Tyttöjen ja poikien SPL-turnaukset päätökseen

Vuoden 2016 tyttöjen ja poikien SPL-turnaukset saatiin päätökseen, kun viime viikolla pelattiin kaksi turnausta Liikuntakeskus Pajulahdessa. TD13 I –taso pelattiin 8.-10.8. ja PC14 I –taso 11.-14.8.

Bremenin joukkue mukana

TD13-turnaukseen osallistui 15 suomalaista joukkuetta sekä Bremenin jalkapalloliiton joukkue.

Turnauksia järjestäneen Helsingin piirin valmennuspäällikkö Mika Riutto oli tyytyväinen siihen, että turnaus pelattiin 90x55m kenttäkoolla, joka on erittäin sopiva 13-vuotiaiden ikäluokan 11v11-peleille.

Riuton mukaan turnauksessa nähtiin paljon hienoja teknisiä suorituksia ja perustaktiset asiat olivat hyvällä tasolla.

- Näitä asioita olivat omasta mielestäni esim. aluepuolustaminen ylä-alueella sekä selkeät pelinavausmallit.

Mikan mielestä tyttöjen suurimmat kehitettävät kohdat olivat tilanteenvaihdoissa, havainnoinnissa sekä murtautumisessa.

- Miten toimin yksilönä ja osana joukkuetta pallon menetyksen jälkeen? Miten toimin yksilönä ja osana joukkuetta pallon riiston jälkeen? Mitä minun pitää havainnoida? Koska havainnoin ja kuinka usein minun pitää havainnoida; Riutto luettelee.

Turnauksen mestariksi selviytyi Bremen jalkapalloliiton joukkue, joka koostui 02-04 –syntyneistä pelaajista. Suomalaistyttöjen kolmen kärki Bremenin takana oli JYPK, EBK ja neljäs NJS/RaKe YJ.

PC14-turnaukseen osallistui 15 suomalaista joukkuetta sekä Bremenin jalkapalloliiton joukkue.

Turnauksessa pelillinen taso oli hyvällä tasolla. Joukkueiden taktinen osaaminen on hieman kehittynyt.

- Erityisesti poikien puolella näkee todella suuria fyysisiä eroavaisuuksia, jotka voivat vaikuttaa peleihin suuresti, Riutto totesi.

Mikan mielestä suurimmat kehitettävät kohdat olivat: positiivinen tilanteenvaihto, tunnetila otteluissa ja potku-/syöttötekniikka.

- Mitä pelaaja tunnistaa positiivisessa tilanteenvaihdossa? Missä on tila pelata? Mitä hyötyä saan joukkueelle liikkeelläni? Mitä voin tehdä pallon kanssa riiston jälkeen, Riutto listasi.

- Toivottavaa olisi, että valmentajilta tulisi myös enemmän konkreettisia ohjeita ja kysymyksiä pelaajille. Kuitenkin keskityttäisiin yhden ottelun aikana vain muutamiin teemoihin, joista ollaan keskusteltu ennen ottelua. Tämän saman huomion saattoi tehdä myös tyttöjen turnauksessa.

Turnauksen mestariksi selviytyi FC Honka, toinen oli PKKU YJ ja kolmas oli KUPS:n ja PK-37:n YJ.

Palloliiton Helsingin piirillä on ollut usean vuoden ajan yhteistyö Bremen jalkapalloliiton kanssa. Tämän yhteistyön kautta on tehty mm.
• Erotuomarivaihtoa (4 suomalaista erotuomaria + kouluttaja Bremeniin ja 4 saksalaista erotuomaria + kouluttaja Pajulahteen)
• Kaksi tyttöjen joukkuetta Bremeniin (kansainvälistä pelaajakoulutusta)
• Yksi tyttöjen joukkue ja yksi poikien joukkue Pajulahteen
• Ajatusten vaihtoa (pelaaja- ja valmentajakoulutuksesta)