Ykkösen viikkoraportti 7.7.

Ykkösessä pelattiin viikon aikana viisi tasaista ottelua. Kärkikaksikko TP-47 ja AC Oulu pelasi tahoillaan tasurit eikä siis päässyt karkumatkalle. FC Viikingit on sarjakolmosena kaksi pistettä jäljessä. Taulukon hännillä tilanne ei muuttunut: FC Korsholm koki kaksi tappiota ja on yhä peränpitäjänä.
      AC Oulu rutisti pisteen FC ViikingeiltäHelsingin Vuosaaressa ottivat keskiviikon kärkipelissä yhteen FC Viikingit ja AC Oulu. FC Viikinkien höyry oli loistavan, tappiottoman alkukauden jälkeen hieman laantunut. AC Oulun kuntokäyrä sen sijaan oli ollut nousujohteinen. Vierasjoukkue saapuikin Vuosaareen täysi pistepotti mielessään.AC Oulu määräsi ottelun alkuhetkiä. Vasta viidennellä minuutilla FC Viikingit lähestyi vaarallisesti oululaismaalia. Tilannetta seurasi kulmapotku, jonka antoi Jarno Kallijärvi. Kallijärven kulma pomppi puolustaja Ilkka Jäntille, joka laukoi kuin tykin suusta kotijoukkueen 1-0 -johtoon.AC Oulu lopetti kuitenkin FC Viikinkien juhlat lyhyeen. Kahdeksan minuuttia myöhemmin konkari Vesa Kiljunen teki illan komeimman kaukolaukauksella vasempaan yläkulmaan. Tasalukemat 1-1 eivät kuitenkaan isäntiä hämmentäneet. Maalikarkelot jatkuivat 18. peliminuutilla, kun Viacheslav Malakeev vei FC Viikingit 2-1 -johtoon.Näkemästään innostunut yleisö odotti maalisateen jatkuvan, mutta FC Viikingit alkoi johtoasemassa jo peruutella. Toisaalta AC Oulun yliyrittäminen vei mahdollisuuden vierasmaaliin. Oululaisryhmä sai FC Viikinkien virheistä useita mahdollisuuksia tasoitukseen, mutta ratkaisijaa ei löytynyt. Puoliaikatilanne oli siis 2-1 FC Viikinkien hyväksi.Toinen jakso alkoi tasaväkisenä, mutta terättömänä. Avauspuoliskon puhti oli molemmilta joukkueilta jäänyt pukuhuoneeseen, eikä ratkaiseva viimeinen syöttö mennyt koskaan oikeaan osoitteeseen. Vasta viimeisen varttitunnin aikana AC Oulu nosti kentällistään sen verran, että vaaran paikkoja siunaantui molemmille joukkueille. FC Viikingit tuli vastahyökkäyksistä, mutta turhaan.Ottelun 82. minuutilla AC Oulu teki isäntien suosiollisella avustuksella tasoitusmaalin. Kotijoukkue pelasi pallon omalle rangaistusalueelle huomioimatta siellä vaanivaa oululaispeluri Mika Hautalaa. Hautala nappasi pallon ja teki lukemiksi 2-2.Tasanumeroissa 2-2 peli myös päättyi. Pistejako oli pelitapahtumiin nähden perin oikeutettu ratkaisu. Toisaalta lopputulos pitää myös taulukon tilanteen yhtä kutkuttavana; AC Oulu on edelleen kaksi pistettä ja yhden ottelun FC Viikinkien edellä. Joukkueita erottaa myös karsintaviiva.GBK katkaisi siivet FC Korsholman voittohaaveiltaKeskiviikkona pelattiin myös Kokkolan Keskuskentällä. Gamlakarleby Bollklubbin vieraaksi tuli FC Korsholm, joka oli vasta edellisviikolla ottanut kauden avausvoittonsa. GBK kuitenkin kärsi pelaajiston loukkaantumisista. Muutenkin GBK oli koko kauden ajan ollut niin epätasainen, että sarjajumbollakin oli toiveita pisteistä kotiin viemisiksi. GBK aloitti hyvin. Joukkue pelasi koko kentällisen voimin laajalla alueella ja hyödynsi hyökkäyksissä lähes jokaisen viheriöllä olleen miehen. Näennäisesti hallinta oli kuitenkin vierailla, jotka pitivät palloa. FC Korsholman saavutukset olivat silti mitättömät - ei maaleja eikä edes kunnon paikkoja.Avausosuma syntyi ottelun 28. minuutilla. GBK:n luottomiehen Anatoli Kretovin keskitys päätyi pukkauksen kautta Pekka Kainun jalkaan. Kainu laukoi kotijoukkueen 1-0 -johtoon. Näissä lukemissa mentiin myös tauolle varsin mitäänsanomattoman avausjakson jälkeen.Toisella puoliajalla GBK yllättäen hyökkäsi entistä vahvemmin. Ehdittiinkin pelata vain kolme minuuttia, kun Timo Peltola siirsi kotijoukkueen 2-0 -johtoon. FC Korsholm tosin protestoi tilannetta paitsioksi, ja siltä tilanne näytti myös monen katsojan silmiin. Maali jäi kuitenkin voimaan ja vei mukanaan mustasaarelaisen sisun. Vasta 68. minuutilla FC Korsholman peli piristyi, kun GBK:n virhesuma auttoi vieraita kaventamaan lukemiksi 2-1.Kavennettuaan FC Korsholm haki tasoitusta aktiivisesti, mutta GBK varmisteli voittoaan vakaasti. Vierasjoukkue ei päässyt kokkolalaismuurin yli, kun peliälyä löytyi liian harvalta mieheltä. Aivan pelin viime hetkillä sen sijaan GBK teki vielä yhden maalin, kun Vitali Kut laukoi kotijoukkueen 3-1 -voittoon.GBK:lle kolme pistettä olivat kullan arvoisia, sillä niiden avulla joukkue harppasi viisikin sijaa sarjataulukossa. Samalla joukkue siirtyi kirkkaasti taulukon ylemmälle puoliskolle. FC Korsholm sen sijaan jatkoi peränpitäjänä kohti sunnuntain otteluaan Rovaniemen Palloseuraa vastaan.VPS vajosi OulussaLauantain ainoassa ottelussa kohtasivat Oulun Luistinseura ja Vaasan Palloseura. OLS oli sarjan häntäpäässä, mutta joukkueen peliesitykset olivat usein olleet rohkeita. OLS ei ollut ottanut pisteitä siihen malliin kuin olisi pitkäjänteisempänä pystynyt. Taitojaan ryhmä oli kyllä näyttänyt. VPS sen sijaan oli edelliskierroksilla valunut hiljalleen kohti sarjan kärkikastia. Päivän vierasjoukkueesta ei tuntunut löytyvän tarpeeksi halua voittamiseen.Castrenin kentällä nimenomaan asenne nousi alusta pitäen avainasemaan. Avausjaksolla kotijoukkue OLS pelasi riemulla ja sitkeästi joka tilanteen loppuun asti. VPS puolestaan vältteli jälleen kaksinkamppailuja ja yritti yhä pelata liigatason taitopeliä. Joukkueiden pelityylien ero oli kuin yön ja päivän.Puoliajan ainoa osuma syntyi 42. minuutilla ja aivan oikealle joukkueelle. OLS:n lainamies Jussi Roiko hassutti vaivatta vaasalaispuolustuksen ja latasi tarkasti VPS-verkkoon taukolukemat 1-0. Toisella jaksolla VPS juoksi kentälle valppaampana, mutta auttamattomasti myöhässä. OLS oli jo ehtinyt vaihtaa puolustustaktiikalle. Varsinkin maalivahti Kalle Rönkkö oli elementissään, kun VPS turhaan haki tasoitusosumaa.OLS otti siis kotikentällään sisukkaasti 1-0 -voiton VPS:sta. Vaasalaisille tappio tiesi voitottoman putken venymistä yli kuukauden mittaiseksi. Viimeksi VPS otti täydet pisteet kesäkuun 12. päivänä. OLS:lle sen sijaan pistepotti teki terää edellisviikkoisen FC Korsholm -tappion jälkeen. Joukkue sai pisteiden verran kaulaa sarjan putoamistaisteluun, jota käyvät FC Kuusankoski, FC Korsholm sekä Rakuunat, joka oli tulessa sunnuntaina.Sunnuntain peleissä vain yksi voittajaSunnuntain alkuillan ohjelmassa oli kaksi ottelua, yksi Rovaniemellä ja toinen Lappeenrannassa. Pohjoiseen saapui Rovaniemen Palloseuran vieraaksi FC Korsholm, jonka voittoputki oli katkennut ennen alkuaan Kokkolassa. Isäntäjoukkueen viimeisin voitto puolestaan oli tullut nimenomaan Kokkolan keskuskentällä kesäkuun alussa. Vastakkain asettuivat siis kesäkuun alisuorittajat.Avausjakso oli Rovaniemen Keskuskentällä tasainen, vaikka RoPS olikin silminnähden parempi joukkue. FC Korsholm pelasi kuitenkin taitojensa äärirajoilla ja esti hyvin RoPS:n hallinnan.Maalintekoon pystyivät molemmat joukkueet. RoPS meni johtoon 22. minuutilla osuvasti Matti Kutilan maalilla. Juuri ennen taukoa FC Korsholm tasoitti maalivahti Peter Kaupin pitkän avauspotkun jälkitilanteesta. Maalin otti nimiinsä tehohyökkääjä Tom Svarvar.Toisella jaksolla FC Korsholm jaksoi vain hetken isäntien tahdissa. RoPS otti 2-1 -johdon jo 49. minuutilla Markus Tiborin toimesta. Johtoasemassa RoPS hallitsi peliä, muttei pystynyt maalintekoon. Vasta 76. minuutilla, kesken FC Korsholman painostuksen, isännät pääsivät vastahyökkäykseen. Piston päätteeksi Mika Gröhn viimeisteli loppulukemat 3-1.RoPS otti siis ensimmäisen voittonsa lähes kuukauteen. FC Korsholm kaatui, mutta joukkue voi lähteä seuraavaan peliinsä pystypäin. RoPS oli yksinkertaisesti nuoria vieraitaan piirun verran parempi ja ansaitsi pisteet.Lappeenrannassa puolestaan nähtiin toisenlainen ottelu, kun vastakkain olivat Jalkapalloseura Rakuunat ja Tornion Pallo -47. Lähtöasemat olivat jälleen epätasaiset, sillä TP-47 on Ykkösen suurin nousijasuosikki ja Rakuunat pyrkii välttämään putoamista.Kimpisen Urheilupuiston kentällä oli kaksi puolustavaa joukkuetta. Rakuunat noudatti tyypillistä strategiaansa, jossa suojellaan omaa verkkoa ja rikotaan vastustajan peliä. TP-47:a puolestaan vaivasi loukkaantumisten suma, minkä vuoksi joukkue oli palannut alkukauden puolustavaan taktiikkaan. Avausjaksolla maalipaikat olivatkin kortilla, ja taukotilanne oli 0-0.Toisella jaksolla Rakuunat höllensi otettaan. Parempikuntoinen TP-47 pääsi hallitsemaan helteistä ottelua. Torniolaisvieraat saivat enemmän paikkoja kuin avausjaksolla, mutta paraskin laukaus tyssäsi maalilinjalla Rakuuna-vahti Heikki Haaraojan torjuntaan.Lappeenrannassa päädyttiin siis puolustuksen voittojuhliin ja tasalukemiin 0-0. TP-47 säilytti vieraspisteen voimin asemansa sarjakärkenä, mutta AC Oulu hengittää jo ihan torniolaisten niskaan. Rakuunat puolestaan on nyt neljä pinnaa karussa sarjajumbo FC Korsholmalta.