Suomen Cupin erillismääräykset / Finlands Cups särskilda bestämmelser

NAISTEN SUOMEN CUPIN ERILLISMÄÄRÄYKSET 2021-22

******

Miesten Suomen Cup 2021
Miesten Kakkosen Cup 2021

Kilpailuformaatit

Jäljempänä mainitut kaikki eri kilpailut ja sarjat ovat miesten kilpailuja, ja niiden kirjoitusmuodossa sana ”miesten”, on jätetty pois.

Suomen Cup

Suomen Cup pelataan kaksivaiheisena niin, että aluksi pelattavien karsintakilpailuiden kautta 13 joukkuetta pääsee Suomen Cupin, jossa pelataan perinteisellä cupin pelitavalla finaaliin asti. 

Karsinta Suomen Cupiin (13 joukkuetta) tapahtuu kolmen eri karsintakilpailun kautta, joita ovat;  

a) Veikkausliigajoukkueiden karsintalohkot 
b) Ykkösen joukkueiden karsintalohkot 
c) Kakkosen Cup -kilpailu  

a) Veikkausliigajoukkueiden karsintalohkot 

Tulevan kauden Veikkausliigan joukkueet jaetaan kolmeen neljän joukkueen lohkoon, jossa joukkueet pelaavat yksinkertaisen sarjan. Lohkojako tehdään maantieteellisin perustein.   

Lohkon sisäinen otteluohjelma muodostuu valmiin kaavion mukaan, jossa joukkueet on rankattu toisiinsa nähden edelliskauden sijoitusten mukaan, ja samalla siten, että lohkon kaksi parasta edelliskauden joukkuetta saavat osakseen kaksi kotiottelua.  

Karsintapelivaiheen päätyttyä, kunkin lohkon voittaja (3) etenee Suomen Cupin puolivälieriin (1/8), ja lohkojen toiseksi sijoittuneet joukkueet (3) jatkavat neljännesvälierävaiheeseen (1/13). * 

* Sarjasijoitukset määräytyvät kilpailusääntöjen 7 § 2. mom. mukaisesti 

b) Ykkösen joukkueiden karsintalohkot 

Tulevan kauden Ykkösen joukkueet jaetaan kolmeen neljän joukkueen lohkoon, jossa joukkueet pelaavat yksinkertaisen sarjan. Lohkojako tehdään maantieteellisin perustein.   

Lohkon sisäinen otteluohjelma muodostuu valmiin kaavion mukaan, jossa joukkueet on rankattu toisiinsa nähden edelliskauden sijoitusten mukaan, ja samalla siten, että lohkon kaksi parasta edelliskauden joukkuetta saavat osakseen kaksi kotiottelua.  

Karsintapelivaiheen päätyttyä, kunkin lohkon voittajat (3) ja kaksi parasta toiseksi sijoittunutta (2), jatkavat neljännesvälierävaiheeseen (1/13). * 

* Sarjasijoitukset ja lohkokakkosten vertailu määräytyvät kilpailusääntöjen 7 § 2. mom. mukaisesti 

c) Kakkosen Cup 

Tulevan kauden Kakkosen joukkueet sekä edellisen kauden jälkeen Kakkosesta pudonneet joukkueet voivat ilmoittautua Kakkosen Cup -kilpailuun, joka samalla toimii karsintakilpailuna Suomen Cupiin. Kakkosen Suomen Cup pelataan kilpailun alusta alkaen pudotuspeleinä. Kun ilmoittautumisten jälkeen tiedetään lopullinen Kakkosen Cupin osallistujamäärä, määritellään cup-vaiheen kulku.  

Kakkosen Cupin finalistit etenevät suoraan Suomen Cupin neljännesvälierävaiheeseen (1/13).  

Tämän lisäksi Kakkosen Cupin finalistit pelaavat keskenään kilpailun voitosta finaalissa, joka järjestetään myöhemmin kilpailukauden aikana.

Kilpailun aikataulutus

Tarkka yksityiskohtainen kilpailukalenteri ja aikataulutus määritellään jokaiselle kaudelle erikseen.  Viitteellinen aikataulutus on seuraava: 

Veikkausliigajoukkueiden ja Ykkösen joukkueiden karsintalohkot pelataan  

6.2. Kierros 1 

13.2. Kierros 2 

20.2. Kierros 3 

27.2. Varapäivä (varapäivä on tarkoitettu pandemian mahdollisesti aiheuttamia ottelusiirtoja varten) 

Edellä ilmoitetut pelipäivät viitteellisiä, pelataan kuitenkin kyseisen viikonlopun aikana pe-la-su-ma 

Kakkosen Cup  

23.1.  

30.1. 

6.2. Varapäivä (varapäivä on tarkoitettu pandemian mahdollisesti aiheuttamia ottelusiirtoja varten) 

13.2. 

20.2. Välierät 

27.2. Varapäivä (varapäivä on tarkoitettu pandemian mahdollisesti aiheuttamia ottelusiirtoja varten) 

Edellä ilmoitetut pelipäivät viitteellisiä, pelataan kuitenkin kyseisen viikonlopun aikana pe-la-su-ma 

Suomen Cup 

6.3. Neljännesvälierät (1/13) 

13.3. Varapäivä (varapäivä on tarkoitettu pandemian mahdollisesti aiheuttamia ottelusiirtoja varten) 

20.3. Puolivälierät (1/8) 

31.3. Varapäivä (varapäivä on tarkoitettu pandemian mahdollisesti aiheuttamia ottelusiirtoja varten) 

3.4. Välierät (1/4) 

8.5. Finaali / Olympiastadion 

Varautuminen koronan takia tehtäviin ottelusiirtoihin 

Suomen Cupin lohkovaiheen peli voidaan siirtää myöhemmin pelattavaksi yhden kerran (ja tämä peli voi olla myös arkipeli kilpailutahdin yllä pitämiseksi).  

Joukkueen edellytetään voivan pelata kolmantena päivänä sille mahdollisesti asetetun karanteenin päättymisestä. 

Jos samaan lohkovaiheen jo kerran siirrettyyn otteluun kohdistuu toinen koronaeste, peliä ei siirretä, vaan peli tuomitaan tasapeliksi lukemin 0–0. 

Kakkosen Cupin peleissä ennen sen välieriä, pelejä ei siirretä koronan aiheuttaman esteen vuoksi, vaan jatkoon menijä arvotaan. 

Kakkosen cupin välierää voidaan siirtää yhden kerran (ja tämä voi olla myös arkipeli kilpailutahdin yllä pitämiseksi), mutta mikäli jo kerran siirrettyyn välieräotteluun kohdistuu toinen koronaeste, peliä ei siirretä, vaan jatkoon menijä arvotaan. 

Suomen Cupin sekä neljännesvälierä- että puolivälieräottelu voidaan siirtää yhden kerran (ja tämä voi olla myös arkipeli kilpailutahdin yllä pitämiseksi), mutta mikäli jo kerran siirrettyyn pudotuspeliotteluun kohdistuu toinen koronaeste, peliä ei siirretä, vaan jatkoon menijä arvotaan. 

Suomen Cupin välieräottelusta finaaliin jatkoon menijää ei enää arvota, vaan välieräottelun pelaaminen siirretään eteenpäin pelattavaksi ajankohtaan, jolla arvioidaan olevan tasapuoliset vaikutukset molempien joukkueiden toimintaan.  

Suomen Cupin finaalin suunniteltua ajankohtaa (8.5.) voidaan tarvittaessa siirtää eteenpäin myöhemmin syksyllä pelattavaksi 

Kilpailun kulku

Kilpailun järjestäjä asettaa ehtoja kilpailun etenemiselle Veikkausliigan ja Ykkösen joukkueiden karsintalohkojen sekä Kakkosen Cupin osalta. Yksityiskohtaisissa (kausikohtaisessa) erillisohjeissa määritellään tarkemmin pelipäivät, kellonaikarajoitukset ja kilpailun alkamiseen/loppumiseen liittyvät säännöt. Erillisohjeet tehdään, kun tiedetään Palloliiton mediasopimuksen asettamat rajoitteet ja toiveet.  

Arvonnat

Kakkosen Cupin arvontojen ajankohdat määritellään sen jälkeen, kun tiedetään joukkueiden määrä ja sen perusteella laadittava kilpailun etenemisen kaavio. Ensimmäinen arvonta (mahdollinen tasauskierros ja ensimmäinen varsinainen kierros) suoritetaan maatieteellisesti painotetuista arvontakoreista. Myös jatkoarvonnoissa käytetään maantieteellisesti painotettuja arvontakoreja välieriin asti, jolloin kaikki joukkueet (4) ovat samassa arvontakorissa ilman maantieteellistä asettelua.  

Suomen Cupin neljännesvälierien (1/13) arvonta suoritetaan 22.2.2021 alkavalla viikolla.  

Veikkausliigan kolme (3), Ykkösen viisi (5) ja Kakkosen kaksi (2) joukkuetta astellaan samaan arvontakoriin ilman maantieteellistä asettelua. Arvonnassa noudatetaan kuitenkin seuraavia sääntöjä:  

Arvonnassa mukana olevat kaksi Kakkosen joukkuetta eivät voi kohdata toisiaan.  

Arvonnassa olevat kaksi parasta Ykkösen toiseksi sijoittunutta joukkuetta, eivät voi kohdata oman alkulohkonsa voittanutta joukkuetta 

Mahdollisesti jatkossa olevat kaksi saman seuran joukkuetta asetellaan vastakkain automaattisesti 

Mahdollisesti jatkossa olevat farmisopimussuhteessa olevat joukkueet asetellaan vastakkain automaattisesti   

Puolivälieräarvonta ja välieräarvonta voidaan tehdä kaavioon valmiiksi neljännesvälieräarvontojen (1/13) yhteydessä, tai sitten puolivälierät ja välierät arvotaan erikseen, aina 

Kotietu

Suomen Cupin ensimmäisellä kierroksella (13 joukkuetta), alempisarjalainen saa aina kotiedun. Tästä eteenpäin arvonta määrittelee kotijoukkueen

Täydennysmenettelyt ja poikkeamat lohkopelivaiheen muodostamisessa

Mikäli seuralla on sarjapaikka Veikkausliigassa tai Ykkösessä, mutta se ei hae tai ei saa lisenssiä Veikkausliigaan tai Ykköseen, menettää se osallistumisoikeuden myös ao. sarjatason vastaavassa Suomen Cupin karsintakilpailussa (karsintalohkossa). Paikka karsintalohkossa täydennetään vastaavan sarjatason sarjamuotoisen kilpailun täydennysmenettelyssä ensimmäisenä olevan lisenssin myöntämisen edellytykset täyttäneen seuran joukkueella. 

Mikäli täydennysmenettely johtaa tilanteeseen, jossa alun perin maantieteellisesti luodut lohkot muuttuvat ilmeiseen epätasapainoon, Palloliiton kilpailutoiminto voi päätöksellään tehdä muutoksia lohkojakoihin. 

Kakkosen Cupissa, joukkueen jäädessä pois alkulohkon peleistä syystä tai toisesta, käytettävissä olevia täydennysmenettelymalleja on kaksi, ja näistä valitaan ajankohtaan nähden sopivin vaihtoehto.

Ensisijaisesti täydennys tehdään muutoksin, jossa jokin mahdollinen neljän joukkueen lohko muutetaan kolmen joukkueen lohkoksi, ja samanaikaisesti tehdään maantieteellisesti tarvittavia korjauksia ennalta aseteltuihin lohkoihin. Mikäli täydennystä ei voida suorittaa (kilpailuvalmisteluiden ollessa jo liian pitkällä), pelataan kahden joukkueen lohkossa kaksiosainen ottelupari, jossa on voimassa ns. vierasmaalisääntö lohkojärjestyksen 1. ja 2. arvioimiseksi. Kaksiosaisessa otteluparissa suoritetaan tarvittaessa rangaistuspotkukilpailu heti virallisen peliajan jälkeen (ei jatko-ottelua), paremmuuden ratkaisemiseksi.

Mikäli Kakkosen sarjakilpailuun on tehty täydennys, ja kyseinen joukkue haluaa osallistua Kakkosen Cupiin, takaraja mahdolliseen jälki-ilmoittautumiseen on 31.12., mikä voi vielä aiheuttaa muutoksia aiemmin ilmoitettuihin lohkojakoihin.

Regions’ Cupin kahden joukkueen kiintiötä voidaan täydentää joukkueella, joka on välierissä hävinnyt finalistille, joka syystä tai toisesta ei osallistu Suomen Cupiin. Mikäli kyseinen joukkue ei ole halukas osallistumaan Suomen Cupiin, tarjotaan paikkaa vielä toiselle Regions’ Cupissa välierässä hävinneelle joukkueelle. Mikäli tämäkään ei ole valmis ottamaan paikkaa vastaan, täydennysmenettelyprosessia ei jatketa, vaan tällaisen joukkueen vastustajaksi arvottu Veikkausliigan joukkue jatkaa suoraan Suomen Cupin puolivälieriin.

Mikäli Regions’ Cupin finalisti on noussut tulevalle kaudelle Kakkoseen, se voi vapaasti ilmoittautua Kakkosen Cupiin. Tämä kilpailun menestyksestä riippumatta, joukkueella on Regions’ Cupin kautta saatu kiintiöpaikka Suomen Cupin neljännesvälierissä (16). Mikäli joukkue saavuttaisi Suomen Cupin paikan myös Kakkosen Cupin kautta, tämän täydennyspaikkaa tarjotaan joukkueelle, joka hävisi finalistille Kakkosen Cupin välierissä. Mikäli tämä ei ota paikkaa vastaan, tarjotaan paikkaa vielä toiselle Kakkosen Cupissa välierässä hävinneelle joukkueelle. Mikäli tämäkään ei ole valmis ottamaan paikkaa vastaan, täydennysmenettelyprosessia ei jatketa, vaan tällaisen joukkueen vastustajaksi arvottu Veikkausliigan joukkue jatkaa suoraan Suomen Cupin puolivälieriin.

Pelitapa

Lohkopelivaiheessa peliaika on 2 x 45 minuuttia.

Pudotuspelivaiheessa peliaika on 2 x 45 minuuttia. Jos ottelu päättyy tasan, pelataan 2 x 15 minuutin jatko-ottelu. Jos toinen joukkueista tekee enemmän maaleja jatko-ottelussa, on se voittaja. Jos jatko-ottelukin päättyy tasan, suoritetaan rangaistuspotkukilpailu. Voittanut joukkue etenee seuraavalle kierrokselle.

Osallistumisoikeus ja -velvollisuus

Lisenssin määrittämä osallistuminen
Veikkausliigan ja Ykkösen joukkueet ovat sarjakohtaisten lisenssimääräysten perusteella velvoitettuja osallistumaan Suomen Cupiin ja sen karsintakilpailuun.

Kakkosen Cup
Kakkosen Cupiin saavat ilmoittautua kaikki edellisen kauden Kakkosen joukkueet (pois lukien sarjasta nousseet joukkueet), edelliskaudella Ykkösestä pudonneet joukkueet sekä edelliskaudella Kolmosesta nousseet kuusi joukkuetta.

Mikäli Kolmosesta nousee enemmän kuin yhdeksän joukkuetta Kakkosen sarjakilpailuun täydennysmenettelyjen kautta, näillä kaikilla on oikeus ilmoittautua Kakkosen Cupiin, kun ilmoittautuminen tehdään ennen 31.12. takarajaa.

Regions’ Cup
Regions’ Cupin erillismääräyksissä on määritelty osallistumisoikeus Kolmosen ja alempien tasojen joukkueille. 

Ilmoittautuminen ja oikeudet sekä velvollisuudet

Ilmoittautuessaan Suomen Cupiin ja sen karsintakilpailuihin seura hyväksyy samalla seuraavaa:

 • Palloliitolla on oikeus sekä karsintakilpailuissa että Suomen Cupissa määrätä, millä palloilla ottelut on pelattava.
 • Suomen Palloliitto omistaa kaikki oikeudet liittyen Suomen Cupin finaaliin.
 • Suomen Cupin finaalissa joukkueet ovat velvoitettuja käyttämään Suomen Cupin finaalin hihamerkkiä pelipaidoissaan. Suomen Palloliitto vastaa hihamerkkien tekokustannuksista ja seurat kiinnityskustannuksesta paitoihin.

Pelioikeus

Pelaaja voi pelata vain yhdessä seurassa ja joukkueessa Suomen Cupin karsintakilpailuissa (Veikkausliiga- ja Ykkösen joukkueiden karsintalohkot), Suomen Cupissa ja/tai Kakkosen Cupissa. Pelaajan katsotaan pelanneen ottelussa, jos hän on pelannut osankin siitä.  

Talousasiat

 • Osallistumismaksut
  • Veikkausliigajoukkueet                                      1000 €
  • Ykkösen joukkueet                                              500 €
  • Kakkosen Cup/Suomen Cup                             200 €*
  • * Kakkosen joukkueelle, joka häviää ensimmäisen ottelunsa, palautetaan 100 € osallistumismaksusta (peruste: Koronan takia poistettu alkulohkovaihe takasi aiemmin ainakin kahden pelin pelaamisen, johon osallistumismaksu perustuu) 
 • Laiminlyöntimaksut
  • Kilpailun keskeyttäminen ennen 10.1.         1020 €
  • Kilpailun keskeyttäminen 11.1. jälkeen       2040 €
 • Palkinnot
  • Suomen Cup voittaja 50.000 € ja finaalissa hävinneelle 10.000 €
  • Kakkosen Cup voittaja 5.000 € ja finaalissa hävinneelle 1.000 €
  • Suomen Cupin voittanut joukkue saa haltuunsa Suomen Cupin kiertopalkinnon. Joukkueen on palautettava kiertopalkinto Suomen Palloliittoon samana vuonna 30.8. mennessä (tai erikseen ilmoitettavana aikaisempana ajankohtana).
 • Pinnarahat ja kilometrikorvaukset
  • Sekä Veikkausliigajoukkueiden että Ykkösen joukkueiden karsintalohkossa voitosta maksetaan 500 € ja tasapelistä 100 €. Osallistuvat seurat vastaavat karsintalohkossa omista matkakustannuksistaan 1000km saakka. Yli tuhannen kilometrin kokonaismatkustuskilometreistä karsintalohkossa korvataan seuralle 1€/km.
  • Kakkosen Cupissa, vierasjoukkueelle maksetaan kilometrikorvaus 1€/km, jossa kuitenkin on omavastuu 100km ja yläraja per ottelu 1000 km

Kilpailun järjestäjä laskee etäisyydet ja suorittaa korvaukset seuroille huhtikuun 2021 aikana. Korvausten maksamisessa ei huomioida mahdollisten ottelusiirtojen ja/tai peruutettujen/keskeytettyjen otteluiden uusimisesta aiheutuvia lisämatkustuskilometrejä.

 • Pääsylippu- ja muut tuotot sekä ottelutapahtuman järjestelykulut

Finaali:
Finaalissa Palloliitto vastaa kaikista ottelun järjestelykuluista ja saa puolestaan pitää kaikki pääsylipputuotot ja muut ottelutapahtuman tuotot. 

Muut ottelut:
Muissa otteluissa kotijoukkue vastaa automaattisesti kaikista ottelun järjestelykuluista ja saa puolestaan pitää kaikki pääsylipputuotot ja muut ottelutapahtuman tuotot. Mikäli välierät päätetään järjestää keskitetysti, sovelletaan samoja ehtoja kuin finaalitapahtumassa.

 • Yhteistyökumppanuudet
  Finaalia lukuun ottamatta kotijoukkueella on oikeus pitää omat kumppaninsa näkyvyydet esillä olemassa olevien sopimustensa puitteissa. Haastattelujen taustaseinänä pidetään kuitenkin Palloliiton määräämää ja toimittamaa taustaseinää. Kotijoukkue voi tehdä haastatteluja mahdollisiin omiin kanaviinsa käyttäen taustaseinää, jossa kotijoukkueen kumppanit ovat näkyvillä.

Palloliitolla on oikeus kaikissa otteluissa ottaa kentänlaidalta käyttöönsä 24 metriä (tai vastaava määrä Led-aikaa) mainostilaa. Finaalissa kentänlaitamainonta on kokonaisuudessaan ja yksinoikeudella Palloliiton käytössä.

 • Erotuomaripalkkiot
  Erotuomaripalkkiot vahvistetaan ennen kilpailun alkua. Palloliitto hoitaa keskitetysti Veikkausliigajoukkueiden ja Ykkösen joukkueiden karsintalohkojen, Suomen Cupin ja Kakkosen Cupin otteluiden erotuomarimaksut.

Erotuomaritoiminta / asettelut

Palloliitto asettelee erotuomarit Veikkausliigajoukkueiden ja Ykkösen joukkueiden karsintalohkojen sekä Suomen Cupin ja Kakkosen Cupin otteluihin.  

Olosuhdemääräykset

Veikkausliigajoukkueiden ja Ykkösen joukkueiden karsintalohkot:
Pelikentän minimikoko on 100 x 60 m. Kentän suosituskoko on 105 x 68 m. Pelikentän päällyste on Suomen Palloliiton hyväksymä jalkapallonurmi. Kentällä on oltava vähintään 500 luxin valaistus. Joukkueita ja erotuomaristoa varten on varattava erilliset pukuhuoneet, suihkutilat ja wc-tilat, jotka on oltava yksinomaan heidän käytettävissä 60 minuuttia ennen ottelua ja vähintään 30 minuuttia ottelun jälkeen. 
Pelikentällä on oltava äänentoistolaitteet ja tulostaulu, sekä tulospalvelussa tarvittavat laitteet, sekä tietoliikenneyhteydet. Ottelupaikalla tulee olla katsomo, jossa on istumapaikat vähintään 200 hengelle. 
Katsomoiden välittömässä läheisyydessä tulee olla yleisön saniteettitilat ja yleisönpalvelutilat.  
Vierasjoukkueen kannattajille tulee osoittaa erillinen katsomonosa palveluineen. 

Kakkosen Cup:
Pelikentän minimikoko on 100 x 60 m. Kentän suosituskoko on 105 x 68 m. Pelikentän päällyste on Suomen Palloliiton hyväksymä jalkapallonurmi. Kentällä on oltava vähintään 300 luxin valaistus. Joukkueita ja erotuomaristoa varten on varattava erilliset pukuhuoneet, suihkutilat ja wc-tilat, jotka on oltava yksinomaan heidän käytettävissä 60 minuuttia ennen ottelua ja vähintään 30 minuuttia ottelun jälkeen. 
Pelikentällä on oltava äänentoistolaitteet ja tulostaulu, sekä tulospalvelussa tarvittavat laitteet, sekä tietoliikenneyhteydet. Katsomoiden välittömässä läheisyydessä tulee olla yleisön saniteettitilat ja yleisönpalvelutilat.  

Suomen Cupin neljännesvälierät (16 joukkuetta) ja puolivälierät:
Kentän minimikoko on 100 x 64 m. Kentän suosituskoko on 105 x 68 m. Pelikentän päällyste on Suomen Palloliiton hyväksymä jalkapallonurmi. Kentällä on oltava vähintään 500 luxin valaistus. Joukkueita ja erotuomaristoa varten on varattava erilliset pukuhuoneet, suihkutilat ja wc-tilat, jotka on oltava yksinomaan heidän käytettävissä 60 minuuttia ennen ottelua ja vähintään 30 minuuttia ottelun jälkeen. 
Pelikentällä on oltava äänentoistolaitteet ja tulostaulu, sekä tulospalvelussa tarvittavat laitteet, sekä tietoliikenneyhteydet. Ottelupaikalla tulee olla katsomo, jossa on istumapaikat vähintään 200 hengelle. 
Katsomoiden välittömässä läheisyydessä tulee olla yleisön saniteettitilat ja yleisönpalvelutilat.  
Vierasjoukkueen kannattajille tulee osoittaa erillinen katsomonosa palveluineen. 

Suomen Cupin välierät ja finaali:
Kentän minimikoko on 100 x 64m. Kentän suosituskoko on 105 x 68m. Stadionin tulee täyttää minimissään UEFA Cat 2 tason vaatimukset (UEFA Stadium Infrastructure Regulations, Edition 2018).

Finaalin pelipaikka:
Suomen Cupin finaali pelataan Olympiastadionilla tai Palloliiton erikseen määrittelemällä stadionilla.

Yleistä olosuhteista:
Poikkeuslupia voidaan näistä erityisvaatimuksista myöntää. Poikkeuslupa-anomukset tulee toimittaa Suomen Palloliiton kilpailutoimintoon välittömästi, kun jokin potentiaalinen ongelma tulee tietoisuuteen.

Palloliitolla on oikeus määrätä peli pelattavaksi puolueettomalla, tai vierasjoukkueen kentällä Cupin jokaisessa pelivaiheessa, kun olosuhde- ja /tai kilpailuteknistä esteistä johtuen pelin järjestäminen kotijoukkueen haluamalla kentällä ei ole mahdollista. Mikäli peli siirretään Palloliiton toimesta pois kotijoukkueen kentältä/hallista, Palloliitto päättää myös muutoksen taloudellisista ehdoista mahdollisimman tasaisesti molemmille osapuolille.

Mediaoikeudet, markkinointiin, viestintään ja televisiointiin/striimaamiseen liittyvät määräykset

Suomen Cupin karsintakilpailut (Veikkausliiga- ja Ykkösen joukkueiden karsintalohkot) ja Kakkosen Cup
Osallistuvat seurat luovuttavat kaikki oikeudet kilpailun järjestäjänä toimivalle Palloliitolle, jotta Palloliitolla on mahdollisuus paketoida oikeudet ja myydä edelleen keskitetysti oikeuksista kiinnostuneille. Mikäli Palloliitto myy vain osan otteluiden mediaoikeuksista, pakettien ulkopuolelle jäävät oikeudet palautuvat seuroille automaattisesti 15.1.2021, jonka jälkeen seurat voivat itse sopia oikeuksista. Palloliitto tarkentaa mediaoikeuksiin ja striimauksiin liittyvän toimintamallin seuroille 15.1.2021 mennessä. 

Suomen Cup
Suomen Cupin otteluiden - Neljännesvälierät (5), Puolivälierät (4), Välierät (2) ja Finaali (1) - mediaoikeudet ovat Palloliitolla. Mikäli jokin ottelu jää syystä tai toisesta tehdyn/tehtävän mediaoikeussopimuksen ulkopuolelle ja asiasta erikseen sovitaan, Palloliitto voi luovuttaa finaalia lukuun ottamatta ottelun mediaoikeudet kotijoukkueelle.  

Tulospalvelu

Suomen Cupin karsintakilpailuissa (Veikkausliiga- ja Ykkösen joukkueiden karsintalohkot), Suomen Cupissa ja Kakkosen Cupissa kotijoukkue ylläpitää normaalia live-seurantaa TASO-järjestelmässä.

Alustavat pelaajaluettelot tulee ilmoittaa 4h ennen peliä, ne tehdään julkiseksi 3h ennen peliä, kokoonpanot tarkistetaan erotuomaripalaverissa 75min ennen ottelua ja vahvistetut pelaajaluettelot julkistetaan 60min ennen ottelun alkua.

Kurinpito / Varoitukset ja kentältäpoistot

Vastalauseet
Vastalauseet on tehtävä kilpailumääräysten mukaisesti.

Koska sekä Suomen Cupin karsintakilpailuiden, Suomen Cupin että Kakkosen Cupin pelirytmi edellyttää tulosten nopeata varmistumista, niin kilpailumääräyksistä poiketen vastalause on aina tehtävä 24 tunnin kuluessa ottelun päättymisestä molemmissa kilpailuissa. Samoin vastine on annettava 24 tunnin kuluessa vastinepyynnön tiedoksisaannista. Liiton toimiston tekemästä päätöksestä ei voi valittaa vastalauselautakunnalle.

Varoitusten ja kentältäpoistojen kertyminen, ja niiden vaikutus sarjapeleihin

 • Suomen Cupissa (naiset ja miehet), näiden karsinnoissa tai Kakkosen Cupissa saadut varoitukset kerryttävät eräitä poikkeuksia lukuun ottamatta varoitustiliä vain kyseisissä kilpailuissa (Kakkosen Cup katsotaan osaksi Suomen Cupia). Katso asiasta tarkemmin varoituksia ja kentältä poistoja koskevat säännöt.
 • Varoitusten kertyminen on kilpailukohtaista ja henkilökohtaista. Ottelutuloksen muutoksella tai mitätöinnillä ei ole vaikutusta pelaajaan saamiin varoituksiin tai niistä seuraaviin pelikieltoihin.
 • Kauden 2020 varoitukset ja kentältäpoistot-sääntöihin on tehty seuraavat tarkennukset, jotka edelleen ovat voimassa kaudella 2021:  

  Sarjamuotoisesta kilpailutoiminnasta saatuja pelikieltoja/toimitsijakieltoja ei voi kärsiä Suomen Cupissa.  

  Mikäli pelaajan tai toimihenkilön joukkue pelaa Suomen Cupin otteluiden välissä sarjamuotoista kilpailua on pelaajalla pelioikeus sarjassa, vaikka hän olisi pelikiellossa Suomen Cupissa tai sen karsinnoissa saadun pelikiellon johdosta.  

  Mikäli pelaaja on saanut joukkueensa pelaamassa Suomen Cupin ottelussa suoran punaisen kortin kentältäpoistokoodien H, I, tai J mukaisen teon johdosta, tai jos pelaaja tai taustahenkilö on saanut lisäpelikiellon/lisätoimitsijakiellon kurinpitomenettelyn kautta, siirretään ao. kielto kärsittäväksi saman joukkueen pelaamaan sarjamuotoiseen kilpailuun, jos kiellon kärsiminen osittain tai kokonaan ei ole mahdollista Suomen Cupin otteluissa. Tällaista toiseen kilpailuun siirrettyä pelikieltoa ei lasketa mukaan sarjassa huomioitaviin varoituskiintiöihin ja/tai lisäpelikieltoihin. 

Muita kilpailutoiminnan/kilpailutapahtuman erillismääräyksiä

Pelaajien rekisteröinti ja ”testipelaajan” siirtomaksun palautus
Suomen Cupin karsintakilpaluiden (Veikkausliiga- ja Ykkösen joukkueiden karsintalohkot), Suomen Cupin sekä Kakkosen Cupin ottelut ovat virallisia otteluita, joissa ei voi peluuttaa edustusoikeudetonta pelaajaa.

Edustusoikeuden siirron taloudellisen riskin kohtuullistamiseksi noudatetaan Palloliiton kilpailumääräysten lisäksi seuraavaa: Jos pelaajasopimus ja edustusoikeuden siirto on rekisteröity ja edustusoikeiden siirtomaksu maksettu sen jälkeen, kun siirtoikkuna on kyseisen kilpailuvuoden tammikuussa auennut, niin seuralle palautetaan 80 % kansainvälisestä siirtomaksusta, mikäli pelaajasopimus päätetään viikon sisällä alkulohkon päättymisestä (seuran viimeisestä alkulohkon ottelusta laskettuna). Kakkosen Cupin joukkueiden osalta edellä mainittu takaraja pelaajasopimuksen päättämisestä on kiinteä 28.2.2021.  Siirtomaksun palautusvaatimus, on tehtävä 30.4.2021 mennessä, ja se koskee ainoastaan kansainvälisen siirtomaksun palautusta. Lisäksi ehtona on, että pelaaja on pelannut edustamassaan joukkueessa, jossakin Suomen Cupin karsintapeleistä. 

Vaihtopelaajien määrä ja Vaihto-oikeus

Suomen Cupin karsintakilpailuissa, Suomen Cupissa ja Kakkosen Cupissa pöytäkirjaan saa merkitä seitsemän vaihtopelaajaa. Kaikissa peleissä, koko kilpailun ajan, joukkueella on oikeus viiteen (5) pelaajavaihtoon, johon saa käyttää kolme vaihtotapahtumaa (tauolla tehtyä vaihtoa/tehtyjä vaihtoja ei lasketa tähän kiintiöön). 

Tästä poiketen, joukkueella on oikeus tehdä kuusi (6) pelaajavaihtoa kokonaisuudessaan, mikäli varsinaisen peliajan jälkeen pelataan vielä jatko-ottelu. Täten joukkueelle muodostuu myös oikeus neljänteen vaihtotapahtumaan

Pallopojat
Kotijoukkueen tulee kutsua riittävä määrä pallopoikia jokaiseen otteluun.

Pelipallot
Palloliitolla on oikeus määritellä ottelun pelipallot sekä Suomen Cupin karsintakilpailuissa, että Suomen Cupissa. Suomen Cupin Finaali pelataan Molten-palloilla. Muiden otteluiden osalta ottelut pelataan kotijoukkueen palloilla. Palloliitto toimittaa finaalijoukkueille hyvissä ajoin ennen ottelua kohtuullisen määrän Molten-palloja. 

Stadionvaraukset
Kotijoukkue vastaa kenttien/hallien/stadioneiden varauksesta otteluita varten

Ottelusiirrot
Kun otteluohjelma on lyöty lukkoon, ottelusiirtoja sallitaan vain force majeure-tapausten takia. Mahdollisesta ottelusiirrosta päätökset tekee Palloliiton kilpailutoiminto.

Kenttävarausten kesto ja lämmittelyajat, otteluiden alkamisajat

 • Veikkausliiga- ja Ykkösen joukkueiden karsintalohkojen otteluissa pelikentän tulee olla vapaa lämmittelylle viimeistään 45 min ennen ottelun alkamaista (suositus 60 min)
 • Kakkosen Cupin otteluissa pelikentän tulee olla vapaa lämmittelylle viimeistään 30 min ennen ottelun alkamista (suositus 45 min)
 • Suomen Cupin otteluissa pelikentän tulee olla vapaa lämmittelylle viimeistään 60 min ennen ottelun alkamista
 • jatko-ottelua, ja sen jälkeen mahdollisti seuraavaa rangaistuspotkukilpailua varten, tulee varata aikaa vähintään 45 min (suositus 60 min)
 • tauon kesto kaikissa otteluissa on 15 min, ja tästä voidaan poiketa (lyhyempi tauko) poikkeustapauksissa, josta päättää erotuomari
 • arkiottelut saavat alkaa aikaisintaan kello 17:00, ja viikonloppupelit aikaisintaan kello 13:00. Viikonloppupelit voivat alkaa aikaisemmin, vierasjoukkueen suostumuksella. Näissä asioissa lopullisen päätöksen tekee kuitenkin Palloliiton kilpailutoiminto.