Yli 35 000 tyttöä ja naista pelaa jalkapalloa – Se on enemmän kuin koskaan ennen Suomessa

Julkaistu

  • Seuratoiminta
  • Jalkapalloharrastus

Jalkapallo tyttöjen ja naisten lajina on Suomessa suositumpaa kuin koskaan, ja syyskuun lopussa rikottiin historiallisesti ensimmäistä kertaa 35 000 pelaajan rajapyykki.

Palloliiton kehityspäällikkö Heidi Pihlaja kertoo tyttöjen ja naisten pelaajamäärän pysytelleen sitkeästi 32 000 pelaajan tuntumassa jo useamman vuoden ajan. Lisäksi korona aiheutti kaikissa harrastajamäärissä poikkeuksellisen suurta laskua viime vuonna, joten 35 000 pelaajan rajapyykin ylittäminen on siinäkin valossa jalkapallolle upea välietappi.

- Juhlimme tänä vuonna jalkapallon 50 vuotista taivalta naisten lajina, joten uuden rajapyykin rikkominen ajoittuu myös symbolisesti tärkeään hetkeen. Juhlavuotta on tuotu esiin teemalla ”Peli on avattu kaikille”, ja 35 000 pelaajan rajan rikkoutuminen luo uskoa siihen, ettei jalkapallon kasvulle ole rajoja, kun lähtökohdista riippumatta kaikille tarjotaan mahdollisuus tulla mukaan, Pihlaja näkee.

Jalkapallon kasvulle naisten ja tyttöjen lajina on Palloliitossa laadittu oma ”Kestävää kasvua” -kehityssuunnitelma. Jalkapallon tavoitteena on kasvaa suosituimmaksi harrastukseksi tytöille ja naisille vuoteen 2027 mennessä.

Tyttöjen ja naisten jalkapallon painopisteinä tälle vuodelle ovat olleet:

  • Pelaajamäärän kasvattaminen: UEFA Playmakers -ohjelma käynnistetty 38 paikkakunnalla, tavoitteena tarjota matala kynnys lajiin tutustumiseen
  • Nuoruusvaiheen urheilutoiminnan laadun kehittäminen: Systemaattinen tuki- ja toimintamalli urheilupuolen laadun vahvistamiseksi 10-15 -vuotiaiden tyttöjen osalta
  • Ylimpien sarjatasojen kehittäminen: Kansallisen Liigan, Naisten Ykkösen sekä tyttöjen U18 SM-sarjan kilpailukyvyn kehittäminen

Naisten valmentajuudelle tukea

Naisten A-maajoukkue, Helmarit, edustaa Suomea ensi kesänä neljännen kerran EM-lopputurnauksessa (2005, 2009, 2013, 2022). Tuleva vuosi onkin suomalaiselle tyttöjen ja naisten jalkapallolle tärkeä kasvun vuosi. Keskeisiä tavoitteita ovat pelaajamäärien kasvattaminen ja naisten otteluiden kaupallisen tuoton kasvattaminen.

- Lisäksi haluamme sitouttaa uusia kohderyhmiä naisten pelaaman jalkapallon pariin ja lisätä valmentajina sekä muissa rooleissa toimivien naisten määrää jalkapallon parissa, Pihlaja avaa tavoitteita.

- Ehdottoman tärkeää on myös FIFA Training Compensation -mallin tuominen tyttöjen ja naisten puolelle. Tämä mahdollistaa entistä suuremman taloudellisen kannustimen tyttöjen pelaajakehitykseen liittyen, Pihlaja muistuttaa.

UEFA tukee naisten valmentajuuden kasvua, ja 24. lokakuuta asti on käynnissä valmentamisesta kiinnostuneille naisille kohdennettu stipendihaku, jossa UEFA rahoittaa stipendaateiksi valittavien henkilöiden valmennuskoulutuksen.

Kiitos kuuluu seuroille

Työ pelaajamäärien kasvattamiseksi edellyttää systemaattista ja pitkäjänteistä työtä. Yksittäisten toimenpiteiden vaikuttavuuden arviointi edellyttää usein pidemmän aikavälin tarkastelua.

Suomi on yksi harvoja maita maailmassa, jossa naisten ja miesten A-maajoukkuepelaajille maksetaan samansuuruinen korvaus maajoukkueen edustamisesta. Suomi on toinen maa maailmassa, jonka jalkapallon naisten pääsarjan nimestä poistettiin viittaus sukupuoleen.

- Uskomme, että jalkapallon avulla voimme olla rakentamassa entistä yhdenvertaisempaa yhteiskuntaa ja urheilumaailmaa. Kansainvälisestikin huomioidut teot yhdenvertaisuuden puolesta osoittavat, että jalkapallo Suomessa uskaltaa ottaa kantaa ja toimia, Pihlaja toteaa.

Strategiset valinnat tulevat kentällä eläväksi ainoastaan seurojen, valmentajien ja vapaaehtoisten voimin. Seurojen elinvoimaisuutta on tuettava voimakkaasti.

- Työtä riittää edelleen tehtäväksi, mutta yksittäiset onnistumiset matkalla ovat tärkeitä signaaleita ja motivaatiotekijöitä myös heille, jotka työskentelevät päivittäin seuroissa tyttöjen ja naisten jalkapallon edistämiseksi. Uuden ennätyksen saavuttaminen tyttöjen ja naisten pelaajamäärässä on osoitus heidän työnsä merkityksellisyydestä ja onnistumisesta, Pihlaja kiittää.