Ykkösen viikkoraportti 30.6.

Ykkösessä pelattiin juhannustauon jälkeen kaksi kierrosta viikon aikana. Sarjataulukon yläpäässä ei tilanne juuri muuttunut, mutta alapuoliskolla moni joukkue petrasi. Sarjajumbo FC Korsholm otti vihdoin kauden avausvoiton.
      Perämeren herruus AC OululleOulussa oli torstaina jaossa enemmän kuin kolme sarjapistettä - taisteltiin kaupungin herruudesta, kun Castrenin kentällä ottivat yhteen Oulun Luistinseura ja AC Oulu. Molemmat joukkueet olivat hyvässä nousukunnossa, mutta peliesitykset olivat olleet tasaisen ailahtelevia. Paikallispelissä AC Oulu oli heti niskan päällä. AC Oulu, joka pelasi kotikentällään nyt vierasjoukkueena, pystyi kaatamaan OLS:n huteran alakerran nopeilla ja vaivattomilla hyökkäyksillä. Ottelun avausmaali tuli 16. minuutilla, kun Esa Talala survoi ruuhkasta pallon OLS-verkkoon. Kymmenen minuuttia myöhemmin asialla oli sama mies. Talala viimeisteli Janne Mahlakaarron pystysyötöstä lukemat 2-0. Tappiotilanteessa OLS pääsi kuitenkin ahdistamaan ja pian myös kuittaamaan. Kavennuksen teki 34. peliminuutilla puolustaja Olli-Pekka Laukkanen. Tauolle mentiin siis AC Oulun 2-1 -johdossa.Toisen jakson AC Oulu aloitti vielä räväkämmin kuin ensimmäisen. Oli pelattu 52 minuuttia, kun Miika Takkula sai pallon komean kuvion jälkeen ja viimeisteli vieraille 3-1 -johtolukemat. Sitkeä OLS ei antanut periksi. Joukkue antoi kaksinkamppailuihin tuplasti panosta ja taistelikin varsin tasapäisesti AC Oulua vastaan. Pelin 63.  minuutilla Petteri Palosaari teki isännille 3-2 -kavennuksen. Kymmenen minuuttia myöhemmin luottomies Jukka Puurunen räjäytti potin tasoittamalla ottelun.Ottelun viimeinen vartti oli viihdyttävän ottelun hikisin, kun molemmat joukkueet tavoittelivat kaupungin valtikkaa hampaat irvessä. Pidemmän korren veti lopulta AC Oulu. Peliä oli jäljellä enää kaksi minuuttia, kun Janne Mahlakaarto laukoi korkean pallon kohti OLS-vahti Kalle Rönkköä. Rönkkö teki virhearvion, ja pallo upposi miehen selän taakse.AC Oulu otti siis kaupungin kruunun lukemin 4-3. OLS tosin kaatui saappaat jalassa. Isäntäjoukkueen taistelijan maine kasvoi entisestään, vaikka sarjapisteet jäivät tästäkin pelistä saamatta.Kotitasurit saaliina Espoossa ja LappeenrannassaEspoossa kohtasivat FC Honka ja Naantalin VG-62. Kaksikosta vierasjoukkue oli kovakuntoisempi: kahdesta viime pelistä oli tilillä maaliero 8-0. FC Hongan kone sen sijaan oli takkuillut koko alkukauden.Peli alkoi Tapiolan Urheilupuistossa katsojille mieluisasti. Joukkueet pelasivat laajalla alueella hyökkäysvoittoisesti, ja hyviä maalitilanteita syntyi molemmissa päädyissä. Kotiyleisön harmiksi FC Honka kuitenkin epäonnistui paikoissaan alinomaa. Onnistumisen pelko tuntui vaivaavan isäntäjoukkuetta. Naantalilaisvieraat sen sijaan menivät 39. minuutilla johtoon, kun Juha Herne viimeisteli 1-0 -taukolukemat.Toiselle puoliajalla VG-62 tuli puolustamaan johtoaan. FC Hongan luottohyökkääjä Janne Kauria tosin rutisti 1-1 -tasoituksen heti jakson alussa, mutta sen jälkeen peli kuivui kokoon. Joukkueet joutuivat vuoroin vain pallottelemaan, kun vastustaja ei enää antanut pelitilaa.Ottelu päättyi siis Tapiolassa tasalukemissa 1-1. FC Hongan ensimmäinen kotivoitto jäi yhä saavuttamatta, vaikka joukkue onkin hiljalleen petrannut peliesityksissään.Lappeenrannassa puolestaan Jalkapalloseura Rakuunat isännöi FC Kuusankoskea. Rakuunat oli kotikenttäedun vuoksi hienoinen ennakkosuosikki, mutta FC Kuusankoski oli ennenkin pannut vieraissa kampoihin isommilleen. Kimpisen Urheilupuistossa nähtiin kuitenkin varsin pitkästyttävä 90-minuuttinen. Joukkueet saivat aikaan vain pari maalipaikkaa, eivätkä lainkaan osumia. Isännät olivat pelissä näennäisesti niskan päällä, mutta FC Kuusankosken puolustus pelasi maalivahti Ville Iiskolan avustuksella tasaisen varmasti.Peli vihellettiin poikki maalittomana. FC Kuusankoskelle 0-0 -tulos toi ensimmäisen vieraspisteen. Rakuunat taas palasi kahden ottelun jälkeen maalinteon ongelman pariin.Pohjalaisille vierastappiot arkipeleistäHelsinkiläisseura FC Viikingit otti torstaina vastaan FC Korsholman. Pohjalaisvieraiden kausi oli sujunut varsin onnettomasti, sillä ryhmä oli sarjan viimeisenä ilman pisteen pistettä. Isäntäjoukkue sen sijaan oli vahvan alkukauden jälkeen kompuroinut parissa viime ottelussa. FC Korsholmalta vuosaarelaiset toivoivat nipistävänsä helpot kolme pistettä. Vierasjoukkue aloitti kuitenkin erittäin terävästi. FC Viikinkien maalivahti Juha-Pekka Pantsu piti isännät pelissä torjuntojensa avulla. Epäonnisten mustasaarelaisten päät painuivat pian, ja FC Viikingit pääsi peliin mukaan. Kotijoukkue ei kuitenkaan onnistunut avausjaksolla maalinteossa. Toista puoliaikaa FC Viikingit pääsi pelaamaan ylivoimalla, kun FC Korsholman kovaluinen Arto Saranpää oli ajettu kentältä vähän ennen taukoa. Asetelma näkyi heti nurmella: 55. minuutilla Pete Rantala viimeisteli isännille 1-0 -johtomaalin.Tappioasemassa FC Korsholman kantti ei tälläkään kertaa kestänyt, vaikka joukkue pääsikin yrittämään erikoistilanteista. Myöskään FC Viikingit ei enää saanut palloa verkkoon. Peli päättyi Helsingin Vuosaaressa numeroissa 1-0 isäntien eduksi.Toinen pohjalaisseura, Närpes Kraft, matkusti Tampereelle. Kotijoukkue Peli-Pojat -70 kaipasi kipeästi piristysruisketta kahden tappion jälkeen. IF Kraftista povattiin oivaa uhria, sillä joukkue ei ollut voittanut kolmesta vieraspelistään ainuttakaan.IF Kraft olikin alussa aivan unessa, ja PP-70 rokotti jo toisella peliminuutilla. Mikko Mäkelä laukoi närpiöläispuolustuksen keskeltä 1-0 -johtomaalin. IF Kraft ei löytänyt punaista lankaa salama-alun jälkeenkään. Pelin 21. minuutilla Joni Lehtosen komea kaukolaukaus sujahti Kraft-verkkoon. Viisi minuuttia myöhemmin Mäkelä teki pilkulta lukemiksi 3-0, ja vielä juuri ennen taukoa maalitykki viimeisteli hattutemppunsa Kraft-maalin kattoon.Toisella jaksolla PP-70 puolusti 4-0 -johtoaan tehokkaasti. IF Kraft sai puoliajalla kaksi hyvää paikkaa, joista toisesta Karl-Johan Simons rokotti. Maalin jälkeen pelin tahti hidastui, eikä kumpikaan joukkue enää juuri pyrkinyt numeroita muuttamaan.Tammelassa PP-70 otti siis ansaitun 4-1 -voiton IF Kraftista Mikko Mäkelän hattutempun ansiosta. Mäkelä nousikin Ykkösen maalipörssin kärkeen seitsemän osuman turvin.Torniolaiset taas Pohjolan valtiaitaJos taisteltiinkin Oulussa kaupungin herruudesta, niin Rovaniemellä oli pelissä koko Pohjolan valtikka. Keskuskentällä ottivat yhteen Rovaniemen Palloseura ja Tornion Pallo -47. Joukkueista ennakoitiin kauden alla jopa nousijakaksikkoa, ja molemmat olivat yhä täysillä mukana kamppailussa. TP-47 oli kuitenkin ollut pelillisesti paljon isäntiä vakuuttavampi.Ottelu alkoi kuten oli odotettu. Tavoilleen uskollisena vierasjoukkue TP-47 puolusti ja RoPS tunnusteli peliä keskikentältä. Jakson edetessä RoPS sai näkemystä TP-47:n taktiikasta ja pääsi yhä tehokkaammin torniolaisalakerran ohi. Sambialaispeluri Zeddy Sailetilla oli muutama mehukas maalintekopaikkakin, mutta TP-vahti Henri Sillanpää torjui upeasti. Taukotilanne oli maaliton 0-0.Toisella puoliajalla TP-47 alkoi hitaasti hakea voittoa, kuten usein ennenkin. Ottelun 65. minuutilla ratkaisu syntyikin, kun Viktor Zhak kuljetti keskikentällä kohti maalia. Noin 25 metristä Zhak laukoi vasurilla verkkoon lukemat 1-0 vieraiden eduksi. Maalin jälkeen isännät kiristivät otettaan ja pelasivatkin hyvin. RoPS:lla oli yhä maalipaikkoja, mutta vierasjoukkue luotti Sillanpäähän kuin kiveen. Rovaniemeläiset eivät pystyneet maalivahtia ohittamaan, ja peli päättyi TP-47:n 1-0 -vierasvoittoon.VPS:n ja RoPS:n pistetilillä vaarallista vajettaSunnuntaina tulessa oli Vaasan Hietalahdessa tamperelainen Peli-Pojat -70. PP-70 saapui hakemaan taistelupistettä Vaasan Palloseuralta, joka oli jatkanut juhannustaukoa muita pidempään. Tähän otteluun kotijoukkue lähti freesinä, mutta se oli viime peleissään näyttänyt laskukuntoiselta.VPS aloitti kuitenkin kotikentällään vahvasti taistellen. Joukkue nosti peliään hyvin, mutta samalla omaan päätyyn jäi liian vähän vartiomiehiä. Ottelun 16. minuutilla PP-70:n kokenut hyökkääjä Kai Nyyssönen näki tilaisuutensa ja viimeisteli VPS-puolustuksen keskeltä 1-0 -vierasjohdon.Toisella jaksolla VPS haki tasoitusta niin kiivaasti, että PP-70 jäi ottelussa statistin rooliin. Ratkaisijaksi nousi Ville Laakkonen, joka sai heti jakson alussa paikan viimeistellä tyhjään maaliin. Laukaus leijui kuitenkin maalikehikon yli. Ottelun 64. minuutilla Laakkonen sitten pussitti Rami Louken syötöstä ja toi VPS:n tasalukemiin 1-1. Loukkaantumisten riivaama Laakkonen on lunastamassa parin vuoden takaisia odotuksia: mies teki jo kauden viidennen maalinsa.Ottelu päättyi Hietalahdessa 1-1 -tasapeliin. Piste tyydytti tamperelaisvieraita, mutta VPS tarvitsisi jo voittoja noustakseen taas kamppailuun kärkisijoista.Samaa ongelmaa yritti Kymenlaaksossa ratkaista Rovaniemen Palloseura, joka vieraili FC Kuusankosken luona. RoPS tarvitsi kipeästi voittoa viikkopelin tappion jälkeen, mutta isännille arveltiin riittävän tasapelin kovia rovaniemeläisiä vastaan.RoPS olikin ottelussa selvästi vahvempi. Vieraat hallitsivat ensimmäistä puoliaikaa ja tekivät myös jakson ainoan maalin. Ottelun 32. minuutilla Zeddy Sailetin keskitys tuli isäntien kautta Tibor Markusille, joka viimeisteli RoPS:lle 1-0 -johtolukemat.Myös toinen jakso oli RoPS:n heiniä, mutta voittoon rovaniemeläiset eivät pystyneet. Oli pelattu 68 minuuttia, kun Michail Mensah keskitti kauniisti kärkimies Arto Lautamatille. Lautamatti tasoitti päätösnumerot 1-1. RoPS putosi viikon aikana sarjataulukon puoliväliin. Eroa sarjan kakkospaikkaan on viisi pistettä mutta myös yksi ottelu, joten vielä ei Rovaniemellä ole heitetty kirvestä kaivoon. Voittoja RoPS silti tarvitsee.Kärkiruletti pyöri sunnuntainaSarjaa johtava nelikko oli myös tositoimissa sunnuntaina. Kaksi kärkijoukkueista, Tornion Pallo -47 ja FC Viikingit, pelasivat toisiaan vastaan Haaparannassa. TP-47 oli kotipelissään ennakkosuosikki, mutta FC Viikingeistä odotettiin kyllä kovaa vastusta.TP-47:lle ottelu oli vaikea, sillä joukkueen kokoonpanosta puuttui monta avainpelaajaa. Lisäksi kapteeni Kimmo Halmkrona ja keskikenttämies Jarno Koivisto jouduttiin ottamaan vaihtoon jo avausjaksolla. Siitä huolimatta TP-47 meni johtoon 40. minuutilla, kun Juha Saarion keskityksestä Jaakko Isteri viimeisteli lukemat 1-0.Toisella puoliskolla FC Viikingit otti ohjat käsiinsä. TP-47:lle jäi vain vastaiskupaikkoja, joista ei maaleja syntynyt. Vierasjoukkue sen sijaan sai hakemansa, kun peliä oli vartti jäljellä. Tasoitusmaalin teki laituri Jussi Peteri. Tasanumeroissa 1-1 myös päättyi. TP-47 säilytti pisteen turvin Ykkösen piikkipaikan.FC Viikingit puolestaan nousi sarjakolmoseksi, kun VG-62 kärsi tappion Pohjanmaalla. VG-62 pelasi tasaisen ottelun Närpes Kraftia vastaan, mutta ottelun ainoan maalin teki isäntien Karl-Johan Simons. VG-62 sai loppuminuuteilla aikaan kovan prässin, muttei pystynyt hyödyntämään lukuisia maalipaikkojaan. IF Kraft otti näin täydet pisteet lukemin 1-0, ja VG-62 putosi sarjan neljännelle sijalle. Ykkösen kakkospaikan puolestaan otti haltuun AC Oulu. Viikolla pelatun tiukan paikallispelin jälkeen joukkue pelasi Kokkolassa rennommin Gamlakarleby Bollklubbia vastaan. GBK oli VPS:n lailla lomaillut ylimääräiset kaksi päivää, mutta joukkue oli silti yhtä hampaaton kuin alkukaudella. AC Oulu taivutti GBK:n helponoloiseen 0-0 -tasapeliin ja takasi samalla itselleen paikan nousukarsintaviivan yläpuolella. FC Viikingit tosin on vain kahden pisteen päässä. Oululaiset ovat lisäksi pelanneet yhden ottelun vuosaarelaisia enemmän.FC Korsholmalle ja FC Hongalle vihdoin kotipisteetTapiolan urheilupuistossa FC Honka pelasi kauden toisen kotiottelunsa. Vastustajana oli lappeenrantalainen Rakuunat, joka kaipasi lisäystä tehtyjen maalien tilille kuivan alkukauden jälkeen. FC Honka puolestaan tarvitsi kotivoittoa enemmän kuin maaleja.Isäntäjoukkue aloittikin hyvin. Varsinkin Tapio Tamminen näytti nälkäiseltä, ja 11. minuutilla Tamminen laukoikin kotijoukkueelle 1-0 -johto-osuman. Maalin jälkeen peli vähän rauhoittui, kun FC Honka haki uusia kuvioita Rakuunoiden puolustuksen ohittamiseksi. Juuri ennen taukoa kotijoukkue kuitenkin sai uuden vaihteen silmään. Ensin 40. minuutilla Janne Kauria nappasi lappeenrantalaispuolustuksen epäonnistuneen purkupallon ja viimeisteli lukemat 2-0. Neljä minuuttia myöhemmin hyökkääjä Janne Mollberg teki taukotilanteeksi 3-0.Toisella jaksolla Rakuunat oli yhtä pahasti alakynnessä kuin ensimmäiselläkin. FC Honka siirtyi kymmenen minuutin aikana jo 5-0 -johtoon. Rakuunat kuitenkin yritti sitkeästi välttää rökäletappiota. Kaivattu kavennusosuma syntyikin Olli Riikosen kulmapotkusta, kun Ville-Matti Paju puski numeroiksi 5-1.Enempää maaleja ei Rakuunat kuitenkaan saanut aikaiseksi. FC Honka otti vihdoin kauden ensimmäisen kotivoittonsa komeasti lukemin 5-1. Samalla joukkue nousi sarjassa jo kuudennelle sijalle, mikä on hieno saavutus onnettoman alkukauden jälkeen.Vielä upeampaan suoritukseen pystyi Mustasaaren Sepänkylässä FC Korsholm, joka isännöi Oulun Luistinseuraa. FC Korsholm oli pelannut seitsemän ottelua ilman pisteitä, ja joukkueen putoamista pidettiin jo käytännössä varmana.FC Korsholm pani kaiken peliin OLS:a vastaan. Vierasjoukkue pystyi hallitsemaan ottelun alkua, kun FC Korsholman kone käynnistyi hitaasti. Ennen taukoa isännät maalasivat kuitenkin kahdesti. Puolen tunnin kohdalla Jyri Koskinen käänsi Leo Tuiskun vapaapotkun OLS-verkkoon. Juuri ennen taukoa kotijoukkueen puolustus harhautti ja Risto Koskiniemi ohitti oululaisvahti Kalle Rönkön.Toisella jaksolla OLS ei jaksanut vastustaa FC Korsholman vahvaa puolustusta. Kotijoukkue otti tiukalla taktiikallaan kauden ensimmäisen voiton numeroin 2-0. Mustasaarelaiset ovat toki yhä sarjajumboina, mutta matkaa Rakuunoihin on enää kolme pistettä. OLS ja FC Kuusankoski puolestaan ovat enää kaksi pinnaa Rakuunoiden yläpuolella. Taistelu sarjan hännillä on siis tiivistymässä.