Suomi vei tyttöjen koululaisten MM-tittelin

Suomea edustanut Pohjois-Haagan yhteiskoulu otti todellisen jättipotin Ranskassa järjestetyssä koululaisten MM-turnauksessa kaatamalla finaalissa Ranskan maalein 3-1.

Ratkaisu lopussa

Finaalin ensimmäisellä puoliajalla, varsinkin sen alussa, kotijoukkue Ranska tuli peliin tosi kovaa, voitti kaksinkamppailuja ja ykköspalloja. Suomen tytöt olivat selvästi hiukan jäässä ja jännittivät tilannetta tosi paljon.

Avausmaalin iski kuitenkin Suomi, kun 10. minuutilla Ella Alakomi pujotteli pakkien ohi, antoi matalan nappisyötön takaviistoon Emma Nuutiselle, joka pisti pallon maaliin. Ranskan painostus kuitenkin palkittiin tasoitusosumalla ja tauolle mentiin lukemissa 1-1.

Tauon jälkeen kentälle juoksi terävä suomalainen jalkapallojoukkue, tahtotaso oli todella kovaa luokkaa. Suomen erikoistilanteet erityisesti olivat vaarallisia, Ranskan maalivahti joutui useaan otteeseen venymään todellisiin paraatitorjuntoihin. Vaikka ote oli toisella puoliajalla siirtymässä suomalaisille, niin ranskalaisten vastahyökkäykset olivat todella vaarallisia, mutta Enna Halonen oli maalissa itse varmuus, hän ehti kaikkiin palloihin olivat ne sitten korkeita tai matalia.

49. minuutilla alkoi ilmassa olla ratkaisun makua, kuin Ella Alakomi riisti pallon itselleen hyökkäyspäässä, ohitti pari pakkia ja veti pallon vasemmalle tolpan viereen numeroiksi 2-1. Suomalaisten toisen maalin jälkeen naapurin selkäranka alkoi taipui ja Suomi vyörytti hyökkäyksiä laajalla rintamalla. Lopulta hallinta myös palkittiin kolmannella maalilla, joka oli todellinen tahtomaali. Kulmatilanteessa pallo poukkoili sinne tänne, moni yritti osua siihen kunnolla onnistumatta, mutta lopulta Emma Nuutinen törkkäsi sen ruuhkasta maalivahdin ohi ja käytännössä sinetöi pelin.

Loppuaika odotettiin enää tuomarin loppuvihellystä, jonka tullessa keskiympyrässä oli kasa PHYK-läisiä jalkapalloilijoita juhlimassa maailmanmestaruutta ja tämä jälkeen edessä oli kunniakierros kentän ympäri. Juhlat jatkuivat pukuhuoneessa, jossa perinteen mukaan valmentajat vietiin suihkuun ja tämän jälkeen pyttyseremoniassa joukkueen kapteeni, Tessa Auvinen, sai kunnian nostaa pokaalin.

Suomen joukkueesta voisi nostaa esiin jokaisen pelaajan, mutta Enna Halonen oli huikea, vaikka yksi pallo menikin selän taakse, niin tyttö oli itse varmuus maalilla. Ella Alakomi pelasi finaalissa turnauksen parhaan pelinsä, tahtotaso oli valtava, itseluottamus pallon kanssa huikeaa ja nopeat jalat aiheuttivat jatkuvasti ongelmia Ranskan puolustajille. Kaisa Collin pelasi isolla säteellä ja oli alati vaarallinen pallon saatuaan ja jaksoi juosta valtavia määriä koko pelin ajan. Emma Nuutinen puolestaan osoitti olevansa maalintekijä jumalan armosta, Ranska oli aina paniikin partaalla tytön päästessä rankkarialueelle, eikä hän jättänyt koskaan yhtään tilannetta niin etteikö olisi pelannut sitä loppuun saakka

Valmentaja Päivi Lehdolta olivat ylisanat ymmärrettävästi loppua taiston tauottua.

- Tytöt olivat käsittämättömiä, eivät luovuttaneet missään vaiheessa vaikka hallinta oli välillä ranskalaisilla aika vahvaa. Nyt on mieletön fiilis, kun katsoo tyttöjen riemua kentällä ja kopissa, Lehto tunnelmoi.

- Tämä on hieno joukkue, joka sai sen mitä ansaitsi, tässä ei ollut tuuria tippaakaan mukana.

Suomi (PHYK) – Ranska 3–1 (1–1)
Enna Halonen (mv), Anni Varjonen, Vilhelmiina Aalto, Silja Suoniemi, Kaisa Collin, Karoliina Hannukkala, Ella Alakomi, Tessa Auvinen (C), Roosamari Hannukkala, Emma Nuutinen, Vilja Aaltonen (56. Pia Tavi)
valmentajat: Päivi Lehto ja Salla Saresvuo