Takaisin
20.5.2021 klo 17.45

FUTSAL: miesten Suomen mestari selviää viikonloppuna Kemissä

Jaa:

Ⓒ Anu Kangas-Happonen

Miesten futsalin Suomen mestari ratkeaa Kemin Tervahallissa tulevana viikonloppuna. Mestaruus on katkolla lauantaina 22.5. Kampuksen Dynamolle, joka voitti Jyväskylässä ensimmäisessä finaalissa FC Kemin. Jos FC Kemi onnistuu lauantaina voittamaan ja tasoittamaan sarjan 1–1:een, ratkaiseva kolmas finaali pelataan sunnuntaina 23.5. Tervahallissa klo 16.00.

Miesten Futsal-Liiga 2020–2021

Finaalit, 2. ja 3. osaottelu

Futsal-Liigan lähetykset SolidSportilla:
>> https://solidsport.com/futsalliiga

 

Futsal-Liigan maalikoosteet Futsal-Liigaseurat ry:n sivuilla:
>> https://futsalliiga.fi/videot/

Otteluohjelma ja sarjataulukko kahdessa eri formaatissa:
>> Tulospalvelu
>> Tulospalveluarkisto

la 22.5.2021
16.00, Tervahalli, Kemi
FC Kemi – KaDy
(paras kolmesta, voitot 0–1)

Yleisöltä suljettu Palloliiton ja futsal-liigaseurojen sopimuksen sekä Lapin avi:n päätöksen mukaisesti.

Tarvittaessa kolmas ja ratkaiseva ottelu:

su 23.5. klo 16.00
Tervahalli, Kemi
FC Kemi – KaDy


KaDyn Mikko Kytölä vastaan FC Kemin Xande. Taustalla Enderson Suárez. (Kuva Ville Koskiniemi)

Uusi miesten futsalin Suomen mestarijoukkue selviää tulevana viikonloppuna Kemissä. Lauantaina Kemin Tervahallissa klo 16.00 alkaa toinen finaaliottelu FC Kemin ja hallitsevan mestarin Kampuksen Dynamon välillä. KaDy voitti ensimmäisen finaalin viime lauantaina Jyväskylässä maalein 5–4 (3–2), joten mestaruus on katkolla ensiksi vain jyväskyläläisille.

Voittamalla lauantain ottelun FC Kemi veisi sarjan ratkaisun sunnuntaille 23.5., jolloin, ratkaiseva kolmas finaali pelataan niin ikään Tervahallissa klo 16.00.

>> Linkki: kattavampi finaaliennakko julkaistiin torstaina 13.5. ennen ensimmäistä finaaliottelua.


Tervahallissa FC Kemi on ollut lähes voittamaton. (Kuva Ari Vuorela)

FC Kemi vakuuttava runkosarjassa ja Tervahallissa

FC Kemi voitti liigan runkosarjan vakuuttavin ottein. Paalupaikka playoffeihin varmistui jo kaksi kierrosta ennen sarjan päätöstä, jolloin kemiläiset olivat karanneet kahdeksan pisteen päähän pahimmista kilpailijoista KaDysta ja ToPV:sta. Kahdessa viimeisessä runkosarjan ottelussaan osittain kakkosmiehistöllä pelannut FC Kemi hävisikin juuri ToPV:lle ja KaDylle, mutta muuten kemiläiset tekivät runkosarjassa selvää jälkeä, etenkin kotiareenalla Tervahallissa.

Pudotuspelit alkoivat FC Kemin osalta yllätystappiolla Riemua vastaan Jyväskylässä, mutta kemiläiset kuittasivat tappion kotihallissaan kahdella voitolla ja etenivät välieriin voitoin 2–1. Sama kaava toistui välierissä, jotka FC Kemi aloitti vierastappiolla Toijalassa Akaa Futsalia vastaan; kotikentällään FC Kemi väänsi kaksi selkeää voittoa ja eteni finaaleihin. Välieräpaikka ja nyt myös varmistunut mitali ovat FC Kemille seurahistorian ensimmäiset.

KaDy yhdentoista ottelun voittoputkessa

Kaksi edellistä mestaruutta (2018, 2019) voittanut, mutta keskeytetyllä viime kaudella sijalle 5. päätynyt KaDy pelasi myös melko vahvan talven. Muutaman tappion myötä FC Kemi karkasi lopulta pari pistettä liian kauas, mutta KaDy päätti runkosarjan kuuden ottelun voittoputkeen. Runkosarjan kakkossija jäi lopulta maalierosta kiinni, kun tasapisteissä ToPV:lla oli selvästi enemmän tehtyjä maaleja.

Tämä ei jyväskyläläisten tahtia haitannut, sillä KaDy onnistui välierissä kukistamaan torniolaiset sekä kotonaan että vieraissa ilman tappioita, joten kotiedun menettämisellä ei ollut ainakaan huonoja seurauksia. Ennen välieräsarjaa KaDy oli pudottanut puolivälierissä Mad Maxin suoraan voitoin 2–0; kyseessä oli neljäs puhdas playoff-voitto Mad Maxista kahdeksan vuoden sisällä.


KaDy oli voitokas Monnarilla 1. finaaliottelussa. (Kuva Iiro Väänänen)

Vujović ja Kytölän veljekset avainroolissa, Ítalo Henrique tehokkaana

KaDylle tärkeä henkilö menestystarinan takana on ollut montenegrolainen valmentaja Vasko Vujović, joka saapui Jyväskylään vuonna 2017.  Lukuun ottamatta keskeytettyä viime kautta Vujovićilla on siis saldonaan KaDyn peräsimessä pelkkiä Suomen mestaruuksia. Hänen oikeana kätenään toimii toista kautta Jesse Kalliokoski.

Pudotuspeleissä KaDyn tehokuusikkona on häärinyt Jukka Kytölä (5 + 7), Mikko Kytölä (2 + 8), Ítalo Henrique (6 + 1), Lassi Lintula (5 + 2), Tero Intala (3 + 4) ja Jere Intala (4 + 0).

Kemissä vahva nippu paikallista ja kansainvälistä osaamista, Xande isoihin saappaisiin

FC Kemiä on luotsannut viime kaudella ja tällä kaudella menestyksekkäästi päävalmentaja Markku Kalermon ja serbialaisen pelaaja-valmentaja Boris Čizmarin muodostama kaksikko. Čizmarin kokemusta ja osaamista kentän puolella ovat täydentäneet pudotuspeleissä Venezuelan maajoukkuemies Enderson Suárez, Suomen maajoukkueen kolmikko Tuukka Pikkarainen, Vesa Lilja ja Taneli Kohonen, Uruguayn maajoukkuemies Alexandre “Xande” de los Santos ja serbimaalivahti Slobodan Tomić. Heistä “Xande” korvasi pudotuspelien alla runkosarjassa loistaneen venezuelalaisen Henry Gutiérrezin.

Tosin juuri tällä hetkellä, kahdessa ensimmäisessä finaalissa, Xande korvaa myös kokeneen Čizmarin, joka huilaa lauantaina kahden ottelun pelikiellon johdosta. Čizmar voi palata kokoonpanoon mahdolliseen kolmanteen ja ratkaisevaan finaaliin sunnuntaina.

FC Kemin tiedotteen mukaan 40-vuotias, neljällä eri vuosikymmenellä Futsal-Liigaa pelannut Keijo Huusko on lopettamassa aktiiviuransa näihin finaaliotteluihin. Kemistä kotoisin oleva Huusko on yksi niistä erittäin harvoista suomalaispelaajista, jotka ovat pelanneet urallaan sekä futsal- että jalkapallomaajoukkueessa. Tällä kaudella Huusko on pelannut vain 10 ottelussa (tehot 4 + 0), mutta viime kaudella 2019–20 hän iski 19 ottelussa tauluun tehot 13 + 7.

Huusko palaa jo lauantaina kokoonpanoon yhden ottelun pelikiellosta, jonka hän kärsi ensimmäisessä finaaliottelussa.

FC Kemi - GFT 4.1.2020 Keijo Huusko
Jo 1990-luvulla Suomi-futsalin aallonharjalla ollut Keijo Huusko on päättämässä uraansa. (Kuva: Eveliina Halttu)

FC Kemin Kalermo: Mestaruus on ehdoton tavoitteemme

Markku Kalermo, FC Kemin päävalmentaja:

– Viime lauantain häviö aiheutti meille tietysti pettymyksen, koska peli olisi ollut mielestäni ihan hyvin meidän voitettavissa. Siitä on kuitenkin jo toivuttu ja joukkue on ollut henkisestikin hyvässä vireessä optimistisin mielin tämän viikon harjoituksissa, Kalermo kertoo.

– Mestaruus on meidän ehdoton tavoitteemme ja täysin realistisesti saavutettavissa siitäkin huolimatta, että lähdemme loppukiriin hieman takamatkalta.

– Parannusta tilanteeseen viime peliin verrattuna tuo ainakin Keijo Huuskon paluu vahvuuteen. Boris Čizmarkin on jälleen mukana mahdollisessa sunnuntain pelissä, Kalermo päättää

KaDyn Vasko Vujović: Nämä pelit ratkeavat mentaalisella puolella

KaDyn päävalmentaja Vasko Vujović:

– En ollut täysin tyytyväinen suoritukseemme ensimmäisessä finaalissa Jyväskylässä. Päästimme FC Kemin kahdesti kahden maalin takaa tasoihin, koska keskittymisemme herpaantui tärkeillä hetkillä. Futsal on yksinkertaisesti peli, jossa kaikki voi muuttua minuuteissa tai jopa sekunneissa.

– Meillä oli kuitenkin FC Kemiä enemmän maalipaikkoja ja pidimme peliä hallinnassamme suurelta osin, joten voitto oli heikoista hetkistämme huolimatta lopulta ansaittu.

– Tällaiset pelit ratkeavat mentaalisella puolella. Pelaajien täytyy pysyä tyynenä ja pystyä viisaisiin, kurinalaisiin  ratkaisuihin koko 40 minuutin ajan. Maaleja tai pokaaleita kohti ei ole kiire: palkinto tulee kyllä lopussa sille joukkueelle, joka toteuttaa omaa pelisuunnitelmaansa paremmin ja tekee oikeat ratkaisut tärkeillä hetkillä sekä hyökkäys- että puolustuspäässä.

– FC Kemi on entistäkin vaarallisempi kotikentällään. Kenttä on kapeampi, mikä avaa mahdollisuuksia suunnanmuutoksiin, joissa FC Kemi on erittäin vaarallinen. Mutta olemme valmiita otteluun ja uskon lopulta voittoomme, Vujović päättää.


Jatkuuko Vasko Vujovićin mestaruusputki? (Kuva: Kampuksen Dynamo)

>> FC Kemin ennakko (Facebook)

>> Kampuksen Dynamon ennakko

Kauden aiemmat kohtaamiset:

15.5.2021 KaDy – FC Kemi 5–4 (3–2)
28.3.2021 FC Kemi – KaDy 1–9 (0–5)
17.10.2020 KaDy – FC Kemi 3–4 (1–4)

* * *

Miesten Futsal-Liigan uutisoinnin päätoimittaja: Samu Kytölä
Palaute: samu.kytola(ät)futsal.fi; p. 041 4378041