Mikä UEFA Nations League?

UEFA Nations League 2020-21 – näin se toimii

Euroopan jalkapalloliiton UEFAn uusin maajoukkuekilpailu UEFA Nations League pelattiin ensi kertaa kaudella 2018-19 ja nyt syksyllä 2020 alkaa toinen kausi Nations Leagueta.

Kilpailun muotoa on hiukan muokattu ensimmäisestä versiosta, mutta perusperiaate on entisellään. Nimensä mukaisesti kyse on enemminkin sarjasta kuin turnauksesta ja vaikka myös Nations Leaguen mestaruudesta pelataan erikseen, suurimmalle osalle maista kyse on noususta, putoamisesta tai sarjapaikan säilyttämisestä.

Nations Leaguessa kaikki Euroopan maajoukkueet (55) jaetaan rankingin mukaisessa järjestyksessä neljään liigaan niin, että A-liigassa pelaavat parhaat ja D-liigassa huonoimmat maat. Liigoissa A-C on neljä ja liigassa D kaksi lohkoa – Suomi pelaa B-liigan lohkossa 4 yhdessä Bulgarian, Irlannin ja Walesin kanssa. 

Suomi voitti syksyllä 2018 lohkonsa C-liigassa, ja nousi B:hen. Tälläkin kertaa lohkovoittajat liigoista B, C ja D nousevat ylempään liigaan. Liigojen A ja B lohkojen viimeiset putoavat alempaan liigaan, minkä lisäksi C-liigasta putoaa kaksi maata D:hen. Jokainen maaottelu vaikuttaa lisäksi FIFA World Rankingiin, jolla on puolestaan merkitystä muun muassa tulevien MM-karsintojen lohkoarvonnassa.

Nations League tuo maille myös toisen mahdollisuuden nousta mukaan jalkapallon MM-lopputurnaukseen. Kilpailun kautta kaksi parasta lohkovoittajaa, jotka eivät muuten olisi MM-paikkaa saamassa tai siitä taistelemassa, pääsee karsimaan kisapaikasta MM-karsinnan pudotuspelivaiheeseen.

Nations Leaguesta lisää UEFA:n videolla >>

Nations League 2018-19

Nations League takaa pienemmillekin jalkapallomaille toisen mahdollisuuden nousta mukaan jalkapallon EM-kisoihin. Perinteisten karsintojen kautta kisapaikkansa varmistavien kahdenkymmenen maan lisäksi Nations Leaguen kautta kisoihin selviää neljä maata. Euroopan mestaruus 2020 ratkotaan 24 maan kesken 12 Euroopan kaupungissa. 

Nations Leaguessa kaikki Euroopan maajoukkueet (55) jaetaan rankingin mukaisessa järjestyksessä neljään liigaa niin, että A-liigassa pelaavat parhaat ja D-liigassa huonoimmat maat. Jokaiseen liigaan (A-D) tulee neljä lohkoa. Jokaisen lohkon voittaja etenee pudotuspeleihin, joissa ratkaistaan kisapaikan kohtalo. 

Suomen kannalta olennaista on se, että jokaisesta liigasta yksi maa saa paikan EM-kisoissa. Suomi pelaa C-liigan lohkossa 2 yhdessä Unkarin, Kreikan ja Viron kanssa.   

Nations League alkaa syksyllä 2018. Syys-loka- ja marraskuussa pelataan oman lohkon alkupelit. Normaalit EM-karsinnat alkavat puolestaan maaliskuussa. Karsintojen kymmenen pelipäivää viedään läpi marraskuuhun 2019 mennessä ottelukalenterin mukaisesti. Kymmenestä lohkosta kaksi parasta saa suoran kisapaikan. 

Maaliskuussa 2020 Nations Leaguen lohkovoittajat mittelevät oman liigansa voitosta ja siten EM-kisapaikasta pudotuspeleissä. Sen jälkeen tiedetään mitkä neljä liigavoittajaa tekevät seuraa kahdellekymmenelle karsintojen kautta EM-kisoihin selvinneelle maalle. 

Nations Leagussa pelataan myös turnausvoitosta. Siitä pelaavat A-liigan lohkovoittajat Final Four -turnauksessa kesällä 2019. Nations League pelataan jatkossa kahden vuoden välein. Lohkovoittajat liigoista B, C ja D nousevat ylempään liigaan. Liigojen A, B ja C lohkojen viimeiset puolestaan putoavat alempaan liigaan. 

Huuhkajien Nations League ottelut näet maksutta Viafree -kanavalla. Klikkaa itsesi peliin tästä >>

Lisätietoja Nations Leaguesta UEFA:n sivuilta >>