Ykkösen viikkoraportti 29.9.2003

Ykkösessä varmistui viikon 22.-28.9. aikana ensimmäisen putoajan nimi: FC Korsholm pelaa ensi kaudella Kakkosessa. Lähellä sarjatason vaihtoa on myös OLS. Taulukon kärkipäässä puolestaan FC Viikingit menetti tasapelillä asemiaan, kun TP-47 ja RoPS ottivat voitot.
      TP-47 palasi voittokantaanLauantaina Kokkolan keskuskentällä tavoitteli pisteitä putoajaehdokas Gamlakarleby Bollklubb, jonka vieraaksi tuli sarjakärki Tornion Pallo -47. Molemmat janosivat voittoa ahnaasti, mutta täysin eri syistä. TP-47 pyrki karkuun takaa-ajajilta taatakseen suoran nousun Veikkausliigaan, kun taas GBK oli vaihtanut valmentajaansakin putoamiskarsinnan välttämiseksi.TP-47:lla tuntui olevan paineita mukana, sillä joukkue ryhmittyi aluksi tukevasti omalle kenttäpuoliskolle GBK:n heiluttaesa tahtipuikkoa. Keskikentän kaksintaistelut kääntyivät kuitenkin pian vierasjoukkueen eduksi, ja pian TP-47 saikin esiin tutun pelirytmin. Ottelun 16. minuutilla hyökkäyskaksikko Andras Strapak-Roman Miroshnitcenko juoni torniolaisten johto-osuman; Strapak laukoi tolppaan, mutta kärkipari viimeisteli kakkospallosta numerot 1-0.Avausmaali ei kuitenkaan avannut TP-47:n peliä aivan siinä määrin kuin katsomossa odotettiin, vaan viimeistely ontui ja alakerrasta löytyi kokkolalaisille porsaanreikiä. GBK:n parhaat paikat tulivatkin vierasjoukkueen herpaantuessa, mutta onni ei ollut isäntien matkassa. Taukonumerot olivat 1-0 TP-47:n hyväksi.Toisella jaksolla vierasjoukkue esiintyi ensimmäistä tehokkaammin. Syöttöpeli oli tarkempaa ja vastustaja GBK pysyi paremmin kurissa. Ottelun 55. minuutilla syntyikin illan toinen osuma, kun vaihtomies Jevgeni Smirnov rynnisti kokkolalaisverkolle ja ruokki maalinsuulle Miroshnitcenkon. Kokenut kehäkettu viimeisteli lukemat 2-0.Tasaväkisesti taistelleelle GBK:lle ilmestyi vielä pelastava enkeli, kun erotuomari Pasi Kallio määräsi kiinnipitämisestä isännille rangaistuspotkun. Timo Peltola laukoi kuitenkin torniolaisvahti Henri Sillanpään ulottuville, ja kamelin selkä tuntui katkeavan. GBK yritti vielä kavennusta, mutta vierasjoukkueen alakerta kesti. TP-47 sinetöi voittonsa Juha Saarion maalilla.TP-47 haki siis Kokkolasta puhtaan 3-0 -voiton ja varmisti jatkonsa sarjakärjessä. GBK:lle taas lopputulos tiesi putoamiskurimuksen jatkumista. Uusi valmentaja Kim Huuhkakaan ei vielä pystynyt kelkkaa kääntämään. GBK:n peli on kokonaisuutena ehkä ollut parempaa kuin sarjan 11. sijalla odotettaisiin, mutta onni ei ole ollut joukkueen puolella.OLS:n ote lipsuu lipsumistaanOulun Luistinseura pelasi kotonaan elintärkeän ottelun FC Kuusankoskea vastaan. Kovakuntoinen vierasjoukkue oli sarjataulukossa kolme pinnaa isäntiä edellä, ja putoamisviiva erotti parivaljakon toisistaan. Putoamiskierteestä vapautuakseen olisi OLS:n voitettava.Ottelun alku oli FC Kuusankoskelle helppoa kauraa, kun OLS pelasi jännittyneenä ja kankean oloisesti. Vierasjoukkue siirtyi jo kahdeksannella peliminuutilla johtoon Jukka Hirvosen osumalla. Varttituntia myöhemmin vei hyökkääjä Mikko Järvinen FC Kuusankosken jo 2-0 -johtoon. Hetken kuluttua sai tosin alakynnessä ollut OLS tilaisuuden päästä mukaan peliin, kun erotuomari Jukka Aaltio määräsi joukkueelle rangaistuspotkun. Pilkun pani rauhallisesti sisään Tommi Kurkela.Tilanteessa 2-1 OLS hallitsi kenttätapahtumia, mutta ei pystynyt maalintekoon. Henkinen niskaote säilyi yhä FC Kuusankoskella. Avausjakson lisäajalla vieraat onnistuivat vielä lisäämään johtoaan Tomi Pakarisen kaaripallon upottua OLS-vahti Teemu Parpalan selän taa. Taukotilanne oli oululaisille toivottoman oloinen 3-1.Toisella puoliajalla OLS yritti terästäytyä, muttei kyennyt nousemaan ahdingosta. FC Kuusankoski hallitsi suvereenisti ilmatilaa eikä epäröinyt katkaista isäntien nousuja tarvittaessa ronskistikin. OLS:n taistelumieliala ei tepsinyt vieraiden otteisiin. FC Kuusankoski sen sijaan vielä sinetöi voittonsa 79. minuutilla, kun kapteeni Pakarinen viimeisteli illan toisen osumansa.FC Kuusankoski korjasi pisteet Heinäpään kentältä lukemin 4-1. Pistepotin turvin joukkue nousi jo Ykkösen 10. sijalle ja kuuden pinnan päähän putoamisviivasta. FC Kuusankosken hyvä syyskunto näyttääkin pelastaneen ensi kauden sarjapaikan, kun jäljellä on enää kolme pelikierrosta. OLS:n tilanne sen sijaan näyttää huolestuttavalta, sillä joukkue on neljän pisteen erolla putoamassa suoraan Kakkoseen. Lisäksi vastassa ovat viimeisillä pelikierroksilla VG-62, Honka ja RoPS, jotka ovat kukin käyneet tällä kaudella nousutaistoa.Pääkaupunkiseudulla tasapelejäToinen oululaisryhmä, AC Oulu, oli tulessa Tapiolan Urheilupuistossa, jossa lauantain ottelua isännöi FC Honka. Molemmat joukkueet olivat käytännössä varmistaneet sarjapaikkansa, joten odotettavissa oli avointa ja rentoa peliä.Ensimmäinen puoliaika oli tasainen ja odotetusti hyökkäysvoittoinen. Ottelun tapahtumia hallitsi AC Oulu, mutta joukkueen kärkimiehillä oli märkää ruutia piipuissaan. Honka-vahti Janne Dahlsten oli oivassa vireessä ja piti debyyttiottelussaan verkkonsa puhtaana. Taukolukemat olivat 0-0.Toisella jaksolla Honka sai oman pelinsä tosissaan käyntiin ja AC Oulu joutui vastaantulijan osaan. Espoolaiset pyörittivät, mutta toisaalta oululaisille avautui hyviä paikkoja kostoniskuun. Ottelun 84. minuutilla vieraat viimein käyttivät vastaiskupaikan hyväkseen, ja Dritan Stafsula viimeisteli hyökkääjä Jari Jäväjän esityöstä lukemat 1-0. Hongan painostus ei kuitenkaan päättynyt, vaan kantoi hedelmää vielä lisäajalla. AC Oulu ei onnistunut siivoamaan vapaapotkua pois omalta alueelta, vaan pallo pomppi Jani Myllyniemelle. Varma maalintekijä viimeisteli päätösnumerot 1-1.Helsingin Vuosaaressa oli pelissä enemmän panosta, kun vastakkain asettuivat FC Viikingit ja Vaasan Palloseura. VPS tosin pelasi ilman paineita, sillä sarjapaikka oli jo varmistettu, eikä nousumahdollisuuksia enää ollut - mutta FC Viikingit pani kaiken likoon. Joukkue kävi kiivasta nousukisaa, jossa jokainen menetetty piste saattaisi olla yhden sarjatason arvoinen.Kun FC Viikingit aloitti ottelun täydellä tohinalla, tuli VPS vastaan puolustaen. Isännät pelasivat palloa komeasti ja asenteella, mutta vaasalaisvieraat purkivat maltilla ja iskivät, kun FC Viikingit sitä vähiten odotti. Ottelun 31. minuutilla VPS sai kulmapotkun, josta Tomas Nygård viimeisteli lukemat 1-0. Näissä numeroissa mentiin myös tauolle.Toisella puoliajalla FC Viikingit haki tasoitusta ahkerasti ja ylivoimaisesti. Joukkueen uurastus palkittiin 57. minuutilla Jani Honkavaaran laukoessa 1-1 -tasoituksen. Viimeisen puolituntisen kotijoukkue käytti ansiokkaasti hyökkäämiseen ja henkiseen taisteluun, mutta tulosta ei tullut. Ottelu päättyi lukemissa 1-1. Tämä tiesi FC Viikingeille pientä hermopeliä, sillä pahin kilpakumppani, RoPS, pelaisi oman ottelunsa vasta sunnuntaina. Voittaessaan rovaniemeläiset voisivat jättää FC Viikingit kahden pisteen päähän nousukarsintapaikasta.RoPS:n salamamaali toi voitonSunnuntain jännittävin ottelu pelattiin Rovaniemen keskuskentällä, jonne Rovaniemen Palloseuran vieraaksi tuli Närpes Kraft. RoPS:n kannalta olivat pelissä jo ensi kauden pelit Veikkausliigassa, kun FC Viikingit oli jäänyt lauantaina tasapeliin. Mikäli RoPS voittaisi IF Kraftin, olisi paikka nousukarsinnassa joukkueen omissa käsissä.RoPS sai otteluun parhaan mahdollisen alun. Jo ensimmäisellä peliminuutilla hyökkääjät Dejan Godar ja Petri Jalava pallottelivat Godarin maalipaikkaan, josta mies laukoi komean 1-0 -osuman. Nopea avausmaali sytytti kotiyleisön toivomaan paljon lisää.Kotijoukkue ei kuitenkaan jatkanut hyökkäämistä, vaan RoPS vetäytyi omalle maalilleen verkkaisesti puolustamaan. Vierasjoukkue IF Kraft sai rauhassa ottaa koko kentän haltuunsa ja rakentaa peliään, kun taas RoPS yritti vain harvoin lisätä johtoaan. Toisaalta isännät kuitenkin siivosivat omalla alueellaan hyvin, eikä IF Kraft päässyt rankaisemaan. Taukotilanne oli 1-0.Toiselle puoliajalle IF Kraft käänsi uuden vaihteen silmään ja tuli vahvasti RoPS-verkolle. Rovaniemeläisten voiton takuumieheksi nousi kuitenkin maalivahti Ratko Marijanovic, joka ehti jokaisen närpiöläishyökkäyksen tielle. Keltapaitainen vierasjoukkue taisteli, mutta sai lähteä kotiin tyhjin käsin.Ottelu päättyi lukemissa 1-0, ja Godarin salamamaali jäi ottelun ainokaiseksi vierasjoukkueen hyvästä yrityksestä huolimatta. Työläs voitto oli RoPS:lle riemun paikka, sillä joukkue otti sarjan kakkospaikan yksin haltuunsa ja jätti tasaväkisen FC Viikingit kahden pinnan päähän. IF Kraft puolestaan tukevoitti asemaansa sarjanelosena. Joukkue tullee siis sijoittumaan kauden päätteeksi erittäin hyvin, vaikkei oikeastaan ollutkaan missään vaiheessa mukana nousukisassa. IF Kraftin voima on perustunut tasaisiin esityksiin siinä, kun muut ovat pelanneet vuoristorataa.FC Korsholmalla musta päiväTampereen Tammelassa kohtasivat Peli-Pojat -70 ja Naantalin vieras VG-62. Kotijoukkue oli vajonnut tukalaan tilanteeseen putoamiskarsintaviivan tuntumaan, mutta voitolla se voisi nousta VG-62:n rinnalle. Samalla karsintaviiva jäisi neljän pinnan päähän.Avausjaksolla PP-70 oli selvästi viime otteluita voitonhaluisempi, mutta avausmaalin teki silti vierasjoukkue. Osuma syntyi 10. minuutilla Henri Lehtosen tarkasta sijoituksesta. Takaisku kuitenkin piristi tamperelaisia, ja puoliajan loppupuolisko oli PP-70:n heiniä. Tasoitus syntyi kulmapotkusta, josta Timo Valkeapää puski lukemat 1-1. Vain pari minuuttia myöhemmin kärkimies Samuli Laitila laukoi isännät jo 2-1 -taukojohtoon.Toisellakin puoliajalla heiluivat verkot molemmissa päissä. Ottelun 64. minuutilla VG-62 tuli tasoihin Prince Otoon puskulla, mutta kahdeksan minuuttia myöhemmin vei Valkeapää illan toisella maalillaan isännät taas keulille. VG-62 haki tasoitusta kovalla sykkeellä, mutta tamperelaistahto oli vahvempi ja pisteet jäivät kotijoukkueelle lukemin 3-2. Lopputuloksen johdosta PP-70 nousi siis taulukossa tasoihin VG-62:n kanssa niin, että putoamiskarsinta on neljän pinnan päässä. Kovassa iskussa oleva FC Kuusankoski tosin voi vielä hyvinkin rynnistää joukkueiden ohi.Kimpisen urheilupuistossa oli tosi kyseessä, kun Jalkapalloseura Rakuunoiden vieraaksi tuli jumbosijalta FC Korsholm. Mustasaarelaisilla oli enää erittäin ohut oljenkorsi sarjassa säilymiseen, sillä karsintaviiva oli FC Kuusankosken lauantaisen voiton myötä karannut jo kymmenen pinnan päähän. Ellei iltapäivän ottelusta tulisi voittoa, varmistuisi FC Korsholmin putoaminen Kakkoseen.Veitsi kurkulla pelannut FC Korsholm oli koko ottelun ajan alavireessä. Kotijoukkue Rakuunat ei kuitenkaan saanut juuri paremmin peliään auki, vaan ensimmäinen, sateinen jakso kului palloa hitaasti siirrellen. FC Korsholm ei lähtenyt hyökkäämään melkein lainkaan, eikä Rakuunoidenkaan pelissä ollut ytyä maalintekoon. Taukolukemat olivat 0-0.Toisella puoliajalla joukkueet piristyivät hieman, mutta FC Korsholman otteista tuntui parhaan terän vieneen tilanteen toivottomuus. Rakuunat pääsi melko helposti mustasaarelaiskentällisen läpi. Ottelun avausosuma syntyi kuitenkin vasta 72. minuutilla, kun Lari Green antoi kulmapotkun alueelle, josta Rakuunoiden kapteeni Jorma Spets puski lukemat 1-0. Maali avasi Rakuunoiden peliä niin, että toistakin osumaa odotettiin, vaan sitä ei koskaan tullut.Pisteet päätyivät siis Rakuunoiden pussiin numeroin 1-0. Tappion myötä varmistui FC Korsholman putoaminen Kakkoseen. Samalla päättyy mustasaarelaisten sitkeä pyristely Ykkösessä: jo viime kaudella joukkue putosi, mutta pääsi HIFK:n luopuessa peruutuspaikalla mukaan.