Takaisin
15.9.2021 klo 17.05

Nollatoleranssi kiusaamiselle – FC Meltsissä pelaajat ovat futisharrastuksen keskiössä

Jaa:

Helsingin Mellunmäessä perustettiin vuodenvaihteessa uusi jalkapallojoukkue FC Meltsi alueen alakouluikäisille lapsille. Joukkue on lasten ja nuorten yhdenvertaisuutta edistävän Me-säätiön oman yhteisötalon, Me-talo Meltsin, lasten ja tiimin yhdessä perustama.

Ajatus uudesta joukkueesta syntyi, kun puolitoista vuotta sitten avatussa Meltsissä haluttiin vahvistaa lasten urheilutoimintaa taide- ja yhteisötoiminnan lisäksi.

- Meltsin toiminnan tavoitteena on ehkäistä lasten ja nuorten syrjäytymistä. FC Meltsi on hieno esimerkki siitä, miten inkluusiota ja yhteisöllisyyttä voidaan vahvistaa jalkapallon keinoin, Meltsin toiminnasta vastaava Emmi Rintala kertoo.

- Olemme saaneet FC Meltsistä valtavasti hyvää palautetta, niin koulusta kuin vanhemmilta. Esimerkiksi levottomuuden on koettu vähentyneen luokassa, jossa on paljon FC Meltsin pelaajia.

FC Meltsin toiminnassa lapset on otettu vahvasti mukaan koko toiminnan suunnitteluun. Esimerkiksi joukkueen pelisäännöt, nimi ja logo on suunniteltu porukalla. Yli 13-vuotiaat alumnipelaajat voivat myös osallistua ohjaajakoulutukseen, joka pätevöittää heidät apuvalmentajiksi.

- Yhdessä tekeminen sitoo pelaajat porukkaan ja yhteisöön pitkäkestoisesti, Emmi Rintala sanoo.

Me-talo Meltsin liikuntapedagogi ja FC Meltsin valmentaja Mostafa Asadi otti innostuneena vetovastuun uuden joukkueen perustamisvaiheessa.

- Itselläni oli mielessä, että Me-talo Meltsiin voisi saada erilaisia joukkueita. Lähdimme liikkeelle jalkapallolla, sillä itselläni oli vahva futistausta, FC Meltsiä valmentava Asadi kertoo.

FC Meltsi lähti liikkeelle yhteistyössä Laakavuoren koulun kanssa, jossa oppilaita tiedotettiin uudesta joukkueesta. Idea osoittautui menestykseksi, sillä ensimmäisiin harjoituksiin saatiin kasaan 24 innokasta pelaajaa. Kevään edetessä pelaajamäärä kasvoi tasaisesti, ja nyt poikajoukkueen lisäksi FC Meltsillä on yli 10 aktiivisen tyttöjuniorin joukkue, FC Meltsi Queens.

Koko jalkapallojoukkuetoiminnan tavoitteena on saada lapset kiinnostumaan urheilusta ja liikunnasta sekä tietysti jalkapallosta. Lähtökohtana on futisharrastauksen tuoma oma porukka, ilo ja hauskuus, mutta pelaajilla on myös tavoitteita päästä pidemmälle jalkapallon parissa.

- Lapset ovat tämän toiminnan keskiössä. Tarjoamme heille paikan, jossa he voivat olla omia itsejään ja harrastaa rakastamaansa lajia, Asadi sanoo.

- Palautteiden kautta olemme todenneet, miten paljon tämä toiminta on vaikuttanut pelaajiin positiivisesti. On ihanaa, kun kuulee niitä tavoitteita ja unelmia, joita näillä lapsilla on.

FC Meltsissä on mukana paljon pelaajilla, jotka tulevat erilaisista kulttuureista ja taustoista. Joukkueessa korostetaan nollatoleranssia kaikenlaiselle kiusaamiselle ja syrjinnälle, ja arvojen eteen tehdään töitä jatkuvasti. Osalle pelaajista FC Meltsi ei ole ensikosketus pelaamisesta joukkueessa, mutta aiemmat kokemukset ovat olleet ikäviä juuri kiusaamisen ja syrjinnän takia.

- Pelaajat ovat kertoneet, mitä ovat valitettavasti joutuneet kokemaan aikaisemmin jalkapallon parissa. Heille on tapahtunut todella ikäviä asioita, ja sen takia olemme asian ääressä ja yritämme tehdä parhaamme, jotta pystymme palauttamaan luottamuksen ja saada heidät takaisin mukaan joukkueeseen.

Toinen tärkeä tavoite on herättää lapsen kiinnostus jalkapallon pelaamisesta seurassa ja luoda niin vanhoille kuin uusille pelaajille polkua jalkapalloharrastuksen jatkumiseen. Ryhmässä harjoitellaan samanaikaisesti yhteisöllisyyttä ja yhteenkuuluvuutta.

- Tavoitteena on, että lapset voivat harrastaa jalkapalloa turvallisessa ympäristössä ja tehdä sitä, mitä oikeasti rakastaa.

Mikäli koet jalkapallotoiminnassa kiusaamista tai syrjintää, ole yhteydessä Palloliittoon tai Et ole yksin -palveluun >>