Ykkösen viikkoraportti

Viikko 22 tarjosi Ykkösessä peräti kaksi täyttä sarjakierrosta, joiden aikana FC Viikingit ja Vaasan Palloseura joutuivat luopumaan puhtaan pelin saldoistaan. Tappiostaan huolimatta VPS nousi viikonloppuna sarjakärkeen, kun pahimmat uhkaajatkin kompuroivat. Rakuunat ja FC Honka sen sijaan saalistivat tasapeleillä vasta kauden avauspisteensä.

VG-62 nöyryytti isäntiä VaasassaKeskiviikkoillan ainoassa kamppailussa Vaasan Palloseura haki jatkoa alkukauden voittokulkuun. VPS lähti peliin puhtaalla tilillä. Naantalilainen VG-62 on tosin tunnetusti terävä vierasjoukkue. Vaasalaisten iltapuhteesta ei tullutkaan helppo.VG-62 oli alusta alkaen tehokas. Joukkue hyödynsi erikoistilanteensa mallikkaasti, ja ensimmäinen esimerkki tästä nähtiin 17. minuutilla. Takatolpalle unohdettu Jarkko Tallqvist puski Mika Mäkitalon antaman vapaapotkun vastustamattomasti verkkoon.Jatkoa seurasi reilut 20 minuuttia myöhemmin. Maalista sai jälleen ottaa osasyyn niskoilleen VPS:n uinuva alakerta, sillä Mika Terävän kulmapotku kiersi maalivahti Janne Henrikssonin sormia hipoen maalin perukoille. Tauolle lähdettiin naantalilaisten ansaitussa johdossa lukemin 2-0.Toiselle puoliajalle VPS tuli yhden miehen vaihtaneena ja täysin uudella innolla. Isännät alkoivatkin uhkailla VG-62:n maalia vaarallisesti. Kotijoukkueen pahaksi harmiksi vastassa seisoi kuitenkin loistopeliin yltänyt Jani Mäkilä, joka venyi pariin torjuntaan aivan maaliviivalta. Pisteiden osalta ottelu näki ratkaisunsa 67. minuutilla. Vain viisi minuuttia aiemmin kentälle saapunut Pablo Parmo iski numeroiksi 3-0 vieraiden hyväksi. Näissä lukemissa peli myös päättyi.Kenttätapahtumiin nähden numerot eivät kerro koko totuutta, mutta VPS:n puolustuksen tarkkaavaisuus ei ollut varsinkaan avausjaksolla vaaditulla tasolla. VG-62 oli tehokas omissa maalipaikoissaan ja ansaitsi sen myötä voittonsa.Viikingit pistemenetykseen, GBK jatkaa tutulla linjallaFC Viikingit on ollut avauskierroksilla täynnä pelin riemua, ja joukkue on yllättänyt monet. Vuosaarelaisryhmä aloittikin helatorstain ottelun IF Kraftia vastaan tarmokkaasti. Ottelun 12. minuutilla Teemu Kankkunen pääsi lataamaan vapaapotkun jälkitilanteesta avausosuman. Maalin jälkeen ote kenttätapahtumista säilyi vielä Viikinkien jaloissa. Vaarallisia maalipaikkoja ei kuitenkaan enää Tommi Paattakaisen vartioimalla Kraft-maalilla nähty, ja kenttätapahtumien hallintakin alkoi siirtyä Kraftille. Taukolukemat olivat 0-0.Kraft jatkoi toisella jaksolla määräävänä osapuolena. Tasoitus oli vain ajan kysymys, mutta sitä saatiinkin odottaa aina 81. minuutille saakka. Alexandru Marcan kuti yllätti hyvin pelanneen maalivahti Antti Laitisen.Kraftilla oli loppuhetkillä vielä oiva tilaisuus voittomaalinkin tekoon, mutta Laitinen puolustajineen selvisi rynnäköstä säikähdyksellä. Loppulukemat 1-1 tiesivät kummallekin joukkueelle sarjassa jatkoa ilman tappioita.Helatorstaina Kimpisen Urheilupuistossa, Lappeenrannassa kohtasivat Jalkapalloseura Rakuunat ja Gamlakarleby Bollklubb. Molemmat halusivat ehdottomasti välttää tappion, ja lopputulos oli sen mukainen: ottelusta muodostui puolustusten asemasota. Lopputulokseksi jäi maaliton 0-0.Rakuunoille kauden alku on ollut hyökkäyksellisesti vaikea, sillä joukkue ei ole tehnyt kolmessa ottelussa vielä maaliakaan. GBK:lta napattu piste oli kauden ensimmäinen. Kokkolalaisilla sen sijaan oli pelin jälkeen koossa kolme tasapeliä.Kauden hyvin aloittanut AC Oulu ei sen sijaan antanut FC Kuusankosken yllättää, vaikka avustivatkin vieraita yhdellä omalla maalilla. Kamppailun alkutahdit iski 13. minuutilla Aki Karppanen, joka vei AC Oulun johtoon. Vajaat parikymmentä minuuttia myöhemmin epäonni kohtasi oululaispuolustaja Antti Pehkosta, joka sai tililleen oman maalin. Tasalukemissa 1-1 edettiin pitkälle toista puoliaikaakin. Voitto ratkesi vasta viimeisen kymmenen peliminuutin alkaessa.  Avausmaalin syöttänyt Dritan Stafsula iski oululaisille helpottavan 2-1 -osuman, joka jäi myös kamppailun viimeiseksi.FC Korsholman taistelu ei tuottanut tulostaKahden sarjakierroksen jälkeen FC Korsholmin pistetili odotti yhä avaamistaan. Mustasaarelaisryhmä oli avauspelin 5-0 –nöyryytyksen jälkeen jo terästäytynyt FC Kuusankoskea vastaan, mutta pinnat olivat jääneet vieraskentälle.Nyt isäntäjoukkue aloitti ottelun PP-70:a vastaan vauhdikkaasti. Tom Svarvar antoi oivan keskityksen Ari Laaksolle maalin eteen, mutta tamperelaisvahti Pasi Laine venyi pelastukseen. FC Korsholman pirteä avaus antoi odottaa parempaa, mutta pelin painopiste siirtyi isäntien päätyyn.Pahimmin FC Korsholman maalia uhkaili PP-70:n parivaljakko Samuli Laitila-Olli Lehtimäki. Hyökkääjät eivät kuitenkaan saaneet palloa verkkoon asti, mutta ratkaisun merkkejä nähtiin silti avauspuoliajan loppuhetkillä. FC Korsholman puolustus kaatoi rangaistusalueella Mikko Mäkelän, eikä päätuomari Herkko Holopaisella ollut muuta tehtävissä kuin tuomita pallo pilkulle. Samalla Joonas Sandlin sai toisen varoituksensa ja joutui ulos kentältä. Nurmen pintaan kaadettu Mäkelä latasi itse pilkulta vieraat 1-0 -taukojohtoon. FC Korsholm ei vajaamiehisyydestään ja tappiotilanteesta masentunut vaan painosti toisella jaksolla vahvasti. Puolustuksen pitämiseen keskittynyt PP-70 joutuikin aivan viime minuuteilla todella koville. Kotijoukkueen Arto Saranpää oli puskullaan erittäin lähellä tasoitusta, Laine pelasti joukkueelleen voiton loistotorjunnalla.Mustasaarelaiset jäivät siis kolmannenkin kierroksen jälkeen nollille. PP-70:lle lukemin 1-0 napattu voitto oli kauden ensimmäinen.FC Honka jatkoi alavireisestiYkkösen suosikkeihin lukeutuvat FC Honka ja Rovaniemen Palloseura kohtasivat torstaina Tapiolan Urheilupuistossa. Kaksikosta FC Honka oli aloittanut kautensa yllättävän heikosti, eikä vielä ollut onnistunut voittamaan. RoPS puolestaan sai edellisviikolla kylmää kyytiä FC Viikingeillä, joten molemmilla joukkueilla oli todistettavaa Ykkösen yleisölle.FC Honka aloitti pelin kotikentällään vahvemmin. Vartin kohdalla Janne Kauria kiersi jo RoPS-vahti Sandor Matusin, mutta puolustaja ehti pelastamaan laukauksen kulmapotkuksi. Kyseinen erikoistilanne olikin tuottaa avausosuman, mutta Matus torjui Sami Ylä-Jussilan puskun. Ylä-Jussila kiusasi Matusia myös 15 minuuttia myöhemmin, mutta jälleen unkarilaisvahti veti pidemmän korren. Kovan tuulen avustamana FC Honka piti pelin RoPS:n kenttäpuoliskolla, mutta ilman maaleja. Taukotilanteeksi jäi 0-0.Toisella puoliajalla myös vierasjoukkue sai luoduksi maalitilanteita. Niistä parhaimman sai Tibor Markus jo viidennellä peliminuutilla, mutta FC Hongan maalivahti Tuomas Peltonen oli läpiajossa parempi. Ottelun loppua kohden rovaniemeläisten tärkeimmäksi tavoitteeksi nousi pisteen turvaaminen, eikä todellisia maalipaikkoja enää nähty. Sarjataulukon häntäpäähän jäänyttä Honkaa 0-0 tuloksen tuoma piste ei suuremmin lohduttanut.Pohjoisessa Tornion Pallo -47 otti tärkeät pisteet vierailija Oulun Luistinseuralta. Avausjaksolla pelitapahtumia selvästi hallinnut isäntäjoukkue otti johdon jo viidennellä minuutilla. Kimmo Halmkrona puski Roman Mirosnitsenkon antaman kulmapotkun maalin perukoille.Kotijoukkue lisäsi johtolukemiksi 2-0 vajaan 40 minuutin jälkeen. Mainion pallonriiston jälkeen Jussi Hakasalo syötti rangaistusalueen kulmaan Jarno Koivistolle, joka laukoi pallon maalivahti Teemu Parpalan ulottumattomiin. Puoliajan lopulla Mirosnitsenko sai vielä vietyä kolmannen kerran pallon OLS:n maaliin, mutta tilanne hylättiin paitsiona.Toisella jaksolla oululaisetkin alkoivat saada maalintekopaikkoja aikaan. Todellista vaaran paikkaa jouduttiin kuitenkin odottamaan aina 70. minuutille saakka, kunnes OLS kavensi lukemiksi 2-1 kulmapotkun jälkitilanteesta. Maalin jälkeen torniolaiset kuitenkin vankistivat puolustusta entisestään, eikä Henri Sillanpään maalin suulla enää vaarallista toimintaa näkynyt. Toisessa päässä kenttää Jaakko Isteri sen sijaan laukoi ylärimaan.Peli päättyi Harjun Stadionilla lukemiin 2-1 TP-47:n eduksi. Voitto nosti torniolaiset mukaan kärkikahinoihin, kun pahimmat kilpailijat olivat jo jääneet tasapeleihin.VPS sarjakärkeen vierasvoitollaViikolla tappion karvasta kalkkia maistelleet FC Kuusankoski ja Vaasan Palloseura ottivat yhteen lauantain ainoassa Ykkösen kamppailussa. Ottelu alkoi vierasjoukkueen hallinnalla, ja se tuottikin tulosta heti kahdeksannella minuutilla. Ville Laakkonen puski Rami Louken antaman keskityksen helpohkosti verkon perukoille.VPS jatkoi maalin jälkeenkin kenttätapahtumien hallintaa, ja reilun puolen tunnin pelaamisen jälkeen iski avausmaalin syöttänyt Louke. Hän sai tilanteessa suuresti apua isäntien puolustaja Lasse Metsävuorelta, jonka purkupallo jäi löysänä Louken ulottuville. Tauolle siirryttiin VPS:n johtolukemissa 2-0.Toisella jaksolla FC Kuusankoski nousi hallitsevaksi osapuoleksi, mutta VPS:n alakerta ei osoittanut murtumisen merkkejä. Keskuspuolustuksen muurina toimi topparipari Antti Ervasti - Tomas Nygård. Toisen jakson parhaan maalipaikan sai vieraiden Veli Lampi, mutta kotijoukkueen maalissa pelannut Ville Iiskola ujutti kätensä laukauksen tielle.VPS:lle 2-0 –voitto ja kolmen pisteen saalistaminen tiesi nousemista sarjakärkeen, kun pahimmat uhkaajat joutuivat pistemenetyksiin. Viime viikolla Myllykosken Pallon kanssa farmisopimuksensa yhteisymmärryksessä purkanut FC Kuusankoski on häntäpäässä ainoina pisteinään sarjajumbo FC Korsholmasta otettu voitto.OLS ja GBK kauden avausvoittoihinOulun Luistinseuran kauden avausvoitto tuli koko kevään tehottomasti pelanneen Jalkapalloseura Rakuunoiden kustannuksella. Isännät ottivat Castrenin kentällä avausjaksolla pelin täysin hallintaansa ja onnistuivatkin viimeistelyssä 19. minuutilla. Petteri Palosaari vapautti tuolloin Jukka Puurusen läpiajoon ja viimeistelemään kauden toisen osumansa.Toinen puoliaika oli oululaisilta 1-0 –johdon puolustamista. Osasyynä tähän oli hyökkäysosaston moottorin Petteri Palosaaren loukkaantuminen. Rakuunat oli pelitapahtumien hallitsijana viimeisen puolen tunnin ajan ja se loikin vielä viime hetkillä mainioita maalintekopaikkoja. Isäntien sankariksi nousi maalivahti Kalle Rönkkö, joka tolpankin avustuksella piti maalinsa puhtaana päätösvihellykseen saakka.Kaksi tasapelipistettä aiemmista otteluistaan keränneelle OLS:lle 1-0 –lukemin tullut voitto tuli makoisaan paikkaan. Samaa ei voi sanoa Rakuunoista. Lappeenrantalaiset ovat kyllä päästäneet yhtä vähän maaleja kuin sarjakärki VPS, mutta kun tehtyjen sarake näyttää nollaa, ei pisteitäkään voi montaa olla.Kolmella ensimmäisellä ottelukierroksella yhtä monta tasapeliä pelannut GBK nappasi avausvoittonsa yllättävän heikosti kautensa avanneelta FC Hongalta. Kokkolan keskuskentällä ei suurta urheilujuhlan tuntua koettu, mutta tiukkaa puolustusta nähtiin senkin edestä. Kamppailun avausosuma syntyi rangaistuspotkusta, jonka laukoi maalipuiden väliin GBK:n Timo Peltola.Tauon jälkeen FC Honka lähti tasoittamaan isäntien 1-0 –johtoa, mutta ei tolppaa lähemmäksi aikeissaan päässyt. GBK:lle kaikki kaikessa oli jälleen 40-vuotias konkaripakki Gennadi Judin, joka ajoittain yksinkin pysäytti espoolaisten hyökkäykset. Sarjanoususta kauden alla haikailleen FC Hongan pelit eivät ota sujuakseen. Joukkue on taulukon häntäpäässä vasta yhden tasapelipisteen saalistaneena. GBK:lla on puolestaan esitellä vielä täysin tappioton tili.Sunnuntaina Närpiössä kohtasivat alkukierrokset ilman tappioita selvinnyt IF Kraft ja täysin ilman pisteittä ollut FC Korsholm. Kamppailu ratkesi reilussa vartissa isäntäjoukkueen eduksi. Avausmaali syntyi Karl-Johan Simonsin toimesta 13. minuutilla. Vain neljä minuuttia myöhemmin kotijoukkue kaatoi lisää kylmää vettä vieraidensa niskaan. Tällä kertaa rankaisijana toimi Kraft-pakki Marcus Bärden.Ottelussa ei enempää maaleja nähtykään, ja Närpes Kraft nappasi kauden toisen voittonsa lukemin 2-0. Joukkue nousi voittonsa myötä jo komeasti sarjan toiselle tilalle paremman maalieronsa turvin. FC Korsholmalle paikka taulukon hännillä on varsin tuttu, mutta tässä vaiheessa kautta ei ole mitään syytä heittää pyyhettä kehään.RoPS voitokkaana kotiavauksessaanKaikki kolme avauskierroksen otteluaan vieraissa pelannut Rovaniemen Palloseura aloitti pelit kotiyleisönsä edessä makoisasti. Vastaan asettunut AC Oulu ei ollut kevään peleissä vielä joutunut kokemaan tappion tuskaa.Ottelun teemaksi muodostui korkeiden keskityspallojen viljely molemmissa päissä. Puolustajat olivat kuitenkin lähes aina tilanteissa hyökkääjiä vahvempia eikä montaa vaaran paikkaa nähty. Ensimmäisen puoliajan paras tilanne koettiin oululaismaalilla, mutta maalivahti Jani Luukkonen torjui Mika Huikarin tulisen laukauksen. Maalittomasta tilanteesta lähdettiin toiselle puoliajalle, joka tarjosi viileässä ilmassa peliä seuranneelle yleisölle hieman enemmän nähtävää. Isäntien pelinrakentelun ykkösmiehenä toimi polvivaivoistaan hiljalleen toipuva Zeddy Saileti. Sambialaisen esityöstä Tibor Markus oli viedä isännät johtoon, mutta Luukkonen venyi pelastukseen.Ottelua oli pelattu jo 82 minuuttia, kun Luukkonenkin joutui lopulta antautumaan. Sailetin ohella isäntien näkyvimmäksi pelaajaksi noussut puolustaja Petri Jalava jatkoi keskityksen maalin eteen, josta Markus laukoi ensin tolppaan. Unkarilainen itse iski paluupallosta RoPS:n johtoon ja aina voittoon saakka. AC Oulun ottelun paras paikka siunaantui Dritan Stafsulalle, mutta isäntien maalissa Sandor Matus piti pintansa täydellisesti.Kamppailu päättyi numeroihin 1-0, ja se tiesi RoPS:lle nousua taulukossa viidennelle sijalle. Siitä on matkaa kärkitilalle vain kaksi pistettä. AC Oulu on RoPS:n kanssa tasapisteissä, mutta sijan huonompana heikomman maalieron vuoksi.Naantalissa ja Tampereella tasaistaEdelliskierroksella VPS:n komeasti lukemin 3-0 kaatanut VG-62 joutui sunnuntaina Tornion Pallo –47:n kanssa suurempiin vaikeuksiin. Tappiottomasti kauden alun pelannut TP hallitsi kamppailua hienokseltaan. Avausjaksolla lähimmäksi osumaa pääsikin vieraiden Roman Mirosnitsenko, jonka kuti napsahti ylärimaan. Maaleja ensimmäinen kolmevarttinen ei kuitenkaan tuonut.Toisella jaksolla jännitys kasvoi kymmenen minuutin pelaamisen jälkeen. VG-62 aloitti maalinteon Juha Herneen laukauksella Mikko Harjanteen epäonnistuneen yrityksen jälkeen. Kotijoukkueen riemua ei kuitenkaan kestänyt kauan. Vain pari minuuttia myöhemmin läpiajoon karannut Jaakko Isteri kaadettiin rangaistusalueella ja pallo vietiin pilkulle. Arto Hakala laukoi TP-47:n tasoituksen.Ottelun parhaana palkittu naantalilaisvahti Jani Mäkilä joutui loppuhetkillä venymään vielä loistopelastukseen, kun Anatoli Bulgakov pääsi laukomaan isäntien puolustuksen hetken uinahtaessa. Kamppailussa päädyttiin kuitenkin pistejakoon numeroin 1-1. Molemmat joukkueet ovat neljän kierroksen jälkeen hyvissä asemissa aivan kärjen tuntumassa.Tampereella tappiottomien pelien putkeen päässeet Peli-Pojat –70 ja FC Viikingit pelasivat ympäripyöreän kamppailun ilman osumia. Ensimmäisellä puoliajalla PP-70 pyrki luomaan paremmin tilanteita, mutta hyvätkin ideat tyssäsivät hyökkäyksen tehottomuuteen ja Viikinki-puolustuksen kovuuteen.Toisella jaksolla kummankin joukkueen puolustus uinahti kerran, mutta hyökkäyksistä ei terävyyttä löytynyt. Viikinkien parhaan paikan hukkasi Jani Honkavaara laukomalla sivuverkkoon. Tilannetta edelsi tamperelaisvahti Pasi Laineen arviointivirhe. Isännistä lähimmäksi osumaa pääsi vaihtomies Ari Ruoholahti, mutta hän laukoi viime hetkillä pallon avopaikasta ohi helsinkiläismaalin.Maaliton tasapeli tiesi FC Viikingeille jatkamista tappiottomien pelien sarjaa. Joukkue on vain pisteen päässä VPS:stä. PP-70 on saalistanut neljästä ottelusta viisi pistettä ja kuuluu tasaisessa sarjassa alempaan keskikastiin.