Miesten Ykkönen info

Ykkönen pelataan 12 joukkueen sarjana. Aluksi pelataan kaksinkertainen runkosarja, jonka päätteeksi jakaannutaan Ylempään jatkosarjaan (runkosarjassa sijoille 1.–6. sijoittuneet joukkueet) ja Alempaan jatkosarjaan (runkosarjassa sijoille 7.–12. sijoittuneet joukkueet), joissa pelataan yksikertainen sarja. Jatkosarjoja pelataan jatkumona runkosarjalle, jolloin runkosarjassa saadut pisteet ja maalit seuraavat mukana sellaisenaan jatkosarjoihin ilman muutoksia.   

Ylemmässä jatkosarjassa joukkueet sijoittuvat kokonaiskilpailussa sijoille 1.–6. ja Alemmassa jatkosarjassa sijoille 7.–12. riippumatta lopullisista pisteistä, jotka on saatu jatkosarjoissa.  

Ylemmän jatkosarjan päätyttyä, kilpailun voittaja nousee suoraan Veikkausliigaan kaudeksi 2022.  

Ykkösen karsintapelit Veikkausliigan karsintaan pääsemisestä:  

Sijoille 3. ja 4. sijoittuneet joukkueet pelaavat ensin yksiosaisen karsintaottelun, 3. sijoittuneen kotikentällä. Voittaja etenee karsinnan toiseen vaiheeseen. Mikäli ottelu on varsinaisen otteluajan jälkeen tasan, pelataan jatko-ottelu. Voittaja on jatko-ottelussa enemmän maaleja tehnyt joukkue. Jos kumpikaan joukkue ei tee maaleja jatko-ottelussa, niin suoritetaan rangaistuspotkukilpailu. Ottelussa ei noudateta UEFA:n vierasmaalisääntöä.  

Karsinnan toisessa vaiheessa, Ylemmän jatkosarjan 2. sijoittunut pelaa yksiosaisen karsintaottelun ensimmäisen karsintaottelun (3. vs. 4.) voittajaa vastaan, 2. sijoittuneen kotikentällä. Voittaja etenee Veikkausliigan kaksiosaiseen nousukarsintaan. Mikäli ottelu on varsinaisen otteluajan jälkeen tasan, pelataan jatko-ottelu. Voittaja on jatko-ottelussa enemmän maaleja tehnyt joukkue. Jos kumpikaan joukkue ei tee maaleja jatko-ottelussa, niin suoritetaan rangaistuspotkukilpailu. Ottelussa ei noudateta UEFA:n vierasmaalisääntöä.  

Ykkösessä 10., 11. ja 12. sijalle sijoittuneet joukkueet putoavat suoraan Kakkoseen kaudelle 2022.

Ykkösessä pelaavat joukkueet kaudella 2021

Ekenäs Idrottsförening (EIF)  
Fotbollsföreningen Jaro, Jakobstad (FF Jaro)   
Helsingin Jalkapalloklubi, Helsinki (HJK Klubi 04) 
IF Gnistan, Helsinki (Gnistan)   
JIPPO, Joensuu (JIPPO) 
KPV:n juniorit, Kokkola (KPV)   
Mikkelin Palloilijat (MP)   
Musan Salama, Pori (MuSa)   
Pallokerho-35, Helsinki (PK-35) 
Rovaniemen Palloseura (RoPS) 
Turun Palloseura (TPS) 
Vaasan Palloseura (VPS)