Voitto ja tappio koululaisten MM-kisoissa

Suomea koululaisten MM-kisoissa edustava Pohjois-Haagan yhteiskoulu eteni tyttöjen turnauksessa välieriin, pojat puolestaan pelaavat sijoista 5.-8.

Tiukkoja otteluita

Jatkopelit MM-turnauksessa Ranskassa alkoivat perjantaina ja sekä tytöt että pojat pelasivat tiukat ottelut. Tytöissä Tanska kaatui niukasti 1-0 ja pojissa Romania puolestaan kaatoi suomalaiset viime hetken maalilla 2-1.

Kaisa Collin ratkaisi voiton tytöille

Tyttöjen ottelun ratkaisu nähtiin 50. minuutin kohdalla, kun Ella Alakomi murtautui keskikentältä läpi, antoi maata pitkin pallon Kaisa Collinlle, joka otti pallon erinomaisesti yhdellä kosketuksella haltuun ja jatkoi toisella kosketuksella tarkalla kääntölaukauksella pallon alakulmaan.

Suomen tytöt selkeästi hiukan jännittivät puolivälierätilannetta, sillä paikkoja useampaankin maaliin oli, mutta kolme kertaa maalikehikko pelasti Tanskan. Sitkeys kuitenkin palkittiin. Tanska ei käytännössä saanut pelissä yhtään tilannetta, jossa Enna Halonen Suomen maalilla olisi joutunut torjuntatöihin.

Tanska pyrki suoraviivaisesti eteenpäin nopeilla syötöillä, jotka PHYK:n tytöt katkaisivat jo aikaisessa vaiheessa.- Tanskan jaloissa alkoi myös lopussa painaa ja he ottivat kaksi varoitusta viimeisen kahdeksan minuutin aikana. Kun turnaussääntöjen mukaan varoituksesta saa viiden minuutin jäähyn, Suomi pelasi parhaimmillaan kahden pelaajan ylivoimalla.

Suomalaisista voi erikseen nostaa esille kapteeni Tessa Auvisen, joka on keskikentällä joukkueen sielu, rakentaa fiksusti peliä ja rikkoo naapurinhyökkäyksiä. Emma Nuutinen tekee valtavasti töitä, taistelee kaikki tilanteet loppuun saakka, eikä jää kiukuttelemaan vaikka häntä kohdellaan välillä todella kovaa. Maalintekijä Kaisa Collin on puolestaan enkilökohtaisella hyvällä taidollaan luonut paljon paikkoja itselleen ja muille.

Valmentaja Päivi Lehto oli tyytyväinen välieräpaikkaan.

- Rehellisesti, olimme parempia. Joukkueen ilme oli hyvä koko pelin ajan, ei tuskastuttu vaikka palloa ei saatu maaliin hyvistäkään paikoista, Lehto kertoi.

- Olen todella tyytyväinen tyttöjen otteisiin sekä puolustuksessa että hyökkäyksessä, pidettiin oma paketti kasassa

Huomenna tytöillä on edessä välierä klo 15.00 Unkaria vastaan. Unkari löi omassa puolivälierässään kovan saksalaisen potsdamilaisen koulun.

TYTÖT:
Suomi (PHYK) – Tanska 1 – 0 (0 – 0)

Enna Halonen (mv), Anni Varjonen, Vilhelmiina Aalto, Silja Suoniemi, Kaisa Collin, Karoliina Hannukkala, Ella Alakomi, Tessa Auvinen (C), Roosamari Hannukkala, Emma Nuutinen, Vilja Aaltonen
valmentajat: Päivi Lehto ja Salla Saresvuo

Poikien ottelussa katkera loppu

Poikien ottelu Romaniaa vastaan alkoi todella ryminällä, sillä tilanne oli 1-1 jo kolmen peliminuutin jälkeen.

Toisella minuutilla Mnwas Awari haastoi pakkiaan keskirajalla, pääsi puolittain yksin läpi, jarrutti kuitenkin, ja syötti Emil Lidmanille, joka veti pallon tarkasti alakulmaan. Vain minuuttia myöhemmin Romania pelasi korkean pallon juokseville hyökkääjille, suomalaispuolustus ei saanut palloa haltuun ja Romanian hyökkääjä lähetti puolivolleystä leijuvan tarkan pallon maalivahdin yli.

Ottelun  ratkaisu oli suomalaisittain kitkerin mahdollinen, sillä viimeisestä mahdollisesta tilanteesta Romanian ykköstykki pääsi tuikkaamaan lähietäisyydeltä voittomaalin, edessä oli enää aloituspotku ja peli päättyi siihen.

Romania oli iso, urheilullinen ja todella suoraviivainen joukkue ja peli oli laadultaan hyvä ja erittäin tasainen - olisi voinut päättyä kummalle tahansa. Ensimmäisellä puoliajalla kummallakin oli muutama paikka maalien lisäksi, mutta toinen puoliaika oli tarkkaa peliä ja Romanian voittomaali käytännössä ainoa kunnon maalipaikka.

Suomalaisista Karim Zine pelaa keskikentällä koko ajan älykkäästi, tietää mihin palloa pitää toimittaa, rytmittää peliä erinomaisesti ja pystyy myös puolustuksessa pysäyttämään tontillaan hyökkäävät vastustajat. Onni Puhalainen, joukkueen juniori, 8-luokkalainen, pelasi lisäksi ennakkoluulottomasti kaksi vuotta vanhempiaan vastaan hyökkäyksen kärjessä.

Valmentaja Jaakko Nevanlinna ei tappion jälkeen ollut kuitenkaan alamaissa.

-- Pojat ovat noudattaneet laadittua taktiikkaa erinomaisen hyvin. Pelaajat ovat pystyneet pelaamaan taitojensa ylärajoilla, siksi olemme päässeet näin pitkälle, Nevanlinna kiitteli.

Lauantaina pojilla on edessä peli sijoista 5.-8. klo 10.30 Sloveniaa vastaan

POJAT:
Suomi (PHYK) – Romania 1 – 2 (1 – 1)

Touko Laakkonen, Lassi Järvenpää, Jusa Lehtinen (C), Sami Hemmer, Emil Lidman, Aleksi Jokela, Karim Zine, Mnwas Awari, Tomi Mikkelsson (mv), Juuso Ollila, Onni Puhalainen
valmentajat: Jaakko Nevanlinna ja Juska Savolainen