Sievi FS: dynastian jälkeen sukupolvenvaihdos

Jaa:

(Artikkelin pääkuva: Iida Lesell)

Miesten Futsal-Liiga 2019–2020 käynnistyy syyskuun viimeisenä viikonloppuna. Jyväskyläläisjoukkueet ottavat varaslähdön: hallitseva mestari Kampuksen Dynamo ja liigaan palannut Liikunnan Riemu aloittavat kautensa Jyväskylän jäähallissa lauantaina 28.9. klo 13.30. Muiden joukkueiden syksy alkaa sunnuntaina.

Mestaruudesta kamppailevat tällä kaudella (viime kauden runkosarjasijoitusten järjestyksessä) KaDy, Akaa Futsal (aiemmin Leijona Futsal), Golden Futsal Team (Espoo), Sievi FS, Someron Voima, Ilves FS (Tampere), Joutsan Seudun Pallo, Mad Max (Valkeakoski), Peli-Pojat-70 (Tampere), FC Kemi sekä nousijajoukkueet Tornion Palloveikot ja Riemu.

Palloliiton futsalsivusto Futsal.fi julkaisee ennen kauden alkua seurakohtaiset kausiennakot, joissa esitellään jokainen joukkue uusimpine kuulumisineen. Sarjan 12. eli viimeisessä osassa esitellään kolminkertainen Suomen mestari Sievi FS.

Aiemmat osat:

 1. Akaa Futsal
 2. FC Kemi
 3. Kampuksen Dynamo
 4. Tornion Palloveikot
 5. Mad Max
 6. Tampereen Peli-Pojat
 7. Joutsan Seudun Pallo
 8. Golden Futsal Team
 9. Ilves FS
 10. Liikunnan Riemu
 11. Someron Voima

 

Sievi FS rakensi 2010-luvun varsinaisen futsaldynastian Kalajokilaaksoon. Seuralle tuli menestystä paikallisilla pelimiehillä ja – pitkäaikaisillakin – vahvistuksilla Serbiasta, Venäjältä ja muualta Suomesta. Yhden pronssimitalin ja muutaman playoff-paikan jälkeen tuli jättipotti: vuosina 2014–17 Sievissä juhlittiin kolmea perättäistä Suomen mestaruutta. Hopealle jäi samaan aikaan kärkijoukkueiden joukkoon noussut KaDy kahdesti ja Suomi-futsalin kestomenestyjä Ilves kerran.

Sievi oli vuosia osa ylivieskalaista FC YPA:a, ja moni seuraikoni edustikin seuraa kesät talvet kahdessa lajissa. FC YPA:n konkurssin jälkeen futsalosasto erkani omaksi seurakseen vuonna 2016. Sievi ei ottanut takapakkia, vaan kolmannen mestaruutensa voitoin 3–2 kaikkien aikojen finaalisarjassa KaDya vastaan. UEFA Futsal Cupissa sieviläisten parhaaksi saavutukseksi on jäänyt Main Round (32 joukkuetta), jolla euromatka katkesi kahdesti (2015, 2017).

Maaliruisku Rami Tirkkonen jäi pois ja muutamia muitakin muutoksia nähtiin, mutta pääosin Sievin kultainen sukupolvi jatkoi vielä pari kautta. Kaudella 2017–18 serbialaisen Vladimir Jovanovićin valmentama Sievi porskutti runkosarjan kakkoseksi, mutta tie nousi pystyyn välierissä: kansalliseen eliittiin noussut Leijona Futsal (Akaa Futsal) pudotti mestarit. Kausi päättyi tappiolliseen pronssiotteluun Ilvestä vastaan.

Seuraavalle kaudelle valmennusvastuun otti Kimmo Mattila apunaan kokeneet Sievi-kasvot Juho Alasuutari ja Radik Akhmetkhanov. Mattila jäi loppukaudesta pois, ja hänet korvasi Kaj Ollikainen. Runkosarja päättyi neljänteen sijaan ja pudotuspelien kotietuun, mutta viidenteen peliin edenneen puolivälieräsarjan voitti lopulta toinen tulivoimainen joukkue, SoVo.

Alkavan kauden alla Sievi on kokenut merkittäviä menetyksiä. Mestaruuksia Kalajokilaaksoon torjunut Miika Toivola on toistaiseksi sivussa, ja toinen maalivahti Marko Pirilä on siirtynyt sarjanousija Tornion Palloveikkojen riveihin. Tornioon ovat lähteneet myös maajoukkuemiehet Jarmo Junno ja Aleksi Kylmälä, viime kauden Futsal-Liigan tulokas. Sievin mestaruusvuosien hyökkäyspelin sielu, serbialainen Nikola Erceg, siirtyi Ruotsin pääsarjan Örebro FC:hen Sieviäkin luotsanneen Jani Paanasen vanavedessä.

Sievi-ikoni, kapteeni Juho Alasuutari on edelleen seuran mukana, samoin maalivahti Marko Pirnes ja 22-vuotias kolminkertainen Suomen mestari Atte Häivälä. Seura on tehnyt vuosia hyvää juniorityötä, ja sukupolvenvaihdos onkin nyt toden teolla käynnissä.

Kaj Ollikainen jatkaa joukkueen peräsimessä.

- Lähdemme kauteen nuorentuneella joukkueella, kentällinen pelaajia ja molemmat maalivahdit ovat vaihtuneet. Tavoitteena on päästä kahdeksan joukkoon ja kehittää sekä joukkuetta että pelaajia, jotta oltaisiin keväällä parhaimmillaan. Joukkue on mielenkiintoinen sekoitus sekä kokeneita että nuoria pelaajia. Samalla seuran taloutta tervehdytetään ja luodaan uusia toimintatapoja. Myös joukkueen olosuhteita pyritään kehittämään ja pelaajien arkea parantamaan, Ollikainen kommentoi.

Kapteeni Juho Alasuutari pitää tavoitteet korkealla pelaajamenetyksistä huolimatta:

Emme aio kumarrella muita joukkueita, vaikka lähdemmekin kauteen nuorentuneella joukkueella. Pyrimme pitämään joukkueen tapahtumat laadukkaina, jotta nuoret pelaajat kehittyisivät vaadittavalle tasolle mahdollisimman nopeasti. Mielestäni meillä on hyvä sekoitus nuorempia ja vähän kokeneempia pelimiehiä. Kiva aloittaa kausi ja katsoa, mihin meidän rahkeet riittävät.
 

Sievi FS (Jokilaaksojen Futsalin Tuki)

Perustettu: 2016 (FC YPA/Sievin futsal-edustusjoukkue 2000-luvun alussa)
Aiempia liigakausia: 10
Parhaat saavutukset: kolme Suomen mestaruutta (2014–17)
Kauden 2017–18 sijoitus: 5.
Päävalmentaja: Kaj Ollikainen
Kotihalli: Sievin monitoimihalli

Kotisivut: http://www.sievifs.fi/

Facebook
Twitter
Instagram

Pelaajalista:

Maalivahdit:

Marko Pirnes
Miikka Isosalo

Kenttäpelaajat:

Juho Alasuutari
Henri Heikkilä
Joni Pakola
Atte Häivälä
Vilho Hanni
Ossi Tyni
Jesse Heinonen
Jose Suihkonen
Kasper Ojala
Jesper Ojala

Lähteneitä pelaajia:

Nikola Erceg (Örebro FC), Jarmo Junno (ToPV), Aleksi Kylmälä (ToPV), Marko Pirilä (ToPV), Miika Toivola