Takaisin
13.5.2021 klo 15.37

Miesten Futsal-Liiga: Finaalisarja alkaa ja pronssiottelu pelataan lauantaina

Jaa:

Ⓒ Kirsi Nummela

Miesten Futsal-Liigassa ratkotaan kauden mitalit. Finaalisarjassa kohtaavat kolmatta perättäistä Suomen mestaruuttaan metsästävä Kampuksen Dynamo ja runkosarjan voittaja FC Kemi, jolla aiempia SM-mitaleita ei ole. Pronssiottelussa lauantaina Torniossa kohtaavat ToPV ja Akaa Futsal.

Miesten Futsal-Liiga

FINAALIT

la 15.5.2021
17.00, Monitoimitalo, Jyväskylä
KaDy – FC Kemi

Yleisöltä suljettu Palloliiton ja futsal-liigaseurojen sopimuksen mukaisesti.

la 22.5.2021

16.00
Tervahalli, Kemi
FC Kemi – KaDy

Tarvittaessa kolmas ja ratkaiseva ottelu:
su 23.5. klo 16.00
Tervahalli, Kemi
FC Kemi – KaDy

Mikäli voitot ovat lauantain ottelun jälkeen tasan 1–1, ratkaiseva kolmas finaali pelataan sunnuntaina 23.5. FC Kemin kotiareenalla klo 16.00.

Pronssiottelu:

la 15.5.2021
15.00, Putaan liikuntahalli
ToPV – Akaa Futsal

* * *

Miesten Futsal-Liigassa on mitaliotteluiden aika. Finaalisarjassa kohtaavat kolmatta perättäistä Suomen mestaruuttaan metsästävä Kampuksen Dynamo ja runkosarjan voittaja FC Kemi, jolla aiempia SM-mitaleita ei ole. Runkosarjan kolmonen KaDy voitti välierissä Tornion Palloveikot suoraan voitoin 2–0, FC Kemi urakoi pidemmän savotan kukistamalla Akaa Futsalin voitoin 2–1. Pronssiottelussa lauantaina Torniossa kohtaavat siis ToPV ja Akaa Futsal.


Jukka Kytölän ja Enderson Suarezin vääntöä tullaan näkemään.

Myös puolivälierissä KaDy selvitti tiensä jatkoon suoraan kahdessa ottelussa voittamalla Mad Maxin sekä vieraissa Valkeakoskella että kotona Jyväskylässä. FC Kemi koki playoffien avausottelussa yllätystappion Jyväskylässä Riemun vieraana, mutta onnistui kotonaan voittamaan Riemun kahdesti ja eteni välieriin.

Vastakkain ovat siis KaDyn puhdas kymmeneen otteluun venynyt voittoputki ja FC Kemin vahvat esitykset kotihallissaan pakkovoittojen edessä. Edelleen runkosarjan voittajana FC Kemille riittää, että se voittaa pudotuspeleissä kaikki kotiottelunsa, joskin se joutuu aloittamaan finaalit vieraissa Jyväskylän Monnarilla. 

Finaalisarja pelataan poikkeuksellisesti paras kolmesta -järjestelmällä: mestaruuteen vaaditaan siis kaksi voittoa. Perinteisistä paras viidestä -playoff-sarjoista luovuttiin koronavirustilanteen aiheuttamista ottelusiirroista johtuen.

FC Kemi sekoitus kovia ulkomaanvahvistuksia ja Suomen nuoria huippuja

FC Kemin nousu miesten futsalin huipulle on ollut nopeaa. Joukkue nousi liigaan vuonna 2015, mitä seurasi neljä kohtuullisen hyvää kautta. Jo ensimmäisellä liigakaudella pudotuspelit jäivät vain yhden maalin päähän; kahdella seuraavalla kemiläiset yltivät puolivälieriin, joissa Sievi FS oli kahdesti parempi voitoin 3–0. Neljännellä kaudella FC Kemi jäi 10. sijalle, mutta säilyi suoraan liigassa. 

Viidennelle liigakaudelleen 2019–20 FC Kemi teki suuria panostuksia: pohjoiseen hankittiin serbialainen pelaaja-valmentaja Boris Čizmar, serbialainen maalivahti Slobodan Tomić sekä Venezuelan maajoukkuemies Enderson Suárez. Kun vielä Suomen maajoukkuerinkiin nousseet Tuukka Pikkarainen ja Vesa Lilja kehittyivät suurin harppauksin, oli käsillä liigakauden valopilkku ja tulokset olivat erinomaisia. Kemiläisittäin olikin harmi, kun liigakausi maaliskuussa 2020 keskeytyi covid19-pandemian vuoksi juuri kun FC Kemi oli noussut runkosarjan kakkoseksi ja oli valmiina menestymään pudotuspeleissä. 


Tomic on pelannut vahvan kauden, joka huipentuu finaalisarjaan.

Tällä kaudella vahva meno on Kemissä jatkunut, ja vaikka toinen venezuelalaisvahvistus Henry Gutierrez joutui lähtemään kevääksi Venezuelaan, on ratkaisijoita löytynyt sekä runkosarjan että pudotuspelien puolella. Suárez on ollut hurjassa vireessä koko kauden; viime otteluissa kapteeni Tuukka Pikkarainen on ollut ratkaisijan roolissa. Myös tuore maajoukkuemies Taneli Kohonen on ollut viime aikoina hyvässä vireessä. Juuri pudotuspelien alla Kemiin saapui vielä kovan luokan vahvistus, Uruguayn maajoukkuepelaaja Alexandre "Xande" de los Santos, joka on päässyt hyvään vauhtiin uudessa seurassaan.

FC Kemi lähtee kahteen ensimmäiseen finaaliin ilman Čizmaria, joka kärsii välieräottelussa saamaansa pelikieltoa kahden ottelun mittaisena. Myös konkariosaston Keijo Huusko huilaa ensimmäisen finaalin saatuaan viimeisen välierän loppuhetkillä toisen varoituksen ja ulosajon. Huusko on käytettävissä jo toisessa finaalissa Kemissä.

Hallitseva mestari KaDy 2010-luvun kestomenestyjä

KaDy on puolestaan ollut lähes koko 2010-luvun kestomenestyjä miesten futsalissa. Vuonna 2009 liigaan noussut joukkue saavutti ensin kaksi SM-hopeaa, yhden Cup-mestaruuden, yhden pronssin ja toiset kaksi hopeaa, kunnes kultasuoni viimein aukesi kaudella 2017–18. Yhtenä avaimena menestykseen on ollut montenegrolaisen valmentajavelhon Vasko Vujovićin kiinnitys ruoriin vuonna 2017. Aiemmin jyväskyläläisten menestys oli tyssännyt viimeistään finaaleissa, mutta Vujović vei joukkueen mestaruuteen.

KaDyn ensimmäinen Suomen mestaruus irtosi keväällä 2018; tasaisessa finaalisarjassa kaatui Leijona Futsal (nyk. Akaa Futsal) voitoin 3–1. Tuolloisesta mestarijoukkueesta neljä pelaajaa lähti ulkomaille ammattilaiseksi vuonna 2018 (Jukka Kytölä, Miika Hosio) tai vuotta myöhemmin (Juha-Matti Savolainen, Jani Korpela).

Toista mestaruutta Jyväskylässä juhlittiin 2019. Finaalisarjassa kaatui jälleen Leijona Futsal, tällä kertaa suoraan voitoin 3–0. Jälkimmäisestä finaalikokoonpanosta nyky-Dynamossa ovat enää kapteeni Mikko Kytölä, maalivahtikaksikko Niila-Ville LaitinenTuomas Heikkilä sekä välillä vuoden Akaassa pelannut Tero Intala. Muuten KaDyn pelaajapakka on mennyt pitkälti uusiksi. Tosin valmennuskaksikko Vujović – Jesse Kalliokoski on pysynyt peräsimessä.


Tero Intala on ollut KaDyn tehokkaimpia pelaajia kaudella.

Viime kausi 2019–20 oli Dynamolta ilman koronapandemiaakin hieman välivuoden makuinen: nälkäinen Akaa Futsal dominoi runkosarjaa, FC Kemi ja ToPV nousivat kärkikahinoihin, ja uusiutunut KaDy oli sarjan keskeytyessä viidentenä muutaman pisteen kärjestä. Avainpelaajista Sergei Korsunov, Newton Jr. ja Markus Rautiainen siirtyivätkin kesällä kilpailijoiden leireihin. Toisaalta Jukka Kytölä ja Tero Intala palasivat punamustiin.

Kuluvalla kaudella KaDy on operoinut kapealla, lähes kokonaan kotimaisella ringillä. Brasilialaisvahvistus Ítalo Henrique (“Bob”) siirtyi jo kesän 2020 siirtoikkunassa KaDyyn, mutta pääsi Brasialiasta Suomeen vasta runkosarjan päätöskierroksilla. Muutaman runkosarjassa kärsityn tappion myötä KaDy menetti otteensa runkosarjan voitosta, mutta kampesi vahvan kevään siivittämänä itsensä kolmossijalle, hyviin asetelmiin playoffeja ajatellen.

Maajoukkuemiehet ja ulkomaanvahvistukset tehopelaajina

KaDyn parhaita pistemiehiä tällä kaudella ovat olleet maajoukkuenelikko Tero Intala, Lassi Lintula, Jukka Kytölä ja Mikko Kytölä. FC Kemiltä eniten pisteitä ovat tehtailleet Enderson Suárez, Tuukka Pikkarainen, Vesa Lilja ja Boris Čizmar, joista viimeksi mainittu vapautuu pelikiellostaan vasta mahdolliseen kolmanteen finaaliotteluun su 23.5. Kemissä. KaDy pääsee aloittamaan finaalit ilman pelikieltoja, eikä kokoonpanossa näkynyt muitakaan poissaoloja välieräsarjassa ToPV:ta vastaan.

Runkosarjassa voitot tasattiin joukkueiden välillä 1–1. FC Kemi haki lokakuussa 3–4-vierasvoiton Jyväskylästä vahvalla esityksellä. KaDy kuittasi kolme pistettä maaliskuussa runkosarjan päätöskierroksella Kemissä. Voitto kirjattiin jyväskyläläisille levein 1–9-numeroin FC Kemin lepuuttaessa ykkösmiehiä ja peluuttaessa nuorisokaartia.

FC Kemin Kalermo: puolustuspelaaminen ja erikoistilanteet tärkeässä roolissa

Markku Kalermo, FC Kemin päävalmentaja:

– Välieräsarjassa Akaata vastaan syntyi uskomattoman paljon maaleja molempiin päihin, vaikka kummallakin joukkueella oli huippuveskarit. Voittomme avaimina pitäisin isomman kentän etuna tuomaa tilaa nopeisiin ratkaisuihin varsinkin vastustajan pallon menetysten jälkeen. Tasainen ja fyysinen sarja ratkesi kuten usein pieniin yksittäisiin onnistumisiin tai virheisiin.

– Finaaleihin lähdetään tietysti positiivisin mielin, vaikka kaksi tärkeää pelaajaa puuttuu kokoonpanosta. Tärkeintä on nyt saada parempaan malliin puolustuspelaaminen, joka runkosarjassa oli yksi vahvuuksiamme. Se on yksi tärkeimpiä edellytyksiä menestykseen. Erikoistilanteet tulevat myös olemaan merkittävässä roolissa finaalisarjassa. 

– KaDy on erityyppinen joukkue kuin edellinen vastustajamme Akaa Futsal. KaDya pitää lähestyä taktisesti eri tavalla. Joukkueen rungon muodostaa viisi maajoukkuepelaajaa, joiden varaan sen peli hyvin paljolti rakentuu. Pelit ratkeavat aika pitkälle joukkueiden pelipäiväisen tekemisen mukaan.

– Lopuksi toivon näkevämme huippufutsalia, jossa kaksi tämän hetken Suomen parasta joukkuetta ottaa rehellisesti mittaa toisistaan. Ei meillä kultamitali ainakaan taistelutahdosta jää kiinni, Kalermo vakuuttaa. 

KaDyn Vujović: nyt kohtaavat kaksi parasta joukkuetta

KaDyn päävalmentaja Vasko Vujović:

– Välieräpeleissä esiinnyimme vahvasti ja saavutimme kaksi ansaittua voittoa ToPV:sta. Hyökkäyspelaamisen monipuolisuus ja puolustuksen pelikuri olivat avaimemme voittoon. Olemme oppineet niistä ottteluista paljon ja käyttäneet kertynyttä tietoa valmistautuaksemme finaalisarjaan.

– Keskittyminen ja pelikuri tulevat olemaan ratkaisevassa roolissa, samoin joukkueiden fyysinen valmistautuminen ottelusarjaan. Myös pienet yksityiskohdat voivat ratkaista. Pelaajien kokemus ja joukkueiden valmiustaso ovat tärkeässä asemassa.

– Kemillä on runsaasti laatua.  Heidän ketjupelaamisensa selkäranka tällä ja viime kaudella on ollut Boris Čizmar alempana ja Enderson Suárez ylempänä. Myös ykkösmaalivahti Slobodan Tomić on ottanut suurta vastuuta ratkaisupeleissä. 

– Kemi on pelannut hyvän kauden ja näyttänyt vahvuutensa nousemalla voittoon kahdessa edellisessä playoff-sarjassa. He ovat meidän laillamme ansainneet finaalipaikkansa, joten nyt kohtaavat kaksi parasta joukkuetta. Futsalin ystävät saavat nauttia huippupeleistä.

Kauden aiemmat kohtaamiset:

28.3.2021 FC Kemi – KaDy 1–9 (0–5)
17.10.2020 KaDy – FC Kemi 3–4 (1–4)

>> KaDyn ennakko

>> FC Kemin ennakko

Pronssiottelu

la 15.5.2021 
15.00
Putaan liikuntahalli, Tornio
ToPV – Akaa Futsal

Pronssimitalien kohtalon ratkaisevat yksiosaisessa ottelussa lauantaina Tornion Palloveikot ja Akaa Futsal. ToPV oli runkosarjan kakkonen, mutta hävisi välierissä KaDylle suoraan voitoin 0–2. Puolivälierissä ToPV venyi kotonaan kahteen voittoon SoVoa vastaan hävittyään ensin Somerolla.

Akaa Futsal voitti viime kaudella keskeytetyn runkosarjan, mutta jäi tällä kaudella neljänneksi heikon keskitalven johdosta. Keväällä Akaan voittoputki oli peräti 13 ottelun mittainen, kunnes FC Kemi oli välierissä kotonaan vahvempi. Puolivälierissä Akaa Futsal selätti GFT:n suoraan 2–0.

ToPV:n Juho-Teppo Berg on ainoa lauantaina pelikiellossa oleva pelaaja. Molemmilta joukkueilta on puuttunut playoffeissa pari pelaajaa loukkaantumisen johdosta, joten siltä osin ennakkoasetelmat ovat suunnilleen tasan. Runkosarjassa molemmat keskinäiset kohtaamiset päättyivät kevättalvella vierasvoittoihin.

Akaa Futsalilla on aiemmilta vuosilta (tuolloin vielä Leijona Futsalin nimellä) yksi SM-pronssi, kaksi SM-hopeaa ja yksi edustus (2020) UEFA:n Mestarien Liigassa. Toista liigakauttaan pelaavalla ToPV:lla ei aiempia mitaleita ole, joskin seurassa on mukana ihmisiä FT Kemi-Tornion loiston vuosilta vuosituhannen vaihteesta. Erityisesti päävalmentaja Oleg Eprintsev muistetaan jo parin vuosikymmenen takaisesta mitaliputkesta.

Akaan bulgarialais-serbialaiselle luotsille Jovan Stankovićille ottelu on toistaiseksi viimeinen pelaaja-valmentajan roolissa: ensi kaudella kokenut Stanković jatkaa Akaassa yksinomaan pelaajana.

ToPV:n ruotsalaismaalivahti Viktor Jansson:

– Olemme pelanneet tällä kaudella kaksi kovaa ottelua Akaa Futsalia vastaan; molemmat ovat voittanut kerran. Haluamme ehdottomasti voittaa pronssiottelun ja päättää kauden hymyt kasvoillamme. Se joukkue, joka on paremmin nollannut välierätappion, on vahvoilla.

Akaan Kim Lingman:

– Laitettiin välierissä kaikki likoon, mutta Kemi oli tällä kertaa parempi. Pitkällä paluumatkalla kerkesi ajattelemaan vaikka mitä, mutta jossittelu on turhaa. Päätetään pitkä ja raskas kausi voittoon, vaikka sitä ei ollut tarkoitus päättää pronssipeliin.

Kauden aiemmat kohtaamiset:

28.2.2021  ToPV – Akaa Futsal 3–5 (2–1)
24.1.2021 Akaa Futsal – ToPV 1–6 (1–2)

>> Akaa Futsalin ennakko

* * *

Miesten Futsal-Liigan uutisoinnin päätoimittaja: Samu Kytölä
Palaute: samu.kytola(ät)futsal.fi; p. 041 4378041