Suomen tytöt koululaisten MM-finaaliin

Suomea edustavan Pohjois-Haagan yhteiskoulun tyttöjen hienot otteet koululaisten MM-turnauksessa saivat jatkoa, kun Unkari kaatui välierässä 1-0 ja edessä on finaali emäntämaa Ranskaa vastaan.

Tiukkaa loppuun saakka

Peli oli hienoista Suomen hallintaa ottelun alussa, mutta 15 minuutin jälkeen hallinta tasaantui keskialueella pelaamiseksi. Selkeitä maalintekopaikkoja ei ollut kummallakaan; Suomi oli hiukan aktiivisempi, mutta hyökkäsi Unkarin tavoin varsin varovaisesti.

Toisella puoliajalla Suomen valmennuskaksikko teki muutoksia ja joukkue lähti pelaamaan ryhmityksellä 4-1-4-1 saaden tätä myötä pelin selkeästi hallintaansa. Unkarikin pääsi vain pari kertaa hyökkäämään vaarallisesti, mutta Enna Halonen oli maalissa varmaakin varmempi.

Suomen prässi aiheutti Unkarin puolustukselle virheitä, väsymistä ja pelin rikkomista, prässin jälkeen tuli myös suomalaisten maali. Pelikellossa oli 36 minuuttia, kun Roosamari Hannukkala prässäsi vahvasti Unkarin pallollista pelaajaa kulmalipun tuntumassa, riisti pallon, kuljetti boksin sisään ja syötti maata pitkin pilkun kohdalle. Pallo pomppi ruuhkassa sinne tänne kunnes Emma Nuutinen tykitti sen verkon perille.

Kymmenen minuuttia ennen loppua unkarilaistaklaus murjoi Emma Nuutista, seurauksena taklaajalle keltainen kortti ja Suomi pääsi pelaamaan ylivoimalla. Kortti kuitenkin sisuunnutti sukulaiskansamme, joka alkoi vyöryttää hyökkäyksiään voimalla ja uhkarohkeastikin suomalaisten maalia kohti. Suomalaisten peli muuttui turhan varovaiseksi, eikä pelaajaylivoimaa hyödynnetty riittävästi.

Suomen puolustus piti eikä panikoinut, vaikka Kaisa Collin sai neljä minuuttia ennen loppua keltaisen kortin ja jäähyn, ei Suomen puolustus murtunut. Viimein pilli soi peli päättymisen merkiksi, Suomi oli MM-kisojen loppuottelussa.

Välierä hahmoja oli Enna Halonen, joka oli itse varmuus maalissa, otti kaikki torjuttavat pallot itselleen, eikä sylkenyt niitä eteensä tai torjunut niitä kulmapotkuiksi. Tytön toinen nollapeli MM-kisoissa on kova juttu. Vilja Aaltonen oli itse varmuus, rauhallinen, mutta tarvittaessa räjähtävän tehokas. Roosamari Hannukkala oli todella vaarallinen pallollisena hyökkääjänä sekä aggressiivisena puolustajana jajaksoi pelata hyvällä sykkeellä molempiin suuntiin koko pelin ajan.

Valmentaja Päivi Lehdon oli helppo hymyillä voiton jälkeen.

- Tulos oli hyvä, saatiin mitä tänne tultiin hakemaan. Pelissä näkyi tyttöjen kauhea tahto päästä MM-finaaliin, taka-askelia ei otettu vaikka Unkari pelasi välillä aika kovaa, Lehto sanoi.

- Vastustajalla oli pari tosi taitavaa pelaajaa, jotka saimme kuitenkin hyvin pimennettyä. Tämä oli ansaittu voitto.

Sunnuntaina edessä on MM-loppuottelu klo 14.00 Ranskaa vastaan. Ranska löi omassa välieräpelissään Brasilian.

Suomi (PHYK) – Unkari 1–0 (0–0)
Enna Halonen (mv), Anni Varjonen (58. Tiia Mulo), Vilja Aaltonen (55. Pia Tavi), Silja Suoniemi, Kaisa Collin, Karoliina Hannukkala, Ella Alakomi (40. Anniina Sankoh (41. Jenna Nevalampi)), Vilhelmiina Aalto, Tessa Auvinen (C), Roosamari Hannukkala, Emma Nuutinen
valmentajat: Päivi Lehto ja Salla Saresvuo