Länsi-Suomi

Kolmosen viikkoraportti

KaaPo:lle yllättävä pistemenetys Paimiossa ja ToVe voitti Satakunnan paikallisen. Mysteerivieras seilasi saarelle FC Ålandin kotipeliin.

aland_nordstrom.jpgJohannes Nordström oli hankala pidettävä maskulaisvieraille Markusbölessä

JyTy - TuWe 5-2
Jyrkkälän Tykit nappasi hienon voiton Turun paikallisessa. Miikka Fälden vei JyTy:n johtoon ensimmäisen puoliajan keskivaiheilla. Kotijoukkue siirtyi 2-0 johtoon 42. peliminuutilla Sakari Kottelinin osumalla. TuWe kavensi vielä minuutti ennen taukoa Ville Peltosen maalilla. Toinen jakso vanheni kymmenen minuuttia, kun Jere Salmi teki isäntien kolmannen. Kymmenen minuuttia tästä ja Joel Nuora viimeisteli lukemiksi jo 4-1. 75. peliminuutilla Matias Kitinoja toi vieraat vielä kahden maalin päähän. Jere Salmi naulasi illan toisen osumansa neljä minuuttia ennen loppua ja loppulukemat siis 5-2.

PaiHa - KaaPo 1-1
Otteluruuhkassa tarpova KaaPo koki nousuhaaveiden kannalta vaarallisen pistemenetyksen Paimiossa. Kaarinalaiset toki siirtyivät 0-1 johtoon osumalla, joka kirjattiin kotijoukkueen omaksi maaliksi. PaiHa nousi tasoihin, kun toista puoliaikaa oli ehditty pelaamaan viisi minuuttia. Miikka Länsimies osui kulman jälkitilanteesta. Ottelun lisäajalla nähtiin vielä punainen kortti, kun PaiHa:n Fredrik Kuokkanen sai toisen keltaisen korttinsa. Lopputulos osoitti kovaa moraalia ja taistelutahtoa jo putoamaan tuomitulta PaiHa:lta.

ÅIFK - PIF 0-2
Piffen vei pisteet Åbolta lukemin 0-2 siistissä ottelussa, jossa kortteja ei heilunut ollenkaan. Vieraiden illan tehomies Omar Farhan osui 64. peliminuutilla, sekä 90. minuutin ollessa täynnä. Lopputulos oli ottelutapahtumiin nähden melko ansaittu, sillä erityisen lähellä pisteitä ei ÅIFK missään vaiheessa ollut.

aifk_pif.jpgPIFn hyökkääjä Omar Farhan ratkaisi ottelun Yläkentällä

ToVe - Pallo-Iirot 2-0
Pallo-Iirot kärsi kirvelevän tappion Satakunnan paikallisessa sateisessa kelissä. Vastaiskuja kytännyt ToVe siirtyi 1-0 johtoon Ville Mäkelän osumalla pelikellon näyttäessä 65. minuuttia. Isännät lisäsi vielä johtoansa kymmenen minuuttia ennen loppua Kalle Marttilan viimeistelyllä. Tappio tiputti Iirot lopullisesti pois nousutaistosta, mutta sanansa siihen Pallo-Iiroillakin on edelleen sanottavana, sillä nousijasuosikki FC Åland saapuu Raumalle tulevana viikonloppuna.

FC Åland - Masku 2-1
Varsin ympäripyöreä ottelu Markusbölessä päättyi lopulta hyvin suoraviivaisesti pelanneen FC Ålandin voittoon. Melko sekavasti esiintynyt vierasryhmä ei saanut väkivahvaa maalitykkiä, Johannes Nordströmiä, kuriin ja tehokkaasti palloja kärkimiehelle lähettänyt FC Åland taisteli kolme tärkeää pistettä. Kun samalla KaaPo pelasi yllätystasapelin Paimiossa, parani Ålandin asema kärjessä. Maskulaiset sähläsivät pallon ensimmäisellä jaksolla omaan maaliin Johannes Nordströmin vahvasti häiritessä vieraiden puolustusta. Nordström runttasi sitten itse toisella jaksolla 2-0 maalin. Maskun Niklas Harjulan kavennuksesta 68. minuutilla vieraat aloittivat loppukirin, joka ei kuitenkaan tuonut tällä kerralla tulosta.

harjula.jpgKotijoukkueen puolustuksen puristuksessa ollut Niklas Harjula onnistui tekemään maskulaisten kavennnuksen.

FC Boda - TPK (keskeytettiin)
Björkbodassa jouduttiin noloon ratkaisuun, kun ennakkoon kumpikaan joukkueista eikä kukaan erotuomareista huomioinut, että tässä vaiheessa vuotta klo 19.00 alkavaa ottelua ilman valoja olevalla kentällä ei varmasti pystytä pelaamaan loppuun. Eipä toki piirissäkään asiaa keväällä huomattu, kun kotijoukkue ilmoitti ottelujensa alkamisajat.

Erotuomari joutui keskeyttämään ottelun, kun sitä oli pelattu 69 minuuttia. Tilanne oli keskeytyshetkellä 0-1. Piiri on määrännyt ottelun pelattavaksi kokonaan uudelleen ti 10.10. kello 18:30 Yläkentällä Turussa. Myöhäinen ajankohta joutuu siitä, että TPK on ajautunut otteluruuhkaan, johon se ei ole itse voinut vaikuttaa. Joukkueella on Kolmosessa jo ennestään kaksi ottelua rästissä. Lisäksi TPK on edennyt Urheilutukku-piiricupin finaaliin, joka pelataan 6.10.

Tulevat ottelut

Alkaneella viikolla KaaPo ja TPK pelaavat jo tiistaina rästiottelunsa. Molemmat ovat tulessa myös viikonloppuna. Raumalla Pallo-Iiroilla on mahdollisuus vielä vaikuttaa vahvasti nousutaistoon, kun FC Åland purjehtii vieraaksi.

12.9. 18:30 Kaarina KHT KaaPo TPK
15.9. 18:00 Masku Taponketo nurmi Masku FC Boda
15.9. 19:15 Yläkenttä KHT ÅIFK JyTy
16.9. 14:00 Kaarina Keskuskenttä KaaPo ToVe
16.9. 15:00 Parainen Pajbacka nurmi PIF PaiHa
16.9. 15:00 Äijänsuo stadion P-Iirot FC Åland
17.9. 19:15 Yläkenttä KHT TPK TuWe

Sarjatilanne

Joukkue O V T H M P
FC Åland 19 15 3 1 57-12 48
KaaPo 18 13 3 2 51-10 42
P-Iirot 19 12 2 5 48-21 38
Masku 19 10 4 5 31-27 34
ToVe 19 8 5 6 30-25 29
FC Boda 18 6 4 8 20-34 22
ÅIFK 19 6 3 10 29-35 21
TPK 16 6 3 7 17-26 21
TuWe 19 6 3 10 19-49 21
PIF 19 6 2 11 28-37 20
JyTy 19 3 2 14 21-45 11
PaiHa 18 1 4 13 8-38 7

 

Mysteerivieras seilasi saarelle

Mysteerivieras matkusti viikonloppuna FC Ålandin kotipyhättöön, Markusböleen. Onneksi Irma- eikä mikään muukaan hirmumyrsky häirinnyt laivamatkaa.

Maarianhaminasta n. 20 km päässä sijaitsevalle Markusbölen kentälle on varsin mukava ajomatka. Kapeat tiet ja kaunis maalaismaisema rauhoittavat mieltä kummasti. Tosin mieltä rauhoittaisi vielä enemmän, jos kentälle olisi kunnon opasteet.

Yleisilmeeltään kenttäalue on idyllinen, mutta pääasiassa kuitenkin jo parhaat päivänsä nähnyt. Pukuhuoneet sijaitsevat vanhassa ilmeisesti koulurakennuksessa, kioski terasseineen on jo vähän rapistunut ja toisen puolen katoksellinen pikkukatsomokin kaipaisi kevyttä ehostusta. Nykyinen pääkatsomo on kyllä uudehko, mutta jos sadetta haluaa pidellä, täytyy siirtyä kentän toisella puolella olevaan katsomoon. Hienoa kuitenkin, että suojaan tarvittaessa pääsee. Molemmissa katsomoissa istutaan puupenkeillä.

aland_katsomo_ja_yleisnakyma.jpg   aland_katsomo2.jpg

Lipunmyynti on FC Ålandin kotipeleissä näppärästi järjestetty siten, että katsoja voi ostaa lipun auton ikkunasta tullessaan parkkialueelle. Kuvio tuntuu toimivan. Kahdeksan euron pääsylippu Kolmosen matsiin lienee lohkon korkein hinta. Käsiohjelma annettiin lipunmyynnin yhteydessä ja yksipuolinen, keskeltä taitettu ”aa-nelonen” oli tulostettu nelivärisenä. Joukkueiden kokoonpanot oli hienosti tulostettu viime hetkellä, sillä avauskokoonpanot näkyivät täysin oikein. ”Lisätietona” käsiohjelmassa oli vain sarjatilanne. Toiselle puolelle olisi helposti mahtunut muutakin infoa, vaikkapa erotuomariston nimet, joita nyt ei lukenut missään.

Nurmikentän kunto oli kohtuullinen, mutta muutama läikkä ja tietty epätasaisuus kuitenkin vähän häiritsivät. Kentän merkinnät oli kuitenkin tehty ammattimaisesti. Tosin tekninen alue puuttui. Vaihtopelaajien katokset olivat melko pienelle porukalle suunniteltuja ja saattaakin olla, että sateella kopissa on ahdas tunnelma, jos vaihtopelaajat ja taustaryhmät yrittävät kaikki katokseen ahtautua. Toiset vastaavat kannattaisi molemmille joukkueille hankkia. Yllättävän vähän mysteerivierasta tällä kerralla häiritsi uudemman katsomon edessä kulkeva juoksusuora. Jotenkin tuli siitä huolimatta tuntuma, että katsomo oli lähellä kenttää.

aland_vaihtokopit2.jpg

Tulos- ja kellotaulu on kentän toisessa päädyssä ja se palvelee yleisöä hyvin. Toki 2-1 päättyneen ottelun jossakin vaiheessa tilanteena taululla oli 3-18! Asia kyllä korjaantui nopeasti, mutta tuolla hetkellä mahdollinen satunnainen ohikulkija lienee hämmästellyt jalkapallolle ei-niin-tyypillisiä lukemia taululla. Kenttäkuulutus oli ymmärrettävästi vain ruotsiksi, mutta pelaajaesittelyjä lukuun ottamatta se kuului surkeasti ja käytännössä ei juuri lainkaan. Verryttelyn aikana soi mukava musiikki, mutta tauko oli hiljainen. Myöskään mitään tauko-ohjelmaa ei pelissä ollut. Ehkäpä kuulutusasia kannattaisi miettiä kuntoon erityisesti, jos FC Åland palaa ensi kaudeksi Kakkoseen.

aland_tulostaulu.jpg

Pallopoikia lauantain matsissa oli neljä ja tuolla määrällä pelissä juuri ja juuri pärjättiin. Järjestyksenvalvojia kotijoukkue oli järjestänyt paikalle kaksi. Katsojia sarjakärjen matsiin saapui reilut 80. Kotiyleisö todennäköisesti löysi tarvittaessa wc-tilat, mutta mysteerivieras ei. Mysteeriksi jäikin, onko alueella ylipäätään yleisölle wc-tiloja. Onneksi mysteerivieras ei tätä palvelua nyt tarvinnut, sillä mahdollisessa kiireellisessä tarpeessa olisi wc:n etsiminen voinut kestää ”kohtalokkaan” pitkään. Varahousujakaan ei ollut mukana.

Kioskipisteitä oli yksi ja tauolla jonoa kerääntyikin reippaasti. Kokeneena matsikävijänä mysteerivieras ”haistoi” ongelman ja siirtyi kioskille jo ensimmäisen puoliajan viimeisellä minuutilla. Kahvin makua voisi luonnehtia ”ihan ok” ja kioskin tarjonta oli erittäin laajaa sisältäen luonnollisesti mm. saaren omia Taffel chips -pusseja useamassakin maussa. Yllätys – tai puutteellinen ruotsin kielen taito – tuli vastaan sitten makkaraostoksen kohdalla. Listassa nimittäin luki ”korv” ja käteen löytiin tuota pyytämällä nakki. Tosin sellainen puolipitkä ja itse asiassa ihan maukas. Ei siis syytä sen suurempaan kritiikkiin. Arvosanaa ei silti kovin korkeaksi voi nostaa. Makkara on kuitenkin makkara ja nakki on nakki.

aland_kioski_ja_terassi.jpg

Mysteerivieras voi ehdottomasti suositella matsimatkaa FC Ålandin kotimatsiin. Ahvenanmaa on aina idyllinen ja kaunis ja maaseutumaisuus huokuu Markusbölessä ja jo matkalla sinne. Jalkapallokulttuuri on saarella vahvasti läsnä ja tätä omalta osaltaan nostaa myös FC Åland kotiotteluissaan. Suomen, Ruotsin ja Ahvenanmaan liput liehuivat tangoissa ja tälläkin tavalla tehtiin selväksi, että kun Kolmosessa pelataan, on se juhlapäivä.

aland_liput.jpg


Mysteerivieraan pisteet

Matsimakkara 2 / 5. Hyvä maku, mutta nakki.
Kahvi 3 / 5. Tavallinen ja ”ihan ok.”
Käsiohjelma 3 / 5. Pinnat kokoonpanoista, mutta enemmänkin infoa olisi mahtunut.
Katsomon viihtyisyys 3 / 5. Katoksellinen vanha katsomo ”väärällä” puolella kenttää, uudempi puupenkkikatsomo toimi hyvin.
Ottelutapahtuman yleisarvosana 3,5 / 5. Idyllinen miljöö ja pääosin perusasiat kunnossa. Melko helposti mahdollisuuksia olisi kuitenkin parantaa tapahtumaa.