Takaisin
20.7.2021 klo 13.53

Jalkapallon junioritoiminta on arvokasta Iisalmen seudulle – PK-37:n ja Klubi-36:n toiminta tuo yhteiskunnalle vuosittain 4,86 miljoonan euron hyödyt

Jaa:

UEFA SROI -mallinnus kertoo Pallo-Kerho 37:n ja Klubi 36 ry:n yhteiskunnalle tuottamista sosiaalisista, taloudellisista ja terveydellisistä hyödyistä.

UEFA SROI -mallinnus on työväline, jolla mitataan jalkapalloon sijoitetun pääoman sosiaalista tuottoa. Mallinnuksessa on hyödynnetty laajasti asiantuntijoita sekä tutkimustietoa, ja ensi kertaa suomalaisen jalkapallon arvo voidaan todentaa. Jalkapallon vuotuinen vaikuttavuus Suomessa on peräti 1,25 miljardia euroa. Suomessa laskelmassa on huomioitu 136 000 rekisteröityä pelaajaa.

Suomalaiset seurat ovat kevään ja kesään mittaan päässeet mallinnuksen avulla todistamaan omaa paikallista ja yhteiskunnallista vaikuttavuuttaan. Iisalmelaisseurat Pallo-Kerho 37 ja Klubi 36 ry kertoivat mallinnuksiensa tuloksista viime viikolla. Seurojen yhteiskunnalle vuosittain tuottama kokonaisarvo on huikeat 4,86 M€.

– Hienoa, että kaupungin seurat PK-37 ja Klubi-36 ovat lähteneet mukaan UEFA SROI -mallinnukseen. Tiedossahan on seuratoiminnan hyödyt yleisellä tasolla, mutta mallinnus antaa todistettavaa tietoa seurojen työn taloudellisista ja yhteiskunnallisesta merkityksestä ja vaikuttavuudesta, Iisalmen kaupunginjohtaja Jarmo Ronkainen sanoo PK-37:n tiedotteessa. 

Seurat tuottavat vuosittain 1,834 miljoonan euron edestä sosiaalisia hyötyjä, eli säästöjä sosiaalikuluissa ja -etuuksissa. Suorat taloudelliset vaikutukset Iisalmen seudun taloudelle ovat vuosittain 1,4868 M€. Terveydellisiä hyötyjä, eli säästöjä terveydenhuollossa, syntyy vuosittain puolentoista miljoonan euron edestä. Mallinnuksen mukaan seurat ovat pystyneet toiminnallaan estämään 40 vakavan sairauden syntymisen. 

– Urheilu, joukkuepelit ja jalkapallon pelaaminen opettavat tavoitteellisuutta, vastuuta itsestä ja hyvinvoinnista. Tuoreessa THL:n tutkimuksessakin todettiin urheilun tärkeys, sillä lapsuuden liikuntaharrastus heijastuu myös aikuisiän elämänlaatuun, PK-37:n puheenjohtaja Mika Pesonen kertoo.

Jalkapalloperheillä on merkittävä taloudellinen vaikutus Iisalmen seudun talouteen.

– Pelkästään Klubi-36:n tuottama taloudellinen hyöty eli suora vaikutus Iisalmen talousalueelle on yli puoli miljoonaa euroa vuodessa. Meille on tärkeää tukea paikallista yrittäjyyttä ja jättää mahdollisimman suuri osuus hyödyistä alueen toimijoille. Lisäksi elinvoimainen Iisalmi on houkuttelevampi uusille asukkaille ja paluumuuttajille, kun tarjolla on monipuolisia harrastusmahdollisuuksia, Klubi-36:n puheenjohtaja Virpi Murtola painottaa. 

Lue lisää ja tutustu UEFA SROI-mallinnukseen tarkemmin:

PK-37:n tiedote
Klubi-36:n tiedote
UEFA SROI