Takaisin
23.11.2020 klo 10.01

Ylöjärven Ilveksen juniorimankeli tuottaa huippupelaajia

Jaa:

Ⓒ Jouni Pihlaja

Ylöjärven Ilves on yksi niistä harvoista suomalaisista kasvattajaseuroista, joissa keskiössä on myös futsalin juniorityö. Seurassa pyritään aktiivisesti kehittämään pelaajien lajiosaamista ja kasvattamaan nuorista pelaajia, joilla on hyvät edellytykset menestyä niin kotimaisilla kuin kansainvälisilläkin kentillä. 

Menestys pitkän työn tulosta

Ylöjärven Ilveksen juniorimankeli tuottaa huippupelaajia kaudesta toiseen. YIlves on yksi Suomen johtavia futsalin kasvattajaseuroja, ja seuran kasvatteja löytyy useista alueen huippujoukkueista. Myös menestystä on tullut useammassakin ikäluokassa. Viime kaudella seuran U19 joukkue voitti SM-hopeaa. Monien huomio kuitenkin kiinnittyi seuran U17-joukkueeseen, joka löi 7.-8.3.2020 pelatussa SM-lopputurnauksessa pöytään täydellisen suvereenin esityksen. Välierissä OsPa kaatui murskalukemin 16-2, eikä joukkue jättänyt finaalissakaan mitään arvailujen varaan. Euran Pallolla ei juuri ollut mahdollisuuksia, kun YIlves naputteli 5-0 lukemat. 

Ylöjärven Ilveksen juniorien menestyksen taustalla ei ole kultainen ikäluokka tai poikkeuksellinen lahjakkuus, vaan sekä pelaajien että valmennusryhmän pitkäjänteinen panostus lajiin.

– Meillä on kasassa joukkue, jossa suurin osa on harjoitellut futsalia melko pienestä pitäen. Aloitimme futsalharjoittelun poikien ollessa noin 8–9-vuotiaita. Olemme siinä mielessä lajin pioneereja junioripuolella, että olemme aika pitkään jo tehneet tätä, kertoo joukkueen vastuuvalmentaja Petteri Pulkkinen

Osa joukkueen pelaajista on ollut mukana alusta lähtien, mutta luonnollisesti kaikki eivät jatka lajia aikuisiksi asti. Pelaajapulasta ei silti joukkueessa ole tarvinnut kärsiä koskaan. Valmennustiimin mukaan joukkueen pelaajat ovat erittäin sitoutuneita lajiin ja harjoituksiin saapuu aina vähintään 14-15 pelaajaa. 

Voimaa yhdessä tekemisestä

Vuosien varrella myös uusia pelaajia on saapunut seuraan monilta lähialueen pitäjiltä. Yksi muualta YIlvekseen saapuneista pelaajista on joukkueen kapteeni ja laitapelaaja Kosti Lehto, joka on viihtynyt joukkueessa hyvin. Hänen mukaansa yksi seuran vahvuuksia on vahva yhdessä tekemisen kulttuuri, joka näkyy myös pelaajan arjessa. 

– Meillä on joukkueessa todella hyvä ryhmähenki. Myös seurassa on vahva seurahenki. Täällä tehdään todella yhdessä töitä, Lehto pohtii. 

Yhdessä tekeminen korostuu myös P17-joukkueen valmennuksessa. Joukkueen taustaryhmä muistuttaa enemmän pääsarjajoukkueen kuin juniorijoukkueen tiimiä. Joukkueen toimihenkilöihin kuuluvat vastuuvalmentaja Pulkkisen lisäksi mm. toinen valmentaja Lassi Raittinen, maalivahtivalmentaja Ilkka Saastamoinen, huoltaja Arttu Eräpalo ja joukkueenjohtaja Sami Marjamäki

Määrä ei korvaa laatua

Myöskään laatua ei Ylöjärven Ilveksen valmennuksesta puutu. Vastuuvalmentaja Petteri Pulkkinen onkin monelle lajin seuraajalle tuttu mies – niin pelaajana kuin valmentajanakin. 

– Aloitin itse pelaajana Futsal-Liigassa heti sen perustamisvuonna. Pelattuani 6-7 vuotta Sääksjärven Loiskeessa siirryin Ilves futsaliin pelaamaan. Sitten erinäisten muutosten myötä päädyin Ilveksen pelaajavalmentajaksi ja sitten pikkuhiljaa oma pelaaminen alkoi jäädä ja siirryin valmentajaksi, Pulkkinen kertaa omaa uraansa. 

Valmennettuaan Ilvestä muutaman vuoden Pulkkinen päätti keskittyä YIlveksen junioreiden valmentamiseen, mutta suostui vielä kaudella 2014-15 valmentamaan Sievi Futsalin liigajoukkuetta. Tämän jälkeen hän on kuitenkin antanut kaiken osaamisensa YIlveksen junnujoukkueen käyttöön. Kiinnostus Pulkkisen futsaloppeja kohtaan ei kuitenkaan ole Ylöjärven ulkopuolella loppunut. 

– Kyselyitä tuli varmaan joka vuosi Sievissä lopettamisen jälkeen. Nyt olen halunnut kuitenkin keskittyä tähän. 

Pulkkisen valmennusfilosofiassa tärkeä teema on se, että harjoittelussa määrä ei korvaa laatua. Joukkue harjoittelee kolmesti viikossa, mutta jokainen harjoittelukerta on huolella rakennettu kokonaisuus. Lajiharjoittelun lisäksi treeneihin kuuluu usein myös kuntosalilla tehtävä osio, jota ohjaavat Ilkka Saastamoinen ja Lassi Raittinen. 

– Pääsääntöisesti pyrimme, että kaikki harjoitukset tehdään joukkueen kanssa niin, että pelaajille jää aikaa muuhunkin, kesälle sitten on tarjottu vähän omatoimiohjelmiakin. Tuon ikäiset jätkät tekevät silti paljon myös omalla ajallaan, käyvät esimerkiksi punttiksella. Me sitten yritämme treeneissä katsoa, että he saavat meiltä ohjeita, joita voivat hyödyntää myös omissa harjoituksissaan, Raittinen kertoo. 

Tavoitteena tarjota mahdollisuudet menestykseen

Ylöjärven Ilveksessä nuorille pelaajille pyritään antamaan mahdollisimman hyvät edellytykset menestyä jo lähivuosina aikuisten kovissa kilpailullisissa sarjoissa. Pelaajia pyritään kasvattamaan siihen suuntaan, että heillä on mahdollisuudet lyödä läpi juniorimaajoukkueissa ja myöhemmin myös aikuisten maajoukkueessa. Valmennuksen tavoitteena on parantaa pelaajien pelikäsitystä ja kasvattaa ymmärrystä lajista. Jo lyhyiden keskusteluiden pelaajien kanssa perusteella on helppo huomata, että tavoitteessa on onnistuttu hyvin. 

– Pidän futsalissa siitä, miten pelaaja voi vaikuttaa niin paljon kentän tapahtumiin, pääsee puolustamaan ja hyökkäämään, kuvailee kapteeni Kosti Lehto peliä kypsästi.

– Futsalissa on kova tempo, ja kaikilla ratkaisuilla mitä teet kentällä on merkitystä. Kentällä täytyy keskittyä koko ajan, säestää joukkueen toinen laitapelaaja Elias Hämäläinen

Tällä hetkellä YIlveksen nuoret kehittyvät P17 Liigapelien lisäksi myös miesten kolmosdivaripeleissä. Kausi on alkanut lupaavasti myös miesten sarjassa, eikä nuorten pelaajien pärjäämistä aikuisten sarjassa ole tarvinnut jännittää – päinvastoin vaikuttaa siltä, että pelaajien taso riittäisi korkeammallekin. 

– Kyllä poikia varmasti olisi otettu jo miesten mukaankin, itse näen tässä heille kuitenkin sellaisen tien, ja ei heidän ole mitään järkeä lähteä liian aikaisin miesten joukkueisiin. Vaikka harjoittelu kovassa ympäristössä totta kai kiehtoo, on ihan eri asia pelata kovia oman ikäluokan pelejä koko ajan kuin pelata muutama hajavaihto miesten sarjassa silloin tällöin, Pulkkinen kertoo. 

Tulevaisuus näyttää, nouseeko näitä nuoria miehiä lähivuosina alueen Liigaseuroihin, vai pysyykö joukkue yhdessä vieden Ylöjärven Ilveksen futsalin huipulle.

Tutustu Ylöjärven Ilveksen P04-05 joukkueeseen videon muodossa täällä tai sosiaalisessa mediassa.