Takaisin
5.4.2020 klo 14.24

Ykkösen tähdet tutuiksi: Tommi Saarinen

Jaa:

KPV aiheutti Saariselle valtavan pettymyksen syksyllä 2015, mutta toppari jahtaa nyt uutta nousua kokkolalaisten riveissä. 

Viime vuosikymmen oli FC Hongalle todella värikästä aikaa, kun espoolaisseura kävi Veikkausliiga-vuosien jälkeen hakemassa vauhtia Kakkosesta, mutta palasi pääsarjatasolle ja lopulta mitaleille. Tässä ajassa moni pelaaja tuli ja meni, mutta seuran oma kasvatti Tommi Saarinen, 25, pelasi edustusjoukkueessa yhtäjaksoisesti seitsemän kauden ajan.

– Lähdin tietysti haikein mielin, sillä Honka on minulle rakas seura, ja Tapiolasta oli tullut minulle koti. Kun haikeus hälveni, lähdin suurella mielenkiinnolla kohti uusia haasteita, Saarinen toteaa.

Uusi haaste löytyi lopulta Kokkolasta. Veikkausliigasta syksyn päätteeksi pudonnut KPV osoitti kiinnostuksensa Saarista kohtaan, ja keskustelut päävalmentaja Jani Uotisen kanssa vakuuttivat topparin. Vaikka kahden vuoden sopimus tarkoitti miehelle siirtoa sarjatasoa alemmas, päätös oli lopulta yllättävän helppo.

Ykkönen on Saariselle tuttu sarja kaudelta 2017, jolloin hän pelasi yhtä lukuun ottamatta kaikissa peleissä. Veikkausliigassa toppari otti ensiaskeleensa jo kaudella 2013 ja pelasi viime kaudella yhdeksässä ottelussa – tavoitteena on myös paluu liigatasolle.

– Mielestäni pärjäsin liigassa ihan hyvin, ja toivon, että tulen pelaamaan siellä tulevaisuudessa. KPV haluaa samaa, ja tavoitteenamme on palata liigaan heti kaudeksi 2021.

Tähtäimessä parempia muistoja Kokkolasta

Kokkolan keskuskenttä on Saariselle tuttu stadion paitsi viime kaudelta myös menneisyydestä. Mies koki yhden uransa suurimmista pettymyksistä syksyllä 2015, kun huippukauden Kakkosessa pelannut Honka kärsi nousukarsinnan ensimmäisessä osassa vierastappion, eikä kotitasapeli riittänyt nousuun.

Kaudella 2017 KPV oli jälleen vahvempi kotikentällään – kapteeni Saarinen pelasi täydet minuutit, kun Honka joutui kotimatkalle 3–0-tappion jälkeen.

– Nousukarsintatappio oli silloin todella kova kolaus. Myöhemmin Ykkösessä pelatut ottelut KPV:ta vastaan tuntuivat aina derbyiltä. Viime kaudella vettä oli virrannut jo sen verran, että muistot jäivät historiaan. Nyt KPV:n paita tuntuu jo omalta, vaikka hurjalta se aluksi tuntuikin.

Saarinen on toistaiseksi ehtinyt kantaa perinteistä vihreää paitaa viidessä virallisessa ottelussa. Hän pelasi kaikissa Suomen Cupin alkulohko-otteluissa täydet minuutit, ja kokkolalaisryhmä eteni kilpailussa jatkoon.

Talvikauden perusteella Saarinen odottaa paljon maaleja hyökkäyspään Aleksi Tarvoselta, Elias Ahteelta ja Simo Roihalta. Saarinen iloitsee myös siitä, että joukkueessa on paljon kilpailua, ja etenkin keskikentän pelipaikoille riittää tunkua.

– Ihan sama kenet kentälle laittaakin, laatua riittää. Meillä on Ykköseen todella kova nippu.

Palo lajia kohtaan ei sammu

Espoossa asuessaan Saarisen arki oli poukkoilua kodin, Aalto-yliopiston ja Tapiolan urheilupuiston välillä, mutta Kokkolassa hän voi hoitaa opinnot etänä. Viime keväänä kandin paperit saanut Saarinen kiittelee Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urheaa, joka mahdollistaa opiskelun sekä kilpaurheilun yhdistämisen.

– Urhea on etenkin Aallossa todella hyvin tukena. Muuton aikana laitoin koulun hetkeksi tauolle, mutta viimeistään koronaviruksen myötä aikaa on riittänyt opinnoillekin. Intoa riittää myös sillä saralla, ja eiköhän maisterin paperit jonkun vuoden päästä tule.

Moni suomalainen jalkapalloilija, kuten Saarisen opiskelutoveri Daniel Kollar, on lopettanut ammattilaisuransa panostaakseen opiskeluihin ja muuhun työelämään. Saarinen kertoo ymmärtävänsä päätöksen täysin, mutta panostaa itse ensisijaisesti jalkapalloon.

– Itselläni on sellainen palo futista kohtaan, että aion pelata jatkossakin, vaikken ammattilainen olisikaan. Jos niin käy, sitten pitää tehdä jotain siinä sivussa – nyt minulla on ideaali tilanne, kun KPV tarjoaa mahdollisuuden urheilla ammattilaisena.

Voit tukea KPV:n toimintaa ostamalla fanituotteita tai kausikortin

Kuva: Tommy Lågland/KPV