Takaisin
7.3.2021 klo 10.44

Panokset kovenevat futsalin EM-karsinnassa - Suomi kohtaa Montenegron maanantaina

Jaa:

Ⓒ Juha Tamminen

Futsalin miesten EM-karsinnat jatkuvat Suomen osalta maanantaina, kun karsintojen neljännessä pelissä vastaan asettuu Montenegro. Ottelu pelataan Vantaan Energia-Areenalla, ja sen panokset ovat kovat lohkon lopullisia sijoituksia ajatellen. Yle TV2 televisioi ottelun suorana lähetyksenä.

Lataa ottelun virallinen digikäsiohjelma ilmaiseksi tästä!

Futsalin EM-karsintaa, lohko 7

ma 8.3.2021 Suomi – Montenegro, Vantaa klo 18.10 (YLE TV2)

Futsalin miesten EM-karsinnat ovat edenneet neljännelle pelikierrokselle. Siinä jumbopaikalla oleva Suomi isännöi taulukossa kolmantena olevaa Montenegroa, joka kaatoi omassa kotipelissään torstaina Belgian. Tiistaina Italia isännöi Belgiaa Pratossa, Italiassa. Lohkon viimeiset pelit ovat edessä huhtikuun alkupuolella.

Suomen karsintataival alkoi 3-3-tasapelillä Belgiassa; sen jälkeen Italia on osoittautunut kovemmaksi kahteen kertaan. Vieraskentällä saapasmaa oli etevämpi maalein 7-4, perjantaina Italia ryöväsi Vantaalta kolme pistettä lukemin 2-4.

Italia vaikuttaa olevan marssimassa odotettuun lohkovoittoon, mutta taistelu kakkossijasta jatkuu kovana. Kuusi parasta lohkokakkosta menevät suoraan kisoihin, ja ne kaksi muuta kakkosta pelaavat vielä keskenään jatkokarsinnan viimeisestä kisapaikasta. Suomelle voitto maanantain pelistä olisi erittäin tärkeä - se takaisi hyvät lähtöasetelmat kahteen viimeisteen otteluun huhtikuulle ja kasvattaisi todennäköisyyksiä olla parhaiden lohkokakkosten joukossa. Toisaalta tappio maanantaina jättää vielä pienen, mutta mutkikkaan oljenkorren kisaunelmaan.

>> Otteluraportti perjantain Italia-ottelusta 

Nyström pelikiellossa

Suomen joukkue tulee elämään jonkin verran suhteessa perjantai-illan Italia-peliin. Varma poissaolija on pohjapelaaja Jussi Nyström, jonka keltainen kortti perjantaina tarkoittaa huilia maanantain otteluun. 

Jo tuttu tarina onkin, että Suomella on erityisesti konkariosastolla poissaoloja erinäisistä syistä. Verrattuna MM-karsintapeleihin poissa ovat ainakin vielä näistä peleistä Jukka Kytölä, Mikko Kytölä, Miika Hosio, Panu Autio sekä Antti Teittinen. Uusi maajoukkuepelaajien sukupolvi on esiintynyt pirteästi, ja nousujohteista esitystä tarvitaan myös maanantaina, kun tulosta on tultava ja kunniakkaat tappiot eivät enää lohduta. Joukkueen kapteenina toimii Puolan liigassa pelaava Jani Korpela

>> Nimetty joukkue
>> Muutokset joukkueessa


Suomen joukkue muuttuu hiukan Italia-ottelusta. Kuva: Juha Tamminen.

Suomi luottavaisena kohti ratkaisevia pelejä

Vaikka Suomi on kerännyt karsintaotteluista toistaiseksi vain yhden sarjapisteen, on joukkueen itseluottamus kunnossa. Hienosti sujuneet MM-karsinnat ovat edelleen tuoreessa muistissa, Belgiassa noustiin hienosti tappioasemasta tasoihin, eikä Italia-otteluiden esityksissäkään ole mitään hävettävää.

Nyt tilanne on kuitenkin nuorelle joukkueelle uudenlainen: Suomi lähtee otteluun kotikentällään ennakkosuosikkina, ja voitto olisi jo lähes elintärkeä kisapaikan tavoittelussa. Tämän tietää myös joukkueen kokeneempaan kaartiin kuuluva Sergei Korsunov

- Näinhän se on. Enää ei riitä, että pelataan osittain välillä hyvin, vaan nyt täytyy alkaa voittamaan ja ottamaan pisteitä, Korsunov tietää.

Vastustaja Montenegro on vahva erityisesti vastahyökkäyksissä. Tämän huomioiminen on oleellinen osa Suomen pelisuunnitelmaa maanantaina. 

- Siellä on paljon isokokoisia pelaajia, jotka tykkäävät paljon vastahyökkäyksistä. Niiden suhteen täytyy meidän täytyy olla tarkkana. Omat hyökkäykset täytyy päättää huolellisesti ja laukoa enemmän, Korsunov muistuttaa.

Vastustajien tarkka skouttaaminen on iso osa maajoukkueen valmistautumista peliin.

-  Käymme aika tarkasti läpi vastustajan pelaajia. Esimerkiksi vastustajan vastahyökkäyksissä on tärkeää tietää, ovatko pelaajat vasen- vai oikeajalkaisia. Näin osaamme ohjata ratkaisupaikan meidän kannalta optimaatlseen paikkaan. Pienet yksityiskohdat voivat ratkaista isoja asioita.

Montenegro yllätti Belgian

Maanantai-illan vastus Montenegro ilmoittautui mukaan taisteluun lohkon kakkospaikasta torstaina, kun se hiukan yllättäenkin kaatoi kotikentällään Belgian lukemin 4-3. Joukkueen maalintekijöinä kunnostautuivat kaksi maalia ampuneet Ilija Mugoša sekä Futsal-Liigastakin tuttu Nikola Vidaković, joka pelasi Kampuksen Dynamon riveissä syyskauden 2018.  Vidakovićilla onkin takuulla kovat näyttöhalut lyhyeksi jääneen Suomen visiittinsä johdosta.

Montenegrolla on koossa fyysinen joukkue, joka haastaa mielellään vastustajaa yksi vastaan yksi -tilanteisiin. Taktiikka on melko suoraviivainen, mutta siihen sisältyy myös joukkueen heikkous - pakka ei aina pysy hyvin kasassa, ja tässä on Suomen iskun paikka.

Suomi voi hakea yliotetta myös historiasta: maat ovat kolmanneet aiemmin kolmesti. Vuonna 2009 Suomi oli EM-karsintaottelussa parempi maalein 4-2 muuan Panu Aution iskiessä Suomen neljännen maalin. Vuonna 2013 Suomi oli niinikään parempi Italiassa pelatussa ottelussa - tällä kertaa lukemat olivat 1-3. Ja vuonna 2015 Suomi nappasi maukkaan 2-0 -voiton EM-karsintojen Preliminary Roundilla Mikko Kytölän iskiessä kaksi osumaa.

Montenegron kokoonpanosta poissa on varmuudella Eldin Ćorović, joka on torstain ottelussa saadun keltaisen kortin myötä pelikiellossa.Juhana Jyrkiäiseltä odotetaan tehoja Montenegroa vastaan. Kuva: Juha Tamminen

Karsintalohkot tammikuussa 2022 Amsterdamissa alkaviin EM-kisoihin pelataan tammi–huhtikuun aikana. Lohkovoittajat sekä kuusi parasta lohkokakkosta pääsevät EM-lopputurnaukseen kisaisäntä Hollannin seuraksi. Kaksi jäljelle jäävää lohkokakkosta pelaavat kaksiosaisen jatkokarsinnan viimeisestä kisapaikasta.

>> UEFA:n EM-kisasivusto

Koronaviruksen suhteen karsinnat toteutetaan UEFA:n tarkkaa protokollaa noudattaen: joukkueet elävät, harjoittelevat ja pelaavat totaalisessa kuplassa.

 Suomen ottelut EM-karsinnoissa

28.1.2021 Liège  Belgia–Suomi  3–3 (1–0)
2.2.2021 Prato  Italia–Suomi 7–4 (3–2)
5.3.2021 Suomi–Italia 2–4 (0–2)
8.3.2021 Suomi–Montenegro, Vantaa 18.10, YLE TV2
9.4.2021 Montenegro–Suomi, Podgorica 19.00
13.4.2021 Suomi–Belgia, Vantaa 18.10

(Ajat Suomen aikaa)

YLE lähettää kaikki Suomen ottelut suorana lähetyksenä.
 
Haastattelupyynnöt ja lisätietoja:
Petteri Tyni
+358 50 466 7025
[email protected]