Ykkösen kierrosraportti 26.5.

Ykkösen toinen kierros pelattiin viikonloppuna 24.-25. toukokuuta. Ennakkosuosikeista RoPS ja FC Honka kokivat kovia, mutta VPS ja TP-47 pitivät pintansa. FC Viikingit jatkoi yllätyslinjalla komeita esityksiään.
      Tasaista niin Kuusankoskella kuin Tampereellakin

FC Korsholm oli lauantaina FC Kuusankosken vieraana. Molemmilla joukkueilla oli avauskierrokselta takanaan murskatappiot. Varsinkin vierailija FC Korsholmalla oli pala hampaankolossa, sillä paikalliskilpailija Vaasan Palloseura oli nöyryyttänyt joukkuetta lukemin 5-0.

Kuusankosken urheilupuistossa isäntäjoukkue aloitti silti vahvemmin. FC Kuusankoski rakensi peliään ajoittain varsin terävästi, ja mustasaarelaisten kipsi murtui vain hitaasti. Hieman ennen puoliaikaa kotijoukkue menikin 1-0 -johtoon Michail Mensahin maalilla.

Toista jaksoa varten vieraat piristyivät silminnähden. Maalipaikkoja syntyi yhä harvakseltaan, mutta FC Korsholm pystyi pitämään palloa ja välillä jopa hallitsemaan peliä. Ottelun 78. minuutilla keskikenttämies Timo Rasinmäki pääsi kuusankoskelaispuolustuksen läpi niin vaarallisesti, että mies vedettiin paidasta kumoon. Tilanteesta tuomittiin rangaistuspotku, jonka laukoi sisään Marko Suoste.

Tasatulos 1-1 näytti jo olevan tuloillaan. Kymmenen minuuttia myöhemmin erotuomari Pasi Kallio kuitenkin ratkaisi ottelun antamalla toisen rangaistuspotkun, tällä kertaa FC Kuusankoskelle. Pilkulle johtanut tilanne tosin vaikutti pelkältä kaksinkamppailulta - mutta Tomi Pakarinen vei joukkueensa yhtä kaikki 2-1 -kotivoittoon. Vaikka FC Korsholm antoikin FC Kuusankoskelle kovan vastuksen, menivät pisteet silti oikealle ryhmälle.

Tampereella kohtasivat kotijoukkue Peli-Pojat -70 ja Gamlakarleby Bollklubb. Pelistä povattiin mielenkiintoista, sillä PP-70 janosi kostoa viimeviikkoisen 5-1 -kotitappion jälkeen. GBK:ta ennakoitiin kenties sopivaksi uhriksi, sillä viime viikolla kokkolalaiset lipesivät 3-0 -johtoasemasta tasapeliin nousijajoukkue Oulun Luistinseuraa vastaan.

PP-70 aloittikin vahvasti. Oli pelattu vasta 12 minuuttia, kun Timo Etelämäki teki kulmapotkusta lukemiksi 1-0. GBK kuitenkin vastasi haasteeseen pian: jo 20. minuutilla vieraat panivat toisessa päässä kulmapotkun Pasi Laineen selän taa.

Tasoitusmaalin jälkeen GBK otti pelin haltuunsa. Tamperelaisisännät pysyivät GBK-puolustuksen kurissa ja nuhteessa, ja kenttä jäi vapaaksi kokkolalaisten rakentaa peliä. Ansaittu 2-1 -johtomaali tuli aivan tauon kynnyksellä. Hyökkääjä Pekka Kainu ryösti purkupallon PP-70:n puolustajilta, ja Sami Kähkölä vei vieraat taukojohtoon.

Toisella jaksolla GBK jatkoi hallintaa, mutta verkkoon osui PP-70 taas kulmapotkun seurauksena. 2-2 -tasoitusmaalin sai nimiinsä yritteliäs keskikenttämies Samuli Laitila.

Ottelun loppupuolella PP-70 oli vielä lähellä voittoakin. Kolmas kulmamaali kuitenkin hylättiin, kun tuomaristo totesi isäntien rikkoneen GBK-puolustusta maalintekotilanteessa. Näin päätöslukemiksi jäi Tammelassa 2-2, mikä näytti tyydyttävän ottelun molempia osapuolia.

FC Viikingit yllätti taas

Lauantain kiinnostavinta ottelua odotettiin Helsingin Vuosaaressa. FC Viikinkien vieraaksi tuli Rovaniemen Palloseura. RoPS oli avannut kauden komealla voitolla, mutta FC Viikingit oli toisaalta yllättänyt FC Hongan kotiareenallaan. Panoksena ottelussa oli siis ainakin FC Viikinkien asema kauden mustana hevosena.

Peli alkoi Vuosaaressa tasaisena ja hermostuneena vääntönä. Pallosta taisteltiina lähinnä keskikentällä, missä isännät tuntuivat olevan piirun verran vahvempia. RoPS puolusti kuitenkin vahvasti ja ikään kuin omaa paikkaansa odotellen.

Puolta tuntia lähestyttäessä rovaniemeläisten keskittyminen herpaantui. Puolustajat tekivät muutamia erheitä, jotka olivat aina edellistä pahempia. Lopulta läpi pääsi Aleksei Zhukov, joka keskitti Tommi Sergejeffille. Sergejeffin oikea-aikainen pusku harhautti RoPS-vahti Sandor Matusin, ja FC Viikingit siirtyi 1-0 -kotijohtoon.

Tappioasemassa RoPS ei saanut rauhoitettua peliään, vaan FC Viikingit löysi yhä tarvittavat porsaanreiät. Vain seitsemän minuuttia edellisen maalin jälkeen Jani Honkavaara vei isännät jo 2-0 -johtoon nousijasuosikeista.

RoPS ei kuitenkaan antanut periksi. Vierasjoukkue pelasi ylös aina tilanteen salliessa, hakien kipeästi kavennusta ennen puoliaikaa. Ottelun 43. minuutilla taktiikka kantoi hedelmää, kun Viikinki-vahti Antti Laitinen lähti maaliltaan katkaisemaan rovaniemeläishyökkäystä. Janne Järvinen ehti kuitenkin palloon ennen Laitista ja siirsi pelivälineen verkkoon.

Toisella jaksolla FC Viikingit joutui ottamaan puolustavaa roolia, kun sitkeä RoPS-ryhmä haki tasoitusta - ja toiveikkaasti voittomaaliakin. Helsinkiläiset hoitivat kuitenkin kukin tonttinsa hyvin. RoPS:n pelaajat hukkasivat pelin juonen aina ratkaisevalla hetkellä.

Voitto alkoi jo häämöttää FC Viikingeille, mutta viimeisten kymmenen minuutin aikana RoPS alkoikin yllättäen painostaa. Vieraat pelasivat palloa enemmän maan kautta, mikä aiheutti hankaluuksia viikingeille, jotka olivat hallinneet ilmatilaa. Viitisen minuuttia ennen päätösvihellystä Norbert Kerenyi laukoi poikkirimaan, mutta sen lähemmäksi maaliverkkoa ei RoPS enää päässyt.

Peli päättyi Helsingin Vuosaaressa lukemiin 2-1 kotijoukkue FC Viikinkien riemuksi. Sarvipäät ovat ainakin toistaiseksi kiinni kauden yllättäjän viitassa. Rovaniemeläisille vierastappio sen sijaan tehnee vain hyvää. Ennakkosuosikkien on pysyttävä nöyrinä vielä monta kuukautta, etteivät itse pilaa mahdollisuuksiaan.

VPS jatkaa puhtaalla pelillä

Sunnuntaina Ykkönen saapui myös VPS:n kotijoukkojen eteen Hietalahteen kahdeksan vuoden tauon jälkeen. VPS pelasi kauden ensimmäisen kotipelin Lappeenrannan Rakuunoita vastaan. Isännät lähtivät peliin selvinä ennakkosuosikkeina, vaikka nousukarsintapaikasta ei VPS:n yhteydessä juuri olekaan puhuttu.

Alussa pelattiin kuitenkin melko tasaväkisesti. VPS pystyi paremmin nostamaan peliään, mutta Rakuunoiden puolustus toimi aktiivisesti, ja vierasmaali pysyi tyhjänä. Omia tilanteita lappeenrantalaiset tosin eivät pystyneet luomaan, mutta ottelun painopiste säilyi silti keskikentällä.

Puolen tunnin merkkiä lähestyttäessä VPS pani uuden vaihteen silmään, ja Rakuunat jäi kyydistä. VPS oli lähellä maalintekoa, kun Mika Kouhen laukaus päätyi ylähirteen. Hetkeä myöhemmin pelastavana enkelinä oli Rakuunoiden maalivahti Heikki Haaraoja, jonka mestaritorjunta esti Ville Laakkosen osuman.

Ottelun 41. minuutilla oli Haaraojankin sitten antauduttava, vaikka VPS:n kulmakuvio oli jo Rakuunoille tuttu. Laakkosen kulma tavoitti takatolpalta Tomas Nygårdin, jonka jatkoon ehti Denis Kostynschuk. Kostynschuk puski numeroiksi 1-0. Avausjakson viimeiset minuutit pelailtiin rauhassa, ja hengähdystauolle lähdettiin kotijoukkue VPS:n johdolla.

Toinen jakso alkoi myös vaasalaiskomennossa. Erityisesti Toni Hahto pääsi yrittämään ensimmäistä VPS-maaliaan. Rakuunat kuitenkin kesti, vaikkakin horjuen, ja pystyi ennen pitkää jäädyttämäänkin peliä. Hallinta oli aluksi varsin näennäistä ja sillä pyrittiin lähinnä estämään VPS:n maalipaikat.

Pelikellon tikittäessä Rakuunat kuitenkin lähestyi VPS:n verkkoa. Ottelun 85. minuutilla Tero Tahvanainen siirsi pallon jo VPS-vahti Janne Henrikssonin selän taa, mutta linjatuomari liputti maalin paitsioksi. Tuomio oli omiaan lannistamaan lappeenrantalaiset, eikä VPS:n johtoasema ollut enää uhattuna.

VPS korjasi siis kotikentällään voiton lukemin 1-0. Rakuunoiden peliesitys sen sijaan oli jälleen melkoisen mitäänsanomaton. Lappeenrantalaisryhmällä on Ykkösen ainoa nollatili tehdyissä maaleissa, joten parantamisen varaa on rutkasti.

Oululaiset menestyivät sunnuntaina

Oulun Luistinseura pelasi sunnuntaina ensimmäisen Ykkösen kotiottelunsa. Vastustajaksi saapui vahva Närpes Kraft, joka kuitenkin on usein horjunut vieraspeleissä.

Piskuinen OLS hyödynsi alussa Kraftin heikot paikat erinomaisesti ja hallitsi peliä. Jo ottelun 13. minuutilla syntyi avausosuma, jonka oululaiskapteeni Vesa Järvitalo puski kulmapotkusta Kraftin verkkoon. Johtoasema sekoitti kuitenkin isäntien peliä, ja Kraft sai toistamiseen mahdollisuuksia. OLS pysyi taukojohdossa lähinnä maalivahtinsa Kalle Rönkön ansiosta.

Toisella puoliajalla Kraft jatkoi hallintaansa, ja OLS panosti puolustukseen. Hyökkäyksiä ei kotijoukkue juuri saanut aikaan, kuten viime viikollakaan. Kraft sen sijaan painoi pelin koko ajan OLS:n maalille, ja 71. minuutilla syntyi ansaittu maalikin. Kudin laukoi Sead Usticin esityöstä sisään Mikael Linzén.

Lukemissa 1-1 peli myös päättyi. OLS taisteli itselleen siis pisteen, vaikka Kraftin esitys olisi ehkä ollutkin kolmen pinnan arvoinen. OLS:n taistelumieliala näyttää olevan ryhmän arvokkain ase.

Oululaisia oli tulessa myös Naantalin Kuparivuoressa, jonne AC Oulu matkusti VG-62:n vieraaksi. Pelistä ennakoitiin tasaista, mutta VG-62:n heikot esitykset kotikentällään kallistivat vaakaa hiukan vierailijoihin päin.

AC Oulun juhlaksi sunnuntain peli pian kääntyikin. Joukkue avasi maalihanat 24. minuutilla, kun Pires Jefferson teki lukemiksi 1-0. VG-62 oli koko avausjakson varsin tehoton, ja Piresin maali jäikin puoliajan ainoaksi.