Ykkösen Suomen Cupissa täysiä pistepotteja – PK-35 jatkaa puhtaalla pelillä

Suomen Cup jatkui Ykkösen alkulohkojen osalta lauantaina ja sunnuntaina. Voittoihin ylsivät TPS, FF Jaro, PK-35, Gnistan, HJK Klubi 04 ja VPS. Ainoastaan helsinkiläinen PK-35 on kahdella voitollaan ilman pistemenetyksiä.

Avauspuolikkaan maalit toivat Palloseuralle avausvoiton

TPS–MuSa 2–0 (2–0)

Ykköseen tälle kaudelle tippunut TPS otti lauantaina cupissa avausvoittonsa, kun vahvasti pelannut turkulaisjoukkue nollasi MuSa:n 2–0. Iltapäivän ottelun molemmat maalit syntyivät avausjaksolla. Avausmaali nähtiin 22. minuutilla, kun hyökkääjä Oskari Jakonen onnistui Kabamba Kalabataman alustuksesta. Lisää seurasi 14 minuuttia myöhemmin. Tällä kertaa maalintekijänä toimi Joakim Latonen. Enempää maaleja Turun LähiTapiola-areenalla ei nähty ja näin TPS avasi voittotilinsä.

Kotijoukkue nousi voitolla kolmeen pisteeseen. MuSa:lle tappio oli puolestaan jo toinen, joten porilaisten jatkohaaveet karisivat tappion myötä.

– Me ei oltu EIF:iä vastaan vaarallisia viimeisellä kolmanneksella, mutta nyt oltiin ihan eri tavalla vaarallisia ja päästiin myös vastustajan selustaan. Siinä ero viime sunnuntaihin. Tehtiin näin kaksi todella hienoa maalia jo avausjaksolla, ja pidettiin myös se nolla omissa. Puolustuspelaaminen on ollut molemmissa peleissä ihan hyvää, eihän meille ole tehty yhtäkään pelitilannemaalia vielä, TPS:n päävalmentaja Jonatan Johansson tiivisti TPS:n verkkosivuilla.

Jaro avasi voittotilinsä Pohjanmaan derbyssä

FF Jaro–KPV 2–1 (2–1)

Cupin toinen Pohjanmaan derby toi FF Jarolle täyden pistepotin, kun KPV kaatui lauantaina Pietarsaaren Tellushallissa. Viime viikolla FF Jaro jäi samassa hallissa tasapeliin toisen Pohjanmaan paikalliskilpailijan, VPS:n kanssa.

Tällä kertaa varsinkin ensimmäinen puoliaika oli tapahtumia täynnä. Kotijoukkue karkasi johtoon ottelun 20. minuutilla Albin Björkskogin toimesta, kun puolittainen läpiajo päätyi tolpan kautta maaliin. Tasoitusta ei tosin kauaa tarvinnut odotella, kun vieraiden illan näkyvin hahmo Harri Heiermann tasoitti neljä minuuttia myöhemmin Leon Auguston antaman kulman jälkitlanteesta.

Seuraavaksi nähtiin kaksi rangaistuspotkua. Ensin vuoroon pääsi FF Jaro, kun Alex Ramsay kaadettiin vihreiden toimesta boksin sisällä ottelun 40. minuutilla. Pallon taakse asteli Guillermo Sotelo, joka laukoi pallon varmasti verkkoon ohi Miika Töyräksen. Seuraavaksi pilkulta pääsi yrittämään KPV. Ensimmäisen jakson lisäajalla kulman jälkitilanteesta pallo jäi boksiin, jossa avausmaalin tehnyt Jaron Björkskog kaatoi vieraiden Adam Vidjeskogin. Rangaistuspotkun ampunut Heiermann kuitenkin epäonnistui, kun Jaron maalivahti Topi Valtonen esitti upean torjunnan.

– Peli näytti ihan hyvältä, mutta tottakai on vielä paljon parannettavaa. Koko joukkue teki kuitenkin töitä yhdessä voiton eteen. Topilta oli iso torjunta pilkussa, se oli meille tärkeä puoliajan loppuun, täyden 90 minuuttisen Jaron puolustuksessa pelannut Samuel Uusitalo kommentoi Ruudun haastattelussa.

Toisella puoliajalla nähtiin neljä keltaista korttia, mutta ei lisämaaleja. Näin FF Jaro otti arvokkaat kolme pistettä ja nousi Ykkösen C-lohkossa toiseksi. KPV puolestaan jäi yhteen pisteeseen, joka oikeuttaa tällä hetkellä lohkon jumbopaikkaan.

PK-35 jatkaa puhtaalla pelillä lohkon kärjessä

EIF–PK-35 0–2 (0–1)

Alkavalle kaudelle Ykköseen noussut PK-35 otti lauantaina cupin alkulohkon toisen voittonsa, kun EIF kaatui Kauniaisissa vahvan esityksen jälkeen lukemin 0–2.

Vierailijat tulivat otteluun vahvasti ja loivat useita vaarallisia paikkoja ennen avausmaalia. Lähimmäksi pääsivät Arttu Auranen ja Marko Koskinen, mutta EIF-maalivahti Mehdi El Moutacim torjui yritykset upeasti. Avausmaali nähtiin kuitenkin viimein vieraiden viidennestä kulmasta 37. minuutilla, kun Jonathan Muzinga putsasi kulman jälkitilanteesta maalille jääneen pallon verkon perukoille. Syöttöpisteen osumaan kuittasi Pauli Kuusijärvi.

Toisella puoliajalla nähtiin myös yksi maali ja siitä vastasi ensimmäisen jakson tavoin vierasjoukkue. EIF:n hakiessa tasoitusta PK-35 karkasi vastahyökkäykseen, kun kellossa oli juuri 90 minuuttia täyttymässä. PK-35:n Ville Salmikivi tarjoili oikealta boksiin kierteisen pallon, joka tavoitti Charles Katashiran. Hyökkääjä sijoitti pallon vasempaan alanurkkaan.

– Kolme pistettä tärkeimmät! Sinänsä ehjä peli, tehtiin niitä asioita mitä aiemmissakin peleissä. Ennen peliä puhuin, että pallollista pelaamista halutaan eheämmäksi. Ekalla puoliajalla se oli ajoittain ok, mut toiselle jaksolle se taas vähän hajosi. Siitä täytyy nostaa jätkille hattua, että puolustuspeli on hyvin uomissa. Se ei ole vaan puolustuslinjan ansiota vaan koko miehistö puolustaa joukkueena hienosti, PK-35:n päävalmentaja Kim Raimi kommentoi pelin jälkeen.

Voitolla PK-35 nousi kuuteen pisteeseen ja lohkokärkeen. TPS ja EIF seuraavat perässä kolmen pisteen saldoilla.

Gnistanille avausvoitto – JIPPO jäi nollille Talissa

Gnistan–JIPPO 3–0 (1–0)

Gnistan otti lauantaina Talissa avausvoittonsa ja nousi Suomen Cupissa Ykkösen A-lohkon kärkipaikalle, kun JIPPO kaatui puhtaasti 3–0. Kotijoukkue aloitti maalinteon 18. minuutilla kauniilla yhdistelmällä. Lyhyt kulma pelattiin Nnaemeka Anyamelelle, joka antoi nappikeskityksen ja 21-vuotias toppari Gentrit Kovaqi nikkasi alanurkkaan.

Toisella puoliajalla nähtiin neljän varoituksen lisäksi myös kaksi Gnistan-maalia. Ennen 2–0-maalia myös MP iski muutamia kertoja vaarallisesti vastahyökkäyksistä, mutta Jiri Koski piti Gnistan johdossa. 77. minuutilla syntyi illan upein osuma! Reilut viisi minuuttia kentällä ollut 20-vuotias Onni Tiihonen laukoi noin 25 metristä upeasti takakulmaan ohi Jirko Sorsan. Lisää seurasi vielä 83. minuutilla, kun jälleen asialla oli juuri kentällä tullut vaihtomies. Gnistan prässäsi pallon pois JIPPO:lta ja Samu Laitinen pääsi maalinedestä sijoittamaan loppulukemat. Osuman alusti laidalta Rony Huhtala.

– JIPPO oli vaikea vastustaja ja hyvä joukkue. Onnistuimme ratkaisemaan ottelun vasta toisen puoliajan lopussa, mutta esitys oli hyvä ja hyökkäyspelimme oli nyt hyvässä tasapainossa. Erityisen tyytyväinen olen joukkueen epäitsekkääseen peliin. Tämä näkyi hyvin maaleissa mitä teimme, emme lähteneet heti laukomaan vaan syötimme paremmassa asemassa olevalle kaverille, Gnistanin päävalmentaja Ricardo Duarte kommentoi seuransa verkkosivuilla.

Voitolla Gnistan nousi neljään pisteeseen. HJK Klubi 04 ja JIPPO ovat ogelilaisia pisteen perässä ennen lohkon viimeistä kierrosta.

MP:lle kotitappio Helsingissä – Klubi 04:lle avausvoitto

MP–HJK Klubi 04 0–3 (0–2)

Tämä ottelu piti alun perin pelata Mikkelissä ulkona, mutta alkuviikosta ennakoidun kovan pakkasen vuoksi MP:n kotiottelu siirrettiin pelattavaksi Talin halliin Helsinkiin.

Peli lähti käyntiin HJK Klubi 04:n hienoisessa hallinnassa. Myös MP:llä oli kuitenkin saumansa ja parhaat tekopaikat syntyivät Antti Ulmaselle ja Nuutti Laaksoselle. Nollanelosen maalilla kuitenkin Elmo Henriksson oli valppaana. Mikkeliläiset eivät hyödyntäneet omaa etsikkoaikaansa niin Klubi iski. Ottelun avausosuma syntyi rangaistuspotkusta, kun MP-puolustaja Yassin Daoussi liukui jalkapohja edellä Rico Finnäsin jaloille. Pilkkua asettui ampumaan Kai Meriluoto, joka sijoitti pallon varmasti vasempaan alakulmaan.

Maalin jälkeen ote siirtyy vahvemmin Klubille ja toinen maali nähtiin puoliajan lopussa 42. minuutilla. Asialla oli paluumuuttaja Tommi Jäntti, joka sijoitti vajaasta 10 metristä takakulmaan. Osuman alusti laadukkaalla pallolla Samuel Anini jr.

MP tuli jälleen toiselle puoliajalle vahvasti ja saikin luotua muutaman vaarallisen paikan, kuitenkin ilman tulosta. Mitä pidemmälle jakso eteni niin Klubi lisäsi pallollista kontrolliaan. Ottelun kolmas ja viimeinen maali nähtiin 89. minuutilla, kun Anini täydensi iltapuhteensa osumalla. Tällä kertaa syöttäjänä oli puolestaan Jäntti.

– Pelin kuva oli aika erilainen kuin viikko sitten, nyt tapahtumat aaltoilivat puolelta toiselle paljon enemmän. Vaikka pallokontrollimme oli aika laadukasta, haluaisin siihen silti lisää elementtejä. Vaikka vastustajan valmentaja totesi meidän juoksuttaneen heitä, olisimme voineet juoksuttaa vieläkin enemmän. Lisäksi välillä esimerkiksi vastahyökkäyksissämme meillä oli ajoittain liikaa malttamattomuutta, jolloin kenttätasapainomme järkkyy, HJK Klubi 04:n päävalmentaja Mika Väyrynen totesi Klubin verkkosivuilla.

Voitolla HJK Klubi 04 nousi lohkonsa toiseksi kolmeen pisteeseen. Joukkue kohtaa viikon päästä kärkipaikalla olevan Gnistanin. MP on lohkojumbona yhden pisteen saalillaan.

Toisen puoliajan maalit riittivät – VPS haki pisteet Oulusta

RoPS–VPS 0–3 (0–0)

Ykkösen osalta Suomen Cupin toinen kierros saatiin sunnuntaina pakettiin Oulussa, jossa RoPS isännöi VPS:a. Vierailija oli tänään tyly ja vei täyden pistepotin mukanaan Vaasaan ottelun toisen puoliajan maaleilla.

Ensimmäinen puoliaika oli siis maaliton, mutta toisella alkoi tapahtumaan myös maalien muodossa. Avausmaali nähtiin vapaapotkusta, kun Joonas Vahtera kaadettiin noin 20 metriä maalista ottelun 60. peliminuutilla. Maalintekijänän oli upealla laukauksella Aleksi Pahkasalo. RoPS:n maalilla Miikka Mujunen oli voimaton laukauksen edessä.

Lisää tuli vierasjoukkueen toimesta ainoastaan seitsemän minuuttia myöhemmin. Nyt Aatu Laatikainen tsippasi pallon boksin sisälle Vahteralle, joka jatkoi ykkösellä syötön etkulmasta sisään ohi Mujusen. Ottelun lopullinen ratkaisu nähtiin 84. minuutilla, kun kapteeni Sebastian Strandvall tsippasi pallon Mujusen yli verkkoon vastahyökkäyksen päätteeksi. Vapauttavan syötön antoi vahvasti esillä ollut Pahkasalo.

Vepsu oli selkeästi RoPS:a sunnuntaina vahvempi. Vaasalaiset nousivat voitolla lohkonsa kärkipaikalle neljän pisteen saalillaan. VPS:n lohkovoiton lähimmät uhkaajat ovat pisteen päässä olevat FF Jaro ja RoPS.