Futsalin EM-karsinta: Suomi hävisi Vantaalla 2–4 Italialle

Miesten futsalmaajoukkue jatkoi EM-karsintojaan Vantaalla. Vierasjoukkue Italia oli Suomen nälkäisestä takaa-ajosta huolimatta piirun verran parempi ja vei kolme pistettä mukanaan maalein 2–4. Suomen kavennusmaaleista vastasivat toisella puoliajalla Jarmo Junno ja Lassi Lintula. EM-karsinnat jatkuvat Vantaan Energia-Areenalla maanantaina 8.3. Montenegroa vastaan.

Italia hallitsi avauspuoliaikaa

Miesten futsalmaajoukkue pelasi EM-karsintojen kolmannen ottelunsa Vantaalla Italiaa vastaan. Suomen avauskokoonpano oli viimeaikaisten muutosten jälkeen muodossa Jani Korpela (C) – Sergei KorsunovTero IntalaLassi Lintula. Tuttuun tapaan maalivahtina aloitti  itsekin Italian Serie A:ssa pelaava Juha-Matti Savolainen.

Italia oli ensimmäisellä puoliajalla Suomea vahvempi luoden enemmän vaarallisia laukauksia maalia kohden. Douglas Nicolodi laukoi kulmapotkukuviosta Italian 0–1-johtoon jo kolmen minuutin kohdalla. Suomi oli vaikeuksissa erityisesti Italian kapteenin Alex Merlimin vahvojen vasemman laidan haastojen kanssa.

Pelin edetessä myös Suomi sai muutaman maalipaikan. Tero Intala laukoi vastahyökkäyksistä kahdesti, kolmosketjun tilaisuuden tullen Justus Kunnas pommitti erikoistilanteista pari kertaa voimalla. 13 minuutin kohdalla Italian pohjapelaajan tarkka, korkea syöttö omasta päädystä tavoitti pivotpelaaja “Japa” Vieiran, joka käännähti taidokkaasti ja sijoitti pallon ohi Savolaisen. Lisämaaleihin oli enemmän saumoja Italialla, joka osui kahdesti tolppaan. Myös Savolainen nappasi pari paraatitorjuntaa. Puoliaikatauolle mentiin Italian kahden maalin johdossa.

Suomelta nälkäinen takaa-ajo: Junno ja Lintula osuivat

Toisella puoliajalla Suomi tuli selvästi vahvemmin mukaan; peli oli tasaisempaa kuin avausjaksolla. 27. minuutilla Lassi Lintula sai sivurajakuviosta Sergei Korsunovin täydellisen, kovan syötön takatolpalle, mutta Lintula suti ohi. Hetkeä myöhemmin, 29. minuutilla Juhana Jyrkiäinen osoitti vahvaa pivotpelaamistaan ja pohjusti Tuukka Pikkaraisen oivan laitapelaamisen kanssa Suomen kavennuksen. Pikkaraisen tarkka syöttö takaviistoon tuli perille kuin tarjottimella seitsemään metriin Jarmo Junnolle, joka sijoittaa pallon rauhassa ohi maissa olevan Michele Miarellin. Suomi oli taas mukana pelissä ja kaikki oli avoinna.

Seuraavat minuutit olivat Suomen vahvaa ja nälkäistä takaa-ajoa. Taitavat italialaiset olivat ajoittain hätää kärsimässä Suomen parhaimpien painostusjaksojen aikana. 32. minuutilla Italia otti johtoasemassa Alex Merlimin lentäväksi maalivahdiksi palauttaakseen pallonhallinnan, mutta sai pelattua kellosta pois tällä taktisella siirrolla vain muutamia sekunteja Suomen aggressiivisen alivoimanelikon katkoessa oikea-aikaisesti pallonsiirtelyn. Italia luopuikin tästä taktisesta aseesta välittömästi.

Suomen erikoistilanteiden ja vastahyökkäysten lisäksi Sergei Korsunov roikotti omasta kenttäpäädystä tarkan pallon Miarellin ollessa ulkona maaliltaan; Michele Miarelli torjui kuitenkin yllättävän yrityksen kulmapotkuksi. Tasoitusmaali jäi lopulta uupumaan.

Italia sen sijaan iski kahdesti. Cainan De Matos osui kulmapotkukuviosta vieden Italian taas kahden maalin johtoon. Pallo kimposi onnekkaasti Suomen pohjapelaaja Korpelan selästä muuttaen suuntaa ilkeästi. Samoilla minuuteilla Juha-Matti Savolainen otti kaksi mahtavaa lähitorjuntaa varmalta näyttäneistä Italian maalipaikoista.

Suomi haki kavennusta Korsunov lentävänä maalivahtina, mutta Italian mainiosti pelannut maalivahti Miarelli otti helpon kopin Suomen vaisusta laukauksesta ja rokotti vasurillaan volleysta Italian neljännen maalin tyhjiin. Viimeisten minuuttien aikana Suomi sai vain yhden kavennusosuman, jonka viimeisteli Lassi Lintula puolitoista minuuttia ennen loppua. Aika ei riittänyt lisäosumiin, joten loppunumerot Energia-Areenan tulostaululla olivat 2–4 Italian hyväksi.

Jarmo Junno onnistui maalinteossa Italiaa vastaan. Kuva: Juha Tamminen

Pettynyt Martić suuntaa katseet maanantain Montenegro-otteluun

Päävalmentaja Mićo Martić oli harmissaan tappiosta, mutta jakoi pelaajilleen myös tunnustusta.

– Kokonaisuudessaan pelasimme melko hyvän pelin yhtä maailman parasta maajoukkuetta vastaan. Emme pelkää yhtään vastustajaa tässä maailmassa, sen osoitimme etenkin toisella puoliajalla. Tavoitteemme oli välttää virheitä ja kuluttaa Italian tähtipelaajien energiaa, mutta heidän tasonsa on niin leveä, että sieltä löytyy useita ratkaisijoita.

Martić kokee, että Suomella oli hyvä paikka iskeä kavennusosuman jälkeen. Muutama hyvä paikka syntyikin, mutta Italian maalivahti Miarelli veti näissä tilanteissa pidemmän korren. Tappion myötä Suomen tilanne karsinnoissa on sellainen, että voittoja pitää seuraavista otteluista saada.

– Tästä eteenpäin pelaamme näissä karsinnoissa käytännössä pudotuspelejä; jäljellä olevat kolme ottelua pitäisi voittaa. Tänään meiltä puuttui kokoonpanosta paljon kokemusta ja hyviä pelaajia. Nuoremmat ja kokemattomammat pelaajat pelasivat kuitenkin hyvin.

Ensimmäisen maajoukkuemaalinsa tehnyt Lassi Lintula oli myös pettynyt, muttei heittänyt kirvestä kaivoon.

– Pratossa emme onnistuneet vieraissa Italiaa vastaan hyvin, mutta tänään paransimme, etenkin toisella puoliajalla. Olimme toisella puoliajalla ajoittain täysin niskan päällä, mutta se ei riitä, jos tulostaululla on lopulta 2–4. Se on raaka totuus. Pienet yksityiskohdat ratkaisivat. Esimerkiksi Italian kulmapotkukuvio onnistui ja laukaus kimposi meidän puolustajasta maaliin. Se oli tärkeä maali heille.

Myös Lintula suuntasi jo katseet kohti tulevaa.

– Seuraavaksi katsotaan omia pelejä videolta ja opitaan niistä, yritetetään kehittyä peli peliltä. Kolme voittoa pitää näissä karsinnoissa käytännössä ottaa, Lintula päättää.

Lassi Lintula viimeisteli uransa ensimmäisen maajoukkuemaaliin Italiaa vastaan. Kuva: Juha Tamminen

Suomi jatkaa EM-karsintaurakkaansa saman tien maanantaina 8.3. Vantaalla Montenegroa vastaan. Ottelu alkaa 18.10 ja se televisioidaan YLE TV2:ssa.

(Korjaukset 8.3.2021: Korjattu kuvaukset Italian toisen maalin ja Suomen avausmaalin syntytavat ja syöttäjät.)