Ykkösen viikkoraportti 13.10.2003

Ykkösen toiseksi viimeinen kierros pelattiin viikonloppuna 11.-12.10. TP-47 ei odotuksista huolimatta onnistunut vielä varmistamaan nousua Veikkausliigaan. Nousukarsintapaikan otti taas itselleen RoPS, kun FC Viikingit hävisi oman pelinsä. Taulukon häntäpäässä varmistui OLS:n putoaminen Kakkoseen ja FC Kuusankosken osanotto putoamiskarsintaan.RoPS palasi sarjakakkoseksiLauantaina olivat tulessa niin RoPS kuin FC Viikingit, jotka havittelevat nousukarsintapaikkaa TP-47:n takana. Rovaniemen Palloseura matkusti Oulun Heinäpäähän, jossa ottelua isännöi Oulun Luistinseura. OLS oli Ykkösen toiseksi viimeisellä sijalla, eikä pelkkä voitto riittäisi pelastamaan joukkuetta suoralta putoamiselta; muiden olisi myös hävittävä, jotta OLS:n asema paranisi.RoPS otti isänniltä luulot pois jo ensimmäisen vartin aikana. Neljännellä peliminuutilla Markus Tibor pääsi OLS-alakerralta karkuun ja viimeisteli vieraiden 1-0 –osuman. Pelin 12. minuutilla Tiborin pelasi läpi sambialaishyökkääjä Zeddy Saileti. Lukemat olivat jo 2-0. Pian RoPS:n toisen maalin jälkeen OLS tiivisti vaihdon kautta alakertaansa, mutta RoPS pääsi yhä murtautumaan läpi. Vain viimeistelystä uupui. Juuri ennen taukoa isäntäjoukkue pääsi vielä peliin mukaan, kun Janne Kauppila alusti maalin keskikenttämies Olli Rundgrenille. Taukotilanne oli 2-1.Toisella puoliajalla RoPS pelasi itsensä useisiin hyviin paikkoihin, muttei pystynyt sinetöimään peliä. OLS painoi päälle yhtä lailla tuloksetta ja joutui turvautumaan usein hätäkatkoihin. Pelin otteet kävivät välillä rajuiksikin, mutta suihkukomennuksilta vältyttiin.Ottelu päättyi RoPS:n 2-1 –voittoon, kun toisella puoliajalla ei maaleja tehty. Näin RoPS varmisti olevansa viimeisellä kierroksella mukana nousukisassa. OLS:lle puolestaan tappio merkitsi varmaa paluuta Kakkoseen, josta joukkue vasta vuosi sitten kipusi ylemmälle sarjatasolle.Kokkolan Keskuskentällä ottivat yhteen Gamlakarleby Bollklubb ja FC Viikingit. Vierasjoukkue oli ennen peliä vielä kaksi pinnaa RoPS:n edellä, mutta rovaniemeläisten voitettua oli myös FC Viikinkien saatava täydet pisteet Kokkolasta. Muuten helsinkiläisryhmä putoaisi nousukarsintaviivan alapuolelle.Peli alkoi tasaisena. FC Viikingit suojasi tehokkaasti omaa päätyään, mutta vahva puolustaminen verotti keskikentän ja hyökkäyspään peliä. Todelliset helsinkiläisten maalintekotilanteet olivat avausjaksolla harvassa. GBK sen sijaan pääsi pelin edetessä yrittämään johto-osumaa pariin kertaan, mutta Viikinki-puolustus ehti hätiin vielä maaliviivalla. Tauolle mentiin tilanteessa 0-0.Toista jaksoa ehti vierähtää reilut 10 minuuttia, kun ottelussa tapahtui iso käänne. Tuomo Paavolainen antoi GBK:n kulmapotkun, ja Pekka Kainu raivasi itselleen tilaa puskuun. Mies viimeisteli 1-0 –maalin täysin vapaasta paikasta. FC Viikingit joutui osuman jälkeen nostamaan pelaajiaan ylemmäs, mutta GBK:n voitontahto oli vieraiden vastaavaa vahvempi. Kotijoukkue puolusti uhrautuvasti ja onnistui pelastamaan tuiki tärkeät sarjapisteet.GBK:lle 1-0 –voitto oli iso helpotus, sillä joukkue pysyi mukana taistelussa sarjapaikasta. Kokkolalaisryhmä nousi ainakin väliaikaisesti putoamiskarsintaviivan yläpuolelle, sillä PP-70 pelaisi oman ottelunsa vasta sunnuntaina. FC Viikingeiltä puolestaan lipsahti nousukarsintapaikka käsistä: ennen viimeistä kierrosta helsinkiläiset ovat kaksi pistettä RoPS:a jäljessä.Honka löylytti FC KuusankoskenTapiolan Urheilupuistoon tuli FC Hongan vieraaksi FC Kuusankoski, jolla oli vielä mahdollisuus välttyä putoamiskarsinnalta. Tämä kuitenkin vaatisi niin voittoja kahdesta viimeisestä pelistä kuin apuja takaa-ajettavilta. Kotijoukkue FC Honka puolestaan kisaili Ykkösen neljännestä sijasta, mutta oli menettänyt mahdollisuutensa nousuun jo hyvän aikaa sitten.Ottelu pelattiin kylmässä sateessa, eikä pelillinen taso noussut missään vaiheessa kovin korkeaksi. Avausjaksolla molemmat joukkueet koettelivat onneaan satunnaisesti. Yliote näytti olevan Hongalla, mutta FC Kuusankoski tuli vastaiskuista liukkaasti. Avausmaalin teki 27. minuutilla kotijoukkueen kapteeni Toomas Mustakari, kun kuusankoskelaisvahti Ville Iiskola ei pystynyt märkää palloa torjumaan. FC Kuusankosken Mikko Järvinen kuittasi osuman viitisen minuuttia myöhemmin. Taukolukemat olivat 1-1.Toinen puoliaika alkoi isäntien kannalta hyvin, sillä Honka siirtyi johtoon jo parin minuutin pelin jälkeen. Tarkka Marko Ruuhijärvi syötti maalin eteen Janne Mollbergille, joka latasi verkkoon lukemat 2-1. FC Kuusankosken peli sekosi nopeaan maaliin. Tunnin kohdalla Honka sai käsivirheestä rangaistuspotkun, jonka pani perille Timo-Jaakko Messala. Loppunumerot sinetöi vielä lisäajalla Ruuhijärvi. FC Kuusankoskelle 4-1 –tappio merkitsi varmaa jatkoa putoamiskarsintoihin.Mustasaaren Sepänkylässä ottivat yhteen FC Korsholm ja VG-62. Kummallakaan joukkueella ei ollut käytännössä mitään panosta peliin, sillä FC Korsholman putoaminen oli jo varmaa, kun taas VG-62 oli jo turvallisella etäisyydellä karsintaviivoista.Vierasjoukkue VG-62 oli ottelussa hallitsevampi osapuoli. FC Korsholm keskittyi kaksintaisteluihin, mutta ei pystynyt estämään naantalilaisten nousua omalle verkolleen. Kotijoukkueen maalivahti Peter Kauppi pelasi kuitenkin hyvin ja piti VG-62:n poissa pahanteosta. Kauppi joutui antautumaan vain kerran tunnin kohdalla, kun Henri Lehtonen nosti rangaistusalueen reunalta maalivahdin näppien ulottumattomiin.FC Korsholm jaksoi kuitenkin taistella tappioasemassakin. Isännät saivat puolitoistatuntiselle kamppailulleen palkinnon aivan viime minuuteilla, kun Mikko Ylihärsilä teki kakkospallosta 1-1 –tasoituksen. Näissä lukemissa peli myös päättyi. Sarjataulukkoon lopputulos ei tuonut suurta muutosta: VG-62 on kahdeksantena ja FC Korsholm jatkaa Ykkösen hännänhuippuna.TP-47:n jännitys jatkuu vieläSunnuntain ykköspelissä oli tarjolla nousu Veikkausliigaan. Tornion Pallo -47 matkusti Närpiöön voittamaan Närpes Kraftin, jolloin nousu varmistuisi jo ennen viimeistä kierrosta. Paineita vähensi FC Viikinkien lauantainen tappio, sillä ero kolmospaikkaan oli neljä pinnaa. Torniolaiset pääsisivät siis ainakin karsintaan, vaikka häviäisivät niin IF Kraftille kuin FC Korsholmalle, joka olisi vastassa seuraavana viikonloppuna. TP-47:lle suora nousu olisi kuitenkin iso helpotus, kun joukkue viime vuonna kompuroi nimenomaan karsinnassa.Vierasjoukkue aloitti Mosedalissa vahvasti. TP-47 sai pelin pyörimään isäntiä nopeammin, ja myös ensimmäinen maalipaikka siunaantui vieraille. Kraft-vahti Tommi Paattakainen ehti kuitenkin peittämään kroaattitähti Andras Strapakin tarkan laukauksen. Pian myös kotijoukkue heräsi ja alkoi luoda itselleen pelitilaa. Pallon saaminen TP-47:n alakerran läpi oli tosin hankalaa, ja isännät joutuivat hyvissäkin paikoissa pelaamaan hätäisesti, palloa kunnolla suojaamatta. Parhaat paikat menivät kolmanteen kerrokseen. Jakson loppua kohden IF Kraft joutui palaamaan puolustusasemiin, kun TP-47 sai uutta virtaa ja lähti väkevän rynnistykseen. Onni oli isäntien puolella: torniolaisten kanuunat osuivat maalikehikkoon. Taukotilanne oli 0-0.Toisella puoliajalla ottelun tahti rauhoittui. Molemmat joukkueet suojasivat omaa päätyään takaiskuilta hyvin, mikä kuitenkin kostautui keskikentän pelinrakentelussa. Pelaajat onnistuivat vain harvoin juonittelemaan niin nokkelia kuvioita, että saivat vastustajan alakerran sahatuksi rikki. Jakson paras maalintekopaikka oli TP-47:n Strapakilla, jonka yritys kuitenkin meni muutaman kymmenen senttiä ohi Kraft-tolpan.Mosedalissa ei lopulta maaleja nähty, ja joukkueet jakoivat pisteet numeroissa 0-0. TP-47:n nousu Veikkausliigaan ei tasurilla varmistunut, vaan joukkue joutuu hakemaan pisteitä vielä ensi viikolla Mustasaaresta. Tasapeli riittää viemään TP-47:n ylimmälle sarjatasolle. Tappiokaan ei todennäköisesti pudottaisi torniolaisia kärkipaikalta, sillä TP-47:n maaliero on paljon RoPS:n vastaavaa parempi.PP-70 otti työvoiton LappeenrannassaSunnuntaina pyöri myös putoamisruletti, kun Peli-Pojat -70 saapui Kimpisen Urheilupuistoon Jalkapalloseura Rakuunoiden vieraaksi. GBK:n lauantaisen voiton ansiosta PP-70 oli valahtanut putoamiskarsintaan oikeuttavalle 11. sijalle, mutta voitolla tamperelaisryhmä voisi tehdä pesäeron GBK:hon. Toisaalta sarjapaikka oli vielä teoreettisesti pelissä myös kotijoukkue Rakuunoilla, joka tasapelillä varmistaisi jatkonsa Ykkösessä.Sekä kotijoukkue Rakuunat että vierailija PP-70 lähti iltapäivän otteluun varovaisesti. Tamperelaiset olivat pakkovoiton edessä ja painostivat, mutta Rakuunoiden kovapintainen alakerta siivosi luottavaisesti. Toisaalta isännät pääsivät heti ottelun alussa yrittämään ratkaisua vastaiskusta. PP-maalilla Pasi Lainetta tuurannut Mikko Jarkko piti kuitenkin pintansa.Puoliajan edetessä kohti loppuaan tuntui PP-70 saavan henkistä yliotetta Rakuunoista, mutta lappeenrantalaisten keskuspuolustus pelasi yhä vahvasti. Vikkelä Mikko Mäkelä pääsi toppariparilta karkuun vain hetkellisesti, ja kärkipari Kai Nyyssönen pysyi pimennossa vielä paremmin. Näillä eväillä ei maalinteko onnistunut vierailijoiltakaan, vaan taukolukemat olivat 0-0.Toisella puoliajalla Rakuunat alkoi varmistella tasapeliä, joka riittäisi siis sarjapaikan varmistamiseen. PP-70 sai enemmän tilaa pelinrakenteluun, mutta kärkimiehet jäivät yhä kotijoukkueen tiukkaan puolustusverkkoon. Paras maalipaikka oli 75. minuutilla Mäkelällä, joka antoi tykkinsä puhua. Rakuuna-vahti Heikki Haaraoja venyi kuitenkin pelastamaan joukkueensa.Lappeenrantalaisten toive tasapelistä näytti jo täyttyvän, kun virallinen kello tikitti kohti täyttä aikaa ja lukemat olivat 0-0. Neljä minuuttia ennen päätösvihellystä PP-70 sai kuitenkin vapaapotkun hyvästä paikasta sivurajan tuntumasta. Vaparia antamaan tuli vaihtomies Harri Mikkola, jonka kierteisen vedon viimeisteli kankeiden Rakuunoiden keskeltä Samuli Laitila.Jäljelläolevat minuutit eivät riittäneet hämmästyneelle kotijoukkueelle tasoituksen juonimiseksi, vaan PP-70 otti pisteet lukemin 1-0. Näin joukkue nousi taas putoamiskarsintaviivan yläpuolelle ja jätti GBK:n taakseen. Tamperelaiset tosin ovat päätöskierroksella ison tehtävän edessä, kun vastassa on nousua havitteleva FC Viikingit. GBK puolestaan kohtaa FC Kuusankosken, jonka paikka putoamiskarsinnassa on siis varma.