LAUTP:n Jyri Puhakainen: ”Valmentaja poistaa esteitä”

Julkaistu

  • Seuratoiminta

Strategiapodcastin toinen osa löytyy nyt SoundCloudista sekä Spotifysta.

Kaksiosaisen strategiapodcastin tuorein vieras on Lauritsalan Työväen Palloilijoiden valmennuspäällikkö Jyri Puhakainen. Lappeenrannasta ponnistava LAUTP on perinteikäs kasvattajaseura, jossa pelaa tällä hetkellä noin 300 jalkapalloilijaa. Ensimmäisen osan voit kuunnella täältä

LAUTP:n (1993 asti LauTP) junioripolun kolunnut Puhakainen teki komean pääsarjauran ja edusti vuosina 1986–1993 Kuusysiä, MP:tä ja Ilvestä. Mies on osa futisperhettä, sillä hänen veljensä pelasivat niin ikään liigatasolla – Harri Puhakainen edusti MP:n sekä FC Jazzin paitaa ja Saku Puhakainen mätti maaleja Kuusysissä, TPS:ssa ja MYPA:ssa nousten A-maajoukkueeseen asti.

Pelaajauransa jälkeen jakson vieras on vaikuttanut pitkään juniorivalmennuksen parissa. Vuonna 1995 Puhakainen kirjoitti Suomen ensimmäisen liikunnan ja urheilun filosofiaa käsittelevän väitöskirjan (Kohti ihmisen valmentamista. Holistinen ihmiskäsitys ja sen heuristiikka urheiluvalmennuksen kannalta.). Myöhemmin Puhakainen on tehnyt useita lasten liikuntaa ja urheilua käsitteleviä teoksia.

Peli on muuttunut ja kehittynyt Puhakaisen juniori- ja pelivuosista, mutta hän käyttää harjoituksissa mielellään pelejä ja leikkejä vuosikymmenten takaa. Etenkin korona-aikana valmentaja on joutunut pähkäilemään, millaisella kisailulla lasten mielenkiinto pysyy yllä.

– Ihminen on ihminen, ja lapsen kasvussa sekä kehityksessä pätee myös valmennuksen tasolla samat periaatteet kuin 70-luvulla. Perusasiat eivät ole muuttuneet mihinkään. Lapsille kisailu on monesti se mielenkiintoisin asia, Puhakainen sanoo.

Puhakainen ja Palloliiton kehityspäällikkö Veli-Matti Rinnetmäki keskustelevat podcastissa innostamisesta myös laajemmin. Lisäksi Rinnetmäki kysyy muun muassa, mikä on valmentajan rooli lasten kasvun ja kehityksen edistämiseksi.

– Näen, että valmentaja poistaa esteitä. Valmentajan on tärkeää tunnistaa kunkin pelaajan esteet – aivan kuten vahvuudet, jotka mahdollistavat pelaamisen. Jos pelaaja on teknisesti taitamaton, esteenä on se, ettei pelaaja pysty hallitsemaan palloa, Puhakainen pohtii.

– Harjoituksissa voi paikata teknisten taitojen puutteita, ja valmentaja voi tehdä tietynlaisen jakson, jossa harjoitellaan paljon erilaisia teknisiä harjoitteita. Se, että pelaaja osaakin pomputella palloa 30 eikä kahdeksan kertaa, vahvistaa pelaajan omaa suhdetta palloon. Se on tie itseluottamuksen vahvistamiseen.

Muistathan, että podcast löytyy nyt myös Spotifysta!