YKKÖNEN

Ykkönen pelataan 12 joukkueen sarjana. Aluksi pelataan kaksinkertainen runkosarja, jonka päätteeksi jakaannutaan Ylempään jatkosarjaan (runkosarjassa sijoille 1.–6. sijoittuneet joukkueet) ja Alempaan jatkosarjaan (runkosarjassa sijoille 7.–12. sijoittuneet joukkueet), joissa pelataan yksikertainen sarja. Jatkosarjoja pelataan jatkumona runkosarjalle, jolloin runkosarjassa saadut pisteet ja maalit seuraavat mukana sellaisenaan jatkosarjoihin ilman muutoksia.

JATKOSARJAT / KARSINTA

Ylemmässä jatkosarjassa joukkueet sijoittuvat kokonaiskilpailussa sijoille 1.–6. ja Alemmassa jatkosarjassa sijoille 7.–12. riippumatta lopullisista pisteistä, jotka on saatu jatkosarjoissa.

Ylemmän jatkosarjan päätyttyä, kilpailun voittaja nousee suoraan Veikkausliigaan kaudeksi 2022.

Ykkösen karsintapelit Veikkausliigan karsintaan pääsemisestä:

Sijoille 3. ja 4. sijoittuneet joukkueet pelaavat ensin yksiosaisen karsintaottelun, 3. sijoittuneen kotikentällä. Voittaja etenee karsinnan toiseen vaiheeseen. Mikäli ottelu on varsinaisen otteluajan jälkeen tasan, pelataan jatko-ottelu. Voittaja on jatko-ottelussa enemmän maaleja tehnyt joukkue. Jos kumpikaan joukkue ei tee maaleja jatko-ottelussa, niin suoritetaan rangaistuspotkukilpailu. Ottelussa ei noudateta UEFA:n vierasmaalisääntöä.

Karsinnan toisessa vaiheessa, Ylemmän jatkosarjan 2. sijoittunut pelaa yksiosaisen karsintaottelun ensimmäisen karsintaottelun (3. vs. 4.) voittajaa vastaan, 2. sijoittuneen kotikentällä. Voittaja etenee Veikkausliigan kaksiosaiseen nousukarsintaan. Mikäli ottelu on varsinaisen otteluajan jälkeen tasan, pelataan jatko-ottelu. Voittaja on jatko-ottelussa enemmän maaleja tehnyt joukkue. Jos kumpikaan joukkue ei tee maaleja jatko-ottelussa, niin suoritetaan rangaistuspotkukilpailu. Ottelussa ei noudateta UEFA:n vierasmaalisääntöä.

Ykkösessä 10., 11. ja 12. sijalle sijoittuneet joukkueet putoavat suoraan Kakkoseen kaudelle 2022.

JOUKKUEET 2021

Ekenäs Idrottsförening (EIF)
Fotbollsföreningen Jaro, Jakobstad (FF Jaro)
Helsingin Jalkapalloklubi, Helsinki (HJK Klubi 04)
IF Gnistan, Helsinki (Gnistan)
JIPPO, Joensuu (JIPPO)
KPV:n juniorit, Kokkola (KPV)
Mikkelin Palloilijat (MP)
Musan Salama, Pori (MuSa)
Pallokerho-35, Helsinki (PK-35)
Rovaniemen Palloseura (RoPS)
Turun Palloseura (TPS)
Vaasan Palloseura (VPS)

Kilpailukohtainen menettelysäännös kilpailun päättymiseen liittyen:
Mikäli runkosarjan suunniteltu päätöskierros siirtyy pelattavaksi myöhemmäksi suunnitellusta, Ykkösen karsintapelit Veikkausliigan karsintaan pääsemisestä, jätetään pelaamatta mutta jatkosarjat pelataan, ja sarjan päättyessä ylemmän jatkosarjan 2. sijoittunut joukkue pelaa liigakarsinnassa.

Vaikka runkosarjan päätöskierros siirtyisi pelattavaksi suunniteltua myöhäisemmäksi, ylempää jatkosarjaa pelataan enintään 17.10. asti.

Poikkeuksena edellisestä, mikäli Veikkausliigan haastajasarjan suunniteltua päätöspäivää (17.10.) tarkistetaan myöhemmin pelattavaksi, Ykkösen Ylemmän jatkosarjan viimeistä pelipäivää voidaan venyttää samaan kyseiseen päivämäärään, mutta kuitenkin enintään 31.10. asti.

Ykkösen alempaa jatkosarjaa pelataan tarvittaessa enintään 31.10. asti, sarjan saattamiseksi loppuun.

Mikäli kilpailu keskeytyy jatkosarjojen jo ollessa käynnissä, käytetään nousijan ja karsijan, sekä putoajien määrittelyssä, kyseisen loppusarjan viimeisimmän pelatun täyden kierroksen sarjataulukkoa.