Ykkösen viikkoraportti 9.6.

Ykköstä pelattiin viikonloppuna viidennen kierroksen verran. Hiljalleen jyvät alkavat erottua akanoista sarjataulukossakin. Kärkipaikoilla ovat tappioitta FC Viikingit ja TP-47. Perää pitää ilman voittoja FC Korsholm.
      FC Korsholm jäi jyrän alle OulussaYkkösen viides kierros käynnistyi perjantaina Oulussa, jossa kohtasivat AC Oulu ja vierailija FC Korsholm. Kotijoukkue oli selvä ennakkosuosikki, sillä FC Korsholm ei vielä ollut ottanut pistettäkään. Maalinteossa mustasaarelaiset olivat onnistuneet vain kerran.AC Oulu aloittikin väkevästi. Jo viiden minuutin jälkeen nousi hyökkäys kohti FC Korsholman maalia niin, että puolustaja Jonas Sandlin joutui kaatamaan oululaishyökkääjä Dritan Stafsulan rangaistusalueen rajalla. Erotuomari Petri Pahtakari osoitti pilkkua. Lukemat 1-0 viimeisteli brasilialaisvahvistus Pires Jefferson.Nopean avausmaalin jälkeen FC Korsholm vetäytyi pettyneenä kuoreensa. AC Oulu pyöritti peliä keskikentällä ja pääsi vikkelästi nousemaan myös vierasmaalia päin. FC Korsholman verkkoon ei palloa enää kuitenkaan onnistuttu panemaan. Taukolukemiksi jäivät näin 1-0.Toisen jakson FC Korsholm aloitti pirteämmin ja AC Oulu maltillisemmin. Isännät antoivat FC Korsholman päästä peliin puolustaessaan, mutta vierasjoukkue ei saanut maalia aikaiseksi. Ottelun 62. minuutilla, juuri kun FC Korsholman toivo oli jälleen herännyt, iski AC Oulu. Hyökkääjä Dritan Stafsula jätti hitaan mustasaarelaispuolustuksen jälkeensä ja teki tilanteeksi 2-0.Toinen maali vei tuulen vieraiden purjeista. FC Korsholm yritti yhä, mutta yhtä ponnettomasti kuin aiemminkin tällä kaudella, eikä voittajasta ollut epäselvyyksiä. Kaksi minuuttia ennen päätösvihellystä Adrian Rizvani viimeisteli vielä kulmapotkusta loppunumerot 3-0.AC Oulu otti siis jälleen täydet pisteet. Joukkue on näin täysillä mukana kärkikahinoissa. FC Korsholm sen sijaan on viiden kierroksen jälkeen sarjajumbona. Pistetiliä ei vielä ole avattu, eikä tulevaisuus näytä valoisammalta. Pian FC Korsholm joutuu itsekin hyväksymään putoajasuosikin aseman.Pääkaupunkiseudulla tasaista lauantainaLauantaina Espoossa vastakkain asettuivat kauden alisuorittaja ja ylisuorittaja, kun kentälle hölkkäsi FC Honka ja vieraansa Vaasan Palloseura. Isäntäjoukkue on ollut avauskierroksilla varsin alavireinen, kun taas VPS oli pystynyt neljässä pelissä kolmeen voittoon.FC Honka avasi ottelun kotikentällään paremmin. Espoolaiset pakottivat VPS:n syviin puolustusasemiin niin, etteivät vaasalaiset saaneet vaarallisia hyökkäyksiä aikaan lainkaan. FC Honka sen sijaan yritti rikkoa VPS:n puolustusmuuria ahkerasti. Ottelun 32. minuutilla Sami Ylä-Jussila teki yrityksistä kohtalokkaimman: Ylä-Jussilan vapaapotku osui rangaistusalueella VPS-puolustajan käteen. Mies itse sai kunnian laukoa taukolukemiksi 1-0.Toisella puoliajalla vajaa 200-henkinen yleisö seurasi kuin eri ottelua. VPS otti ohjat käsiinsä samalla kun FC Honka alkoi pelokkaan oloisesti varmistella kauden ensimmäistä voittoa. Viimeistely ei kuitenkaan tahtonut onnistua. Peliaikaa oli jäljellä enää kymmenisen minuuttia, kun VPS viimein sai ansaitsemansa tasoituksen. Maalintekijä oli Veli Lampi, joka puski Tomi Sauson keskityksestä päätösnumerot 1-1.Pelitapahtumiin nähden tasatulos oli varsin oikeutettu. Ensimmäisen puoliajan esityksellä FC Honka olisi ansainnut pistepotin, toisen jakson otteillaan taas VPS.Tapiolan länsisuunnassa, Helsingin Vuosaaressa, miteltiin kauden yllättäjän tittelistä. Kotijoukkue FC Viikingit ei ollut vielä hävinnyt yhtään peliä ja oli yllättänyt vakailla esityksillään useat veikkaajat. Vierailija VG-62 puolestaan oli onnistunut nimenomaan vieraskentillä.Yllättäjien välienselvittelystä muodostui kiehtova. FC Viikingit otti johtoaseman jo 4. peliminuutilla Kalle Saarisen toimesta. Vain kolme minuuttia myöhemmin VG-62 kuroi eron kiinni Valtteri Laaksosen osumalla. Lukemissa 1-1 palloiltiin puoliajalle asti, eikä kumpikaan ryhmä näyttänyt antavan tuuman vertaa periksi.Toinen jakso sai samanlaisen salama-alun kuin ensimmäinen: oli pelattu kaksi minuuttia, kun Viacheslav Malakeev teki kauden kolmannen maalinsa ja vei FC Viikingit 2-1 –kotijohtoon. Peli ei kuitenkaan ehtinyt vanheta kuin 55. minuutille asti, kunnes VG-62:n Mika Mäkitalo teki rangaistuspilkulta numerot 2-2.Yhteensä neljän maalin jälkeen jännitysnäytelmä kävi yhä tasaisemmaksi väännöksi. Joukkueet välttelivät virheitä henkensä kaupalla, eikä kumpikaan joukkue päässyt rokottamaan. Tasatulos näytti oikeutetulta, mutta 84. minuutilla Malakeev vei FC Viikingit vielä kerran johtoon. Kolmas takaisku oli vieraille liikaa, eikä VG-62 enää pystynyt tasoittamaan.FC Viikingit otti siis jälleen kotivoiton. Joukkue on nyt maalieron turvin sarjakärjessä. VG-62 on vuosaarelaisia vain neljä pistettä jäljessä, joten vielä on naantalilaisillakin mahdollisuutensa yllätykseen.TP-47 nousi dramaattiseen voittoonPohjan stadionilla kohtasivat vielä lauantaina Tornion Pallo –47 ja FC Kuusankoski. Kaksikosta kotijoukkue lähti peliin selvänä ennakkosuosikkina, sillä TP-47 on perinteisesti kotonaan varsin peräänantamaton. Taistelijan sielu löytyy tosin kuusankoskelaisiltakin, joten pelistä odotettiin kiintoisaa.Ottelu alkoi TP-47:n heilutellessa tahtipuikkoa. Isännät ovat tällä kaudella suosineet puolustusvoittoista taktiikkaa, mutta nyt miehistö lähti hakemaan maalia heti ottelun alusta. FC Kuusankoski puolusti kuitenkin hyvin, ja avausmaalia saatiin odottaa puolisen tuntia. Sitten Juha Saario nousi vastustamattomasti oikealta laidalta. Osuman ja lukemat 1-0 viimeisteli Roman Miroshnitsenko.Maalinsa jälkeen TP-47:n kentällinen hidasti tahtia ja tuntui jo hetken ajan laskeskelevan pistetilin saldoa. Mutta FC Kuusankoski ei taipunutkaan niin vaivattomasti: kymmenen minuuttia avausmaalin jälkeen Jukka Hirvosen vapaapotku nousi muurin yli ja torniolaisvahti Henri Sillanpään ohi. Hölmistyneen TP-47:n epäonneksi kaksi minuuttia myöhemmin Arto Lautamatti veti samasta paikasta – ja jälleen sisään. Taukonumerot olivatkin siis yllättäen 2-1 vieraiden eduksi.Toisen puoliskon FC Kuusankoski aloitti viisaasti vierasvoittoa puolustaen, ja TP-47 sai suosiolla hallita peliä. Maalintekopaikkoja ei kuitenkaan juuri syntynyt, sillä vierasjoukkue onnistui taktiikassaan. Torniolaishyökkäys ei myöskään esittänyt jakson alkupuolella suurta kekseliäisyyttä, ja FC Kuusankosken alakerran oli helppo pitää oma maali puhtaana.Ottelun 71. minuutilla pahanteossa oli kuitenkin taas Saario, joka antoi pystyyn Jarno Koivistolle. Koivisto puski poikkihirteen, mutta paluupalloon ei kuusankoskelaisvahti Mika Niilo-Rämä enää ehtinyt. Taululle kirjattiin tasalukemat 2-2, joita TP-47 lähti vielä hanakasti muuttamaan. FC Kuusankoski puolusti kauhun hiki otsalla, mutta lopulta TP-47 sai voittonsa. Peliaika oli juuri täyttymässä, kun Jussi Hakasalo viimeisteli päätöslukemiksi 3-2.TP-47 nousi siis tappio asemasta voittoon ja osoitti samalla mestarin elkeitä. Joukkueen hyökkäyspeli näytti paremmalta kuin aiemmilla kierroksilla. FC Kuusankoski sen sijaan taisteli komeasti, eikä vierasvoittokaan olisi ollut epäoikeudenmukainen.RoPS ja PP-70 jatkoivat voittolinjallaSunnuntaina Kokkolan keskuskentälle asteli Gamlakarleby Bollklubbin vieraaksi Rovaniemen Palloseura. Molemmilla joukkueilla oli alla voitto – GBK:lla kauden ensimmäinen – joten peliin lähdettiin hyvissä tunnelmissa puolin ja toisin. RoPS:a veikattiin etukäteen silti piirun verran vahvemmaksi.GBK ei selvästi ollut lukenut otteluennakoita, vaan isäntäjoukkue pelasi omin neuvoin. Avausmaali syntyikin jo 9. minuutilla, kun kokenut Gennadi Judin survoi pallon RoPS-verkkoon vapaapotkun jälkihässäkästä. Maalin jälkeen RoPS pysyi tiukassa kokkolalaiskurissa osin kentälle puhaltaneen kovan tuulenkin ansiosta, mutta yhtä kaikki GBK hallitsi pelitapahtumia. Tauon jälkeen GBK:n etu hävisi, sillä tuuli puhalsi nyt myötäisenä rovaniemeläisille. Ottelu ei enää pysynytkään samaan malliin GBK:n hallinnassa, vaan RoPS pääsi yhä lähemmäs kokkolalaismaalia erityisesti vaihtomiehiensä avulla. Samalla isännät alkoivat väsyä, ja RoPS sai paikkansa: pelin 66. minuutilla Zeddy Saileti tasoitti lukemiksi 1-1. GBK-luotsi Grigori Jevtushenko tosin protestoi tilannetta paitsioksi.Neljä minuuttia myöhemmin ei ollut Jevtushenkollakaan protestoitavaa, kun vaihtomies Matias Turpeinen puski väsyneen GBK-puolustuksen läpi lukemat 2-1 RoPS:n hyväksi. Näissä numeroissa peli myös päättyi, ja pisteet lähtivät Rovaniemelle. GBK jäi nuolemaan näppejään, vaikka olikin reilun tunnin ajan kotikentällään suvereeni hallitsija.Tampereella puolestaan kohtasivat Peli-Pojat -70 ja Oulun Luistinseura. PP-70 oli alkanut hiljalleen löytää muotoaan tälle kaudelle, kun OLS taas oli taistellut isompiaan vastaan.Tammelassa OLS:sta ei kuitenkaan ollut mitään vastusta isännille. Jo kuudennella peliminuutilla Samuli Laitila pani pallon oululaisverkkoon, ja lukemiksi kirjattiin 1-0. Näissä numeroissa pelattiinkin koko avausjakso, sillä PP-70 rakensi muttei pystynyt viimeistelemään. OLS sen sijaan peruutteli. Hyökkäyksiä vierailla oli kourallinen, mutta vaaranpaikkoja ei ainoatakaan.Myös toinen puoliaika eteni tamperelaispihdeissä. OLS ei edes laukonut kertaakaan kohti isäntien maalia, mutta osumia ei saanut aikaan kotijoukkuekaan. PP-70 pystyi murtautumaan kipsistään vasta aivan viime minuuteilla. OLS oli riskipelillä nostanut oman miehistön PP-70:n päätyyn, kun Ari Ruoholahti murtautui maalintekoon. Päätöslukemat 3-0 viimeisteli yliajalla Mikko Mäkelä.PP-70 otti näin kauden ensimmäisen kotivoiton. OLS puolestaan palasi Ouluun pahasti haavoitettuna, sillä joukkue on aiemmissa peleissään taistellut hienosti. Nyt saattaakin alkaa perinteinen nousijan laskusuhdanne.Rakuunoille maali ja voitto KraftistaJalkapalloseura Rakuunat yritti sunnuntaina avata kotonaan Lappeenrannassa niin voitto- kuin maalitiliään. Närpes Kraftia isännöivä Rakuunat ei ollut vielä pystynyt tekemään maalin maalia, mutta toisaalta omaan verkkoon oli pallo päässyt vain kolmasti. Myös tappioton Kraft oli pelannut puolustavalla taktiikalla, joten pelistä veikkailtiin tiukkaa takalinjojen taistoa.Varautuneissa merkeissä peli myös alkoi. Palloa pyöritettiin varovasti tunnustellen, eikä kumpikaan joukkue lähtenyt järin innokkaasti hyökkäämään. Jakson parhaan paikan loi puolen tunnin kohdalla Kraft, kun Jens Nygård laukoi kovaa kohti maalia. Kuti meni kuitenkin vikasuuntaan. Toisessa päässä Jiri Kelonen hukkasi pallon aivan verkon edessä ja veti ohi. Sen lähemmäs ei maalia päästy, ja tauolle mentiin lukemissa 0-0.Toisella jaksolla jatkettiin samoista asetelmista, joskin Rakuunat alkoi saada otetta pelistä. Joukkueen hyökkäyspäähän tuli vaihdosta avuksi Mikko Kotilainen, joka pelasikin pirteästi. Samalla Kraft valui yhä syvemmälle puolustaviin asemiinsa.Tasatulos alkoi jo näyttää todennäköiseltä, kun peliä oli enää muutama minuutti jäljellä. Mutta närpiöläispäässä alettiin uskoa tähän liikaakin. Ottelun 88. minuutilla Rakuunoiden keskikenttämies Anssi Ripatti antoi vapaapotkun Kraftin rangaistusalueelle. Pallo pyöri pelaajalta toiselle, kunnes lopulta osui Henri Kiilin jalkaan. Kiili upotti nahkakuulan rauhallisesti Kraft-maaliin.Numeroissa 1-0 peli myös päättyi, ja Rakuunat avasi vihdoin voittotilinsä. Joukkueessa riemu oli korkealla, sillä joukkue on parina viime kautena ollut varteenotettava kilpailija. Kun kuparinen on rikottu, murtuu kenties myös hyökkäyspelin kipsi.