Takaisin
24.9.2019 klo 19.28

Sarjanousija ToPV satsaa tosissaan

Jaa:

(Artikkelin pääkuva: Teemu Kvist)

Miesten Futsal-Liiga 2019–2020 käynnistyy syyskuun viimeisenä viikonloppuna. Jyväskyläläisjoukkueet ottavat varaslähdön: hallitseva mestari Kampuksen Dynamo ja liigaan palannut Liikunnan Riemu aloittavat kautensa Jyväskylän jäähallissa lauantaina 28.9. klo 13.30. Muiden joukkueiden syksy alkaa sunnuntaina.

Mestaruudesta kamppailevat tällä kaudella (viime kauden runkosarjasijoitusten järjestyksessä) KaDy, Akaa Futsal (aiemmin Leijona Futsal), Golden Futsal Team (Espoo), Sievi FS, Someron Voima, Ilves FS (Tampere), Joutsan Seudun Pallo, Mad Max (Valkeakoski), Peli-Pojat-70 (Tampere), FC Kemi sekä nousijajoukkueet Tornion Palloveikot ja Riemu.

Palloliiton futsal-sivusto Futsal.fi julkaisee ennen kauden alkua seurakohtaiset kausiennakot, joissa esitellään jokainen joukkue uusimpine kuulumisineen. Neljännessä osassa käsitellään sarjanousija Tornion Palloveikkoja

Aiemmat osat:
1.    Akaa Futsal
2.    FC Kemi
3.    Kampuksen Dynamo

Futsal-Liigan kausiennakko 2019–2020

Osa 4: Tornion Palloveikot

Futsal-Liigaan on noussut joukkueita sarjatason vuosivauhtia, ja usein ne ovat myös jääneet taistelemaan paikasta auringossa: viime vuosina esimerkiksi PP-70 on ollut tasainen liigan keskikastin joukkue, Riemu on haastanut isompiaan pudotuspeleissä, vaikka sitten tulikin uusi Ykkösen visiitti, ja JoSePa paineli puolivälieriin heti ensimmäisellä liigakaudellaan. Lajiin isosti satsaava Tornion Palloveikot on hyvä kandidaatti tähän seurakuntaan. Ykkösestä ensimmäisellä kaudellaan noussut ToPV on värvännyt kauden alla maajoukkuetason nimiä – ja vanhastaan joukkueessa pelasikin jo Iiro Vanha, Ykkösen pelaaja, joka iski keväällä voittomaalin Espanjan verkkoon.


Iiro Vanha. Kuva: ToPV

ToPV on perustettu vuonna 1935, ja 2000-luvulla menestystä on tullut etenkin jääpallossa. Futsal-toiminta alkoi kuluvan vuosikymmenen puolivälissä, ja nyt seura toimii vahvasti lajin ehdoilla. Kolmoseen se ilmoittautui syksyllä 2016 tavoitteenaan nousta suoraan kahtena seuraavana vuotena.

Kausi 2016–17 kulki tavoitteiden mukaisesti, ja nousu Kakkoseen varmistui varhain. Seuraavalla kaudella ToPV kärsi jonkin verran vaikeuksista, ja sijoitus oli toinen. Sarjakärjen kieltäydyttyä karsintapaikasta ToPV pääsi yrittämään nousua, mutta Monkulat (Kaustinen) voitti otteluparin. Tavoite oli jäädä toteutumatta, mutta Ykköseen otettiin lisää joukkueita täydennysmenettelyllä, joten seuran ensimmäinen tavoite täyttyi ajallaan.

Ykköseen joukkue sai täydennystä Nikolai Chusovista ja Ilya Agafonovista sekä FC Kemissä meritoituneesta Sami Huhtiniemestä, mutta alkukausi sujui nikotellen. Oleg Eprintsevin valmentava ryhmä sai koneensa kunnolla käyntiin ennen sarjan puoliväliä. Marraskuun lopussa joukkueeseen liittyi FC Kemin paidassa maajoukkueeseen noussut Vanha, ja Tornio varmisti suoran nousun näyttävän voittoputken päätteeksi.

Jos FC Kemi on pyrkinyt ylläpitämään Meri-Lapin futsal-perinteitä ensin perusteellisella juniorityöllä ja nyt täsmävärväyksillä ulkomailta, ToPV ei sekään ole tullut liigaan vaatimattomasti. Joukkueen paikallisilla pelaajilla on jo hyvin kokemusta kansallisilta kentiltä, myös naapuriseuran paidassa, ja kesän aikana seura ilmoitti erittäin kovista värväyksistä. Sievistä saapui maalivahti Marko Pirilä, Suomen mestaruuksia ratkaissut Jarmo Junno sekä maajoukkueeseen noussut Aleksi Kylmälä, Someron Voimasta brasilialainen Italo Bacilio Macedo Henrique. Jatkajien joukossa ovat muun muassa Vanha, Huhtiniemi, Juho-Teppo ja Jussi-Esko Berg sekä Ykkösen tehopörssin kakkonen, Aatu Asikainen.


Oleg Eprintsev. Kuva: ToPV

Päävalmentaja Oleg Eprintsev on kauden alla luottavainen ja päättäväinen:

”Melko samanlaisista asetelmista lähdetään tähän kauteen, kun viime kauteenkin. Jälleen meillä on edessämme uusi sarja ja uudet haasteet. Varmasti tulee paljon uutta opittavaa sarjan alkaessa, mutta uskomme että tämänhetkinen joukkueemme oppii nopeasti ja ennen kaikkea on halukas oppimaan niin sanotusti sarjan tavoille.”

”Seura täyttää vuoden vaihteen jälkeen 85 vuotta ja tämä on meidän ensimmäinen kautemme pääsarjassa. Juhlakausi siis monella tapaa. Olemme saaneet kasaan hyvän joukkueen ja olen todella tyytyväinen pelaajien työmoraaliin harjoituskaudella. Viime kaudesta opittiin, että ennen kauden alkua on tehtävä kovasti töitä, ja myös pelaajat ovat tämän sisäistäneet.”

Millainen pelaajatilanne Torniossa on?

”Joukkueessa on yhteensä 16 sopimuspelaajaa, joista kolme on maalivahteja. Treeneissä näkyy hyvä terve kilpailu, ja tällä hetkellä todella moni pelaaja ansaitsisi paikan esimerkiksi kahdessa ensimmäisessä ketjussa. Sen lupaamme, että mitä pidemmälle kausi etenee, sen vahvempia Tornion Palloveikot ovat.”

”Haluamme olla kahden kauden kuluessa Suomen mestareita”, Eprintsev paaluttaa.

Juho-Teppo Berg odottaa kärkijoukkueiden haastamista:

”Mielenkiintoinen kausi tulee, monet joukkueet uudistuneet todella paljon ja tehneet isoja hankintoja. Yllätyksiä on tulossa varmasti suuntaan jos toiseenkin. Meillä on kasassa nälkäinen joukkue, joka haluaa saada jokaisessa pelissä vastustajat ahtaalle. Sitä kautta pyritään saamaan totta kai hyviä tuloksia, ja kauden jälkeen katsotaan mihin se riittää.”

”Mielenkiinnolla odotamme Kemiä vastaan pelattavia paikallispelejä. On myös mukava päästä haastamaan maamme kärkijoukkueita ja mittaamaan henkilökohtaista tasoa. Joka peliä lähdetään voittamaan ja sitä kautta tekemään tästä hieno kausi.”

Joukkueen kapteeni Jussi-Esko Berg:

”Mielenkiintoisin kausi Futsal-Liigassa pitkään aikaan. On hieno asia että nyt on Meri-Lapista kaksi joukkuetta samassa sarjassa, saadaan varmasti alueellisesti paljon lisää näkyvyyttä lajiin. Aikoinaan oli paljon meidän pelaajiamme nostamassa FC Kemiä Kakkosesta Liigaan. Nyt olemme saaneet olla mukana nostamassa Palloveikkoja Kolmosesta Liigaan.”

”Joukkueessamme on paljon hyviä pelaajia, mutta pelkästään se ei ole mikään tae menestymisestä. Pitää saada uudet kaverit oikeille paikoille ja maksimoitua heidän potentiaalinsa. Palasten pitää loksahtaa kohdalleen. Viime kaudella Kemissäkin oli kaksi maajoukkuepelaajaa, ja silti he saivat tehdä kovan työn säilyäkseen sarjassa.”
”Omat tavoitteeni joukkueen puolesta ovat playoff-paikka ja se, että voitamme molemmat Meri-Lapin derbyt.”

Tornion Palloveikot

Perustettu: 1935 (futsaledustus vuodesta 2016)
Aiempia liigakausia: 0
Parhaat saavutukset: Ykkösen voitto 2019
Päävalmentaja: Oleg Eprintsev
Kotihalli: Putaan liikuntahalli, Tornio

Facebook
Instagram

Tornion Palloveikkojen sopimuspelaajat 24.9.2019

Marko Pirilä (mv)
Jesse Rönkä (mv)
Tuomas Tervahauta (mv)
Henri Alamikkotervo
Aatu Asikainen
Juho-Teppo Berg
Jussi-Esko Berg
Nikolai Chusov
Italo Henrique
Sami Huhtiniemi
Aleksi Isomäki
Jarmo Junno
Joona Konttajärvi
Harri Kurkela
Aleksi Kylmälä
Iiro Vanha

Saapuneet pelaajat

Italo Henrique (SoVo), Jarmo Junno (Sievi), Harri Kurkela (FC Kemi), Aleksi Kylmälä (Sievi), Marko Pirilä (Sievi)

Lähteneet pelaajat:

Ilya Agafonov

* * *

Miesten Futsal-Liigan uutisoinnin vastaava toimittaja: Samu Kytölä

Palaute: samu.kytola(ät)futsal.fi; p. 041 4378041