Ykkösen avauskierros 16.-18.5.

Kauden 2003 Ykkönen avattiin viikonloppuna 16.5. alkaen täydellä pelikierroksella. Ensi kertaa sitten vuoden 1995 pelataan yhdessä lohkossa kaksinkertainen sarja 14 joukkueen voimin. Tällä viikolla pelit sujuivat erityisen hyvin vierasjoukkueilta: kotivoittoa juhlittiin vain Närpiössä
      AC Oulu avasi sarjakauden ja pelihistorianPohjoisessa otettiin Ykköselle varaslähtö perjantaina. Talven aikana perustetun AC Oulun vieraana oli Tornion Pallo -47. TP yllätti viime kaudella nousemalla liigakarsintaan ohi naapurinsa Rovaniemen Palloseuran, ja tänä vuonna TP:n tavoitteet ovat aivan yhtä korkealla. AC Oulun leirissä sen sijaan toivotaan ensijaisesti sarjapaikan säilyttämistä.Vaikka peli olikin historiallisesti AC Oulun ensimmäinen sarjaottelu, se tuskin kuitenkaan painuu muistiin kummankaan joukkueen peliesityksen vuoksi. Sateisella säällä kenttä oli liukas ja mutainen, eivätkä sen paremmin isännät kuin vieraatkaan juuri tilanteita pystyneet luomaan.AC Oululle tosin tarjottiin mahdollisuutta ottaa sarja-avauksesta voitto, kun erotuomari Mika Salo pani pallon pilkulle torniolaispuolustuksen virheestä. Oululaiskapteeni Aki Karppanen laukoi kuitenkin kovassa paikassa yli.Lopputulos 0-0 ei lopulta ollut yllätys. Kumpikaan joukkueista ei juuri pystynyt antamaan näyttöjä kunnostaan. Kauden lähtötasoa punnitaan uudelleen ensi viikolla. FC Viikingit kaatoi ennakkosuosikin Lauantaina ottivat Tapiolan urheilupuistossa yhteen FC Honka sekä vuosaarelaisvieras FC Viikingit. Isäntäjoukkuetta pidetään TP-47:n ja RoPS:n ohella nousijaehdokkaana. Hankkimiensa vahvistuksien myötä Hongalla saattaakin olla mahdollisuutensa estää pohjoisen riemujuhlat – talven Ykköscupissa tosin tuli tappio nimenomaan TP-47:lle. Viikingit sen sijaan lähtee kauteen kiusaamaan isompiaan uuden valmentajansa Markku Kanervan opeilla. Vierasjoukkue Viikingit aloitti pelin Tapiolassa isäntiä vahvemmin. Muutamat alkuminuutit olivat varovaisia, mutta jo 9. peliminuutilla laukoi Aleksei Zhukov vapaapotkusta kierteisen kohti maalia. Honka-vahti Tuomas Peltonen torjui pallon, vaan ei pystynyt pitelemään liukasta pelivälinettä otteessaan. Isäntien epäonneksi palloon ylsi parahiksi vierashyökkääjä Viacheslav Malakeev, joka väkisin toimitti sen maaliin.Avausosuman jälkeen Honka otti pelin hallintaansa ennakkosuosikin tyylillä. Espoolaiset rakensivat pari tiukkaa maalipaikkaakin, mutta Viikinkien maalivahti Antti Laitinen torjui ilmiömäisesti. Myös kentän toisessa päädyssä oli toimintaa, mutta maaleja ei syntynyt lisää. Puoliajalle mentiin siis kuivattelemaan lukemissa 1-0 vierasjoukkue Viikinkien johdossa.  Toisella jaksolla jatkui samanlainen terhakka peli, vaikka kenttä olikin yhä märkä. Honka yritti, mutta Viikingit kesti; poissa oli viime kaudelta tuttu huolimattomuus.Ottelun 58. minuutilla Viikingit pääsi lisäämäänkin vierasjohtoaan monen vastahyökkäyksen jälkeen. Jarno Kallijärvi harhautti Hongan puolustuksen näppärällä syötöllä, josta Malakeev teki takakulmaan lukemat 2-0.Kahden maalin tappioasemassa Hongan peli alkoi vaikuttaa jo tukkoiselta. Viikingit puolusti voittoaan riemulla, eivätkä espoolaisten pakkoratkaisut tarjonneet kyllin nokkelia ratkaisuja puolustusmuurin ylittämiseksi. Vasta viimeisellä varsinaisella peliminuutilla Hongan työpanos tuotti tulosta, kun Viikingit teki käsivirheen ja pallo pantiin pilkulle. Jani Myllyniemi kavensi paluupallosta tilanteeksi 2-1. Hongan paukut eivät kuitenkaan riittäneet enää toiseen osumaan, vaan pisteet lähtivät ansaitusti Vuosaareen. Sarja-avauksen perusteella Viikingeiltä voidaan jatkossakin odottaa enemmän kuin ennakkosuosikki Hongalta, elleivät espoolaiset terästäydy. Länsirannikolla lauantaina maalikarkelotKokkolan keskuskentälle saapui Gamlakarleby Bollklubbin vieraaksi nousijajoukkue Oulun Luistinseura. GBK:n panos vime kaudella oli hyvä, ja joukkue on tälle kaudelle vahvistunut. GBK saattaakin nousta yllättäjäksi. OLS:n sen sijaan on arveltu tähtäävän sarjapaikan säilyttämiseen. Peli alkoikin juuri siten kuin ennakkoasemat antoivat odottaa. GBK vei vierastaan miten lystäsi, ja ehti toisen jakson alkupuolella jo 3-0-johtoon. Sitten ote lipsahti kohtalokkaasti. Pelin 63. minuutilla GBK-puolustukselta lipesi pallo hyökkääjä OLS-pelaaja Juha-Pekka Ojalalle. Ojala kavensi tilanteeksi 3-1, ja innosti samalla joukkueensa takaa-ajoon.GBK:n nuori kentällinen sekosi yllättävän kavennuksen jälkeen täysin. Kymmenen minuuttia myöhemmin Jarno Tenkula teki lukemiksi 3-2, ja vielä yliajan puolella Ari Qvist nipisti isänniltä pisteen. Voiton menetyksestä GBK sai syyttää vain itseään, sillä OLS:lla oli tuskin muutamaakaan maalipaikkaa - kotijoukkue sen sijaan tuhlasikin ottelun loppupuolella muutaman.Hieman etelämpänä, Vaasassa, lähdettiin liikkeelle samankaltaisista asetelmista kuin Kokkolassa. Isäntäjoukkue FC Korsholmasta veikattiin Vaasan Palloseuran edessä yhtä lailla altavastaajaa kuin OLS:sta GBK:n edessä. VPS putosi viime kauden päätteeksi Veikkausliigasta – Korsholm putosi Ykkösestä. Mustasaarelaiset saivat paikkansa takaisin vasta Helsingin IFK:n luovuttua omastaan.Paikallispeli alkoi kuitenkin Hietalahden kentällä eri merkeissä kuin ennakkotiedoista olisi päätellyt. VPS pallotteli muttei ylivoimaisesti, vaan Korsholm pysyi hyvin mukana tahdissa. VPS näytti kasanneen itselleen aivan liikaa paineita.Vasta avausmaali päästi VPS:n pinteestä. Tomi Sauso pukkasi taukolukemiksi 1-0, ja toisella jaksolla Ville Laakkonen ja Dennis Kostynchuk jatkoivat kumpikin maalijuhlia kahdella osumalla. Päätöslukemiksi Hietalahdessa kirjoitettiin 5-0 vierasjoukkue VPS:n eduksi. Tulos oli täysin oikeutettu, eikä edes lupaavan Henri Scheweleffin lähtö näkynyt vaasalaisryhmän otteissa.VG-62 yllätti vieraissa RakuunatLappeenrannassa kausi avattiin sunnuntaina. Isäntäjoukkue Rakuunoiden vastustajaksi matkusti naantalilainen VG-62. Viime kaudella VG-62 otti vieraskentältä vain yhden voiton, ja putoamisviivakin jäi vain neljän pisteen päähän. Asiantuntijatahoilta VG-62:n hyökkäysvoimasta on kuitenkin varoiteltu - kenties siksi, että joukkue tekee pelaajavaihtoa liigaryhmä FC Interin kanssa.Peli alkoi Kimpisen urheilupuistossa tasaisena. Isännät hallitsivat sadesäässä hienoisesti ja rakensivat ahkerammin tilanteita, mutta VG-62 joutui vain harvakseltaan todella vaaran paikkaan. Rakuunoiden paras tilanne tuli puolen tunnin paikkeilla, kun pallo jäi kulmapotkusta pyörimään vierasjoukkueen maalilinjalle. VG-62 selvisi kuitenkin säikähdyksellä.Kymmenisen minuuttia myöhemmin olikin sitten VG-62:n paikka, kun joukkueelle tuomittiin vapaapotku Rakuunoiden alueella. Vapari päätyi lappeenrantalaismaalin kulmalle Jarkko Tallqvistille, joka laukoi taukolukemiksi 1-0.Toinen puoliaika edettiin Rakuunoiden heiluttaessa tahtipuikkoa. Isännät hakivat tasoitusta monin keinoin, mutta VG-62:n väkevä puolustus piti Rakuunat potkunmitan päässä omalta verkoltaan. Loppuminuuteilla kotijoukkueen maalivahti Heikki Haaraojakin nousi tukemaan omiensa yrityksiä vierasverkolle, mutta riskipeli ei tuottanut tulosta.Peli vihellettiin Kimpisellä poikki tilanteessa 1-0 vierasjoukkue VG-62:n eduksi. Tasapeli olisi kenties ollut oikeutetumpi tulos, mutta kyllähän naantalilaiset osoittivat, miksi heitä on kauden mustaksi hevoseksi kutsuttu.Kraft ja RoPS helppoihin voittoihinSunnuntain toisessa pelissä mittailivat taitojaan Närpes Kraft ja FC Kuusankoski. Kraft pelasi viime kaudella kotonaan vahvasti, mutta ennakkosuosikin asemaa vähensivät ottelun alla useat loukkaantumiset. Pelaajakato on vaivannut närpiöläisryhmää koko talvikauden ajan. Kuusankosken sisäisistä ongelmista puolestaan on huhuttu ilman pätevämpiä todisteita.Ensimmäisellä jaksolla ei Mosedalissa maaleja nähty. Kuusankoski oli kuitenkin kaksikosta suuremmassa ahdingossa kuin isäntäryhmä, ja pian puoliajan vaihduttua vieraat turvautuivatkin vaihtopenkkiinsä.Kraft sai Kuusankosken yrityksistä huolimatta pelin haltuun viimeisen puolen tunnin aikana. Sead Ustic avasi 61. minuutilla maalitilinsä, ja lisäsi sinne toisen osuman varttituntia myöhemmin. Kuusankoskelaiset jäivät lopulta 3-0 -tappiolle, kun viimeisellä peliminuutilla Karl-Johan Simons takasi pistesaaliin omilleen.Samana päivänä tulessa oli myös yksi nousijaehdokas, ja tällä kertaa nimistä ehkä kaikkein vahvin. Toissa kaudella Veikkausliigasta pudonnut Rovaniemen Palloseura avasi kauden Tampereen Peli-Pojat -70:tä vastaan. PP-70 oli sekin viime kaudella mukana nousukisassa, mutta huono loppukausikatkaisi haaveilta siivet. RoPS:n esteenä oli puolestaan onneton alkumatka.Nyt oli Tammelan nurmen sarja-avauksessa täysillä mukana vain yksi joukkue: RoPS. Vieraat naruttivat isäntiä heti avauspotkusta lähtien, eikä ensimmäistä maalia tarvinnut kauan odottaa. Ottelun 8. minuutilla RoPS-legenda Zeddy Saileti teki kulmapotkun jälkitilanteesta lukemiksi 1-0.Vierasmaalin jälkeen PP-70 sai vähän potkua omaan peliinsä, mutta riemu oli lyhytaikainen. Parikymmentä minuuttia myöhemmin Saileti korjasi taukolukemiksi 2-0. Sambialaismaalien jälkeen ei PP-70:ltä enää sitten puhtia löytynytkään.Toisella jaksolla RoPS pani pallon masentuneen tamperelaisryhmän verkkoon vielä kolmasti. Välissä kotijoukkue pystyi kaventamaan tilannetta Mikko Mäkelän osuman verran, mutta sen suurempia ihmetekoja eivät tamperelaiset tarjonneet. Loppunumerot 5-1 RoPS:n eduksi todistavat Pohjolan asemaa Ykkösen keulilla.